Λογοδιάρροια, ψυχανάλυση και αίτηση βοήθειας.

Audiocostus

New member
25 January 2007
85
Καλημερίζω την ομήγυρη,

Μαζί με τον (ή μάλλον ελλείψει του) πρωινό καφέ, ήρθα για ψυχανάλυση και βοήθεια στην παρέα σας.

Κατ’ αρχήν μια μικρή εισαγωγή......

Ανέκαθεν οπαδός του καλού ήχου, αλλά με την ευτυχία της άγνοιας, άρχισε πριν περίπου 15 χρόνια να με ξανατρώει (να ναι καλά οι φίλοι) το σαράκι της αναβάθμισης από hifi σε high end, ότι και να σημαίνει αυτό.
Η ερμηνεία στο δικό μου βιβλίο ήταν μια όμορφη βουτιά στον ψυχαναγκασμό του «αιθέριου υψηλού», «γήινου μεσαίου», «κολασμένου χαμηλού» κλπ κλπ κλπ που όλοι γνωρίζουμε.
Με το χαμηλό budget πάντα να με τραβάει από το λαιμό, έψαξα, διάβασα, ρώτησα, αγόρασα, πούλησα, συγκινήθηκα, εκνευρίστηκα, ενθουσιάστηκα, απογοητεύτηκα, κουράστηκα, ξαναπροσπάθησα και πάει λέγοντας.
Τα ξέρετε.......

Η τελευταία μορφή του στερεοφωνικού ήταν:
Ενισχυτικά
- Ένας diy Γερμανικό προενισχυτή με 6922 και μεγάλη τροφοδοσία (πολλοί μικροί πυκνωτές για γρήγορο μπάσο)
- Diy phono (Πλακέτα και τροφοδοτικό από τον Τσακιρίδη αλλά οι τελεστικοί αλλαγμένοι μετά από συζήτηση)
- Μονομπλοκ Τσακιρίδης Αχιλλέα (300B στη version με 6V6) αναβαθμισμένα στα σημεία

Πηγές
- Ένα diy πικάπ με dd μηχανισμό Dual 701, εξωτερικό τροφοδοτικό, βαρύ mdf σασί και με αρκετούς βραχίονες δοκιμή (τελευταίο έναν rb250 αλλά η αγάπη ήταν ένας AT1009)
- Ένα θηρίο Marantz CD-80 με αλλαγμένους τους τελεστικούς σε opa
- Ένα tuner Marantz ST-50

Τα ηχεία είναι και αυτά diy, bass reflex με Fostex FE204 με λίγα tweaks επάνω τους.
Καλώδια κατά βάση diy με χαλκούς, ασήμια, τεφλόνια, πλέξεις τρελλές, κάλτσες, πουλόβερ και γάτες (CAT5)
Όλα αυτά πάνω σε ένα diy rack με ντίζες και χοντρό mdf a la ΤΝΤ.

Το σύστημα, για το δικό μου το μυαλό, ήταν πολύ μουσικό και χάρμα αυτιών, με τα κάποια ελαττώματά του βέβαια για να μην ξεχνιώμαστε. :)
Ήταν τόσο ωραίο που κατέληξα να ακούω καθημερινά από τον φοιτητικό μου NAD 3020i και το φθηνό DVD της τηλεόρασης (!!???!!!!)

Γιατί όταν γυρνάς ξεπατωμένος από τη δουλειά και πρέπει να προσέξεις παιδιά και να αράξεις αφού παν για ύπνο εν είδει φυτού, βαριέσαι όλη τη διαδικασία του warm up, toe in, sweet spot κλπ κλπ κλπ.
Θα μου πεις υπάρχει και το ΣΚ με την εφημερίδα.
Εκεί προστέθηκε ένας άλλος παράγοντας.

Εδώ και τρία χρόνια, από την αναπαραγωγή πέρασα (ξανά) στην παραγωγή του ήχου.
Μαζί με άλλα τρία γερόντια, φτιάξαμε για την πλάκα ένα γκρουπάκι που όμως τελικά και τα live του έκανε σε club & festival και το στούντιο από μέσα είδε.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ελαττωθούν κι άλλο οι ώρες ακρόασης από το στέρεο αλλά και να επανπροσδιοριστούν οι ηχητικές μου ανάγκες ακρόασης.

Και εδώ θα εκτιμούσα απεριόριστα τη βοήθειά σας.

Ψάχνομαι για έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που θα έχει και phono, και remote αλλά και defeatable tone controls. Αν έχει και tuner, είναι bonus κανονάκι.
Με κατά προτίμηση γλυκό αναλυτικό ήχο, με μεγάλη εικόνα και εκτεταμένο (και σφιχτό χαμηλό) και ας έχει λίγα rolled off (όχι όμως grainy, ΔΕΝ αντέχω το sibilance) υψηλά.
Τα πολλά watt δεν είναι ζήτημα καθότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τα Fostex θα συνεχίσουν το έργο τους.

