LOW FILTER HI FILTER

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, γιατί το sub κόβει τις χαμηλές συχνότητες από τα ηχεία και τις αναπαράγει το ίδιο. Στην άλλη περίπτωση, άκουγες χαμηλές συχνότητες από τα ηχεία και από το sub ταυτόχρονα που είχαν σίγουρα διαφορετικές χριές, μπορεί να τα άκουγες και σε διαφορετικό χρόνο και ίσως να άκουγες και μπούκωμα.

Λογικά, το σταθερό cross του sub κόβει τις συχνότητες από τα 120Hz και κάτω, οπότε θα σου έλεγα το Hi-Filter να το γυρίσεις τέρμα δεξιά, στα 120Hz για να αναπαράγει το sub όλες τις συχνότητες που κόβονται από τα ηχεία. Και το low filter το βάζεις εκεί που σου αρέσει εσένα περισσότερο και να κοιτάξεις να μην μπουκώνει το μπάσο. Να ακούς καθαρά τα πάντα. Όσο για το phase, ξάσου.... που λένε και οι Κρητηκοί. Έχοντας το στο 0 και αφού έχεις ρυθμίσεις το low-filter ξεκίνα και γύρνα το και σταμάτα όπου σου αρέσει περισσότεροο. Μάλον στο 0 θα είναι το καλύτερο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Καλές ακροάσεις και καλές γιορτές.
 
Last edited:
Τελικα, μετα απο αρκετο καιρο, εμαθα τι ακκριβως κανει το ΗΙ-LEVEL OUTPUT kai HI-LEVEL INPUT του συγκεκριμενου sub. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, επιτρεπει απλα μια συνδεση των ηχειων μεσω του sub. Δεν παρεμβαλεται κανενα cross στη συγκεκριμενη εισοδο εξοδο. Γιατι ομως??? Δεν θα επρεπε συμφωνα με το manual????
 
Πέτρο δεν έχεις γράψει κάτι σημαντικο. ποια ηχεία έχεις.. υποθετω ότι εινα μικρού ή μεσαίου μεγεθους για να χρειάζεσαι sub.

εφόσον έχεις πολυκάναλο ενισχυτή, άσε αυτόν να αναλάβει το θέμα του διαχωρισμού και μην μπλεκεις με Hi inputs & hi outputs απο το sub σε καμιά περίπτωση.

1) συνδεσε το epos από την εξοδο sub του ενισχυτή σου στο low input (RCA) του sub
2) συνδεσε τα ηχεια σου κανονικά στο left + right speaker out του ενισχυτη
3) βαλε το crossover του ενισχυτη στα 80Ηz και την ρυθμιση των ηχείων σε small
4) στο subwoofer βαλε το subsonic στα 20Ηz και την αποκοπη του ανω φιλτρου στο maximum (ωστε να μην παρεμβαίνει κι αυτό στο σήμα, την αποκοπή την κανει ήδη ο ενισχυτής σου στα 80Ηz οπως θα τον ρυθμίσεις)
5) αν παρατηρήσεις μπουμαρίσματα ή παραμορφώσεις σε μεγάλες εντάσεις, ανεβασε λιγο το subsonic (το αριστερό σου φιλτρο στην εικόνα στα 25 ή στα 30Hz) και ξαναδοκίμασε. Και εννοείται ότι πρέπει να παίξεις και με την θεση του sub.

αν προσπαθήσεις να κάνεις τις αποκοπές εσύ (με τα φιλτρα του sub και θετοντας τα ηχεια σου ως large) μπλέκεις γιατι πρέπει να μελετήσεις την τελική φιλτραρισμένη ακουστική κλίση του rolloff των ηχείου σου (συνδυασμός του high pass φιλτρου του ενισχυτή με το φυσικό rolloff της απόκρισης του ηχειου) που θα πρεπει να ειναι αντιστοιχη με την κλιση του φιλτρου του sub ωστε να δεσουν σωστά που είναι λιγο περίπλοκο, εκτός αν ο ενισχυτής σου εχει και ρυθμιζόμενη τάξη crossover αλλά και πάλι θελει προσεκτικές κινήσεις. Η ασφαλέστερη και απλουστερη μεθοδος στην περίπτωσή σου ειναι να αφησεις τον ενισχυτη (μονο) να κανει την δουλεια. (ηχεια -->small, amp crossover-->80Hz, sub filters low@20Hz, hi@120Hz)
 
Last edited:
Λοιπον, τα ηχεια μου ειναι τα wharefedale valdus 400 τα οποια θα αντικατασταθουν απο τα epos m12i . Τη συγκεκριμενη συνδεσμολογια την εχω δοκιμασει, την ειχα για καιρο μαλιστα αλλα τι συμβαινει εδω. Οταν βαζω τα ηχεια -->small, amp crossover-->80Hz οι χαμηλες συχνοτητες που χανονται απο τα ηχεια ειναι αδυνατον να αναπληρωθουν απο το sub με αποτελεσμα να χαλαει η εικονα του ηχου. Και κατι ακομα, η παρουσα συνδεσμολογια (1) ενυσχητης -> sub -> ηχεια (με καλωδια ηχειων) ακουγεται καλυτερα απ´οτι (2) ηχεια -->large, amp crossover-->80Hz αν και θα επρεπε να ακουγετε το ιδιο πιστευω η 1 με τη 2.
Ελπιζω να εγινα κατανοητος. Ευχαριστω.
 
Οταν βαζω τα ηχεια -->small, amp crossover-->80Hz οι χαμηλες συχνοτητες που χανονται απο τα ηχεια ειναι αδυνατον να αναπληρωθουν απο το sub με αποτελεσμα να χαλαει η εικονα του ηχου.

μισό λεπτάκι. υποτίθεται οτι τα ηχεία σου κατεβαίνουν πολύ χαμηλότερα απο τα 80Ηz και το sub σου ως τα 20Hz. Αν το κροσάρισμα γίνει σωστά στα 80Hz (το αν αυτη η συχνότητα ειναι η βέλτιστη ή όχι ειναι αλλο θέμα), ό,τι υπαρχει πανω απο τα 80 θα το παιζουν τα ηχεια και ό,τι υπαρχει κάτω απο τα 80 θα το παιζει το sub. Αρα συχνότητες δεν χάνονται. Αυτό που πιθανότατα συμβαίνει είναι ότι στην περιοχή πχ γύρω από τα 60Ηz, λόγω διαφορετικής θέσης ηχείων και sub, τα στασιμα που δημιουργούνται στην μια περίπτωση και στην αλλη (ηχεία κροσαρισμένα ή ακροσάριστα) είναι διαφορετικά, και τυχαίνει στην πρώτη περίπτωση οι ακυρώσεις και οι εξάρσεις που δημιουργουνται στην θέση ακρόασης να είναι χειρότερες.

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να παίξεις με τις θέσεις των ηχείων, του sub, της συχνότητας cross στον ενισχυτή και με την ρυθμιζόμενη φάση στο sub. Στην θέση σου θα δοκίμαζα όλες αυτές τις παραμέτρους, κάνοντας μια αλλαγή κάθε φορά. Το σίγουρο είναι οτι δεν πρεπει να αφήσεις το sub να παιζει σε συχνότητες που τις παιζουν και τα ηχεία. Τωρα το ποιο θα ειναι το σημείο διαχωρισμού και ποιες οι θεσεις των ηχείων & sub στον χώρο ειναι κάτι που θελει πολλες δοκιμές.

Γενικά το ταίριασμα sub-δορυφόρων είναι πολύ δύσκολο (για να γίνει αψογο), κάτι που μπορεί στις ταινίες να μην είναι πολυ εμφανές, στην μουσική όμως μπορει να αποδειχτεί καταστροφικό. Και έχεις κάνει την παρατυπία να ακούς μουσική απο πολυκάναλο που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα (έχεις μεν το πλεονεκτημα του cross στον ενισχυτή, αλλά η ηχητική ποιότητα είναι υποβαθμισμένη)
 
Αυτο το sub το πηρα με την προυποθεση οτι εχει cross για τους δορυφορους, διοτι εχω σκοπο να αλλαξω ολο το συστημα. Τωρα ομως τα σχεδια αλλαξαν. Δεν γνωριζω καποιον ολοκληρωμενο με cross και ξερω πως οι συχνοτες των subs δεν πρεπει να καταπατουν αυτες των δορυφορων. Οποτε τι κανω? Κραταω αυτον ή βαζω εναν ολοκληρωμενο με εξωτερικο cross?
 
Ανεξάρτητα με το θέμα του κροσαρίσματος, ο δικάναλος είναι σαφώς προτιμότερος.

Και το εξωτερικό κρος ειναι μια λύση εφόσον καιγεσαι τόσο πολύ για το θέμα, αν και πιστεύω ότι παιζοντας με τις θεσεις και τις ρυθμίσεις θα το βολέψεις το ζήτημα τελικά χρησιμοποιώντας το κρος του m sub.

Πιστεύω πως τα Μ12i θα δέσουν καλύτερα με το sub σου από ότι τα wharfedale. Ο χωρος σου πόσα τετραγωνικά είναι ?