low end ASPC mirrorless VS high end compact VS mid-range smartphone

Από την σύγκριση που έβαλες (ξεχνάω το sharpness, contrast, DR κλπ...και κοιτάζω μόνο το θόρυβο) είναι περίπου 2 stop καλύτερη η Α6000....άλλα στην πράξη δεν είναι έτσι και εξηγούμε.....το αρχείο της Α6000 είναι πολύ ποιο ελαστικό στην αποθορυβοποίηση και με λογισμικό όπως το DXO μπορείς να κερδίσεις άνετα ακόμα 1 stop...οπότε εν τέλει σε τελικά ''μαγειρεμένα'' αρχεία θα έχεις διαφορά κάπου 3 stop που είναι μεγάλη διαφορά και απλά αντικαθρεπτίζει και την μεγάλη διαφορά στο μέγεθος των αισθητήρων.....

Υ.Γ. Καλά για το DR ή το sharpness ούτε συζήτηση ο 55mm f1.8 απλά σπέρνει!!!

Μα αυτο λεω, οτι ειναι-δεν ειναι 2 στοπ η διαφορα στο iso, αρα αν μιλαμε για θορυβο, θα παρεις πανω κατω τα ιδια στις ιδιες συνθηκες φωτογραφιας. Το αρχειο raw, για 3η φορα θα πω οτι της σονυ ειναι ανωτερο και πιο ελαστικο.. αλλα πρεπει και να το επεξεργαστεις για να το δεις, αλλιως θα δεις μονο jpeg.. Μην ξεχνας οτι ο μεσος χρηστης δεν ξερει καν τι παει να πει raw. Ουτε εγω ηξερα πριν παρω την χζ-2.

To Dxo την εχει την xz-2 μεσα? Μπορεις να τσεκαρεις?

Μα αυτο λεω, οτι ειναι-δεν ειναι 2 στοπ η διαφορα στο iso, αρα αν μιλαμε για θορυβο, θα παρεις πανω κατω τα ιδια στις ιδιες συνθηκες φωτογραφιας. Το αρχειο raw, για 3η φορα θα πω οτι της σονυ ειναι ανωτερο και πιο ελαστικο.. αλλα πρεπει και να το επεξεργαστεις για να το δεις, αλλιως θα δεις μονο jpeg.. Μην ξεχνας οτι ο μεσος χρηστης δεν ξερει καν τι παει να πει raw. Ουτε εγω ηξερα πριν παρω την χζ-2.

To Dxo την εχει την xz-2 μεσα? Μπορεις να τσεκαρεις?

το DxO την έχει την xz2 - τουλάχιστον η έκδοση που έχω εγώ (10)

και πρέπει να ξαναπώ ότι δεν έχω δει επεξεργασία raw ούτε από άλλη compact ούτε από άλλη κάμερα γενικότερα πέραν της xz2 (τώρα αρχίζω με τη sony), αλλά το αποτέλεσμα είναι φανταστικό, ειδικά στα σκοτεινά

Δεν ξέρω αλλά κάποια από αυτά που γράφονται μάλλον μπερδεύουν τους αρχάριους παρά βοηθούν.
Εγώ στα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με τη φωτογραφία έχω καταλήξει σε κάποια δεδομένα συμπεράσματα.
Είτε κάποιοι θέλουν να το πιστέψουν είτε όχι το μέγεθος του αισθητήρα παίζει μεγάλη σημασία στη φωτογραφία.
Το καλύτερο κινητό και η καλύτερη compact με μικρό αισθητήρα ποτέ δε θα φτάσουν να ξεπεράσουν ενα μεγαλύτερο αισθητήρα μιας Dslr ή μιας mirrorless.
Δεν μιλάμε για το κάδρο αλλά για τα τεχνικά στοιχεία της φωτογραφίας, το iso,το dr κτλ.
Το ότι έχουμε κάποιες μηχανές δεν τις κάνει απαραίτητα και τις καλύτερες.
Ώρες ώρες μου θυμίζει ή συζήτηση κάτι πιτσιρικαδες που συγκρίνουν τα παπακια του με μηχανές μεγαλου κυβισμού.
Όσο και να προσπάθησει ή ΧΖ2 δε θα γίνει sony a5000 και δεν αναφέρομαι σε απλές λήψεις κάτω από το φως του ήλιου.
Φωτογραφίες ευρείας κατανάλωσης για facebook και μικρές οθόνες βγάζουν και τα κινητά το ζητούμενο είναι σε πιο δύσκολες φωτογραφικές συνθήκες.

