Μ/Τ εξόδου, κατασκευή, tips, προμηθευτές

jpaudio

AVClub Enthusiast
19 June 2006
765
Μεσσόγεια
Καλημέρα. Αν και η εμπειρία μου είναι περιορσμένη σε ανάλογα projects, είχα ακούσει ότι ο Γιατράς, εδώ στην Αθήνα, φτιάχνει πολύ καλούς μετασχηματιστές εξόδου σε toroidal μορφή. Παίζει αυτή η λύση, σαν πιο οικονομική και ποια τα θετικά της ή αρνητικά της;
Φιλικά,
Γιάννης
 
Re: KT88 PP tube amp

Καλημερα. Εχω φτιαξει στον Γιατρα μετασχηματιστες τροφοδοσιας, οχι ομως εξοδου για να εχω αποψη. Ισως καποιος αλλος γνωριζει. Θεωρω πως οι μετασχηματιστες με αμορφο πυρηνα εχουν καποια πλεονεκτηματα ( τα ειχα διαβασει σε αρθρο που εχει καταχωνιαστει καπου ). Σε αλλες συζητησεις , κατεληξα πως ο κορυφαιος Μ/Τ εξοδου ειναι με ασημενιο συρμα, αλλα το κοστος ανεβαινει πολυ ψηλα. Παντως, δεν ξερω αν οι διαφορες στην ποιοτητα μπορουν να γινουν αντιληπτες απο ενα μη εξασκημενο αυτι. Δεν ειναι ασχημη ιδεα παντως να γινει μια δοκιμη με τους Μ/Τ του Γιατρα
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Οι μ/τ εξοδου ειναι μια αλλη ιστορια δεν ειναι αν θα βαλεις ασημενιο η χαλκινο συρμα, εκεινο που εχει σημασια ειναι πως θα ειναι η περιληξη ποσες σπειρες εχει αν π.χ θελεις εμφαση στα χαμηλα, η αν θελεις να εχει καλυτερα μεσαια, η να εχει καλυτερη αποκριση στις υψηλες, ποτε οι σπειρες δεν ειναι ιδιες .Αυτο εκμεταλευοντε κατασκευαστες και παρεχουν τους ιδιους ενισχυτες σε διαφορτικοη τιμη με διαφορετικους μετασχηματιστες,εξωτερικα ομως πανομοιοτυπους.Αυτα τα λεω γιατι οταν κατασκευαζα ενισχυτες του μ/τ τους εφιαχνα μονος μου μετα απο κουβεντα με τον τελικο χρηστη και εντοπιζα τις προτιμησεις του.
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία, προσωπικά δεν τη γνώριζα.
Υπάρχει κάποιος μπούσουλας με τις σπείρες αναλόγως του χαρακτήρα που θέλεις να δώσεις;
Φαντάζομαι ότι θα πηγαίνει πακέτο με τον πυρήνα καθότι το μήκος και οι σπείρες καθορίζονται και από τις διαστάσεις του πυρήνα.
Προφανώς αναφερόμαστε στο δευτερεύων έτσι ή παίζει ρόλο και στο πρωτεύων;

Ο συγχωρεμένος Μιχ. Σπέρτος ήταν θιασώτης των τοροειδών σε Μ/Τ εξόδου και όχι των EI. Φυσικά δούλευε μόνο με δύο εταιρίες στον κόσμο, ήταν η επιλογή του για το συγκεκριμένο είδος (η μία από αυτές ήταν η amplimo).
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Φυσικα εχει σχεση με τον πυρινα, εχει σχεση με το πρωτευον και κατ επεκταση και στο δευτερο διοτι αυτο βαγαινει απο το πρωτο, υπαρχει ενας συντελεστης η καλυτερα μπουσουλας οπως λες που δεν βασιζεται στον θεωριτικο τυπο υπολογισμου των μ/τ.
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Μπορείς - εάν το επιθυμείς - να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;

Εάν η βάση του είναι στο πρωτεύων, είναι σημαντικότατη η γεωμετρία του πυρήνα.

Έχω μιλήσει με το Γιατρά, όχι για αυτό που μας έδωσες αλλά το πως επιλέγει τον πυρήνα όταν πρόκειται για τροφοδοσίες λίγων αμπέρ.
Βασικά δουλεύει με δύο κυρίως πυρήνες διαφορετικής γεωμετρίας των 80VA/120VA, παλιότερα είχε και μικρότερους (30VA) αλλά δεν τους δουλεύει πια.
Σήμερα εφαρμόζει το screen μεταξύ των δύο τυλιγμάτων (Π vs Δ) και μία εξωτερική κάλυψη με "τσέρκι" για μείωση της εκπομπής.
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Μιά παρατήρηση πριν αρχίσουν οι ''μπούσουλες'' και επειδή διαβάζει και κόσμος που πιθανόν να ήθελε να μάθει επί της ουσίας κάποια
πράγματα, καλό θα είναι να γίνει μιά ανάλυση του τι ακριβώς κάνει και γιατί χρειάζεται ο Μ/Σ εξόδου στους λαμπάτους (εκτός των OTL)
και στην συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε με νούμερα και δεδομένα για το τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, ανάλογα με τον τύπο,
τον αριθμό, την τοπολογία και τέλος το τι χαρακτήρα θέλουμε να έχει ο ενισχυτής. Είναι δεδομένο ότι χωρίς να αλλάξει μιά τοπολογία
και μόνο με την τροποποίηση του Μ/Σ εξόδου, μπορούμε να έχουμε δραματικές διαφορές στο ακουστικό αποτέλεσμα.
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Επανερχωμαι για να πω πως αν οχι ολοι οι περισσοτεροι γνωριζουν οτι τον μ/τ εξοδου τον βαζουμε για να προσαρμοσουμε την υψηλη αντιαταση των λυχνιων με την χαμηλη του. μεγαφωνου.Τωρα με τον μετασχηματιστη μπορουμε να επιτυχουμε ακουστικες διαφορες,αλλωστε αυτο πουλανε οι κατασκευαστες, η τοπολογια ειναι γνωστη σε ολους παραδειγα το ποιο πανω σχεδιο που εχει καταχωρηθει.δεν ειναι κατι το μοναδικο εχει κατασκευασθει απο πολλους και απο εμενα αλλα σε λιγοτερα βατ με 6λ6 εκεινη την εποχη περιπου 1985-90.
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Μισό λεπτό γιατί παρερμήνευσα τα γραφόμενα - αυτά παθαίνεις όταν κάνεις πολλά πράγματα ταυτόγχρονα και συνάμα γράφεις ζαλισμένος.

Η συζήτηση σαφώς και ήταν επί των Μ/Τ εξόδου, αλλά στην ερώτησή μου το ξέχασα και νόμιζα ότι η συζήτηση ήταν γενικά για M/T τροφοδοσίας.
Οπότε τα όσα έγραψα για το Giatra αφορούν μόνο M/T τροφοδοσίας και όχι τους Μ/Τ εξόδου που ήταν το θέμα της συζήτησης.
Διαβάζοντας νηφάλιος μετά από κάποιες ώρες και πάλι το νήμα, κατάλαβα πόσο εκτός θέματος ήμουν.

Οπότε ΟΚ, η συζήτηση μπαίνει τώρα σε σωστές βάσεις.
Εάν θέλετε να διαχωρίστεί η συζήτηση με θέμα παραμετροποίηση M/T εξόδου, είναι εύκολο.
 
Απάντηση: KT88 PP tube amp

Θα επανελθω δεινοντας ενα παραδειγμα πως τους υπολογιζα εγω,λογω ηλικιας βλεπεις δεν ειμαι και τοσο ευκολος με τα πληκτρολογια.
 
Re: KT88 PP tube amp

Να προσθεσω πως οι Lundahll προςφερουν διαφορετικες συνδεσμολογιες στα δευτερευοντα οπου επηρεαζεται το ακουστικο αποτελεσμα.
Οσον αφορα το υλικο πιστευω πως παιζει ρολο. Επηρεαζονται και οι σπειρες κτλ. Θυμαμαι στους πομπους πως η γεωμετρια του πηνιου δεν ηταν ιδια μεταξυ χαλκινου και επαργυρου συρματους. Φυσικα δεν μιλαμε για το ιδιο πραγμα αλλα καθε μεταλλο εχει τις ιδιοτητες του, οπως αλλωστε διαφερουν ακομη και συρματα χαλκου μεταξυ τους.
Παντως διαβασα ενδιαφεροντα πραγματα στις απαντησεις. Ας το ξεζουμισουμε το θεμα, κι ας μαθουμε κι εμεις απο τους εμπειρους στο χωρο. Ευχαριστω
 
Φτιάξαμε για τη συζήτηση το δικό της νήμα.

Συνεχίζουμε εδώ.
 
Οι μετασχηματιστές εξόδου είναι μία επιστήμη/τέχνη από μόνη της, τόσο όσον αφορά στη σχεδίασή τους όσο και την κατασκευή τους. Είναι τόσοι οι παράγοντες που υπεισέρχονται στη σχεδίαση ενός Μ/Τ εξόδου, που είναι πολύ δύσκολο να αναλυθούν σε λίγες γραμμές. Αναφορικά, η σχεδίαση έχει να κάνει με την αντίσταση εξόδου, την ισχύ, το εύρος συχνοτήτων και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπ' όψιν στη σχεδίαση, μιας και επηρεάζουν την απόκριση συχνότητας και την παραμόρφωση. Μεταξύ αυτών είναι η αυτεπαγωγή του πρωτεύοντος (όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο χαμηλά κατεβαίνει ο Μ/Τ), η χωρητικότητες, οι απώλειες (πυρήνα και χαλκού), η αυτεπαγωγή διαρροής και άλλα. Όλα αυτά αλληλο-εξαρτώνται και αλληλο-επηρεάζονται και ο σχεδιαστής προσπαθεί να βρει την ιδανική σχέση και σχεδίαση (με κοψίματα στο πρωτεύον, παράλληλα τυλίγματα στο δευτερεύον κλπ.) ώστε να έχει τον πιο αποδοτικό συμβιβασμό.
Η καλύτερη πηγή (πολύ εκτεταμένη) για μελέτη στα σιδερικά (όχι μόνο εξόδου -single ended και push-pull-, αλλά και τροφοδοσίας και τσοκ) είναι από τον Αυστραλό Patrick Turner (Turner Audio), στο παρακάτω λινκ:

http://www.turneraudio.com.au/education+diy.html
 
Και για όσους επιθυμούν να κάνουν μια πιο βαθιά βουτιά στην επιστήμη των μετασχηματιστών, υπάρχει ένα βιβλίο που θεωρείται η "Βίβλος" στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο "Transformer and Inductor Design Handbook" του Colonel Wm. T. McLyman, με την πιο πρόσφατη αναθεώρηση στην 4η έκδοση (2011) των 669 σελίδων.
Ευτυχώς, το Ίντερνετ εξακολουθεί και μας παρέχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε τέτοια βοηθήματα, έστω και πειρατικά.
Εδώ, μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε την 4η έκδοση του βιβλίου:

http://bbs.21dianyuan.com/forum.php?mod=viewthread&tid=102215

Και, για όποιον επιθυμεί, εδώ είναι η προηγούμενη 3η έκδοση:

http://ebook.pldworld.com/_eBook/-P... Revised and Expanded/ourdev_725050HHOGA4.pdf