Λιστα των Φακων μας

Been there, done that.. περασα απο ανιατες "αρρωστιες" οπως lumenιαση και 123ιαση (!), και κατεληξα στο οτι αυτο που μετραει περισσοτερο για εμενα ειναι το να βρισκω μπαταριες παντου ακομα και στις χειριστες συνθηκες σε συνδυασμο με φακους που δεν προκειται να με αφησουν ποτε απο αστοχια κατασκευης. Που σημαινει οτι αυτοματως αποκλειονται οι lithium, rechargeable και συναφη "ιδιαζων" format και αμεσα περιοριζεται το ευρος των extremely good quality φακων για τετοιου ειδους μπαταριες. :)

Ετσι σχεδον ολοι οι μεγαλοι maglite που εχω λειτουργουν με απλες αλκαλικες και ιδιαιτερα στο αγαπημενο μου format των C μπαταριων που παντα ξεμενουν στο αποθεμα των καταστηματων (και ειδικα σε περιπτωσεις εκτεταμενων blackout που ολοι θα θυμηθουν οτι δεν εχουν μπαταριες και φακους και σπευδουν και εξαφανιζουν τις ΑΑ και τις D και τα αντιστοιχα cheapo φακουδακια). Παντα τα κουτια με τις C ειναι τα μονα που θα μεινουν γεματα. Ειδικα για τους D maglites που εχω, οταν ξεμεινω απο D μπαταριες κανενα προβλημα.. χωνω μεσα αντιστοιχες C (4 σε 3D, 5 σε 4D, 3 σε 2D - για τους 2D εχω κοντυτερο extra ελατηριο σε ολους μεσα στο tailcap για τετοιες περιπτωσεις) και λειτουργω τα παντα μια χαρα.

Runtime και χρησιμο φως ειναι οτι θελω απο τους φακους μου και σε αυτο το κομματι ειμαι απολυτα καλυμμενος για καθε περιπτωση. Οκ.. ισως εκτος απο μερικους ακομα maglite μιας και την "αρρωστια" του συλλεγειν δεν την εχω ξεπερασει ακομα!!

Last edited:
Απάντηση: Re: Λιστα των Φακων μας

Ετσι σχεδον ολοι οι μεγαλοι maglite που εχω λειτουργουν με απλες αλκαλικες και ιδιαιτερα στο αγαπημενο μου format των C μπαταριων που παντα ξεμενουν στο αποθεμα των καταστηματων (και ειδικα σε περιπτωσεις εκτεταμενων blackout που ολοι θα θυμηθουν οτι δεν εχουν μπαταριες και φακους και σπευδουν και εξαφανιζουν τις ΑΑ και τις D και τα αντιστοιχα cheapo φακουδακια). Παντα τα κουτια με τις C ειναι τα μονα που θα μεινουν γεματα. Ειδικα για τους D maglites που εχω, οταν ξεμεινω απο D μπαταριες κανενα προβλημα.. χωνω μεσα αντιστοιχες C (4 σε 3D, 5 σε 4D, 3 σε 2D - για τους 2D εχω κοντυτερο extra ελατηριο σε ολους μεσα στο tailcap για τετοιες περιπτωσεις) και λειτουργω τα παντα μια χαρα.
Φίλε reid νομίζω ότι ο όρος εκτεταμένα μπλακ άουτ είναι υπερβολικός για την Ελλάδα,δεν θυμάμαι εκτός από ένα κάπου το 2003-4 λίγο πριν την ολυμπιάδα.Έπειτα μπαταρίες ΑΑ δεν έχει τύχει να πάω κάπου και να μην βρω.Και στο χειρότερο μικρομάγαζο στην μέση του πουθενά να πας ΑΑ θα έχει αντίθετα με C η D.Εξάλλου μπαταρίες θα έχεις back up για την περίπτωση μπλακ άουτ δεν θα τρέξεις εκείνη την ώρα να πάρεις.Πιστεύω είναι αποδεκτό πανελλήνια ότι οι μπαταρίες ΑΑ είναι οι πιο εύκολες στο να τις βρεις.

Re: Απάντηση: Re: Λιστα των Φακων μας

Φίλε reid νομίζω ότι ο όρος εκτεταμένα μπλακ άουτ είναι υπερβολικός για την Ελλάδα,δεν θυμάμαι εκτός από ένα κάπου το 2003-4 λίγο πριν την ολυμπιάδα.Έπειτα μπαταρίες ΑΑ δεν έχει τύχει να πάω κάπου και να μην βρω.Και στο χειρότερο μικρομάγαζο στην μέση του πουθενά να πας ΑΑ θα έχει αντίθετα με C η D.Εξάλλου μπαταρίες θα έχεις back up για την περίπτωση μπλακ άουτ δεν θα τρέξεις εκείνη την ώρα να πάρεις.Πιστεύω είναι αποδεκτό πανελλήνια ότι οι μπαταρίες ΑΑ είναι οι πιο εύκολες στο να τις βρεις.

Ισως να εχεις δικιο, αλλα μιλω κυριως για την αλλη πλευρα του ατλαντικου μιας και μοιραζω τον χρονο διαμονης μου εδω και εκει. :) Θα εκπλαγεις ομως στο ποσο γρηγορα εξαφανιζονται ΑΑ/AAA/D απο την δευτερη μερα κιολας οταν πχ εχεις μιαμιση εβδομαδα σερι σε power outages λογω καταιγιδας. Εκει εχω την ασφαλεια και την γνωση πως με οτι ειναι ηδη εφοδιασμενοι οι φακοι μου μπορω να βγαλω ανετα δυο εβδομαδες το λιγοτερο με συνεχες χρησιμο φως στο σπιτι. Χωρια αν εφοδιαστω και με extra μπαταριες που στο format που ανεφερα παραπανω κυριολεκτικα ειναι οτι απομενει στα καταστηματα και δεν εχω ποτε προβλημα στο να βρω. Δεν εχεις δει τετοια φαινομενα για αυτο και ισως σου ακουγονται υπερβολικα τραβηγμενα. Σε αυτες τις περιπτωσεις, οι φακοι μου με τις 123 ειναι κυριολακτικα στην ακρη και για backup των backup των backup φακων μου (βγαζει νοημα?). Αν τους χρησιμοποιουσα στον ρυθμο που χρησιμοποιω οποιονδηποτε αλλο συμβατικο απλα δεν εχεις φακους απο την δευτερη μερα και μετα. Και αυτο με πολυ φειδωλη χρηση.

Για την Ελλαδα ναι, ειναι λιγο περιεργο το να εχεις τετοιου ειδους εκτεταμενες διακοπες ρευματος (κρατω παντως το ενδεχομενο αν κατεβασει διακοπτες η ΔΕΗ με τις απεργιακες κινητοποιησεις που υπαρχουν!). Αλλα και παλι η αμεση διαθεσιμοτητα μπαταριων σε περιπτωση αναγκης (χωρις να χρειαστει να διαρηξεις φωτογραφειο για να βρεις μπαταριες λιθιου 123!), μαλλον στις ιδιες λυσεις με οδηγουν.

Last edited:
παντελη μιλαει για κατι αλλο...που εγω το πιανω....σχεδον TEOTWAWKI.

ειμαστε σε ακρως αντιθετες πλευρες σχετικα με τις επιλογες του, αλλα θα τις σεβαστω

Απάντηση: Re: Λιστα των Φακων μας

παντελη μιλαει για κατι αλλο...που εγω το πιανω....σχεδον TEOTWAWKI.

ειμαστε σε ακρως αντιθετες πλευρες σχετικα με τις επιλογες του, αλλα θα τις σεβαστω
Κάτι τέτοιο? ...Tee-ought-walk-ee

Να πω κάτι...Σεβαστές οι επιλογές αλλά όταν ένας maglite 3D modded με xm-l βγάζει 22 λούμεν σταθερά για 10(!) μέρες σερί μέρα-νύχτα(είτε αλκαλικές είτε Nimh) τα άλλα είναι περιττά... Ε δε μπορώ τότε να γυρίσω σε λαμπάκια με 75 λούμεν(τις πρώτες 2-3 ώρες μετά θα είναι τπτ μισά και άμα) για 10ώρες!!!Και τον κατακλυσμό του Νώε βγάζω με τέτοιο φακό χαχαχαα
Α, και δε θα ψάχνω για να αλλάξω λαμπάκια!!:HTEHETH63:

Να πω κάτι...Σεβαστές οι επιλογές αλλά όταν ένας maglite 3D modded με xm-l βγάζει 22 λούμεν σταθερά για 10(!) μέρες σερί μέρα-νύχτα(είτε αλκαλικές είτε Nimh) τα άλλα είναι περιττά... Ε δε μπορώ τότε να γυρίσω σε λαμπάκια με 75 λούμεν(τις πρώτες 2-3 ώρες μετά θα είναι τπτ μισά και άμα) για 10ώρες!!!Και τον κατακλυσμό του Νώε βγάζω με τέτοιο φακό χαχαχαα
Α, και δε θα ψάχνω για να αλλάξω λαμπάκια!!:HTEHETH63:

Αν εμπαινες στον κοπο να διαβασεις λιγο το setup που εχω στους maglite μου, θα διαπιστωνες ισως οτι οι μισοι ειναι εφοδιασμενοι με led της niteize. Αυτοι μου βγαζουν παραπανω αυτονομια απο 10 ημερες ακομα και μετα απο χρηση κανονικης λαμπας για ωρες (που εχω τις kpr103 επανω για ειδικη χρηση σε εξωτερικους χωρους). Αν τωρα σε ενοχλει το να βαζεις/βγαζεις λαμπακια..

Φίλε μη δεις πάντως τα μηνύματά μου ειρωνικά αλλά για να σε παροτρύνουν. Ξέρεις καθόλου από τα Specs του xm-l, ακόμη και στα χαμηλά ρεύματα; Είναι πολύ μπροστά σε σύγκριση με όλα τα λέντ που έχεις αναφέρει. Και μένα μου αρέσουν οι maglite( είχα 6 τώρα 3) αλλά μονταρισμένοι φυσικά!

εγω παντως δεν θα χρειαστω να διαρηξω φωτογραφειο για να βρω μπαταριες λιθιου 123, γιατι εχω 10 τεμ. 18650 και 15-20 τεμ 16340 που ειναι παντα φορτισμενοι ( και δεν μιλαω για ΑΑ μεγεθος -30 eneloop και 16 τεμ 14500 ) για ενα μηνα ειμαι καλυμμενος! :D

Την γνωμη μου την εχω πει ξανα. δεν βρισκω το λογο να βαλω 4 μπαταριες σε ενα φακο. 10 λουμενς παιρνω και λιγοτερα αν θελω με ενα φακο τυπου μιας ΑΑ με καταναλωση 10mA και κραταει για 3 μερες συνεχεια ανοιχτος.....τεσταρισμενος και αποδεδειγμένο. σε περιπτωση μπλακ αουτ...θελεις οσο περισσοτερο γινεται τα χερια σου να ειναι ελευθερα. με ενα MAG νομιζω οτι θελεις και τα δυο χερια μαζι. Φουρνοξυλο ο MAG.

Δεν εχω να κανω με τον φιλο μας, αλλα οπως εχω αναφερει ξανα και ξανα....κοιταξτε φακους μικρους με καλο LED αξιοπιστους, το πολυ 2 μπαταριες, να βρισκονται ευκολα να αποδιδουν καλα, και ο φακος να εχει forward click. Αν μπαινει και στο κεφαλι ακομα καλυτερα.

Οι φακοι εχουν προχωρησει παρα πολυ. Οι μπαταριες ειναι πισω οπως εχω ξαναπει. Γιαυτο το καλυτερο ειναι να εχει εναν φακο που να παιρνει μια 18650 AW 2800, και εναν μικρο για ΑΑ μπαταρια Eneloop.

Παρε καμια 10 μπαταριες για τον καθε ενα και θα εχει φως για 2 μηνες αν εισαι προετοιμασμενος παντα.

Μην λεμε πολλα λογια. Οι μεγαλοι φακοι, οι φακοι που ειναι φαγανες μπαταριας, οι φακοι που θελουν 3-4 μπαταριες εχουν πεθανει...αν δεν το εχουν καταλαβει ακομα.

Βγειτε εξω στο βουνο, ρωτηστε ανθρωπους που πανε πορεια για 4-5 μερες.

Θελουν φακο κεφαλης για κοντα - μεσαιας αποστασης, και εναν στο σακιδιο που να μπορουν να δουν μακρυα με στενη δεσμη.

Οι δυο φακοι ειναι απαραιτητοι παντα. ΑΑ μπαταριες Eneloop και μπαταριες 18650 για τον μεγαλο. Τελος.Τα υπολοιπα ειναι μεγαλα λογια για ολους.

Φακος κεφαλης, Zebralight ή Nitecore D10 (AA) εχει τεσταριστει 2 χρονια τωρα. Δεν εχει παθει τιποτα. Φακος για μακρυα...εγω να πω την αληθεια μου εχω πολλους.Αλλα αυτον που παιρνω μαζι για μακρυα ειναι ο E2DL, και τον Lumapower που δεχεται μια 18650.

Το περισσοτερο διαστημα χρησημοποιω τον φακο κεφαλης.

Αν θελετε εφφε στην παρεα ε παρτε και τον Catapult μαζι ή τον JetBeam.

Συγνωμη που θα ακουστει καπως για τους λατρεις του MAG. αλλα MAG? οχι!!!

σχεδον συμφωνουμε σε ολα εκτος απο το...

.....αν δεις το αλλο μου ποστ, θα καατλαβεις οτι η θεση μου ειναι¨

MAG? ΝΑΙ αλλα μονο μοντα με 3D και 7135 drivers...και ανταπτορες για C & AA. στο χαμηλο ισως ειναι και το καλυτερο hurricane light που μπορει να γινει ευκολα....

Last edited:
σε περιπτωση μπλακ αουτ...θελεις οσο περισσοτερο γινεται τα χερια σου να ειναι ελευθερα. με ενα MAG νομιζω οτι θελεις και τα δυο χερια μαζι. Φουρνοξυλο ο MAG.

-------------------------------------------------------------------

Μην λεμε πολλα λογια. Οι μεγαλοι φακοι, οι φακοι που ειναι φαγανες μπαταριας, οι φακοι που θελουν 3-4 μπαταριες εχουν πεθανει...αν δεν το εχουν καταλαβει ακομα.

-------------------------------------------------------------------

Συγνωμη που θα ακουστει καπως για τους λατρεις του MAG. αλλα MAG? οχι!!!

Αν η κατοχη ενος μεγαλου maglite για εσενα ειναι εφετζιδικη και οπισθοδρομικη, για καποιον αλλο ειναι ζωτικης σημασιας και μιλω απο προσωπικη εμπειρια. Σου ευχομαι ποτε να μην χρειαστει να βγαλεις κοσμο μεσα απο στραπατσαρισμενο αυτοκινητο χρησιμοποιωντας εναν maglite σαν λοστο για να ανοιξεις την πορτα, η οτιδηποτε χρειαστει κατι μεγαλυτερο απο το μεγεθος ενος 2ΑΑ φακου και που να το χρειαζεσαι αμεσα.. η καθημερινοτητα που εχουν μερικοι ειναι πολυ διαφορετικη απο το να πας βολτα σε βουνα που οντως δεν χρειαζεσαι βαρος.

Mέχρι τώρα η νέα αυτή κατηγορία των φακών έχει χομπίστικο και παρεϊστικο χαρακτήρα, τα μέλη συνεισφέρουν με τη γνώση τους και συμβουλεύουν πάντα στα όρια της ευγένειας και της παρέας.
Διαπληκτισμοί και αντεγκλήσεις δεν είναι αποδεκτές.
Ως εκ τούτου θα παρακαλούσα πολύ να σταματήσουν εδώ.

συγνωμη reid Και billy αλλα καποια πραγματα πρεπει να ειπωθουν για λογους πληροφορησης.....
με MAGLITE ΔΕΝ προκειται να σπασεις τζαμι αυτοκινητου γαι απεγκλωβισμο.....εχει να κανει με την κατανομη της πιεσης....υπαρχουν βιντεο που το αποδεικνιουν
( και μην ακουτε τις μακακιες του ερυθρου σταυρου που υποχρεωνουν τα μελη να εχουν Mag 3D για αυτο το λογο- ξεπληρωνεται η συνεργασια ερυθρου-Maglite που καποιο καιρο ο ερυθρος εισεπρατε ενα ποσο για καθε πακετα ΑΑ που πωλουνταν)
Αυτο γινεται μονο με τα ειδικα tailcap που διατιθενται. τοτε ΝΑΙ...

(αλλα για το βαρος καλυερα μα παρεις ενα ειδικο σφυρακι)

επισης επικαλουμαι οτι μας εμαθαν σε ενα σεμιναριο απο την πυροσβεστικη σχετικα με την χρηση του Maglite ως φακου....δεν υπαρχει περιπτωση να υποκαταστησεις τις υδραυλικες σιαγωνες/κοφτες με ενα φακο σε σταρβωμενη λαμαρινια......

αυτα..γιατι καποιοι urban myths πρεπει να ξεγυμνωνονται

και για αυτο το λογο Ξερει κανεις που χτυπας το τζαμι του αυτοκινητο για να σπασει? Αν δεν ξερετε δεν πα να εχετε ουτε βαριοπουλα των 3 κιλων? δεν θα τα καταφερετε...

Last edited:
μια μονο διορθωση...παραπανω η διατυπωση τα πρεπει να ειναι

επισης -σχετικα με την χρηση του Maglite ως φακου- επικαλουμαι οτι μας εμαθαν σε ενα σεμιναριο απο την πυροσβεστικη

http://www.youtube.com/watch?v=t0903OliIqE

Last edited:
Δεν προσπαθησα να υποστηριξω οτι οι maglite ειναι οι καλυτεροι φακοι που υπαρχουν, αν μερικοι το ειδαν ετσι. Αντιπαραθεση δεχτηκα εξ αρχης εδω παρα ξεκινησα, και αρχισε με το που εγραψα την λεξη maglite. Η απαντηση μου στον astanapane ηταν απλως να αναφερει οτι δεν υπαρχει κατι που να κανει τα παντα, και λογικο ειναι ο καθενας να εχει τις προτιμησεις του, αλλα και να επιλεγει με βαση τις αναγκες του και - κυριως - με το που βρισκεται και τι χρηση σκοπευει να κανει. Καλως η κακως η χρηση που κανω στους δικους μου ειναι πολλες φορες βαναυση και καταστρεφονται ειδικα οταν εχουμε καταιγιδες σε εβδομαδιαια βαση. Ετσι και απειρα power outages εχουμε αλλα και καταστροφες γενικως σε σπιτια, αυτοκινητα, βαρκες και οτι ειναι εκτεθειμενο, σε σημειο που να ειναι mandatory το σκεπτικο "εισαι ενταξει? οκ, βγαινεις εξω και βοηθας". Δεν περιμενω καποιος να καταλαβει τι ακριβως παιζεται και γιατι υπαρχουν ακομα και 5D και 6D κοτσαρισμενοι στα φορτηγακια μας επι μονιμου βασεως και οχι μονο για φωτισμο. Αλλα δεν πιστευω οτι εδωσα εναυσμα για αντιπαραθεση εκτος πια και αν η λεξη maglite προκαλει αλεργια και χλευασμο και δεν το ηξερα. Για εμενα καποιος που εχει ενα Beast και ενα στρατο απο Μ6 εχει την ιδια αντιμετωπιση με καποιον που πηρε 2 Eveready των 3.99$. Αλλα μαλλον ισχυει το "πας μη ελλην βαρβαρος.." ως προς τις επιλογες.

Last edited:
reid δεν υπαρχει προβλημα, μια συζητηση κανουμε. Ειναι καλο που υπαρχουν πολλες αποψεις. Για μενα το ειπε ο αντμιν....λογικα να σεβαστω την αποψη σου,

δεν υπαρχει λογος να το συνεχισουμε. αν και πιστευω οτι ειμαστε ολοι στα πλαισια του αποδεκτου της κριτικης και της συζητησης.

εχω θα το πω ανοιχτα.. με ενοχλησε η εμμονη στο να παιρνεις το 60% οταν ακουγοντας μας λιγο θα μπορουσες να παρεις το 100%.

Δες την συνταγη που εδωσα σε αλλο νημα, τη συνταγη που εδωσε ο Εργοτελης και αυτη που θα γραψω σε λιγο.....