Προφανως και ειναι κατανοητες οι διαφορες του πιο μεγαλου αισθητηρα, αλλα τι να κανουμε που οι κιτ φακοι ειναι αργοι οποτε ερχεσε στο μια ή αλλη οταν συγκρινεις τον θορυβο σε νυχτερινη ληψη, (παντα με τις ιδανικες ρυθμισεις στην καθε μηχανη)? Το 1.8 απο το 3.5, ειναι ή δεν ειναι 2 στοπ (και 1 ψιλο)? Τι δεν καταλαβαινω? Μην μου πεις και εσυ για το ανωτερο αρχειο, θα τρελλαθω να το επαναλαβω για 4η φορα. Μιλαμε συγκεκριμενα για τον θορυβο στην ιδια ληψη με xz-2 και α5000 με τον κιτ (εγω εβαλα την α6000). Θα πατησεις το shutter και θα παρεις ενα αρχειο. Για αυτο το αρχειο μιλαμε συγκεκριμενα και οχι αν το πλακωσεις στο photoshop και στο dxo. Ο αλλος μπορει να τραβαει μονο jpeg, που ξερεις οτι κατεχει και απο επεξεργασια? Αυτο δεν ειναι δεδομενο. Ο φιλος ο αταρι πχ ειναι τρελος jpegακιας... Αν παρει την σονυ με τον κιτ, μου λες τι θα καταλαβει? Θα δει το φοβερο jpeg της σονυ μηπως?

Όσο και να προσπάθησει ή ΧΖ2 δε θα γίνει sony a5000 και δεν αναφέρομαι σε απλές λήψεις κάτω από το φως του ήλιου.

Τις εχεις συγκρινει ή απλα έτσι το πετας; Μονο φωτογραφίες της xz2 και της δικης σου fz1000 (που της πλεκεις παντου τα εγκωμια) θυμαμαι εχεις συγκρινει, οπου το φωτογραφικο αποτελεσμα της xz2 ηταν πολυ καλυτερο.

Δε ξερω αν εχεις παρακολουθησει το topic, αλλα μιλαμε παντα για κιτ φακο.

Αυτα τα σχόλια με τους πιτσιρικαδες και τα παπακια, κρατα τα για τον εαυτο σου, δε προκειται να τα σχολιασω.

διαφορά έτοιμου jpeg αρχείου και raw επεξεργασμένου με dxo (HDR preset) - από xz-2

P8200403.jpg

P8200403_DxO1.jpg

To jpeg μαρεσει περισσοτερο απο την επεξεργασια που της εκανες... Και παντα χανει αν ανεβαζεις το αρχειο εδω απευθειας με αποτελεσμα να φαινεται σα να ειναι απο κινητο. Καλυτερα να φτιαξεις εναν λογαριασμο flickr και να τις βαζεις εκει.

Προφανως και ειναι κατανοητες οι διαφορες του πιο μεγαλου αισθητηρα, αλλα τι να κανουμε που οι κιτ φακοι ειναι αργοι οποτε ερχεσε στο μια ή αλλη οταν συγκρινεις τον θορυβο σε νυχτερινη ληψη, (παντα με τις ιδανικες ρυθμισεις στην καθε μηχανη)? Το 1.8 απο το 3.5, ειναι ή δεν ειναι 2 στοπ (και 1 ψιλο)? Τι δεν καταλαβαινω? Μην μου πεις και εσυ για το ανωτερο αρχειο, θα τρελλαθω να το επαναλαβω για 4η φορα. Μιλαμε συγκεκριμενα για τον θορυβο στην ιδια ληψη με xz-2 και α5000 με τον κιτ (εγω εβαλα την α6000). Θα πατησεις το shutter και θα παρεις ενα αρχειο. Για αυτο το αρχειο μιλαμε συγκεκριμενα και οχι αν το πλακωσεις στο photoshop και στο dxo. Ο αλλος μπορει να τραβαει μονο jpeg, που ξερεις οτι κατεχει και απο επεξεργασια? Αυτο δεν ειναι δεδομενο. Ο φιλος ο αταρι πχ ειναι τρελος jpegακιας... Αν παρει την σονυ με τον κιτ, μου λες τι θα καταλαβει? Θα δει το φοβερο jpeg της σονυ μηπως?

Προσωπικά δεν ξέρω αν είναι καλύτερη στα νυχτερινά και σε θόρυβο ο κιτ φακός τέρμα ανοιχτός με τον κιτ φακό της xz-2 τέρμα ανοιχτό...ίσως να είναι στα ίδια πάνω κάτω αν τραβάς jpeg ή κάπου εκει κοντά....άλλα με μια mirrorless έχεις πολλές μα πάρα πολλές δυνατότητες που δεν τις έχεις με την xz-2....το ξαναλέω αν μείνεις μόνο με τον κιτ φακό είναι πιθανό και ανάλογα με τις ανάγκες σου να είναι καλύτερη μια compact...άλλα αν με μια compact αποφασίσεις ότι θέλεις κάτι καλύτερο απλά δεν μπορείς να το έχεις, ενώ αντίθετα με μια mirrorless π.χ. σκάς 100 ευρώ παίρνεις έναν μεταχειρισμένο sigma 30mmf2.8 και end of story για κάθε compact....μόνο και μόνο για αυτό το τελευταίο αξίζει να πάει κάποιος σε mirrorless έστω και με τον κιτ φακό αρχικά.....

Υ.Γ. Φυσικά όλα αυτά που λες ισχύουν μόνο αν κάποιος μείνει με τον κιτ φακό και μόνο αν κάποιος τραβάει jpeg και μόνο αν κάποιος δεν επεξεργάζεται τα αρχεία.....πολλά αν κατά την γνώμη μου που στην πράξη δεν ισχύουν γιατί για να μπλέξεις με αυτά τα κόστη και με αυτές τις μηχανές συνήθως έχεις το μικρόβιο και συνήθως θα αρχίζεις να αγοράζεις άλλους καλύτερους φακούς και να αρχίζεις να παίζεις και με τα raw αρχεία...

η επεξεργασία έγινε τώρα στο φτερό με σκοπό να δείξει τι μπορεί να αναδείξει το raw αρχείο από πλευράς λεπτομέρειας

επίσης λάβε υπόψη σου ότι (και) στο DxO είμαι αρχάριος, φαντάζομαι αν δώσω το συγκεκριμένο αρχείο σε κάποιον που ξέρει τι κάνει, θα κάνει παπάδες...

έχω πολύ σκοτεινά πλάνα που σχεδόν δε φαίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και με την standard επεξεργασία που κάνει το συγκεκριμένο software, η φωτογραφία βελτιώνεται τόσο όσο να σώζεται...

για το flickr έχεις δίκιο - πρέπει να κάτσω να το κάνω

karamela σωστα τα λες. Αν θα επενδυσει καποιος σε φακους, τοτε θαναι αυτοκτονια να παει σε xz2.

