Μα ποια είναι αυτή η Αμερική;

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,207
Αλιμος
Ειχα διλημμα αν πρεπει να ανοιξω αυτο το θεμα στη μουσικη κατηγορια ή στην "Cafe-Τεχνες" ή στην "Cafe-Επί παντός". Επειδη ομως με ενδιαφερει το πολιτικο σκελος του ζητηματος, διάλεξα την "Επί παντός".
Αυτα συμβαινουν λοιπον στις ΗΠΑ, απο καποια χαζοαμερικανάκια. Εμεις οι αετοί, τι κανουμε? Που ειναι οι δικοι μας καλλιτεχνες? Μονο ο Λαζοπουλος υπαρχει και αυτος τα λεει μισά?

Παραθετω μερος αρθρου της Ελευθεροτυπιας.

Το ροκ βέβαια δεν παύει να είναι η κινητήρια δύναμη αυτού του -αλλόκοτου για τον μέσο καταναλωτή- μουσικού μορφώματος που φέρνει κοντά τις παραδόσεις και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, απελευθερώνοντας δυναμικές πρωτόγνωρες την εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και προσφέροντας έδαφος για δράση κοινή απέναντι σε ζητήματα που αφορούν όλους. Πριν από τρία χρόνια, δυο σπουδαίοι ρόκερ της δεκαετίας του '70, ο Στιβ Χίλατζ και ο Μπράιαν Ινο, ενώθηκαν στην ηχογράφηση που έκανε ο Ταχά φόρο τιμής στον μέντορά του Τζο Στράμερ των Κλας. Το «Rock the Kasbah» -απαγορευμένο επισήμως την εποχή του πρώτου πολέμου στον Κόλπο- έβρισκε το δρόμο του προς τους Αραβες. Στον ίδιο δίσκο ο διάσημος ιρακινός τραγουδιστής Καντίμ Αλί Σαχίρ έφτανε στα «δυτικά» αφτιά τραγουδώντας για την όμορφη Βαγδάτη που καίγεται. Οι άραβες μετανάστες μπαίνουν ως ράπερ στα «καθωσπρέπει» σπίτια της Δύσης κάνοντας πιο δημοκρατική την ενημέρωση για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η αλήθεια, στα χέρια των καλλιτεχνών, γίνεται πανίσχυρο όπλο», γράφει ο αμερικανός ιστορικός και πολιτικός επιστήμων Χάουαρντ Ζιν στο βιβλίο του «Artists in times of war». «Οι κλυδωνισμοί των τυραννιών», σημειώνει, «ξεκινούν από τον πολιτισμό. Τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, εκείνα δηλαδή που δεν θεωρούνται άμεσες απειλές για το σύστημα. Ετσι, αυτό στοιχηματίζει πως δεν θα εξελιχθούν σε πραγματική απειλή εναντίον του, αλλά συνήθως χάνει το στοίχημα». Γι' αυτό και η λογοκρισία που επιβλήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση πάνω στην παγωμάρα της 11/9, δεν έμελε να διαρκέσει για πολύ. Σιγά σιγά, τα μεγάλα ονόματα στη ροκ, ο Μάικλ Στάιπ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, η Πάτι Σμιθ άρχισαν άλλος καλυμμένα, άλλος ευθέως να φωτίζουν με τα τραγούδια τους τις περιπέτειες στις οποίες είχε μπει η χώρα τους. «Ξύπνα με όταν τελειώνει ο Σεπτέμβρης» τραγούδησαν οι παλαίμαχοι πανκ ρόκερ Γκριν Ντέι που στο δίσκο τους «American Idiot» «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνους τους νεοσυντηρητικούς της Ουάσιγκτον. Η καμπάνια «Rock against Bush», στο πλαίσιο της αντίστοιχης προηγούμενης εναντίον της εκλογής Ρίγκαν που κινητοποίησε την αμερικανική πανκ ροκ κοινότητα παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2004, συνεχίζεται. Στο χορό πλέον έχουν μπει χιπ χόπερς, ρόκερς, τζαζίστες ακόμα και αστέρες της παραδοσιακά «συντηρητικής» κάντρι. Κι όλοι, ως υπεύθυνο για το ότι η χώρα τους έγινε η πιο αντιπαθής στον πλανήτη, δείχνουν τον πρόεδρο Μπους.

«Μα ποια είναι αυτή η Αμερική;» ρωτάνε στο ομώνυμο τραγούδι τους οι Αντιμπάλας, μια πολυεθνική 12μελής άφρομπιτ κολεκτίβα από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και το ίδιο πλέον αναρωτιούνται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί. Το έδειξαν και τα φετινά βραβεία Γκράμι. Πέντε βραβεία στις πέντε υποψηφιότητες! Τόσα πήραν οι Ντίξι Τσικς, το γυναικείο τρίο της κάντρι από το Τέξας, που μπήκε στο στόχαστρο των νεοσυντηρητικών και για κάποιο διάστημα στη μαύρη λίστα των αμερικανικών ραδιοφωνικών σταθμών λόγω των δηλώσεών τους κατά του προέδρου Μπους το 2003. Δώδεκα από τους υποψηφίους για τα φετινά βραβεία είχαν με τα τραγούδια τους εκφραστεί κατά του πολέμου στο Ιράκ και της πολιτικής του προέδρου. «Impeach the president»! «Κάντε αγωγές στον πρόεδρο» προέτρεψε ο Νιλ Γιανγκ μέσα από το ομώνυμο τραγούδι του και πάρα πολλοί συμπατριώτες του έσπευσαν να συντονιστούν μέσω Διαδικτύου.

Ο δίσκος του Γιανγκ «Living with war» πήρε το βραβείο του «ροκ δίσκου» της χρονιάς, ενώ το εύγλωττο «Looking for a leader» ψηφίστηκε ως το «καλύτερο ροκ τραγούδι». Τρία χρόνια νωρίτερα βεβαίως, ο Μίκαελ Φραντί ταξίδευε στις εμπόλεμες ζώνες της Παλαιστίνης και του Ιράκ, επιστρέφοντας με οπτικό υλικό και τραγούδια για την ειρήνη, τα τραγούδια του παλιού τροβαδούρου Στιβ Ερλ για τον καινούριο πόλεμο δονούσαν τις πορείες των μανάδων των χαμένων φαντάρων και τις αντιπολεμικές συναυλίες μαζί μ' εκείνα της Πάτι Σμιθ, των Περλ Τζαμ, τα παλιά της Μπαέζ, του Σκοτ Μακένζι και του Ντίλαν.

Η ιστοσελίδα του Νιλ Γιανγκ θυμίζει πρωτοσέλιδο της «USA Today» σε καιρό πολέμου. Το δηλώνει και ο τίτλος: «Living with war today». Το χρονόμετρο δίπλα, μετρά μέρες, ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα που απομένουν ώς το τέλος της θητείας Μπους. Στην απέναντι στήλη το τοπ με τα πάνω από 1.500 έως τώρα σύγχρονα πρωτότυπα τραγούδια διαμαρτυρίας που έχουν στείλει αναγνώστες, ερασιτέχνες ή μη, συνθέτες. Πιο κάτω, άρθρα αναλυτών, ανταποκρίσεις δημοσιογράφων, ένα κείμενο του Μάικλ Μουρ... Στο βίντεο του τραγουδιού «Restless consumer» εικόνες από τον πόλεμο, πετρελαιοπηγές να φλέγονται, ο Μπιν Λάντεν στη σπηλιά, ο Μπους στο ράντσο του, βομβαρδισμοί αμάχων σε κοντράστ με κατάφωτα πολυκαταστήματα, διαφημίσεις, διαδηλώσεις... Και κάτω από την εικόνα να περνούν σε κρόουλ οι τιμές στο χρηματιστήριο παράλληλα με τις μηνιαίες ανθρώπινες απώλειες στο Ιράκ. Δεν το είδαμε στις ειδήσεις ή σε κάποιο απ' τα μουσικά κανάλια που προβάλλουν με το κιλό βιντεοκλίπ, έστω κι αν ο συντελεστής του έχει βραβευτεί πρόσφατα με δύο Γκράμι.


Εμεις εχουμε βεβαια τα βραβεια "Αρίων" που δινουν το στιγμα της Ελληνικης κοινωνιας, των διαπλεκομενων ΜΜΕ και των διαφορων Fame story.
 
Last edited:
Που να δεις τι έχει γίνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού από πραγματικά πολιτικοποιημένα συγκροτήματα που δεν έχουν πολυεθνικές πίσω τους...
Ό,τι γίνεται δεν προβάλλεται και έτσι δεν φτάνει στον υπόλοιπο κόσμο, όμως το Internet με την αμεσότητά του σπάει αυτά τα δεσμά...
 
Που να δεις τι έχει γίνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού από πραγματικά πολιτικοποιημένα συγκροτήματα που δεν έχουν πολυεθνικές πίσω τους...
Ό,τι γίνεται δεν προβάλλεται και έτσι δεν φτάνει στον υπόλοιπο κόσμο, όμως το Internet με την αμεσότητά του σπάει αυτά τα δεσμά...

αυτη ειναι η λεξη κλειδι. εδω ομως δε γινεται τιποτα. Που ειναι ο Σαββόπουλος, ο "επαναστατης" Παπακωνσταντινου και τοσοι αλλοι? Εχουμε καταντησει στο να βγαζει η Αντζελα το πιο πολιτικοποιημένο τραγουδι της χρονιας!!!!
 
Zach De la Rocha (Rage Against the Machine)

"A good friend of ours said that if the same laws were applied to U.S. Presidents as were applied to the Nazi's after World War II, then every single one of 'em, every last rich white one of 'em from Truman on would have been hung to death, and shot. And this current administration is no exception. They should be hung, and tried, and shot. As any war criminal should be. But the challenges that we face, they go way beyond administrations. Way beyond elections. Way Beyond every four years of pulling levers. Way beyond that, because this whole rotten system has become so vicious and cruel, that in order to sustain itself, it needs to destroy entire countries, and profit from their reconstruction, in order to survive, and that's not a system that changes every four years, it's a system that we have to break down generation after generation after generation after generation after generation. Wake up."
 
αυτη ειναι η λεξη κλειδι. εδω ομως δε γινεται τιποτα. Που ειναι ο Σαββόπουλος, ο "επαναστατης" Παπακωνσταντινου και τοσοι αλλοι? Εχουμε καταντησει στο να βγαζει η Αντζελα το πιο πολιτικοποιημένο τραγουδι της χρονιας!!!!

εγω παντα το, λεγα ........
καποιος σκυλας :grinning-smiley-043 θα ξεσηκωσει καποτε το εθνος στα αρματα και στον αγωνα .... :BDGBGDB55:
 
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο της Guardian, κάθε επιτυχημένος δικτάτορας κάνει μια αρκετά συγκεκριμένη σειρά κινήσεων προκειμένου να καταλύσει τη δημοκρατία και η κυβέρνηση Bush φαίνεται πως ακολουθεί τη μέθοδο κατά γράμμα.
 
... κάθε επιτυχημένος δικτάτορας κάνει μια αρκετά συγκεκριμένη σειρά κινήσεων προκειμένου να καταλύσει τη δημοκρατία και η κυβέρνηση Bush φαίνεται πως ακολουθεί τη μέθοδο κατά γράμμα.

...που σημαίνει πως με τίποτε δεν θα τον χαρακτηρίζαμε ντούη :flipout:

Άρα γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως αφού αιματοκυλήσει τον πλανήτη, αφού κάψει όσους μαύρους, κίτρινους, εσκιμόους, βουδιστές, αριστερούς, και φτωχούς προλάβει θα συναντήσει την ημερομηνία λήξης του.
Τα πρώτα πενήντα χρόνια είναι δύσκολα… :behead:
 
Απο το pop-rock.gr

Ενα καυστικό σχόλιο για τον τρόπο που λειτουργεί η μουσική βιομηχανία σήμερα ανέβασε στο επίσημο site των Nine Inch Nails ο frontman του συκροτήματος Τρεντ Ρέζνορ, ο οποίος παρατήρησε μεταξύ άλλων πως πλέον δεν είναι περίεργο γιατί ο κόσμος “κλέβε.” μουσική...

