Lumix DMC-FZ8 την απόψή σας παρακαλώ....

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
fz8_on.jpg

fz8_back.jpg

μία γνώμη παρακαλώ από τους γνώστες, το σκέφτομαι μιας και κάπου ..... έχασα την olympus μ700 !!!!! ο βλαξ.....

Specifications / Features:

* 7.2 Megapixels CCD Sensor
* Leica 12x optical zoom (36mm - 432mm equivalent)
* 4x Digital Zoom
* MEGA Optical Image Stabilizer
* Available in silver or black
* 2.5" LCD, 207,000 pixels
* EVF 0.44 inches Colour (188K Pixels)
* 25 shooting modes
* ISO Auto / 100 / 200 / 400 / 800 / 1250 (High Sensitivity Mode : 3200)
* Program AE : 1-1/2000 sec
* Video at VGA, 30fps with sound, 16:9 Aspect Ratio: 848 x 480 pixels 30 fps, 10 fps
* 5cm macro mode
* Supports SDHC memory cards

Box Contents:

* Digital Camera
* Neck Strap
* Battery Pack
* Battery Charger
* USB Cable
* AV Cable
* Software CD Rom
* Printed manual

δεν είμαι εξπέρ στο θέμα, αλλά τελικά μου αρέσει να ζουμάρω !!!!!

Έχω την FZ-7 (που την αντικατέστησε η FZ-8) και αν την έχανα, ευχαρίστως θα την ξανα-αγόραζα! ;)
Πολλές δυνατότητες σε αρκετά μικρό, μέγεθος, βάρος και τιμή!

Τώρα όμως θα πήγαινα για την FZ-18 με ακόμα καλύτερο φακό 28-504, που μιας και σου αρέσει να ζουμάρεις θα την απολαύσεις! Βολεύει ιδιαίτερα και σαν πιο ευρυγώνιος (28mm) για εσωτερικές λήψεις. Έχει και αρκετές βελτιώσεις στα προγράμματά της, και τον καλύτερο φακό στην κατηγορία της.
Το αρνητικό όλων των FZ o συγκριτικά αυξημένος θόρυβος ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουν τα ISO. Πρόβλημα όλης της κατηγορίας γενικότερα, με φωτεινή εξαίρεση τις Fujifilm στα καλά τους μοντέλα. Σχετικά μεγάλες και βαριές όμως, ιδιαίτερα για σένα που έχεις καλομάθει με την olympus μ700!
Αν και για σοβαρή μείωση θορύβου η λύση είναι dSLR, με ότι αυτό συνεπάγεται φυσικά...

Δες ένα τεστ εδώ: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz18/
δες και τα δείγματα των φωτογραφιών της και κρίνε απ' το αποτέλεσμα αν σου κάνει.

Και η FZ-8 φυσικά μια χαρά είναι, και είναι και φτηνότερη, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά της FZ-18.
test εδώ: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz8/

το μονιμο προβλημα των Lumix Αντωνη ειναι το .....φιλμ που φορουν.

Εξαιρετικες κατα τα αλλα μηχανες......αλλα στον σενσορα ακομα δεν.......εχουν κανει προοδο.
Αν το ειχαν πετυχει κι αυτο θα μιλουσαμε για τους βασιλιαδες της κατηγοριας.

thanks, μάλον σε αυτή θα πάω, ή στην Olympus 550uz....

το βάρος δεν είναι πρόβλημα

Το popular phtoography (www.popphoto.com) έχει ένα εκτενέστατο τεστ ανάμεσα στις FUJI 8000/OLY 560/PANASONIC FZ18 (εννιά σελίδες τεστ). Η τελευταία κερδίζει hands down.

Ναι και σε άλλα τεστ που είδα, η Olympus (σε αυτό το μοντέλο) δεν τα πάει όσο καλά θα περίμενε κανείς απ' την ιστορίας της... Η Fuji έχει σαν κύριο πλεονέκτημα το ιδιαίτερο ccd, αλλά συνολικά η FZ-18 δείχνει πιο ολοκληρωμένη και κυρίως πιο ευκολόχρηστη λύση.
Από εκεί και πέρα φυσικά είναι και τα γούστα και οι προτιμήσεις και κυρίως οι προτεραιότητες του καθενός...