Για να μη μιλαμε υποθετικα και εννιοτε οπαδικα, jpeg συγκριση nikon d5100 (κιτ φακο εννοειται..) και xz2 μερα και νυχτα. Ποιο πιστευετε ηταν το αποτελεσμα; raw δε δοκιμασα αλλα θα το κανω στο μελλον.

waroo κανε μου την χαρη plz και οταν σουρουπωσει, βαλε την xz-2 στο f/1.8, iso στο 400, και βαλε διπλα και την σονυ με f/3.5 και iso 1600. Δες τι χρονους θα σου βγαλουν, προσπαθησε να τα ματσαρεις αλλα χωρις να ανεβασει το iso της xz-2 αλλο (ας βαλουμε σαν οριο αυτο, μιας και ειναι αποδεκτες οι φωτογραφιες της εκει). Τραβα 2 φωτογραφιες και πες μας τι ειδες. (Χωρις να τις επεξεργαστεις εννοειτε) Δες τα raw οπως τα βγαλουν και τα jpeg.
Thanx :ernaehrung004:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να μη μιλαμε υποθετικα και εννιοτε οπαδικα, jpeg συγκριση nikon d5100 (κιτ φακο εννοειται..) και xz2 μερα και νυχτα. Ποιο πιστευετε ηταν το αποτελεσμα; raw δε δοκιμασα αλλα θα το κανω στο μελλον.

Να πω εγω? :ADFADF1:

karamela σωστα τα λες. Αν θα επενδυσει καποιος σε φακους, τοτε θαναι αυτοκτονια να παει σε xz2.

Κοίταξε σίγουρα η Olympus, είναι γνωστό ότι τα jpeg των olympus είναι εξαιρετικά άλλα αυτή είναι η μισή αλήθεια....γιατί να πάρεις dslr και να τραβάς jpeg μόνο με τον κιτ φακό...ε άστο καλύτερα....απλά δηλαδή συγκρίνεις τις μηχανές εκει που σε συμφέρει!!! Αν συγκρίνεις ακόμα και με τον κιτ φακό της D5100 και XZ-2 σε μαγειρεμένα αρχεία raw θα έχεις άλλη γνώμη, άλλα και πάλι και αυτή είναι η μισή αλήθεια...η αλήθεια είναι ότι με την D5100 και τον κιτ χτυπάς στα ίσια και ενίοτε κερδίζεις σε raw, χάνεις σε jpeg άλλα με το που βάλεις έναν καλό φακό σαν τον sigma 17-50f2.8 ή έναν prime απλά τερματίζεις την όλη συζήτηση....
Και για να το ξαναπω αν είναι να πάρεις dslr να τραβάς jpeg μόνο με τον κιτ φακό και τέρμα είναι σαν πας να πάρεις μια Ferrari και να την πηγαίνεις με maximum 50χλμ. και πλέον δεν έχει νόημα η αγορά της....

Τις συγκρινα οπως βγαζω φωτογραφίες, μονο jpeg χωρις επεξεργασία. Αν συγκρινει καποιος raw ας μας πει τα αποτελεσματα.

Για τα αλλα συμφωνουμε προφανως.

Μα αυτο δεν συζηταμε? Για το αν αξιζει η αγορα μιας σονυ με τον κιτ? Αν βαλεις αλλο φακο, προφανως και θα παμε να παιξουμε με τα παπακια μας εμεις που εχουμε τις χζ-2.... Αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα! Οπως ειναι απολυτως αποδεκτο και κατανοητο, οτι το raw της σονυ θα ειναι πολυ ανωτερο. Αλλα εδω μιλαμε για το raw που θα παρεις απευθειας απο την καμερα, χωρις επεξεργασια ( ή το jpeg της μηχανης), για συγκρισεις στον θορυβο σε ιδιες συνθηκες φωτογραφιας. Αν ειναι να βαλουμε και την επεξεργασια, δεν εχει νοημα η συζητηση που κανουμε τοση ωρα, αφου το εχουμε πει ποσες φορες οτι το αρχειο της σονυ θα ειναι ανωτερο.

Μα αυτο δεν συζηταμε? Για το αν αξιζει η αγορα μιας σονυ με τον κιτ? Αν βαλεις αλλο φακο, προφανως και θα παμε να παιξουμε με τα παπακια μας εμεις που εχουμε τις χζ-2.... Αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα! Οπως ειναι απολυτως αποδεκτο και κατανοητο, οτι το raw της σονυ θα ειναι πολυ ανωτερο. Αλλα εδω μιλαμε για το raw που θα παρεις απευθειας απο την καμερα, χωρις επεξεργασια ( ή το jpeg της μηχανης), για συγκρισεις στον θορυβο σε ιδιες συνθηκες φωτογραφιας. Αν ειναι να βαλουμε και την επεξεργασια, δεν εχει νοημα η συζητηση που κανουμε τοση ωρα, αφου το εχουμε πει ποσες φορες οτι το αρχειο της σονυ θα ειναι ανωτερο.

Μα θα το ξαναπώ....υπάρχουν άτομα που θα αγοράσουν π.χ. την Α6000 θα μείνουν με τον κιτ φακό για πάντα, θα τραβάνε μόνο jpeg και δεν θα επεξεργάζονται και τα αρχεία???? Εεεε προφανώς όχι ή είναι ελάχιστοι...ε λοιπόν αν ανήκεις σε αυτήν την μικρή κατηγορία ε τότε προφανώς πας σε compact και προφανώς κάνεις λάθος να πάρεις mirrorless.....εαν είναι να πάρεις ένα μηχάνημα και να μην το εκμεταλεύεσαι όπως πρέπει ε δεν αξίζει....άλλα ακόμα και πες ότι είσαι σε αυτή την κατηγορία, ποιος σου λέει ότι αύριο - μεθαύριο δεν θα αρχίσεις να επεξεργάζεσαι raw ή απλά να θέλεις κάτι καλύτερο στο μέλλον και να πάρεις κανένα φακό???? Γιατί να χάσεις αυτή την ευκαιρία?? Γιατί να περιορίσεις με το καλημέρα τις επιλογές σου και να αγοράσεις μια ακριβή premium compact??? Ε με την mirrorless μπορείς να το κάνεις, με μια compact θα αναγκαστείς να την πουλήσεις....οπότε για μένα αξίζει η αγορά μιας μηχανής mirrorless ακόμα και με κιτ φακό και ας μην την εκμεταλλεύεσαι στην αρχή...πίστεψε με θα φτάσει η ώρα που θα την εκμεταλλευτείς!!! Οι premium compact είναι κυρίως για βοηθητικές μηχανές και για καταστάσεις που δεν θέλεις να κουβαλάς την mirrorless ή την dslr σου, παρά κύριες και βασικές μηχανές.... ή έστω για άτομα που δεν έχουν και μεγάλες απαιτήσεις ή ανάγκες.....

Τις εχεις συγκρινει ή απλα έτσι το πετας; Μονο φωτογραφίες της xz2 και της δικης σου fz1000 (που της πλεκεις παντου τα εγκωμια) θυμαμαι εχεις συγκρινει, οπου το φωτογραφικο αποτελεσμα της xz2 ηταν πολυ καλυτερο.

Δε ξερω αν εχεις παρακολουθησει το topic, αλλα μιλαμε παντα για κιτ φακο.

Αυτα τα σχόλια με τους πιτσιρικαδες και τα παπακια, κρατα τα για τον εαυτο σου, δε προκειται να τα σχολιασω.

Τα εγκωμια της fz1000 αναφέρονται στα δεδομένα της μηχανής και μόνο.
Είσαι έτοιμος να αρπαχτεις και δεν δέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχει και διαφορετική αλήθεια από αυτή που βλέπεις.
Και με την ferrari πας στη δουλειά και με το fiat αυτό δεν κάνει τα δύο αυτοκίνητα ισάξια...

Είσαι έτοιμος να αρπαχτεις και δεν δέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχει και διαφορετική αλήθεια από αυτή που βλέπεις.
Και με την ferrari πας στη δουλειά και με το fiat αυτό δεν κάνει τα δύο αυτοκίνητα ισάξια...

Διαβασε τα μηνυματα που εχω γραψει και αν εχεις κατι εντος θεματος να πεις για τις συγκρισεις που και καλα εκανες, απαντας.

Μα θα το ξαναπώ....υπάρχουν άτομα που θα αγοράσουν π.χ. την Α6000 θα μείνουν με τον κιτ φακό για πάντα, θα τραβάνε μόνο jpeg και δεν θα επεξεργάζονται και τα αρχεία???? Εεεε προφανώς όχι ή είναι ελάχιστοι...ε λοιπόν αν ανήκεις σε αυτήν την μικρή κατηγορία ε τότε προφανώς πας σε compact και προφανώς κάνεις λάθος να πάρεις mirrorless.....εαν είναι να πάρεις ένα μηχάνημα και να μην το εκμεταλεύεσαι όπως πρέπει ε δεν αξίζει....άλλα ακόμα και πες ότι είσαι σε αυτή την κατηγορία, ποιος σου λέει ότι αύριο - μεθαύριο δεν θα αρχίσεις να επεξεργάζεσαι raw ή απλά να θέλεις κάτι καλύτερο στο μέλλον και να πάρεις κανένα φακό???? Γιατί να χάσεις αυτή την ευκαιρία?? Γιατί να περιορίσεις με το καλημέρα τις επιλογές σου και να αγοράσεις μια ακριβή premium compact??? Ε με την mirrorless μπορείς να το κάνεις, με μια compact θα αναγκαστείς να την πουλήσεις....οπότε για μένα αξίζει η αγορά μιας μηχανής mirrorless ακόμα και με κιτ φακό και ας μην την εκμεταλλεύεσαι στην αρχή...πίστεψε με θα φτάσει η ώρα που θα την εκμεταλλευτείς!!! Οι premium compact είναι κυρίως για βοηθητικές μηχανές και για καταστάσεις που δεν θέλεις να κουβαλάς την mirrorless ή την dslr σου, παρά κύριες και βασικές μηχανές.... ή έστω για άτομα που δεν έχουν και μεγάλες απαιτήσεις ή ανάγκες.....

Δεν διαφωνω καπου σε αυτα που λες. Η´μαλλον διαφωνω μονο σε 1. Οτι δεν υπαρχει κοσμος που παιρνει μιρορλες ή dslr και μενει με το jpeg. Απειρος ειναι ο κοσμος που υπαρχει και παιρνει την μεγαλη μηχανη γιατι θα ειναι καλυτερη επειδη ειναι μεγαλη η´επειδη τους το ειπε ο πωληταρας, και ουτε καν ξερουν τι φακο φορανε ή πια ειναι τα στοπ ή τι παει να πει raw. Ετσι ειναι ο μεσος κοσμος. Γιαυτο ολοι εχουν βαφτισει τα κινητα τους φωτογραφικες μηχανες.

Πανο σορρυ, αλλα εσυ εβαλες φυτιλιες με τα παπακια.. μην κοιτας που εγω δεν σου απαντησα.. Προφανως και αν σου απαντουσε καποιος, θα σου απαντουσε στο ιδιο υφος.
Και μην εισαι απολυτος για την δικια σου αληθεια, γιατι υπαρχουν και αλλες. Πχ, αυτο το "πανηγυρικα" θελω να το δω αν ισχυει.. Αλλα αν δεν ισχυει και ειναι κανα ντερμπι, τι θα πεις? (και μην μου πεις για το αρχειο και εσυ, ειπαμε ναι, ειναι καλυτερο της σονυ. Για τον θορυβο μιλουσαμε στο μη επεξεργασμενο raw της μηχανης, ή το jpeg.. iso 400 η μια, ισο 1600 η αλλη. Τα 2 στοπ που ειναι η διαφορα στον φακο.)

Last edited:
Διαβασε τα μηνυματα που εχω γραψει και αν εχεις κατι εντος θεματος να πεις για τις συγκρισεις που και καλα εκανες, απαντας.

Για συγκρίσεις και reviews υπάρχουν τα εξειδικευμένα sites όλοι οι υπόλοιποι απλά κάνουμε συζητήσεις.
Ή ΧΖ2 είναι η καλύτερη όλων και κρίμα που δεν βγαίνει ακομη να τρεξουμε να την πάρουμε.
Οι dslr με τον κιτ φακό είναι πεταμενα χρήματα.
Τα raw είναι περιττά αφού υπάρχουν τα jpeg χωρίς κόπο και ιδρώτα.
Συμφωνούμε, τα βρίσκουμε, ειμαστε χαρούμενοι και η διαφωνία μας είναι παρελθόν.
Καλό απόγευμα, πάμε να τραβήξουμε καμία φωτογραφία τώρα που έβγαλω ήλιο δε χρειάζεται να χαλαμε τις καρδιές μας για φωτογραφικές και βλακείες.

Δεν διαφωνω καπου σε αυτα που λες. Η´μαλλον διαφωνω μονο σε 1. Οτι δεν υπαρχει κοσμος που παιρνει μιρορλες ή dslr και μενει με το jpeg. Απειρος ειναι ο κοσμος που υπαρχει και παιρνει την μεγαλη μηχανη γιατι θα ειναι καλυτερη επειδη ειναι μεγαλη η´επειδη τους το ειπε ο πωληταρας, και ουτε καν ξερουν τι φακο φορανε ή πια ειναι τα στοπ ή τι παει να πει raw. Ετσι ειναι ο μεσος κοσμος. Γιαυτο ολοι εχουν βαφτισει τα κινητα τους φωτογραφικες μηχανες.

Πανο σορρυ, αλλα εσυ εβαλες φυτιλιες με τα παπακια.. μην κοιτας που εγω δεν σου απαντησα.. Προφανως και αν σου απαντουσα καποιος, θα σου απαντουσε στο ιδιο υφος.
Και μην εισαι απολυτος για την δικια σου αληθεια, γιατι υπαρχουν και αλλες. Πχ, αυτο το "πανηγυρικα" θελω να το δω αν ισχυει.. Αλλα αν δεν ισχυει και ειναι κανα ντερμπι, τι θα πεις?

Απλά μιλάω για άτομα που θα διαβάσουν forum, θα ψαχτούν κλπ. αν είναι άτομα που απλά θα πάνε σε ένα μαγαζί και απλά θα τους πουλήσει κάτι ο πωλητής...ε άστα βράστα!!! αυτή η κατηγορία ατόμων δεν μπορεί να ξεχωρίσει μια φωτογραφία από κινητό και μια από FF μηχανή, οπότε ότι και να αναλύσουμε για φακούς, iso κλπ είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου!!! Εδώ δίνουν οι εταιρίες εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και εμείς χιλιάδες ευρώ σε φακούς και συστήματα για να βελτιώσουμε την ποιότητα των φωτογραφιών μας, το sharpness, το contrast, το iso κλπ...και έρχονται οι περισσότεροι με τα τρισάθλια φίλτρα του instagram να σακατεύουν την έστω και οριακά ψιλοαποδεκτή ποιότητα των φώτος των κινητών...τι να λέμε τώρα....να πω ότι έχω συναντήσει άτομα όταν είχα την Nikon D7100 που μου έλεγαν '''τι την κουβαλάς αυτή την γκουμούτσα?? δεν παίρνεις ένα iphone να βγάζεις photo και να σωθείς...έχεις δει τι φοβερές photo βγάζει το iphone???''' πες μου εσύ τώρα τι να απαντήσω???!!!

Αλλα λογια να αγαπιομαστε αγαπητε Πανο.. Η' δεν διαβαζετε τι γραφουμε και πια ειναι η κουβεντα, ή γραφετε για να μας κανετε πλακιτσα.

Karamela συμφωνουμε.. Αλλα και εδω μπαινουν ατομα που δεν ξερουν τα τεχνικα και τεχνολογικα της φωτογραφιας.. Και εγω ετσι μπηκα στην ενοτητα της φωτογραφιας καποτε. Απο το 2008 ειμαι στο avclub, αλλα ασχολουμουν με αλλα πραγματα, πχ ηχο και εικονα, αλλα οχι με την φωτογραφια.. Προεκυψε και αυτη, μου αρεσε, καθησα και εμαθα.. δεν ηξερα πριν μπω εδω.

Last edited: