Logitech Squeezebox touch: Μία από τις αποκαλύψεις του 2010!!!

για το πρώτο...(νομίζω) ότι πάντα χρέη σέρβερ εκτελεί ο σέρβερ και προφανώς όχι το touch.
και προφανώς αν δεν έχεις νας τα χρέη σέρβερ πάλι χρέη σέρβερ εκτελεί το πισί σου... Όχι το touch.
Για το δεύτερο (πάλι νομίζω) χρέη αποκωδικοποίησης κάνει πάντα το touch.
Ο νας δεν έχει λογισμικό αποκωδικοποίησης. Μόνο αρχεία διατηρεί και διανέμει.

Αν μιλάμε για ethernet ή WiFi, τότε όντως το touch ποτέ δεν σηκώνει server. Δεν έχει λόγο.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα στον squeezebox server να κάνει αυτός την αποκωδικοποίηση από MP3/FLAC σε PCM και να το στέλνει "έτοιμο" στο touch.

Re: Απάντηση: Logitech Squeezebox touch: Μία από τις αποκαλύψεις του 2010!!!

Αν μιλάμε για ethernet ή WiFi, τότε όντως το touch ποτέ δεν σηκώνει server. Δεν έχει λόγο.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα στον squeezebox server να κάνει αυτός την αποκωδικοποίηση από MP3/FLAC σε PCM και να το στέλνει "έτοιμο" στο touch.

κάτσε....
υποΚΣ τι γίνεται?
άσε τον νας έξω.
έχουμε πισί + λοτζι.
εγώ νομίζω ότι στο πισί γίνεται διαχείριση και διατήρηση αρχείων.
Το λότζι είναι Interface ή τερματικό του πισί.
Στέλνονται στο λότζι και μετά το λότζι αποκωδικοποιεί και παίζει.

νομίζω αυτό είναι το default και μοναδικό.
παίζει και κάτι άλλο εναλλακτικά?

Είναι το default, αλλά υπάρχει εναλλακτικά και η δυνατότητα στον Squeezebox Server (άσχετα αν τρέχει σε PC ή NAS) να κάνει αυτός το decoding. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για το αντίθετο - να κάνει ο Squeezebox Server συμπίεση ώστε να απαιτείται λιγότερο bandwidth κατά την μεταφορά των δεδομένων (π.χ. σε περίπτωση που δεν πιάνει καλά το WiFi.. ή για να παίξει καλύτερα over Internet). Αυτό προφανώς κάνει ζημιά στον ήχο (η συμπίεση είναι lossy).

αυτό δεν το ήξερα (το εναλλακτικό).

ισχύει όμως να φορτώνεται ο sb server ποτέ στο ίδιο το λότζι? (όταν έχεις πισί ή νας?)

Ξεκινάμε ότι κάπου έχεις τα αρχεία της μουσικής. Αν έχεις τα αρχεία σου σε σκληρό/usb stick/sd κάρτα, τότε το Touch εκτελεί χρέη server, χρησιμοποιώντας έναν mini server που έχει η ίδια η συσκευή.

Αν έχεις τα αρχεία σου στο pc σου, και τρέχεις τον squeezebox server στο pc σου, τότε χρέη server εκτελεί το pc σου.

Αν έχεις τα αρχεία σου στον Nas, και τρέχεις τον squeezebox server στον Nas σου, τότε χρέη server εκτελεί ο Nas σου.

Μπορείς να έχεις τα αρχεία σου στον Nas, και να τρέχεις τον squeezebox server στο pc. Αυτό που κάνει ο vastsar. Λίγο ανορθόδοξο, αφού χρειάζεται να έχει και τα δύo αναμμένα για να παίξει μουσική.

Στην ουσία Nas και pc είναι το ίδιο πράγμα, αφού και ο Nas ένας υπολογιστής που τρέχει linux είναι. Το πόσο ισχυρός υπολογιστής είναι και με πόση μνήμη εξαρτάται από το μοντέλο Nas που θα επιλέξουμε.

To ίδιο το Touch έχει cpu ARM11 533 MHz με 128mb ram.
Το βενιαμίν μοντέλο Synology DS-110j έχει CPU 800MHz με 128MB μνήμη, παρεμφερές με το Touch δηλαδή.
Από την καλή "+" σειρά, το μοντέλο Synology DS-211+ έχει CPU 1.6GHz με 512MB.
Το κορυφαίο DS-1511+ έχει 1,8GHz dual core με έως 3072mb DDR2 ram.

