Mac mini για HTPC

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

KSaraf

New member
2 September 2011
77
Καλημέρα σε όλους.

Λόγω αναγκαστικής παραχώρησης του δωματίου (σε ένα μήνα έρχεται το πρώτο μας παιδί) που είχα το γραφείο μου με ένα desktop pc το οποίο χρησιμοποιούσα για "κατεβαστήρι", για παιχνίδια και για το streaming μουσικής μέσω ενισχυτή στο σαλόνι έχω μπει στο παρακάτω δίλλημα. Σαν apple user έχω αποφασίσει να πάρω ένα mac mini που θα συνδεθει στην τηλεόραση στο σαλόνι και θα μου λύσει το θέμα του downloading, της μουσικής μέσω itunes και των φωτογραφιών μου. Το δίλλημα μου έρχεται όσον αφορά την χρήση του ως media player.

Μέχρι στιγμής στο σαλόνι χρησιμοποιώ σαν media player έναν popcorn A400 συνδεδεμένο σε ενισχυτή με ηχεία 5.1 και σε μία Panasonic 55ST50. Σαν σκέψη είχα να πουλήσω το popcorn και αφού έτσι και αλλιώς θα έρθει το mac mini στο σαλόνι να το χρησιμοποιήσω με xbmc σαν media player. Αυτό που με προβληματίζει είναι η ποιότητα της εικόνας που θα βγάζει το mac mini μέσω xbmc και γενικά αν θα έχω προβλήματα όσον αφορά την αναπαραγωγή των αρχείων. Να σημειώσω ότι το υλικό που βλέπω είναι σειρές και ταινίες 720p και 1080p.

Ευχαριστώ πολύ.

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Για 720p & 1080p δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
Θα σου πούν και οι πιο ειδικοί στα θέματα εικόνας όμως...

Καλώς να δεχτείτε το νέο μέλος!

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Δεν είναι τόσο θέμα λειτουργικού πιστεύω, όσο hardware και player που θα χρησιμοποιήσεις.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι απαιτήσεις του καθενός μας για την ποιότητα της εικόνας, αλλά και τις ευκολίες που επιζητά.

Θες να μας δώσεις μερικά στοιχεία για τα παραπάνω ωστε να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι?

(προσωπικά επέλεξα dual boot σε mac mini mid 2011, μιας και στα win είχα πιο εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και οδηγούς για τεκμηριωμμένα καλούς players ενώ απο την άλλη κατασκευαστικά το mac mini (μέγεθος, θόρυβος) είναι σε πολύ καλό επίπεδο (σίγουρα μικρότερο ρίσκο απο το να έστηνα κάποιο htpc μικρού προφίλ μόνος)

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367
Χρησιμοποιώ Mac mini ως HTPC στο σαλόνι εδώ και χρόνια και μάλιστα παλιό μοντέλο του 2006 αλλά αναβαθμισμένο. Χρησιμοποιώ το Plex για τις ταινίες μου και δεν αντιμετωπίζω απολύτως κανένα πρόβλημα. Παίζει όλα τα φορμάτ βίντεο και πολυκάναλου ήχου μέχρι 1080p πανευκολα και απροβλημάτιστα. Το χειρίζομαι με wireless keyboard και trackpad της apple και με remote. Μουσική παίζω συνήθως από το iTunes. Μάλιστα τις περισσότερες ταινίες δεν τις έχω στο ίδιο macmini αλλά τις μοιράζω από άλλο mac μέσω του Plex media server. H μουσική μοιράζεται με το home sharing της apple απο διάφορες άλλες συσκευές apple. Στο σπίτι υπάρχουν 3 mac και 2 iPhone και οι βιβλιοθήκες των τραγουδιών μοιράζονται πανευκολα από το ένα στο άλλο.

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367
Ξέχασα να αναφέρω πως αρχεία flac τα οποία δεν υποστηρίζονται από το iTunes, τα παίζω με το Vox ο οποίος είναι επίσης πολύ βολικός player.

KSaraf

New member
2 September 2011
77
Re: Απάντηση: Mac mini για HTPC

Δεν είναι τόσο θέμα λειτουργικού πιστεύω, όσο hardware και player που θα χρησιμοποιήσεις.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι απαιτήσεις του καθενός μας για την ποιότητα της εικόνας, αλλά και τις ευκολίες που επιζητά.

Θες να μας δώσεις μερικά στοιχεία για τα παραπάνω ωστε να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι?

(προσωπικά επέλεξα dual boot σε mac mini mid 2011, μιας και στα win είχα πιο εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και οδηγούς για τεκμηριωμμένα καλούς players ενώ απο την άλλη κατασκευαστικά το mac mini (μέγεθος, θόρυβος) είναι σε πολύ καλό επίπεδο (σίγουρα μικρότερο ρίσκο απο το να έστηνα κάποιο htpc μικρού προφίλ μόνος)

Νομίζω ότι στο πρώτο ποστ ήμουν αναλυτικός ως προς τι χρησιμοποιώ τώρα και τι σκοπεύω. Αν χρειάζεται κάποια παραπάνω πληροφορία με χαρά να σου πω. Όσον αφορά το mac mini σκεφτόμουνα η το καινούριο που βγάλανε τον oct 13 (μικρό update) η να περιμένω μεχρι τον μαρτιο που λενε οι φήμες οτι θα βγει καινούριο με αναβάθμιση σε haswell και iris. Anyway windows δεν θέλω να του βάλω. Και player ελεγα xbmc, εκτος αν υπαρχει καποιος αλλος που εχει ιδιες ευκολίες και παρεχει καλυτερη εικόνα.

Υ.Γ. Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις!

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,153
Αθήνα
Πιο πολύ σκεφτόμουν την απόσταση θέασης και τις απαιτήσεις στην εικόνα (χρήση madvr + lav), ώστε να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του htmac σου.
Σε ήχο απ'ότι κατάλαβα με τη χρήση AVR-5.1 δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις πέραν των ταινιών, οπότε μια χαρά (αν και σε ήχο τα mac είναι έτοιμα να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις.

Απο μοντέλα θα έλεγα να προτιμήσεις κάποιο με ενσωματωμένη ati ώστε τουλάχιστον να αποφύγεις προβλήματα στη κίνηση της εικόνας ή να περιμένεις το νέο mac mini με haswell με τους οποίους τα γραφικά της intel έχουν ξεπεράσεις το θέμα full frame rate (ακριβή αναπαραγωγή 23,976 fps - χωρίς λόξιγκα κάθε 42 sec.

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367
Re: Απάντηση: Mac mini για HTPC

Και player ελεγα xbmc, εκτος αν υπαρχει καποιος αλλος που εχει ιδιες ευκολίες και παρεχει καλυτερη εικόνα.

Υ.Γ. Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις!

Κατά γενική ομολογία ο καλύτερος player σε ταινίες για Mac είναι ο Plex. Τις τευταίες εκδόσεις του xbmc δεν τις έχω δοκιμάσει για να ξέρω πόσο έχει βελτιωθεί αλλά παλιότερα που είχα κάνει σύγκριση ο Plex ήταν πολύ πιο ευχρηστος.

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
28,904
Παλλήνη
Εξαρτάται τι θέλεις να κανεις με το HTPC. Αν θες να παίξει blurays με 3D και ήχο dts MA κλπ, τότε το mac mini σου πρέπει να έχει κάρτα γραφικών που να το υποστηρίζει και έξοδο HDMI. Επίσης, πρέπει αναγκαστικά να φορτώσεις και windows με προγράμματα αναπαραγωγής τυπου ΤΜΤ /Powerdvd. Ξέρω σίγουρα πως η προπερσινη έκδοση mac mini (mid 2011) είχε κάρτα Radeon και HDMI,οποτε όλα καλα. Πέρσι, έβαλαν intel κάρτα γραφικών και μας τα χαλασαν. Φέτος, αναμένουμε.
Αν πάντως δεν έχεις απαιτήσεις για τα παραπάνω, και με το plex κανεις μια χαρα την δουλεια σου σε περιβάλλον OSX.