Δεν διαθέτω πάνω από χιλιάρικο (και αυτό για να συμπεριληφθεί – μεταχειρισμένος - ο Yamaha S-2000 που πολύ μου αρέσει) οπότε Accuphase και Luxman είναι εκτός.

Δεν έχω κολλήματα για καινούριο ή μεταχειρισμένο, δεν με πειράζει αν ξέρετε να προτείνετε κάποια από τις υπέροχες Ιαπωνικές υλοποιήσεις από τα 80s-90s και δεν είμαι επ’ ουδενί οπαδός ότι ακριβό=καλό, φθηνό=κακό.

Έχω υπόψιν Arcam (Α85, Α90, FMJ32), Rotel 1070, Cambridge Azur 840A, HK3490 και αν ξέρετε κάτι για αυτούς ή κάποιον άλλο σε αυτή τη κατηγορία, θα ήμουν ευγνώμων να ακούσω τις απόψεις σας αφού πρώτα σας ζητήσω συγγνώμη για τη λογοδιάρροια μου....

Last edited:
στην κατηγοριας τιμης γυρω στα 400-600 αυτοι που ακουγονται οπως περιγραφεις ειναι οι Harman Kardon HK-980, Nad C356BEE. Βεβαια ο 356 δεν εχει phono και οι 2 δεν εχουν tuner αλλα η τιμη τους σου επιτρεπει να αγορασεις εξωτερικο phono κ ξεχωριστο tuner. Τωρα κοντα στο οριο τιμης που εχεις θεσει τσεκαρε τους Musical Fidelity M3i, Roksan Kandy K2. Δεν θυμαμαι αν εχουν phono, αλλα και να μην εχουν με 80 ευρω παιρνεις ενα αξιοπρεπες εξωτερικο.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου αλλά θα επιμείνω.....
Δεν θέλω άλλα ξέχωρα κουτάκια (μιας και έχω) όπως phono, θέλω defeatable tone controls ο αλλαξοπιστήσας και θέλω και remote ο τεμπέλης.

Στο ξεχωριστό tuner δεν θα χαλαστώ.

απο αυτους λοιπον σου κανει ο nad c356 o οποιος προαιρετικα δεχεται εσωτερικο phono σε module. Σου κανει και ο Harman Kardon o οποιος εχει ρυθμιστικα τονικοτητας τα οποια μπορει να μην ειναι εμφανη αλλα επειδη ο ενισχυτης ελεγχεται απο τσιπακι, μεσω του τηλεχειρισμου εμφανιζονται σε +- db στην οθονη του ενισχυτη.

Last edited:
Δεν εχει tone controls αυτος....χαχαχα

Δες κανεναν audiolab 8000A μεταχειρισμενο μαλλον,πολυ καλος ακομη και σημερα.
Οι τελευταιοι ισως ειχαν και τηλεχειριστηριο.
Το phono τους παντως ηταν πολυ καλο,MM & MC

Last edited:
Re: Απάντηση: Λογοδιάρροια, ψυχανάλυση και αίτηση βοήθειας.

Δεν εχει tone controls αυτος....χαχαχα

Δες κανεναν audiolab 8000A μεταχειρισμενο μαλλον,πολυ καλος ακομη και σημερα.
Οι τελευταιοι ισως ειχαν και τηλεχειριστηριο.
Το phono τους παντως ηταν πολυ καλο,MM & MC

Όντως.
(Ξανα)άκουσα πρόσφατα σχετικά έναν με Quad 21L και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό.

Αλλά δε νομίζω ότι υπήρξε version με remote αν και δεν ορκίζομαι.
Θα το κοιτάξω......
Ευχαριστώ.

Θα πας από Αχιλλέα (ακόμε και με την πιο ''τρανζιστορατη'' λαμπα) σε εμπορικό?
Προφανως γνωρίζεις καλύτερα...
Αφού πιάνουν τα χερια σου γιατι δεν πας σε κάποιο σχεδιο του pass ή κάποιο αντιστοιχο?
Από του εμπορίου σε αυτη τη κατηγορία που αναφέρεις μου εκαναν κλικ οι Xindak, creek, audiolab που δεν πιστευω οτι θα ταιριαξει με τα fostex και η επανεκδοση σε ταξης Α απο την musical fidelity.
Τους Yamaha δεν τους εχω ακουσει.
Δες και τον ραδιοενισχυτη της magnum που μπορει να τον βρεις μ/χ οικονομικά
σε μ/χ μπορεις να βρεις πολλά αλλά και τον densen dm-10 τον παλιό που ειναι καταπληκτικό μηχανάκι.

Προφανως γνωρίζεις καλύτερα...
Σιγά μη γνωρίζω.
Απλώς στο στάδιο της απεξάρτησης προσπαθώ να πάω.
Οι Αχιλλείς είναι όντως υπέροχοι.

Αφού πιάνουν τα χερια σου γιατι δεν πας σε κάποιο σχεδιο του pass ή κάποιο αντιστοιχο?
Τρίχες πιάνουν. Άσχετος connecting by the dots είμαι.
Τα LM3886 με το σχέδιο RevC του Penasa που είχα φτιάξει, ήταν απλά υπέροχα. Βέβαια (μόνο) στο σπίτι μου το ένα κανάλι έπιανε παράσιτα.....

Από του εμπορίου σε αυτη τη κατηγορία που αναφέρεις μου εκαναν κλικ οι Xindak, creek, audiolab που δεν πιστευω οτι θα ταιριαξει με τα fostex και η επανεκδοση σε ταξης Α απο την musical fidelity.
Ο Xindak με φτιάχνει αλλά ούτε phono, ούτε tones. :(

Δες και τον ραδιοενισχυτη της magnum που μπορει να τον βρεις μ/χ οικονομικά
Προσδιόρισε το "οικονομικά" γιατί (πέραν του ότι δεν έχει phono & tones) είναι απλά υπέροχος.

Η 6V6 μου αρέσει τόσο πολύ στη κιθάρα (έχω φτιάξει και έναν Fender Tweed Deluxe κλώνο) που δεν με χάλασε που ήταν και στον ενισχυτή μου. Βέβαια οι NOS RCA είναι στον Tweed και όχι στους Αχιλλείς... ;)

Με κατά προτίμηση γλυκό αναλυτικό ήχο, με μεγάλη εικόνα και εκτεταμένο (και σφιχτό χαμηλό) και ας έχει λίγα rolled off (όχι όμως grainy, ΔΕΝ αντέχω το sibilance) υψηλά.
Τα πολλά watt δεν είναι ζήτημα καθότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τα Fostex θα συνεχίσουν το έργο τους.
QUOTE]

Διαβάζοντας την πανω σειρά και με το δεδομένο των fostex μου ηρθε στο μυαλό ο ηχος της magnum σειρας IA των '90 και class A της fidelity....μετά με το σφιχτό χαμηλό με εσφαξες ;-))
Εδω κολλάει ο DM της densen εχοντας και ολα τα αλλα εστω και με διαφορετικό τρόπο... θα στο επιβεβαιωσουν και τα παιδια
Δυστηχως τα 1000ε που ειχα δει τη καινούγια σειρά της magnum σε μ/χ περιλαμβάνει μόνο το ράδιο....αρα μάλλον εκτος προυπολογισμού το συνολικό σενάριο.
Μία αξιόλογη επιλογή σε οικονομικό μ/χ ειναι και ο Kraken της Alchemist
87305580cf99cf7263a0719998ac05a3.jpg

φτάνει να τον βρεις σε καλή κατασταση
Που τα θυμήθηκα ολα αυτά τα μοντέλα...ας μην ήθελες Fostex να παιξει γλυκά με τρανιζστορ κάτω απο χιλιάρικο (καλά δεν εχω ακουσει και ολα τα μηχανήματα)
Οι περισσότεροι συγχρονοι ενισχυτές της κατηγορίας πάνε να γίνουνε πρωταθλητές πληροφορίας και ευκολιών δυστηχως δεν μπορεις να τα εχεις όλα.
Δες ακόμα από καινούργιους ΧΤΖ, Hegel και Leama με dacs.
Ολα αυτά οχι από το δικτυο.
Στα λέω ολα αυτά ρε... γιατι σε λυπάμε:flipout::flipout:από SET εστω και με πτωχή τροφοδοσία σε arcam και Harman Kardon....καλύτερα τραγουδά μόνος σου:flipout::flipout:
Sorry για τη συμπεριφορά μου;-))

Καλές παραγωγές:ernaehrung004:

Last edited:
Και κάτι τελευταιο που ηθελα να το πω πρωτο αλλά η λογοδιαρροια...
Δεν προκειτε να ακουσεις σωστό χαμηλό με 0,2 Q και ρεφλέξ
Θα εχεις σοβαρη αναβάθμιση στο χαμηλό αν φτιαξεις αλλα κουτια.

Χεχε Αναμνήσεις!
Όντος κάποιοι Alchemist κ Magnum έχουν βγει σε αγγελίες κατά καιρούς σε πολύ καλές τιμές

Kαλημέρα βασικα την απάντηση σχεδον την εχεις δώσει μόνος σου με τις αρχικές σου επιλογές, στο θέμα ευκολίες κλπ σε καταλαβαίνω απολύτως, οπότε θα πήγαινα σε κάτι τέτοι σε μεταχειρισμένο ..http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/hifi-components/amps/a-s1000_black__u/?mode=model τα κανει όλα και συμφέρει...ΑΦΟΥ τον ακούσεις βεβαια στο συστημά σου πρωτα.
Καλή επιλογή!

