Mabo 180 offset, απορίες

Αν και ακόμα όχι τέλεια ρυθμισμένο, το Mabo κατεβάζει sub-saharian στις 36, πακέτο Multichoice Africa!

Attachments

• screenshot.jpg
    screenshot.jpg
    39 KB · Views: 105
Μπράβο πολύ καλά αποτελέσματα :-)
Κατάφερες να το ρυθμίσεις όπως ήθελες τελικώς?
Μας βάζεις σε πειρασμό κι εμάς :music-smiley-005:

Προς το παρόν είμαι 1,5db παραπάνω από το Gibertini OP120 αλλά όχι σε όλο το τόξο, θέλει ακόμη βελτίωση. Θεωρητικά θα πρέπει να φτάσω το +3db (σύμφωνα με τα νούμερα τον κατασκευαστών) αλλά και +2 να φτάσω σε όλο το τόξο θα είμαι ικανοποιημένος σχετικά.

Αν και ακόμα όχι τέλεια ρυθμισμένο, το Mabo κατεβάζει sub-saharian στις 36, πακέτο Multichoice Africa!

Respect!
Κατεβάζω ανάλογα με την ώρα 4-5 άλλες συχνότητες της υποσαχάριας, αλλά όχι την 11843 κάθετα!

Και οι απορίες συνεχίζονται ...

Η πλαστική βάση του LNB έχει τη δυνατότητα να βιδωθεί σε μία διακύμανση 2-3 εκατοστών σε σχέση με το μήκος της μπάρας στήριξης. Που είναι η σωστή θέση; Ξέρω, θα μου πείτε "εκεί που πιάνει καλύτερα". Αλλά προσπαθώ να περιορίσω τις παραμέτρους, έχουμε ήδη ανύψωση, απόκλιση (declination), νότος, λαιμός LNB, μην έχουμε και 5η παράμετρο!

Αλλάζοντας τη βίδα ρύθμισης της ανύψωσης σύμφωνα με τις φωτογραφίες του nocarder, μπόρεσα να κατεβάσω την απόκλιση. Φέρνοντας την απόκλιση στο 5 (5,36 είναι το σωστό σύμφωνα με τα διάφορα calculators για την Πάτρα) το τόξο βελτιώθηκε αρκετά, τώρα στις δύο άκρες (75Ε, 30W) κατεβαίνουν οι δορυφόροι με 12db από 7 που ήταν πριν. Θέλει βέβαια βελτίωση ακόμα, αφού λογικά πρέπει να φτάσουν τα 15-16 db και οι δύο.

edit: Μπορώ να πάω και ανατολικότερα, υπάρχει κάτι σε Ku band να δοκιμάσω; Από ορίζοντα φτάνω μέχρι και 92Ε, μετά μας κόβει το Παναχαϊκό.

Σίγουρος ο Intelsat 15 στις 85,2Ε από τη δέσμη Μέσης Ανατολής, έχει κάποιες εκπομπές με πολύ δυνατό σήμα (και σε data).

http://www.flysat.com/is15.php

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις και τον Yamal 901 από τις 90Ε αν μπορεί να πάει το κάτοπτρο εκεί (η δέσμη εκπομπής του δεν καλύπτει επίσημα την Ελλάδα, αλλά μία δοκιμή ποτέ δεν βλάπτει).

http://www.flysat.com/yamal90.php

Και οι απορίες συνεχίζονται ...

Η πλαστική βάση του LNB έχει τη δυνατότητα να βιδωθεί σε μία διακύμανση 2-3 εκατοστών σε σχέση με το μήκος της μπάρας στήριξης. Που είναι η σωστή θέση; Ξέρω, θα μου πείτε "εκεί που πιάνει καλύτερα". Αλλά προσπαθώ να περιορίσω τις παραμέτρους, έχουμε ήδη ανύψωση, απόκλιση (declination), νότος, λαιμός LNB, μην έχουμε και 5η παράμετρο!

Με όσα διαφορετικά lnb είχα δοκιμάσει, το καθένα απέδιδε καλύτερα σε διαφορετική θέση...οπότε...όπως τα λες είναι.

Αλλάζοντας τη βίδα ρύθμισης της ανύψωσης σύμφωνα με τις φωτογραφίες του nocarder, μπόρεσα να κατεβάσω την απόκλιση. Φέρνοντας την απόκλιση στο 5 (5,36 είναι το σωστό σύμφωνα με τα διάφορα calculators για την Πάτρα) το τόξο βελτιώθηκε αρκετά, τώρα στις δύο άκρες (75Ε, 30W) κατεβαίνουν οι δορυφόροι με 12db από 7 που ήταν πριν. Θέλει βέβαια βελτίωση ακόμα, αφού λογικά πρέπει να φτάσουν τα 15-16 db και οι δύο.

edit: Μπορώ να πάω και ανατολικότερα, υπάρχει κάτι σε Ku band να δοκιμάσω; Από ορίζοντα φτάνω μέχρι και 92Ε, μετά μας κόβει το Παναχαϊκό.

Το 92Ε είναι εκτίμηση ή έφτασες μέχρι εκεί? Δε νομίζω να είχα φτάσει ποτέ εγώ μέχρι εκεί.
Επίσης στις 30W θυμάμαι ότι το κάτοπτρο ήταν σχεδόν "ξάπλα" (ήταν και πολύ δημοφιλείς οι Hispa τότε) και ερχόταν ο σπιτονοικοκύρης να μου πεί ότι το πιάτο έπεσε από τον αέρα. Οπότε δε νομίζω να μπορεί να πάει δυτικότερα!

Το 92Ε είναι το όριο του ορίζοντα της περιοχής. Η δοκιμή έχει γίνει με την εφαρμογή augmented reality sat finder, το dishpointer pro, για android. http://www.dishpointer.com/2009/augmented-reality-satellite-finder/

Πέρα από τις 92Ε, μας κόβει το βουνό.

Τώρα, με το χείλος του actuactor βιδωμένο ακριβώς στο όριο και από αριστερά, φαίνεται να μπορεί να πάει άνετα ως τις 85. Για 90 θα δούμε. Στις 75 έχει ακόμα 7 πόντους το actuator.

Στα δυτικά, στις 30W το actuator είναι στα όρια να ακουμπήσει στη μεταλλική βάση. Για να πάω πιο δυτικά πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα μεγαλύτερο αποστάτη, ή να βάλω το μοτέρ από δεξιά. Ούτως ή άλλως μετά τις 30W νομίζω δεν υπάρχει πλέον κάτι. Με το Gibertini OP120 έβγαζα παλιά το CCTV στις 45W, αλλά δεν εκπέμπει πια εκεί.

Στις 45 δυτικά μπορείς να κάνεις λήψη το κανάλι RASDTV (11566,Η,1852) από την Δυτική Σαχάρα (συνήθως εκπέμπει μία κάρτα) και το Canal Info News (11675,V,1240) γαλλόφωνο ειδησεογραφικό από την Σενεγάλη.

(υπάρχει και ο Telstar 11N στις 37,5 δυτικά, με feed)

Last edited:
Καταρχην καλοριζικη η νεα εγκατασταση σου !

Η ληψη σου της 36Ε/11843V ακομα και με μη τελειωμενη ρυθμιση δειχνει οτι στα ΝΔ επικρατουν διαφορετικες συνθηκες ληψης και ειμαι βεβαιος οτι θα δεις και αλλα απροβλεπτα οταν τελειωσεις με το καλο.

Στα ορια τωρα:

92.2Ε/91.5Ε μαλλον δεν θα βγαλεις κατι
90Ε αν φτασεις ως εδω εισαι πασας αφου μαλλον πρεπει να βγαινει ολος
85.2Ε ισως δυσκολη η Russia Beam αλλα την Middle East την εχεις σιγουρα

34.5W λιγοστα data ευκολης ληψης
37.5W εκτος τα ευκολα data μια μαλλον απιαστη υποσαχαρια 11482Η
45W Δε ξερω αν αξιζουν τα RASD TV, Canal Info News να χασεις τις 90Ε.

Τα 85.2Ε εδώ που τα λέμε βγαίνουν και με alg120 από θεσ/νίκη πόσο μάλλον με αυτό-bye-

Μάλλον για την δέσμη Μέσης Ανατολής μιλάει ο cccamer, που καλύπτει πλήρως όλη την Ελλάδα με μεγάλη ισχύ...

Re: Απάντηση: Mabo 180 offset, απορίες

Μάλλον για την δέσμη Μέσης Ανατολής μιλάει ο cccamer, που καλύπτει πλήρως όλη την Ελλάδα με μεγάλη ισχύ...

Η 11505Η έρχεται εξαιρετικά ισχυρά στα 17.6 db

Αυτό το Σ/Κ, παρά τον αέρα και τη βροχή, βελτίωσα αρκετά το τόξο. Πλέον στα μέχρι τώρα άκρα (75E, 30W) σχεδόν τερματίζει το σήμα.

Μόλις έρθει το νέο actuator (το παλιό έχει λίγο τζόγο και κυρίως αρκετό θόρυβο, οπότε είπα να το αλλάξω) θα δοκιμάσω και 85Ε/90Ε.

Στις κάθετες του Thor έχω δει βελτίωση 2,5db σε σχέση με το Gibertini OP120, ενώ για πρώτη φορά αργά το βράδυ κατέβηκε ο οριζόντια 11261Η, 24500, 7/8, με πάρα πολλά σπασίματα. Αυτό το καταραμένο 7/8 FEC φταίει για όλα!

Attachments

• abs75.jpg
    abs75.jpg
    49.6 KB · Views: 68
  • hispasat.jpg
    hispasat.jpg
    41.1 KB · Views: 66
Με 180 την 11261 Η 24500 7/8 δεν κατε βηκε θεσα/νικη
μονο η καθετεσ παναγιοτη στον Thor takis

Re: Απάντηση: Mabo 180 offset, απορίες

Με 180 την 11261 Η 24500 7/8 δεν κατε βηκε θεσα/νικη
μονο η καθετεσ παναγιοτη στον Thor takis

Θα ανεβάσω screenshot απόψε με το κανάλι να λοκάρει οριακά. Χωρίς εικόνα βέβαια, τα κανάλια είναι encrypted εκεί.

Αυτό το Σ/Κ, παρά τον αέρα και τη βροχή, βελτίωσα αρκετά το τόξο. Πλέον στα μέχρι τώρα άκρα (75E, 30W) σχεδόν τερματίζει το σήμα.
Τουλάχιστον στα Ανατολικά υπάρχει περιθώριο για βελτίωση της λήψης

To north beam είναι πανεύκολo :silly: η φάση είναι στα Η της southern beam

Last edited: