Λυχνίες 6CA7 Ή EL34 Fat Bottle

panos_adgr

Supreme Member
24 October 2007
4,573
Πειραιάς
Μετά από αναζήτηση και μελέτη στο διαδίκτυο ανακάλυψα τις λυχνίες 6CA7.

Έχω διαβάσει ότι ''κάθεται'' σε όποιον ενισχυτή φοράει λυχνίες EL34 και έχει κοινά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά με αυτές.

Πιο συγκεκριμένα έχω διαβάσει ότι είναι η Αμερικάνικη εκδοχή της EL34 και παρουσιάζει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην σκληρή χρήση.

Έχει κάποιος συμφορουμίτης εμπειρία σε αυτόν τον τύπο λυχνίας;

Σε ξένα φόρουμ διαβάζω ότι έχει περισσότερο headroom από τις EL34 και θυμίζει στον ήχο περισσότερο τις λυχνίες 6550 και 6L6.

Πρέπει να είναι αυτές που είχα δοκιμάσει στον τελικό μου. Θα ρωτήσω τον Θανάση και θα σου πω για να είμαι 100% σίγουρος. Απλά ήταν ο καλύτερος ήχος που έχω ακούσει ποτέ στο σπίτι μου.
Αλλά οι λάμπες ήταν καρα-NOS General Electric του 50 ή 60 (θα σε γελάσω). Μιλάμε για 12 τεμάχια. O ήχος άνοιξε σαν βεντάλια και ξέφυγε από τα όρια του σαλονιού.
Εξωπραγματική εμπειρία.
Και έπαιζα με Svetlana C.

Re: Απάντηση: Λυχνίες 6CA7 Ή EL34 Fat Bottle

Πρέπει να είναι αυτές που είχα δοκιμάσει στον τελικό μου. Θα ρωτήσω τον Θανάση και θα σου πω για να είμαι 100% σίγουρος. Απλά ήταν ο καλύτερος ήχος που έχω ακούσει ποτέ στο σπίτι μου.
Αλλά οι λάμπες ήταν καρα-NOS General Electric του 50 ή 60 (θα σε γελάσω). Μιλάμε για 12 τεμάχια. O ήχος άνοιξε σαν βεντάλια και ξέφυγε από τα όρια του σαλονιού.
Εξωπραγματική εμπειρία.
Και έπαιζα με Svetlana C.

Πολύ ενδιαφέρον... Κι εγώ διαβάζω πολύ καλά λόγια γι' αυτόν τον τύπο λυχνίας. Βέβαια δεν ψάχνω για ΝΟS αλλά για σύγχρονες κατασκευές.

Δεν τις χρησιμοποιω πουθενα αλλα απ'οτι διαβαζω θα ελεγα ναι.

Η αναφορα μου εγινε κυριως σε θεμα γενικου ηχου,που οσες φορες ετυχε να τις ακουσω μου αρεσαν γενικα περισσοτερο απο την EL34, παρ'ολο οτι καποιοι δεν θεωρουν την ΕΗ 6CA7 ως direct replacement της EL34,αλλα ουτε και της "original" 6CA7 :huh2:

Είχα άσχημη εμπειρία από 12ατ7,12au7 χρυσοποδαρες:BDGBGDB55:

Ναι,απο αυτες ειχα και γω παρομοιες κακες εμπειριες :HTEHETH63:

Προβληματα εχουν ολες οι μαρκες λυχνιων,οποτε ειναι και θεμα τυχης.

Εκ πειρας να πω οτι σπανιοτατα ειχα προβληματα με NOS .

Nα αναφερω για σκοπους συζητησης οτι μεταχειρισμενες 12ΑΧ7 Mullard , δουλεψαν σε ενισχυτη μου για επιπλεον 2000 ωρες απο οσες ηδη ειχαν (που δεν ξερω ακριβως ποσες ηταν).

Για τις Electro Harmonix 6ca7, έχω διαβάσει τα καλύτερα όσον αφορά την αξιοπιστία σε πολλά ξένα φόρουμ. Λένα μάλιστα πως είναι από τις πιο ώριμες σχεδιάσεις-υλοποιήσεις αυτού του τύπου λυχνίας.

Δεν τις χρησιμοποιω πουθενα αλλα απ'οτι διαβαζω θα ελεγα ναι.

Η αναφορα μου εγινε κυριως σε θεμα γενικου ηχου,που οσες φορες ετυχε να τις ακουσω μου αρεσαν γενικα περισσοτερο απο την EL34, παρ'ολο οτι καποιοι δεν θεωρουν την ΕΗ 6CA7 ως direct replacement της EL34,αλλα ουτε και της "original" 6CA7 :huh2:

Έχω παραγγείλει μια ταιριασμένη τετράδα από το e-bay και τις περιμένω για δοκιμή. Τις βρήκα και σε καλή τιμή μετά από έρευνα που έκανα. Μίλησα και με e-mail με την Luxman και μου απάντησαν πως είναι συμβατές με τον ενισχυτή μου επειδή είναι πανομοιότυπες. Περιμένω και διευκρίνηση για το θέμα της πόλωσης επειδή ο ενισχυτής κάνει auto biassing. Δεν μου έχουν απαντήσει ακόμα αλλά από ότι γνωρίζω το auto biassing γίνεται από κάποιο εξάρτημα που φροντίζει να πολώνει πάντοτε σωστά το ρεύμα ανάλογα με τις ανάγκες-απαιτήσεις της λυχνίας. Οπότε αφού η 6ca7 είναι πανομοιότυπη δεν νομίζω να υπάρχει θέμα. Έχω διαβάσει πολλά θετικά σχόλια και μπήκα στον πειρασμό να την δοκιμάσω.

Δεν ξέρω γιατί δεν τις συμπάθησα ποτέ τις ΕH. Kαλά οι χρυσοπόδαρες δεν μου ''έκατσαν'' πουθενά.
Συμφωνώ με τους φίλους, ότι ποτέ και εγώ δεν είχα θέμα με nos.

Δεν ξέρω γιατί δεν τις συμπάθησα ποτέ τις ΕH. Kαλά οι χρυσοπόδαρες δεν μου ''έκατσαν'' πουθενά.
Συμφωνώ με τους φίλους, ότι ποτέ και εγώ δεν είχα θέμα με nos.

Mπορει "τεχνικα" να κανουν την δουλεια αλλα προσωπικα πιστευω (χωρις να εχω αποδειξη πλην υποκειμενικα ακουστικης) οτι οι παλιες λαμπες ειχαν "κατι" που δεν υπαρχει πλεον.
Οχι κατ'αναγκη κατι "μυστικο" , αλλα τουλαχιστον αγνωστο πλεον.........ισως καποτε οι Κινεζοι ?????

Πάνο, μη ξεχνάμε ότι οι λυχνίες στις προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποιούνταν μαζικά και όχι μόνο στο audio , υπήρχαν εργοστάσια με γραμμή παραγωγής με υψηλά στάνταρτς σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και την αξιοπιστία και βέβαια πολλές από τις nos λυχνίες που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα, έχουν ''πολεμήσει'' κανονικά.

Πάνο, μη ξεχνάμε ότι οι λυχνίες στις προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποιούνταν μαζικά και όχι μόνο στο audio , υπήρχαν εργοστάσια με γραμμή παραγωγής με υψηλά στάνταρτς σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και την αξιοπιστία και βέβαια πολλές από τις nos λυχνίες που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα, έχουν ''πολεμήσει'' κανονικά.

:a0210:

Σήμερα παρέλαβα δεματάκι από Αμερική!

Μία ταιριασμένη τετράδα 6CA7 Electro Harmonix.
Ακολουθούν φωτογραφίες!