Σε ευχαριστώ Georges. Τον Yamaha (και δη τον s-2000 λόγω τοπολογίας και κόμπλεξ) τον σκέφτομαι. Λίγο δύσκολο να τον ακούσω στον χώρο μου αλλά .... ίδωμεν.

Αγαπητέ nbullamatsis σε καταλαβαίνω απόλυτα και για αυτό δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμες. Απλώς οι δικές μου προτεραιότητές έχουν αλλάξει πλέον και λόγω του ότι ο σκοπός μου δεν είναι το μέσον, προσπαθώ να απενεχοποιηθώ, να προσαρμόσω τα μηχανήματα στη ζωή μου (και όχι το αντίστροφο) και πάνω απ' όλα να ξεγνοιάσω (όσω μπορώ) και να ευχαριστηθώ (όσο με αφήνουν).

Σαφώς θα συνεχίσω να κάνω "εκδρομούλες" σε καινούρια, ενδιαφέροντα και όμορφα μέρη "μέρη" αλλά το "σπίτι" μου θέλω να νοιώθω σιγουριά, άνεση, θαλπωρή και οικειότητα.

Το ζαλίζω λίγο βέβαια αλλά (και λόγω επαγγέλματος) η διαδικασία της επιλογής μου είναι σχεδόν πιο ευχάριστη και από την αγορά.

Δυστυχώς (παρ´όλο που σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις προτάσεις) τα μηχανήματα που μου πρότεινες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσα εξ' αρχής.

Και είχα την εντύπωση (καθότι ειδήμων επ' ουδενί δεν είμαι) ότι το χαμηλό Qts δεν αποδίδει μεν πολύ χαμηλό αλλά αυτό που αποδίδει, το αποδίδει σφιχτό.
Τεσπά, ευτυχώς ή δυστυχώς τα Fostex παραμένουν προσωρινά για πολλούς λόγους.

Τιποτα φιλε μου, απλά η καταστασή σου θυμίζει σε πολλά την δική μου...και εγω περασα απο τα...μινιμαλ στάδια του hi-fi για να καταλήξω τελικα ότι χρειάζομαι και κάποιες ευκολίες βρε παιδί μου,μετά τα 40 είναι ευπροσδεκτα όλα αυτα!!:flipout:
Ο as 2000 είναι και χάρμα οφθαλμών άτιμος...

Οk πάσο...αν και ο musical fidelity A1 που βγαίνει καινούργιος πλέον στα 1000ε εχει control, phono mm, και usb.
Εχεις δίκιο για τις ευκολίες αν και η μεγαλύτερη είναι να συνδεσεις υπολογιστη...και δεν θα χρειαστεις control
Τα μηχανάκια που σου ανεφερα κάνουν δουλεια με λιγοτερα χρηματα απο αυτα που διαθέτεις, τα ρεστα για phono, καλώδια και ενα ντακάκι.
Aλλά δεν εχεις να χάσεις κάτι αν πάρεις εναν γιαμαχα να τον δοκιμάσεις σπίτι.

Υ.Γ. εχεις δίκιο για αυτό που λες για το χαμηλό Q αλλά εδω μιλάμε για πολύ χαμηλό Q.

Last edited:
Να ρωτήσω και γω κάτι;

Με το σκεπτικό του S2000, υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος που δεν προτείνονται τα θηρία των 90s όπως οι εκπληκτικές σειρές των ES της Sony (όπως τα 808, 7, 777), της Marantz (PM-16, PM-17) , της Pioneer, Onkyo κλπ κλπ. ;
Τουλάχιστον ως μηχανολογικές κατασκευές αλλά και ως ποιότητα υλικών (και γιατί όχι ως specs), κάνουν αρκετές σύγχρονες boutique κατασκευές να ωχριούν.
Ερώτημα με όλη την καλή διάθεση και χωρίς απολύτως καμία διάθεση flaming....

Ενας ενισχυτης που ειχα και πουλησα,αλλα μετανοιωσα πολυ,ηταν ο Marantz PM12 KI-S

Re: Απάντηση: Λογοδιάρροια, ψυχανάλυση και αίτηση βοήθειας.

Ενας ενισχυτης που ειχα και πουλησα,αλλα μετανοιωσα πολυ,ηταν ο Marantz PM12 KI-S

12 ??
Ομολογώ πως δεν τον γνωρίζω.

11 & 13 από τους καινούριους και από 14 - 17 από τους vintage.
O 12 μου διαφεύγει......:nounder: