Λογοκρισία στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Γιάννη το θέμα αν δεν κάνω λάθος μιλάει για παρέμβαση των εκπροσώπων μιας θρησκείας (μου είναι αδιάφορο ποιας) σε εκδηλώσεις πολιτισμού. Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη, όπως και για το ακραίο των θέσεών μου. :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Λογοκρισία στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Γιάννη το θέμα αν δεν κάνω λάθος μιλάει για παρέμβαση των εκπροσώπων μιας θρησκείας (μου είναι αδιάφορο ποιας) σε εκδηλώσεις πολιτισμού. Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη για το ακραίο των θέσεών μου. :grinning-smiley-043

Το θέμα είναι η λογοκρισία γενικότερα...απ όπου και αν προέρχεται...

Και εγώ οπου νόμιζα ότι το θέμα λέγεται λογοκρισία στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Καλώς δεν θέλω να προκαλέσω άλλο.
Το θέμα ειναι taboo! :grinning-smiley-043

To κόψιμο του βίντεο έγινε ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ μετά από παρέμβαση της Εκκλησίας.
Μην χάσουμε κανά κεράκι καλοκαιριάτικα......

Γιάννη το θέμα αν δεν κάνω λάθος μιλάει για παρέμβαση των εκπροσώπων μιας θρησκείας (μου είναι αδιάφορο ποιας) σε εκδηλώσεις πολιτισμού. Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη, όπως και για το ακραίο των θέσεών μου. :grinning-smiley-043

Το θέμα μιλάει για τη λογοκρισία ενός βίντεο. Δεν είδα καμμιά ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.

Δεν χρειάζεται να ζητάς καμμιά συγγνώμη, ούτε να απολογείσαι για τις θέσεις σου χαρακτηρίζοντάς τες ακραίες. Εγώ, απλώς, τον Κανονισμό υπενθύμισα.....-bye--bye-

Και εγώ οπου νόμιζα ότι το θέμα λέγεται λογοκρισία στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Καλώς δεν θέλω να προκαλέσω άλλο.
Το θέμα ειναι taboo! :grinning-smiley-043

αν το θέσουμε έτσι θα γίνει μια καθαρά θρησκευτική κουβέντα και κάποιοι ισως παρεξηγηθούν και αντιδράσουν..

Εγώ πάντως θα ήθελα από το εκάστοτε κράτος κάποια στιγμή να ιεραρχήσει τι θέλει πιο πολύ απ την "ζωή του" ...το καλό του πολίτη,,η το καλό του πολιτη

Δεν το πήγε εκεί ο Γιάννης, τώρα δημιουργείτε εντυπώσεις εκ του μη όντος.

Στον κανονισμό του παρόντος φόρουμ περιλαμβάνεται απαγόρευση για "θρησκευτικές" συζητήσεις, γιατί μονίμως καταλήγουν σε flame. Δεν είναι θέμα "λογοκρισίας" από το φόρουμ επομένως, αλλά συζήτησης εντός προκαθορισμένων πλαισίων διαλόγου (που δεν υπάρχουν έξω στην ανοικτή κοινωνία) και με αποκλεισμό συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων. Εάν ήμασταν πχ ένα πολιτικό ή φιλοσοφικό φόρουμ με κύρια θεματολογία αυτά που φτάνουν να συζητούνται στην "εκτός", προφανώς το πράμα θα ήταν αλλιώς.

Δεν το πήγε εκεί ο Γιάννης, τώρα δημιουργείτε εντυπώσεις εκ του μη όντος.

Στον κανονισμό του παρόντος φόρουμ περιλαμβάνεται απαγόρευση για "θρησκευτικές" συζητήσεις, γιατί μονίμως καταλήγουν σε flame. Δεν είναι θέμα "λογοκρισίας" από το φόρουμ επομένως, αλλά συζήτησης εντός προκαθορισμένων πλαισίων διαλόγου (που δεν υπάρχουν έξω στην ανοικτή κοινωνία) και με αποκλεισμό συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων. Εάν ήμασταν πχ ένα πολιτικό ή φιλοσοφικό φόρουμ με κύρια θεματολογία αυτά που φτάνουν να συζητούνται στην "εκτός", προφανώς το πράμα θα ήταν αλλιώς.

μα και εγώ αυτό εννοούσα στην απάντηση στον Dalanik

@send
Mε το Γιάννη είχαμε στο παρελθόν "ομηρικούς καυγάδες" και υπερασπίστηκε τις θέσεις του AVClub με καθόλα σεβαστό και από μένα τουλάχιστον αποδεκτό τρόπο. Δεν υπάρχει παρεξήγηση.

Απλά οι ποιότητα των συνομιλητών με δελέασε να παραστρατήσω λίγο.
Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία του θέματος που δεν είναι άλλο από τα όρια της τέχνης και της παρέμβασης των θρησκειών σε κάθε έκφανση της ζωής μας.
Η λογοκρισία είναι απ'όλους μας πιστεύω καταδικαστέα και για μένα προσωπικά το θέμα δεν παρουσιάζει κανένα άλλο ενδιαφέρον. :grinning-smiley-043

Δεν το βλέπω μόνο ως θέμα θρησκείας, αλλά γενικότερης περιστολής του δηκτικού λόγου.
Φοβάμαι μήπως σύντομα απαγορεύεται να πεις ο,τιδήποτε μπορεί να θίξει άλλον.

Απάντηση: Re: Λογοκρισία στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Δεν το βλέπω μόνο ως θέμα θρησκείας, αλλά γενικότερης περιστολής του δηκτικού λόγου.
Φοβάμαι μήπως σύντομα απαγορεύεται να πεις ο,τιδήποτε μπορεί να θίξει άλλον.

Έτσι είναι. Το έγραψες και πρίν αλλά παρέλειψα να σχολιάσω.
Φάίνεται ότι κάποιοι μας προτιμούν επιπεδους ή δεκτικούς ή καθυστερημένους πές το όπως θές... (το πήγα λίγο παρακάτω)

Δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι σήμερα είναι, αντίθετα με ότι γινόταν παλαιότερα, οι "προοδευτικοί" της εποχής μας.

Αυτό είναι που δεν χωνεύεται με τίποτα φίλε μου.

Να ζητάς ελευθερία στην έκφραση και να σε κράζουν οι τιμητές της...

Τι ειναι τεχνη και τι δεν ειναι?
Τι ειναι λογοκρισια και τι δεν ειναι?
Τι ειναι προπαγανδα και τι δεν ειναι?
Καλα θα κανουν οι ανθρωποι που υμνησαν και υποστηριξαν καθεστωτα λογοκρισιας,(δεν αναφερομαι εδω βεβαιως) τα μαθηματα φιλελευθερισμου να τα κανουν αλλου,οι εποχες του τρωμε κουτοχορτο περασαν,αληθεια ποσα ενημερωτικα βιντεο εχουν γινει στο παρελθον?μηπως ο κυριος Γαβρας εκανε κανενα ενημερωτικο για τις καταστροφες χριστιανικων "συμβολων",για τιποτα αχυρωνες?γιατι δεν θυμαμαι ποτε τους κυριους και κυριες... δηθεν προοδευτικους να αντεδρασαν ποτε για....αλλα!
Βρηκαμε τωρα τους ζηλωτες του 5ου μ.Χ. ,.........μωρε ζηλος!

Υ.Γ. Μην κολλησουμε και κανενα Ιο φοβαμαι,μερες πουνε!

Αυτα.....περι αντιλογου......δεν θα προχωρησω,αλλωστε δεν υπαρχει και λογος...για εμενα...εχουν γνωση, οι "γνωστες".

Τι ειναι τεχνη και τι δεν ειναι?
Τι ειναι λογοκρισια και τι δεν ειναι?
Τι ειναι προπαγανδα και τι δεν ειναι?
Καλα θα κανουν οι ανθρωποι που υμνησαν και υποστηριξαν καθεστωτα λογοκρισιας,(δεν αναφερομαι εδω βεβαιως) τα μαθηματα φιλελευθερισμου να τα κανουν αλλου,οι εποχες του τρωμε κουτοχορτο περασαν,αληθεια ποσα ενημερωτικα βιντεο εχουν γινει στο παρελθον?μηπως ο κυριος Γαβρας εκανε κανενα ενημερωτικο για τις καταστροφες χριστιανικων "συμβολων",για τιποτα αχυρωνες?γιατι δεν θυμαμαι ποτε τους κυριους και κυριες... δηθεν προοδευτικους να αντεδρασαν ποτε για....αλλα!
Βρηκαμε τωρα τους ζηλωτες του 5ου μ.Χ. ,.........μωρε ζηλος!

Υ.Γ. Μην κολλησουμε και κανενα Ιο φοβαμαι,μερες πουνε!

Αυτα.....περι αντιλογου......δεν θα προχωρησω,αλλωστε δεν υπαρχει και λογος...για εμενα...εχουν γνωση, οι "γνωστες".

Δεν απαντάς, όμως, στο αν συνιστά ωμή λογοκρισία αυτό που έγινε ή όχι. Το αν ο Γαβράς και ο κάθε Γαβράς δεν έκανε βίντεο για καταστροφές χριστιανικών μνημείων, σημαίνει αυτόματα ότι δεν πρέπει να κάνει βίντεο για την καταστροφή άλλων μνημείων? Για το ότι οι ζηλωτές που λες (και όχι μόνο τον 5ο αιώνα) διέπραξαν βαρβαρότητες το αρνείσαι? Εκεί είναι το ζητούμενο, η ιστορική αλήθεια και όχι αν οι "προοδευτικοί" σκηνοθέτες έκαναν βίντεο για την καταστροφή χριστιανικών μνημείων.
Υ.Γ. Όσο για τον Ιο, ενοχλεί πολύ τελικά, ε? Αυτός είναι και ο στόχος φαντάζομαι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λογοκρισία στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Εκεί είναι το ζητούμενο, η ιστορική αλήθεια και όχι αν οι "προοδευτικοί" σκηνοθέτες έκαναν βίντεο για την καταστροφή χριστιανικών μνημείων.
Υ.Γ. Όσο για τον Ιο, ενοχλεί πολύ τελικά, ε? Αυτός είναι και ο στόχος φαντάζομαι.

Αυτό είναι το ζητούμενο, Νίκο?? Η Ιστορική αλήθεια??? Ποιά Ιστορική αλήθεια?? Η κατ' αποκοπή???

Εγώ ένα κατάλαβα από τις συνεντεύξεις.

Πως ό,τι μας συμφέρει και θέλουμε να προβάλλουμε αναδεικνύοντάς το, είναι Ιστορική αλήθεια,

Ό,τι δεν μας συμφέρει και μας κάνει να νιώθουμε άβολα, είναι Τέχνη.

Όπως και να 'χει, καβάλα στ' άλογο, πάντα.....

To ντοκυμανταίρ δεν είναι ακριβώς "τέχνη" (πέρα από την τέχνη της κινηματογραφίας, της φωτογραφίας κλπ). Είναι πρωτίστως καταγραφή. Εάν είναι μονομερής, κρίνεται, και όχι με κριτήρια ενός "έργου τέχνης", ούτε αναβιβάζεται σε τέτοιο εκ μόνου του ότι ο δημιουργός του τυγχάνει σκηνοθέτης (με την ίδια λογική που ο κατάλογος για ψώνια του Ελύτη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ποίημα). Αλλά δεν μπορεί να λογοκρίνεται. Βέβαια εάν ήταν μονομερής η καταγραφή, κακώς επελέγη εξ αρχής για προβολή σε τέτοιο χώρο πολιτισμού.

το βίντεο ποιος το "παρήγγειλε" βρε παιδιά..

Είπε από μόνος του ο Γαβρας "κάτσε να φτιάξω ένα βίντεο για να το κρεμάσω άμα πάω αύριο στο μουσείο??¨"

δεν γίνονται αυτά..

Απάντηση: Re: Λογοκρισία στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

To ντοκυμανταίρ δεν είναι ακριβώς "τέχνη" (πέρα από την τέχνη της κινηματογραφίας, της φωτογραφίας κλπ). Είναι πρωτίστως καταγραφή. Εάν είναι μονομερής, κρίνεται, και όχι με κριτήρια ενός "έργου τέχνης", ούτε αναβιβάζεται σε τέτοιο εκ μόνου του ότι ο δημιουργός του τυγχάνει σκηνοθέτης (με την ίδια λογική που ο κατάλογος για ψώνια του Ελύτη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ποίημα). Αλλά δεν μπορεί να λογοκρίνεται. Βέβαια εάν ήταν μονομερής η καταγραφή, κακώς επελέγη εξ αρχής για προβολή σε τέτοιο χώρο πολιτισμού.

Το συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ το χαρακτηρίζω σαν προσωπική έκφραση του δημιουργού του που θέλησε να αναδείξει κάποια πράγματα και να στηλιτεύσει άλλα. Πώς θα κριθεί?? Όπως κρίθηκαν και οι 300 του Μίλλερ....

Για τα περί λογοκρισίας, δεν διαφωνώ καθόλου.

http://www.oldandsold.com/articles11/culture-25.shtml

http://www.jstor.org/pss/624555?cookieSet=1
Aλλοι Ιστορικοί και οχι Καλλιτέχνες αποδεικνύουν πώς το Δυτικό Αετωμα μέ το άγαλμα τής Αθηνάς υπήρχε έως το 1674 μέ τις μπομπες Μοροζίνη..
Απλά ως Πηγές αναφέρονται..Ο Ζωγράφος J.Karrey θεωρείται αξιόπιστος απο πολλούς Ιστορικούς οπως και τά αντιστοιχα σχεδιασματά του.
Η Λογοκρισία πάντως κακώς έγινε γιατί και αξία έδοσε στο φίλμ τού Γαβρά αλλά και γιατί η Πολιτεία οφείλει να αφηνει ελευθερη την έκφραση στη κρίση τών Πολιτών..
Απ´εκεί και πέρα σαφώς και έγιναν και ζημιές απο τούς Πρωτοχριστιανούς(άλλως τε δυστυχώς σέ κάθε Κοινωνική,Πολιτική ή και Θρησκευτική αλλαγή υπάρχουν πάντα φανατικοί)μόνον που τοτε δεν ειχε καθιερωθεί τό ράσο ακόμα...
Αλλη μια λεπτομέρεια που θα ωφειλε να γνωριζει ο Γαβράς αλλά συγχωρειται ´Καλλιτεχνική Αδεία´αφού αναφέρεται σε Ζηλωτές Ρασοφορους.
Εν πάσει περιπτώσει η Πολιτεία με την Αμηχανία της έπραξε Λάθος..
Αλλά τα Ιστορικά Ζητήματα και τα τσουβαλιάσματα ειναι ´αλλουνού παπά ευαγγέλιο´..
Και ο Στάλιν άλλως τε γκρέμισε Εκκλησιές και μάλιστα πάμπολλες..
Και ο Μαο γκρεμισε και η Κινα επιβάλλει στο Θιβέτ πάμπολλους περιορισμούς στις Θρησκευτικές Ελευθερίες..
Οπότε υπάρχει πιθανότητα τελικά και οι Πολιτικοί αλλά και οι Θρησκευτικοί Ζηλωτές να βράζουν στο ιδιο καζάνι.
Και ο Αδόλφος επίσης κυνήγησε συγκεκριμένη Θρησκευτική Ομάδα τούς Εβραίους γιά Οικονομικούς πρωτίστως λόγους..
Ολως περιέργως βέβαια πολλοί οπαδοί τού Δωδεκαθέου τυγχάνει να θεωρούν επίσης τούς Εβραίους μεγάλους Εχθρούς τους και στά διάφορα Ακροδεξιά έντυπα αναφέρουν πώς ο Χριστιανισμός ειναι κατασκευή των ´παλιο-Εβραίων´...
Η Ανάγνωση τών πραγμάτων λοιπόν μάλλον έχει πολλές οψεις.

... άλλως τε δυστυχώς σέ κάθε Κοινωνική,Πολιτική ή και Θρησκευτική αλλαγή υπάρχουν πάντα φανατικοί.

Έτσι είναι. Εκεί στόχευε και η αναφορά σε ταλιμπάν...

Σ'αυτό που διαφωνώ είναι ότι ξεχωρίζεις (αν το κάνεις) τα ιερατεία από τα κόμματα και την εκάστωτε εξουσία.
Και τα δύο προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στη ζωή μας και μάλιστα τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Όσον αφορά το τσουβάλιασμα συνηθίζω να γράφω με βάση το τι γίνεται κατά κανόνα και όχι για εξαιρέσεις. Τα παραδείγματα που έδωσες νομίζω αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όσον αφορά την τέχνη, το φιλμάκι δεν ήταν αυτόγραφο του Γαβρά σε χαρτοπετσέτα. Έτσι όπως το βλέπω εγώ ήταν μια καλλιτεχνική έκφραση για την καταγραφή των γεγονότων. Αν παρέλειψε κάτι, είναι κατακριταίο αλλά πάλι αυτό να το κρίνει ένας άλλος καλλιτέχνης με το πόνημά του και όλοι εμείς. Όχι τα κόμματα ή το ιερατείο.

-bye-