Γι' αυτό και προτείνεται η σειρά "+", που στη δική μας χρήση έχει διαφορά στην ταχύτητα του scrolling στη μουσική συλλογή.

Ένα pc, ως ισχυρότερο που λογικά θα είναι από ένα μέσου κόστους Nas, είναι προτιμότερο. Ο βαθμός του συμβιβασμού στις ταχύτητες απόκρισης στις εντολές που θα έχουμε αν τρέχουμε τον squeezebox server στον Nas, εξαρτάται από το μοντέλο που θα επιλέξουμε. Ο στόχος που επιτυγχάνεται είναι να μπορείς να έχεις το pc κλειστό και να τρέχει μόνιμα ο squeezebox server στον Nas και για να μη χρειάζεται να μπαίνεις και στο mysqueezebox.com, που πολλές φορές οδηγεί σε αναβαθμίσεις/υποβαθμίσεις λογισμικού.

Last edited:
Για να αποφεύγουμε να μπαίνουμε στο mysqueezebox.com για να ακούσουμε ράδιο, όταν δεν έχουμε το pc ανοιχτό (και επομένως δεν τρέχει ο squeezebox server στο pc), είναι να τρέχουμε τον ΤinySBS, τον ενσωματωμένο squeezebox server που έχει δηλαδή το Touch.

Ο τρόπος είναι να έχουμε ένα καρφωμένο στικάκι ή τοποθετημένη μια sd κάρτα στο Touch, έστω και άδεια. Δεν χρειάζεται να περιέχουν μουσικά αρχεία.

Ξεκινάμε τον TinySBS επιλέγοντας Settings > Advanced > Squeezebox Server > Start Squeezebox Server
Εννοεί δηλαδή τον TinySBS.

Κάνουμε Switch Library στο TinySBS επιλέγοντας My Music > Switch Library > (το όνομα του Touch)

Κι έτσι μπορούμε να ακούσουμε ράδιο χωρίς να μπαίνουμε στο mysqueezebox.com

Για να αποφεύγουμε να μπαίνουμε στο mysqueezebox.com για να ακούσουμε ράδιο, όταν δεν έχουμε το pc ανοιχτό (και επομένως δεν τρέχει ο squeezebox server στο pc), είναι να τρέχουμε τον ΤinySBS, τον ενσωματωμένο squeezebox server που έχει δηλαδή το Touch.

Ο τρόπος είναι να έχουμε ένα καρφωμένο στικάκι ή τοποθετημένη μια sd κάρτα στο Touch, έστω και άδεια. Δεν χρειάζεται να περιέχουν μουσικά αρχεία.

Ξεκινάμε τον TinySBS επιλέγοντας Settings > Advanced > Squeezebox Server > Start Squeezebox Server
Εννοεί δηλαδή τον TinySBS.

Κάνουμε Switch Library στο TinySBS επιλέγοντας My Music > Switch Library > (το όνομα του Touch)

Κι έτσι μπορούμε να ακούσουμε ράδιο χωρίς να μπαίνουμε στο mysqueezebox.com

Δεν το κατάλαβα. Πώς γίνεται να ακούω web radio και να έχω πρόσβαση στους (αποθηκευμένους στο mysqueezebox.com) favorites σταθμούς μου χωρίς να συνδέομαι στο mysqueezebox.com, αλλά σε ένα άδειο USB stick/SD card καρφιτσωμένο πάνω στο Touch? Please explain...

Re: Απάντηση: Logitech Squeezebox touch: Μία από τις αποκαλύψεις του 2010!!!

Στέλνονται στο λότζι και μετά το λότζι αποκωδικοποιεί και παίζει.

νομίζω αυτό είναι το default και μοναδικό.
παίζει και κάτι άλλο εναλλακτικά?

Με ποια κωδικοποίηση θα στείλεις στο Touch τα μουσικά σου αρχεία από τον squeezebox server του pc ή nas σου το ορίζεις μπαίνοντας στα settings του squeezebox server.

Μπαίνεις στον Squeezebox Server από τον browser σου.
Μπαίνεις στο Settings/Advanced
Πηγαίνεις στα "File Types" και επιλέγεις "Disabled" σε όλες τις στήλες που υπάρχει η επιλογή pcm.
Μόνο το πεδίο PCM πρέπει να δείχνει "flac".
Πατάς apply και είσαι έτοιμος.

Έτσι την αποκωδικοποίηση των αρχείων θα την κάνει το pc σου και όχι το ίδιο το Touch.

χμμμ
για να δούμε είναι το ίδιο στο duet...?
έχω να μπώ στο advanced...μήνες

Δεν το κατάλαβα. Πώς γίνεται να ακούω web radio και να έχω πρόσβαση στους (αποθηκευμένους στο mysqueezebox.com) favorites σταθμούς μου χωρίς να συνδέομαι στο mysqueezebox.com, αλλά σε ένα άδειο USB stick/SD card καρφιτσωμένο πάνω στο Touch? Please explain...

Γιατί να έχεις τα favorites στο MySB; Εγώ τα έχω στον SBS του Nas.

Μπορείς να αποφύγεις τελείως το MySB.

Αν επιμένεις να μπαίνεις στο MySB, δοκίμασε να μετονομάσεις τον φάκελο Firmware του SBS, ώστε να αποφεύγεις τα firmware upgrades/downgrades.

Πώς γίνεται να ακούω web radio και να έχω πρόσβαση στους (αποθηκευμένους στο mysqueezebox.com) favorites σταθμούς μου χωρίς να συνδέομαι στο mysqueezebox.com,

Προφανώς όταν έσωσες τους σταθμούς σου στα favorites ήσουν συνδεδεμένος στο MySB.

Υπάρχουν τρία σημεία που μπορεί να βρίσκονται τα favorites, ανάλογα με το πού ήμασταν συνδεδεμένοι όταν τα αποθηκεύσαμε:
1. Στο mysqueezebox.com
2. Στον TinySBS του ίδιου του Touch
3. Στον SBS του pc/nas

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μπεις στον squeezebox server του Nas σου και να περάσεις εκεί τα favorites σου, κάνοντας copy/paste τις διευθύνσεις των σταθμών σου από την κατηγορία mysqueezebox.com στην οποία τους έχεις αποθηκευμένους.

Γιατί να έχεις τα favorites στο MySB; Εγώ τα έχω στον SBS του Nas.

Μπορείς να αποφύγεις τελείως το MySB.

Αν επιμένεις να μπαίνεις στο MySB, δοκίμασε να μετονομάσεις τον φάκελο Firmware του SBS, ώστε να αποφεύγεις τα firmware upgrades/downgrades.

Τα έχω στο mySB για τους εξής λόγους:

1. Διότι έχω το web radio να παίζει σχεδόν 24|7, ακόμα κι όταν ο NAS κοιμάται.
  2. Διότι τα favorites είναι κάτι δυναμικό: όλο και κάποιο καινούργιο θα θελήσω να ψάξω και αποθηκεύσω, συχνά - πυκνά.
  3. Διότι ο NAS μου, πριν καλά καλά κλείσει τον πρώτο μήνα λειτουργίας, ετέθη σε "υποχρεωτική αργία", καθότι ο ένας εκ των 4 WD Caviar Black 2TB κράσαρε ("unable to read sectors") και πλέον η συνδεσμολογία RAID είναι ευάλωτη. :vollkommenauf: Δυστυχώς δε βρήκα ακόμα χρόνο για back-up[FONT=&quot]–[/FONT]αφαίρεση[FONT=&quot]–[/FONT]format[FONT=&quot]–[/FONT]ελέγχο για bad sectors[FONT=&quot]–[/FONT]επανατοποθέτηση[FONT=&quot]–[/FONT]rebuild RAID, ώστε να αποφασίσω αν τελικά είναι κάτι θεραπεύσιμο, ή θα πρέπει να στείλω τον δίσκο για αντικατάσταση.
Thx για τα hints απενεργοποίησης των εκνευριστικά υποχρεωτικών firmware upgrades του Touch (στον SBS δεν είναι υποχρεωτικά, ευτυχώς). Θα τα δοκιμάσω και θα επανέλθω. Όμως γιατί μιλάτε και για downgrades? Δε μου 'χει τύχει κάτι τέτοιο...

Είχες κάνει έλεγχο των δίσκων για bad sectors πριν την εγκατάστασή τους στον Nas;

Downgrade προκύπτει όταν κατά την εναλλαγή SBS και MySB, το ένα έχει διαφορετικό firmware από το άλλο.