Ο Ρέζνορ γράφει μεταξύ άλλων: “Το Year Zero (ο νέος δίσκος των Nine Inch Nails) κοστίζει στην Αυστραλία περίπου 29 δολάρια. Δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος κλέβει μουσική. (…) Οταν ρώτησα σχετικά εκπρόσωπο της εταιρείας έλαβα την εξής απάντηση: “Αυτό συμβαίνει γιατί ξέρουμε πως έχεις έναν πραγματικό πυρήνα οπαδών που θα πληρώσουν όσο κι αν κοστίζει ότι κυκλοφορήσεις” (…)
Συνεπώς θεωρώ πως επιβράβευση του να είσαι αληθινός fan είναι το να σε γδύνουν”.
 
Mολις ελαβα το καινουριο της Tori Amos. Ξεκιναει ως εξης:

I salute to you Commander
And I sneeze
'Cause I have Now An Allergy to your policies it seems

Where have we gone wrong America?
Mr. Lincoln we can't seem to find you anywhere out of the millions
From the deserts
To the mountains
Over prairies
To the shores
Is this just the Madness of King George
Yo George
Is this just the Madness of King George
Yo George
Well you have the whole Nation
On all fours
 
Eπισης απο την Ελευθεροτυπια.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ακραίο φονταμενταλισμό»


ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ Ο Αμερικανός διανοητής αναλύει τη σχέση θρησκείας-πολιτικής, τους «δεσμούς» της Ουάσιγκτον με ακραία ισλαμικά κινήματα, αλλά και τη λαϊκή στήριξη σε οργανώσεις όπως η Χαμάς, και η Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πλέον φονταμενταλιστικές χώρες στον κόσμο, υποστηρίζει ο διάσημος Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, αναλύοντας τη σχέση της θρησκείας με την πολιτική.

Μιλώντας στην Αμίνα Τσαουντάρι, αναλύει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους ανά τον κόσμο φονταμενταλιστές αλλά και τον αυξημένο ρόλο που εμφανίζονται να παίζουν σήμερα φονταμενταλιστικά θρησκευτικά μορφώματα στην πολιτική, κυρίως στον μουσουλμανικό κόσμο.

-Τι συμβαίνει όταν η θρησκεία συγχωνεύεται με την πολιτική και σε τι διαφέρει αυτή από άλλες μορφές ανάμιξης όπως, ας πούμε, της πολιτικής με την εθνική ταυτότητα;

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου είναι εκείνα που ανακύπτουν στα πιο ισχυρά κράτη, σχεδόν εξ ορισμού, επειδή οτιδήποτε επηρεάζει αυτά επηρεάζει όλους. Το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο από άποψη μεγέθους είναι οι ΗΠΑ ενώ συμβαίνει επίσης να είναι και μία από τις πλέον ακραία συντηρητικές (φονταμενταλιστικές) χώρες στον κόσμο. Η ακραία φονταμενταλιστική πίστη μπορεί να έχει μεγαλύτερα ερείσματα στο κοινό των ΗΠΑ απ' όσο μπορεί να έχει λόγο στο Ιράν, αν και δεν έχω δει ποτέ δημοσκόπηση στο Ιράν. Αμφιβάλλω όμως αν το 50% του πληθυσμού μπορεί να πιστεύει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε πριν από 6.000 χρόνια, ακριβώς έτσι όπως είναι σήμερα.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα παράξενο επειδή γυρίζοντας πίσω στην αμερικανική ιστορία στα χρόνια των αποικιοκρατών, υπήρχαν εποχές θρησκευτικής αφύπνισης. Πιο πρόσφατα το βλέπουμε αυτό στη δεκαετία του '50, μια μεγάλη περίοδος θρησκευτικής αφύπνισης. Σε αυτήν ακριβώς την τάση οφείλουμε στερεότυπες εκφράσεις όπως "In God We Trust" και "One Nation Under God". Η θρησκευτική αφύπνιση επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσε ισχυρή δύναμη στις πολιτικές υποθέσεις. Αυτό συνέβη τα τελευταία 25 χρόνια και αποτελεί σήμερα μια τεράστια δύναμη - η φονταμενταλιστική πίστη και όχι κάθε πίστη υπό οποιαδήποτε έννοια.

Ετσι, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ συχνά αντιτάχθηκαν σθεναρά στον χριστιανισμό. Αυτό το έργο (σ.σ.: δείχνει έναν ζωγραφικό πίνακα στο γραφείο του) είναι μια απεικόνιση του μίσους της αμερικανικής ηγεσίας για την Καθολική Εκκλησία. Μου το χάρισε πριν από 15 χρόνια ένας ιησουίτης ιερέας. Παρουσιάζει τον Αγγελο του Θανάτου από τη μια πλευρά με τον Αρχιεπίσκοπο Ρομέρο που δολοφονήθηκε, ενώ δεξιά κάτω φαίνονται έξι επιφανείς διανοούμενοι που δολοφονήθηκαν από ένα επίλεκτο τάγμα υπό αμερικανική διοίκηση. Το έργο δίνει το στίγμα της δεκαετίας του 1980. Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις δολοφόνησαν το 1980 τον Ρομέρο και το 1989 ιησουίτες ιερείς, ενώ οι ΗΠΑ διεξήγαγαν ανελέητο πόλεμο κατά της Καθολικής Εκκλησίας.

Πολλά από τα θύματα των επιχειρήσεων του (προέδρου) Ρίγκαν στην Κεντρική Αμερική ήταν καλόγριες και ανειδίκευτοι εργάτες για ξεκάθαρους και ευνόητους λόγους τους οποίους μπορείτε να διακρίνετε και στις επίσημες δηλώσεις, όπως στην περίπτωση της διάσημης Σχολής της Αμερικής όπου εκπαιδεύονται Λατινοαμερικάνοι αξιωματικοί. Ενα από τα προβαλλόμενα σημεία της είναι ότι ο αμερικανικός στρατός βοήθησε να ανατραπεί η θεολογία της απελευθέρωσης που αποτελούσε κυρίαρχη δύναμη, και ταυτόχρονα ήταν εχθρική για τους ίδιους λόγους που είναι εχθρικός για τον αραβικό κόσμο ο κοσμικός εθνικισμός: επειδή δούλευε για τους φτωχούς. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο Χαμάς και Χεζμπολάχ είναι εχθροί: δουλεύουν για τους φτωχούς. Δεν έχει σημασία αν είναι καθολικοί ή μουσουλμάνοι ή οτιδήποτε άλλο: αυτό είναι απαράδεκτο. Η Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής στήριξε "την προνομιακή μεταχείριση των φτωχών". Διέπραξαν το έγκλημα να επιστρέψουν στα ευαγγέλια. Τα περιεχόμενα των ευαγγελίων έχουν ως επί το πλείστον αποσιωπηθεί (στις ΗΠΑ) και αποτελούν μια συλλογή ριζοσπαστικών κειμένων με ειρηνιστικό περιεχόμενο. Μετατράπηκαν σε θρησκεία των πλουσίων από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, που "ξεκοίλιασε" το περιεχόμενό τους. Αν κάποιος τολμήσει να επιστρέψει στα ευαγγέλια γίνεται εχθρός, κάτι που έκανε η θεολογία της απελευθέρωσης. Ετσι, αυτή είναι μια μπερδεμένη ιστορία.

Ωστόσο στις ΗΠΑ τα πιο εξτρεμιστικά συγκριτικώς θρησκευτικά κινήματα όντως κινητοποιήθηκαν δημιουργώντας μια πολιτική δύναμη για πρώτη φορά στην ιστορία (μόνο τα τελευταία 25 χρόνια). Είναι αξιοσημείωτο ότι μιλάμε για μία από τις χειρότερες περιόδους της οικονομικής ιστορίας για την πλειονότητα του πληθυσμού, που είδε τους πραγματικούς μισθούς και τα εισοδήματά του να λιμνάζουν, ενώ οι ώρες εργασίας αυξάνονταν, οι παροχές μειώνονταν και η ανισότητα έπαιρνε υπερβολικές διαστάσεις. Ηταν μια δραματική αλλαγή από τα προηγούμενα 25 χρόνια της ισότιμης οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης σε διάφορους άλλους τομείς της ανθρώπινης ανάπτυξης. Υπάρχει ένας συσχετισμός που παρατηρείται συχνά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οταν η ζωή δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη, οι άνθρωποι αναζητούν συνήθως κάποιο είδος υποστήριξης από τη θρησκεία. Επιπλέον υπάρχει πολύς κυνισμός. Μέλη και των δύο κομμάτων (Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών) έχουν παραδεχτεί ότι εάν ρίξουν λίγο "κρέας" στις εκλογικές περιφέρειες με έντονο το στοιχείο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού -λέγοντας για παράδειγμα ότι τάσσονται κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων- μπορούν να μαζέψουν ψήφους. Στην πραγματικότητα μπορούν να επηρεάσουν ίσως και το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, εάν φροντίσουν τα στοιχεία της θρησκευτικής δεξιάς με τρόπους για τους οποίους ο επιχειρηματικός κόσμος (η πραγματική εκλογική περιφέρεια) δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως».

Το κατά Δύσην Ισλάμ

-Είναι ενδιαφέρον να δούμε τη θέση της θρησκείας στις ΗΠΑ. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή τη «δυτική» αντίληψη περί Ισλάμ και θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για την έννοια του κοσμικού εθνικισμού;


«Η στάση απέναντι στο Ισλάμ είναι αρκετά περίπλοκη. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ανέκαθεν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα πιο ακραία φονταμενταλιστικά ισλαμικά κινήματα. Ο πιο παλιός και εκτιμώμενος σύμμαχος των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι και το πιο ακραίο φονταμενταλιστικό κράτος. Σε σύγκριση μαζί της το Ιράν μοιάζει με μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, αλλά η Σαουδική Αραβία έκανε τη δουλειά της Ουάσιγκτον. Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, ο εχθρός ήταν ο κοσμικός εθνικισμός. Για παράδειγμα, οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις ενδυναμώθηκαν πραγματικά το 1967 όταν το Ισραήλ παρείχε μια πραγματική υπηρεσία στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, συνέθλιψε το βασικό κέντρο του κοσμικού εθνικισμού, την Αίγυπτο του Νάσερ, η οποία θεωρούνταν απειλή και την εποχή εκείνη βρισκόταν λίγο-πολύ σε πόλεμο με τη Σ.Α. Ηταν όντως απειλητικό να χρησιμοποιούνται οι τεράστιοι πόροι της περιοχής προς όφελος των πληθυσμών των χωρών της περιοχής και να μη γεμίζουν τις τσέπες κάποιων πλουσίων τυράννων με παράλληλη τεράστια εισροή κερδών στις δυτικές επιχειρήσεις».

-Αυτό που βλέπουμε σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες είναι ένας τύπος ισλαμικής απολυταρχίας στην οποία οι ηγέτες χρησιμοποιούν το Ισλάμ για να δικαιολογήσουν και να συγκεντρώσουν τη δική τους εξουσία. Κάποιοι ειδικοί σε θέματα Μέσης Ανατολής επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν με την παραχώρηση πολιτικής εξουσίας σε θρησκευτικές ομάδες ή στον κλήρο. Πιστεύετε ότι το κοσμικό κράτος αποτελεί ζωτικής σημασίας συστατικό της πολιτικής; Σήμερα δημιουργείται η εντύπωση ότι κοσμικό κράτος ισοδυναμεί με άρνηση της θρησκείας.

«Πιστεύω ότι το κοσμικό κράτος αποτελεί ζωτικής σημασίας συστατικό της δημοκρατικής πολιτικής, για λόγους προφανείς. Μια δημοκρατία κοσμικού χαρακτήρα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της θρησκείας. Είναι ουδέτερη όσον αφορά την προσωπική πίστη. Στην αμερικανική δημοκρατία υπάρχουν ελλείψεις, αλλά ο κοσμικός της χαρακτήρας δεν είναι μία από αυτές και σίγουρα δε στρέφεται κατά της θρησκείας».

Η άνοδος Χαμάς - Χεζμπολάχ

-Εμπειρικά λοιπόν βλέπετε μια άνοδο της θρησκευτικής έκφρασης σε ορισμένες περιοχές. Νομίζετε ότι ο κόσμος γίνεται πιο θρησκευόμενος;

«Οχι, δεν το πιστεύω. Σε σημεία όπου τα κοσμικά κινήματα καταστράφηκαν, είτε εκ των έσω από τη διαφθορά είτε από εξωτερικούς παράγοντες με τη βία, συμβαίνει με πολλούς τρόπους. Οι ΗΠΑ δεν καταστράφηκαν από εξωτερική επίθεση ούτε αντιμετώπισαν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, αλλά, όπως προανέφερα, η πλειονότητα βίωσε μια δραματική οικονομική και κοινωνική ύφεση και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός ενισχύθηκε ή αν μη τι άλλο έγινε πιο ορατός στην πολιτική αρένα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον ισλαμικό κόσμο. Πάρτε την άνοδο της Χεζμπολάχ και της Χαμάς καθώς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο κυριότερος λόγος για τη λαϊκή υποστήριξη που κέρδισαν είναι επειδή παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Αν θέλεις να ταΐσεις ένα φτωχό παιδί ή έναν αναξιοπαθούντα που ζει στις φτωχογειτονιές του Καΐρου...».

-Θεωρείτε ότι οι οργανώσεις που έχουν βάση τη θρησκεία αντιδρούν στην ιδέα της «Δύσης» ή σε κάτι που θεωρούν απειλή για την ταυτότητά τους και, ας το πούμε έτσι, την ισλαμική τους κληρονομιά;

«Πρώτα πρώτα τι είναι η "Δύση"; Είναι οι ΗΠΑ - μια από τις πιο φονταμενταλιστικές χώρες του κόσμου και ισχυρός υποστηρικτής του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού; Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά γενικά υπάρχει ισχυρή παράδοση κοσμικής δημοκρατίας στον κόσμο. Δεν είναι όμως ασύνηθες συχνά να συνθλίβεται, ενίοτε βίαια, από εξωτερικές δυνάμεις και άλλοτε εξαιτίας εσωτερικών παραγόντων. Για διάφορους λόγους, όμως, οι τάσεις αυτές στο μεγαλύτερο μέρος τους μπαίνουν στο περιθώριο. Τη θέση τους παίρνουν ισλαμιστές, μεταξύ άλλων και επειδή παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, όπως στην περίπτωση του Νοτίου Λιβάνου αλλά και αλλού. Αν είσαι φτωχός με άρρωστο παιδί και χρειάζεσαι βοήθεια σε αυτούς θα τη βρεις. Οχι στην κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα διαδίδονται και κάνουν τη διαφορά. Εν μέρει εξαιτίας της θρησκευτικής πίστης και εν μέρει γιατί κάποιοι είναι χαρισματικές προσωπικότητες. Οι λόγοι είναι πολλοί. Υποψιάζομαι ότι η τάση θα ενισχυθεί εξαιτίας της επιτυχίας της Χεζμπολάχ, η οποία συγκράτησε μια ισραηλινή εισβολή - και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Εναν μήνα μετά την έναρξη των μαχών, ο ισραηλινός στρατός δεν μπόρεσε να φθάσει μέχρι τον ποταμό Λιτάνι. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε είναι ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες προσπάθησαν να βγάλουν έστω και μία φωτογραφία στο ποτάμι. Βρέθηκαν δηλαδή στην άλλη άκρη, ενώ στον πόλεμο του 1982 είχαν φθάσει στο ποτάμι τόσο γρήγορα όση ήταν η ταχύτητα των τανκς τους. Ξέρουμε επίσης από δημοσκοπήσεις ότι η υποστήριξη στη Χεζμπολάχ και τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα ενισχύθηκε πάρα πολύ. Δεν είναι όμως αυτό ξεκάθαρο, για να μας κάνει να συμπεράνουμε ότι ο κόσμος θα ταυτιστεί με θρησκευτικά κινήματα».