Όχι, η συγκεκριμένη Fuji δεν φοράει superccd, αλλά ένα κοινό 1/2.35.
Η δε ανάλυση και οι εκτροπές του φακού της στο τελε άκρο είναι πραγματικά για τα μπάζα. Κοιτάξτε δείγματα... Εκτροπές που φαίνονται σε σμίκρυνση 1024x768... απαράδεκτο. Και soft ακόμη και στη σμίκρυνση. Δείτε για παράδειγμα αυτή με το περιπολικό στον Τάμεση. Purple fringing στους ιστούς, άθλια ανάλυση στα άκρα, το κέντρο μόνο τρώγεται από πλευράς ανάλυσης.
http://dpreview-img.fotki.com/gallery/fujis8000fd_samples/dscf2366_gs.jpg
Αντίστοιχη είναι και η olympus, η πανασόνικ φαίνεται σκόραρε στην κατηγορία.

Last edited:
Απάντηση: Re: Lumix DMC-FZ8 την απόψή σας παρακαλώ....

Όχι, η συγκεκριμένη Fuji δεν φοράει superccd, αλλά ένα κοινό 1/2.35.
Η δε ανάλυση και οι εκτροπές του φακού της στο τελε άκρο είναι πραγματικά για τα μπάζα. Κοιτάξτε δείγματα... Εκτροπές που φαίνονται σε σμίκρυνση 1024x768... απαράδεκτο. Και soft ακόμη και στη σμίκρυνση. Δείτε για παράδειγμα αυτή με το περιπολικό στον Τάμεση. Purple fringing στους ιστούς, άθλια ανάλυση στα άκρα, το κέντρο μόνο τρώγεται από πλευράς ανάλυσης.
http://dpreview-img.fotki.com/gallery/fujis8000fd_samples/dscf2366_gs.jpg
Αντίστοιχη είναι και η olympus, η πανασόνικ φαίνεται σκόραρε στην κατηγορία.

σε τοσο μικρη αναλυση δεν καταλαβαινεις πολλα ...

οι εκτροπες στα ιστια του καραβιου οντως φαινονται ..

Εάν στη σμίκρυνση έχει τέτοια χάλια αναλυτικότητα ο φακός ειδικά στα άκρα, φαντάζεσαι τι γίνεται στο 100%. Εάν στη σμίκρυνση οι εκτροπές έχουν πλάτος -ακόμη και στο κέντρο- 2-3 πίξελς, στο 100% μιλάμε για τραγικές καταστάσεις.
Κάπου το έχουν παρακάνει στις σχεδιάσεις φακών. 18x ζουμ και ποιότητα δύσκολα συμβιβάζονται.

Εάν στη σμίκρυνση έχει τέτοια χάλια αναλυτικότητα ο φακός ειδικά στα άκρα, φαντάζεσαι τι γίνεται στο 100%. Εάν στη σμίκρυνση οι εκτροπές έχουν πλάτος -ακόμη και στο κέντρο- 2-3 πίξελς, στο 100% μιλάμε για τραγικές καταστάσεις.
Κάπου το έχουν παρακάνει στις σχεδιάσεις φακών. 18x ζουμ και ποιότητα δύσκολα συμβιβάζονται.

H panasonic στο web site της αναφέρει σχετικά με την FZ-18 ότι χρησιμοποιεί τελευταία εξελιγμένη μηχανή και software για να διορθώνει τις παραμορφώσεις και τις χρωματικές εκτροπές του φακού, οπότε κι αυτοί στα όριά τους φτάσανε απ' ότι φαίνεται σχεδιάζοντας 18x φακό, αλλά βρήκαν τρόπο να το κουκουλώσουν... Πάντως στο dpreview ο φακός της panasonic έδωσε καλύτερες μετρήσεις οξύτητας, άσχετα πώς το κατάφερε με οπτικά ή ηλεκτρονικά βοηθήματα!

Για την olympous έχεις δίκαιο, κρίμα που δεν φοράει "το καλό" τους ccd... Ελπίζω να το βάλουν σε επόμενο αντίστοιχο μοντέλο.

Ως χρήστης της FZ8 από το καλοκαίρι έχω να πω πως αν είσαι λίγο προσεκτικός μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες χωρίς θόρυβο, όμως είναι επίσης πολύ εύκολο να βγάλεις και φωτογραφίες με αρκετό. Εμένα πάντως με καλύπτει απόλυτα. Ελαφριά, με μεγάλο zoom, γρήγορη εστίαση και αρκετά καλή αυτονομία. Το ότι δεν παίρνει απλές μπαταρίες ΑΑ αλλά έχει τη δική της είναι μειονέκτημα, αλλά αν πχ είσαι σε διακοπές και θυμάσαι να τη φορτίζεις όταν μπορείς, τότε ουδέν πρόβλημα.

Το popular phtoography (www.popphoto.com) έχει ένα εκτενέστατο τεστ ανάμεσα στις FUJI 8000/OLY 560/PANASONIC FZ18 (εννιά σελίδες τεστ). Η τελευταία κερδίζει hands down.

Συγκριτικά με την DMC-FZ50 και πάντα με αρχικό κριτήριο την ευχρηστία, το μειωμένο θόρυβο και το zoom θα συνιστουσατε την DMC-FZ18 ?

Συγκριτικά με την DMC-FZ50 και πάντα με αρχικό κριτήριο την ευχρηστία, το μειωμένο θόρυβο και το zoom θα συνιστουσατε την DMC-FZ18 ?

Με πολύ δυσκολία θα μπορούσαμε να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση. Η FZ50 θεωρείται ανώτερο μοντέλο, αλλά η FZ18 είναι νεότερο μοντέλο και μάλιστα στην ίδια κατηγορία (superzoom).

FZ50 και FZ18 μοιάζουν αρκετά. Η 50 είναι πιο σοβαρή αλλά με λιγότερες δυνατότητες και η 18 πιο ευέλικτη αλλά και καλύτερο παιχνίδι!
H 50 έχει καλύτερο ccd και οξύτερο φακό, η 18 έχει μεγαλύτερο εύρος zoom.
Η 50 έχει διπλάσιο βάρος, μεγαλύτερες διαστάσεις και μάλλον κλέβει πελάτες απ' τις μικρές dSLR, την στιγμή που η 18 είναι γενικής χρήσεως που κάνει λίγο απ' όλα και συμφέρει!
Την 18 θα την έπαιρνα, την 50 όχι, θα πήγαινα για dSLR με λίγο παραπάνω κόστος αλλά με τεράστια επεκτασιμότητα! Φυσικά τα γούστα και οι προτεραιότητες ποικίλουν...!

υ.γ. όσο για τον θόρυβο, η panasonic φαινομενικά υποφέρει παίζοντας όμως διαφορετικά με τις ρυθμίσεις της. Προτιμά να έχει και θόρυβο και λεπτομέρεια, απ' το να τα εξαλείψει και τα δύο με αλγορίθμους αποθορυβοποίησης. Όποιος θέλει φυσικά καθαρίζει κι άλλο τον θόρυβο στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών που χρησιμοποιεί...

Last edited:
Απορώ πώς δεν έχεις πάρει ακόμη καμία μικρή Pentax -αφού έχεις ήδη φακούς όπως λες. Δεν θα θέλεις να ακούσεις για κόμπακτ μετά.

Για κύριο φωτογραφικό εργαλείο, εννοώ, γιατί μια μικρή φορητή, αλίμονο, τη γλυκοσκέφτομαι εδώ και καιρό...

Τη λύση dslr την έχω σκεφτεί πολύ, ωστόσο μιας και πάντα αποφασίζω με βάση τη χρήση που κάνω (αντε και λίγο παραπέρα) σκέφτηκα οτι τις δυνατότητες της (αλλαγές φακών κλπ) δε πρόκειται να τις χρησιμοποιησω οπότε ίσως τελικά δεν είναι η καλύτερη λύση για μένα.

Το θέμα του θορύβου τώρα...είναι σημαντικό δε λέω απο την άλλη όμως αν δε σκοπευεις να ασχοληθείς με όλα τα καλούδια & τους αυτοματισμούς που σου προσφέρει η dslr (και δε μιλάω για τα $100 διαφορά γιατι αν έχεις φτάσει εκει δεν έχει μεγάλη σημασία) για ποιο λόγο να την προτιμήσεις έναντι της DMC-FZ50. Πριν απο λίγο καιρό ήμουν σχεδόν βέβαιος για την αγορά της D40x με μια προσεκτικότερη "ανάλυση" των απαιτησεών μου όμως κατέληξα στο οτι μάλλον όλα τα έξτρα θα πάνε χαμένα...

Τη λύση dslr την έχω σκεφτεί πολύ, ωστόσο μιας και πάντα αποφασίζω με βάση τη χρήση που κάνω (αντε και λίγο παραπέρα) σκέφτηκα οτι τις δυνατότητες της (αλλαγές φακών κλπ) δε πρόκειται να τις χρησιμοποιησω οπότε ίσως τελικά δεν είναι η καλύτερη λύση για μένα.

Το θέμα του θορύβου τώρα...είναι σημαντικό δε λέω απο την άλλη όμως αν δε σκοπευεις να ασχοληθείς με όλα τα καλούδια & τους αυτοματισμούς που σου προσφέρει η dslr (και δε μιλάω για τα $100 διαφορά γιατι αν έχεις φτάσει εκει δεν έχει μεγάλη σημασία) για ποιο λόγο να την προτιμήσεις έναντι της DMC-FZ50. Πριν απο λίγο καιρό ήμουν σχεδόν βέβαιος για την αγορά της D40x με μια προσεκτικότερη "ανάλυση" των απαιτησεών μου όμως κατέληξα στο οτι μάλλον όλα τα έξτρα θα πάνε χαμένα...

Αν οι ποιοτικές απαιτήσεις σου είναι για χαμηλό θόρυβο και καλό φακό η fz50 είναι μια χαρά. Σε αυτό το μέγεθος, βάρος και τιμή όμως είσαι ήδη στα χωράφια των dSLR που δίνουν ακόμα καλύτερα χαρακτηριστικά και με την άνεση επιλογής πλήθους φακών, φλας κλπ.

Όταν επέλεξα την FZ-7 ήθελα κάτι ιδιαίτερα φορητό, με καλό φακό και ο θόρυβος δεν με ένοιαζε μιας και ήξερα ότι μπορούσα να την βάλω στα 80 ISO και να ρυθμίζω τα υπόλοιπα. Η FZ-18 είναι στην ίδια λογική με βελτιωμένα σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά.
Αυτό φυσικά καλύπτει τις δικές μου απαιτήσεις, δεν είναι κανόνας!

Μόνο εσύ ξέρεις τι βάρος θα δώσεις σε κάθε παράμετρο, και τι χρήση θα κάνεις στο μέλλον! Για παράδειγμα τι έχεις τώρα, σε τι ακριβώς δεν σε καλύπτει, τι προβλήματα βλέπεις στις φωτογραφίες σου που θες να διορθώσεις κλπ. Πιάσε το πρόβλημα κι απ' την άλλη άκρη μήπως και φανεί ευκολότερα η λύση που ζητάς!

thnx για τις συμβουλές είναι πραγματικά χρήσιμες για μένα μιας και στο χώρο της φωτογραφίας είμαι εντελώς αδαής. Εχω μια Ixus digital elf την οποία προτίμησα κυρίως για το μικροσκοπικό της μέγεθος και την ευχρηστία της.

Στην πορεία και μιας και διαπίστωσα οτι όποτε μου δοθεί η ευκαιρεία βγάζω πραγματικά πολλές φωτογραφίες, προέκυψε η ανάγκη για καλύτερο flash & zoom μιας και στην ixus είναι ανύπαρκτα και τα 2. Απο εκει και πέρα θελω μια σχετικά ελαφριά και εύχρηστη μηχανή με ποιότικό φακό, χωρίς τις άπειρες ρυθμίσεις για αυτό και κατέληξα στις DMC.

Εκτός αυτών, ξερω πολύ καλά οτι το να κάθομαι να αλλάζω φακούς σε μια DSLR απλά δεν πρόκειται να συμβεί και επιπλέον θα μου λείπει το live view στη σκόπευση (που νομίζω μόνο μια olympus dslr διαθέτει). Για τους λόγους αυτούς θεώρησα οτι δε θα ταιριάζει στις ανάγκες μου.

και επιπλέον θα μου λείπει το live view στη σκόπευση (που νομίζω μόνο μια olympus dslr διαθέτει). Για τους λόγους αυτούς θεώρησα οτι δε θα ταιριάζει στις ανάγκες μου.

νομίζω όλες οι Olympus και πλέον και η Canon 40D. Γιατί αλήθεια παίρνετε τις αλλαγές φακών από φόβο; Έπαθα τίποτα εγώ που τους αλλάζω πιο συχνά και από πουκάμισα; :Banane0:

νομίζω όλες οι Olympus και πλέον και η Canon 40D. Γιατί αλήθεια παίρνετε τις αλλαγές φακών από φόβο; Έπαθα τίποτα εγώ που τους αλλάζω πιο συχνά και από πουκάμισα; :Banane0:

Εχω διαβάσει οτι με την αλλαγή του φακού είναι πολύ εύκολο να μπεί σκόνη κλπ. Το δικό μου όμως πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτό, όσο το οτι απλά βαριέμαι να κάνω την αλλαγή όταν θέλω να τραβήξω κάτι άμεσα και χωρίς να το πολυ σκεφτώ. Η CANON διαθέτει live view όμως είναι και σε άλλη κατηγορία τιμής...