Λίστα μεταλλαγμένων...

Re: Απάντηση: Λίστα μεταλλαγμένων...

Μάλλον εδώ στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε καλά τι εστί Monstanto.
Είναι εταιρεία που για πάνω απο μισόν αιώνα έχει απίστευτες άκρες και ουσιαστικά ελέγχει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ. Μπροστά της οι επτά αδελφές είναι σχεδόν αμελητέες ποσότητες.
Και υπάρχει και μία επιπλέον διαφορά:
Οι πετρελαϊκές εταιρείες επεξεργάζονται ένα προϊόν που υπάρχει σε συγκεκριμένη ποσότητα και κάποτε θα τελειώσει. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας πουλάνε royalties. Οι εταιρείες αυτές ποτέ δεν θ'αποκαλύψουν τις γενετικές τροποποιήσεις που κάνουν σε προϊόντα. Είναι κοπυράϊτ που σημαίνει οτι με το πρόσχημα της αποφυγής της αντιγραφής απο ανταγωνιστές, άν τα προϊόντα αυτά επικρατήσουν, θα είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι απο μία συγκεκριμένη εταιρεία. Θυμηθείτε επίσης τι έγινε το 1999 με το ανθρώπινο γονιδίωμα. Γι αυτό άλλωστε και η Ε.Ε. τσίνησε και έχει απαγορέψει τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (άλλο βέβαια το τι γίνεται στην πραγματικότητα). Και φυσικά μετά απο αυτό οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο ναδίρ. Μέχρι με οικονομικό πόλεμο απέιλησε ο Μπούς.
Και για να ξαναγυρίσουμε στην Monstanto θυμίζω οτι η εταιρεία είχε κατοχυρώσει προ 50ετίας το DDT το οποίο θεωρήθηκε η λύση "για πάσαν νόσον και πάσαν μ%λ&κ#αν". Όταν αποκαλύφθηκαν οι επιπτώσεις στην πανίδα παγκοσμίως η εταιρεία έβαλε λυτούς και δεμένους να δείξουν οτι οι διαμαρτυρίες είναι έργο το "διεθνούς κομμουνισμού" (Και ο Μακαρθισμός ήταν πρόσφατος). Γι αυτό και το κλασσικό βιβλίο "Σιωπηλή άνοιξη" (Silent spring)
που περιγράφει μερικές επιπτώσεις της ουσίας στα πουλιά θεωρείται ακόμη και τώρα απο τους κύκλους των συντηρητικών στις ΗΠΑ απο τα πιό απειλητικά για τον "Αμερικανικό τρόπο ζωής".


τότε το θέμα θα είχε να κάνει γενικότερα με την εξάρτηση του πλανήτη από τα αμερικανικά συμφέροντα, το οποίο δεν άπτεται καθόλου των ενδιαφερόντων της Greenpeace. Διότι δεν έχει νόημα να αποφεύγουμε -ακόμη και ελληνικά- προϊόντα τα οποία έχουν στη σύνθεσή τους συστατικά από γεννετικώς τροποποιημένους οργανισμούς επί των οποίων υπάρχουν συμφέροντα αμερικανικών εταιριών, εάν δεν κάνουμε πρώτα, για παράδειγμα, γενικό μποϋκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα (όχι ότι το τελευταίο μπορεί να γίνει ή είναι αποτελεσματικό, λέμε τώρα).

Πιστεύω πως τέτοιες κινήσεις δαιμονοποιούν την επιστήμη. Όταν το μυαλό πολλών από εμάς στο πρώτο άκουσμα "μεταλλαγμένων" πηγαίνει σε καρκινογεννέσεις και κλωνοποιήσεις, βλέπω ότι ο παραπάνω σκοπός έχει τουλάχιστον μερικώς επιτευχθεί.
 
Γενικότερα πάντως με εταιρίες όπως η Greenpeace και άλλες κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη ως προς τί τελικά κα´νουν αποτελεσματικά και ποιά είναι τα συμφέροντά τους...