Μαχαίρι» στα βαρέα και ανθυγιεινά !!!!!!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μαχαίρι» στα βαρέα και ανθυγιεινά !!!!!!!!

Ας μην υποτιμούμε τα παραπάνω επαγγέλματα. Ειδικά αν δεν έχουμε βγάλει 8ωρο συνεχώς όρθιοι, κουβαλώντας δίσκους (όπως τα γκαρσόνια), ή εισπνέοντας χημικές ουσίες από τις βαφές (όπως οι κωμμώτριες). Αυτά τα δύο επαγγέλματα είναι από τα πιο βαριά και ανθυγιεινά που υπάρχουν. Και αυτά σας τα γράφει κάποιος που και ακτινοβολία τρώει, και μέσα στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή είναι (όπως όλοι οι εργαζόμενοι του ραδιομεγάρου και του κάθε ραδιοτηλεοπτικού σταθμού) και μόλυβδο εισπνέει (λόγω κολλήσεων). Τίποτα από αυτά δεν συγκρίνεται με τη δυσκολία και την καταπόνηση του γκαρσονιού και της κωμμώτριας μετά το 8ωρο.

Όλα τα παραπάνω πολύ φιλικά και χωρίς διάθεση παρεξήγησης. Και σε πλήρη συμφωνία με όλα τα υπόλοιπα που έγραψες.

Ισως κακώς το έγραψα έτσι για να δώσω έμφαση στην διαφορά.Πάντως δεν το έγραψα απαξιωτικά.

Ωστόσο,τα κουραστικά επαγγέλματα,δεν είναι απαραίτητα και βαρέα.Βαρύ κι ανθυγιεινό,έχει περισσότερο την έννοια της σχεδόν αναπόφευκτης βλάβης υγείας,λόγω διαρκούς έκθεσης σε νοσογόνους παράγοντες.

Last edited:
Συμφωνώ. Αλλά τόσο η συνεχής ορθοστασία όσο και η εισπνοή χημικών αποτελούν μια χαρά νοσογόνους παράγοντες. Εδώ θυμάμαι porter δούλευα τα καλοκαίρια σε ξενοδοχείο και μετά το 8ωρο πόναγαν τα πέλματά μου από το πρίξιμο λόγω ορθοστασίας. Και δεν κουβάλαγα τις βαλίτσες στο χέρι. Σε τρόλεϋ τις πήγαινα. Αλλά ήμουν 8 ώρες όρθιος (με ένα διάλειμα 20 λεπτών).

Επίσης κουραστικά μπορεί να είναι και επαγγέλματα γραφείου. Να δεις πόσο κουραστικό είναι να σχεδιάζεις μικροτσίπ ή πλακέτες, σε 12 layers μετάλλου. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση βαρύ. Για το ανθυγιεινό παίζεται (ειδικά για τα μάτια αλλά και για την εγκεφαλική κούραση σε συνδυασμό με τις ώρες βαθύ ύπνου που απαιτούνται για ξεκούραση -ώρες που απλά δεν υπάρχουν).

Τωρα που το θυμηθηκα,πριν μερικες μερες η συντροφισα Αλεκα,σε συνεντευξη της σε καποιο καναλι,αναφερομενη στις εκδοτικες δραστηριοτητες του κομματος,ειπε οτι οι εργαζομενοι σε αυτες παιρνουν ενα μισθο τετοιο ωστε να ειναι ανταγωνιστικη,η εκδοτικη επιχειρηση,προς τις αλλες.Δηλαδη,δεν ειναι 1200 ευρω που ζηταει το κομμα απο την ΕΣΣΕ?οταν ειμαστε εργοδοτες ειναι αλλο, και οταν ειμαστε κομμα ειναι αλλο?Αν δεν καταλαβα κατι καλα,παρακαλω θελω να με διορθωσεται,γιατι καπου μπερδευτηκα

δεν μπερδευτηκες....

ετσι ειναι οπως τα λες !

γενικα πιστευω οτι ο εργαζομενος πλεον δεν εχει να περιμενει βοηθεια απο κανεναν .........περα απο φωνες <ασφαιρες > απο τα αριστερα κοματα που παραμενουν αριστερα μονο οταν ειναι 3α η 4α κοματα.........

Απάντηση: Re: Μαχαίρι» στα βαρέα και ανθυγιεινά !!!!!!!!

τι ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ και δεν τους βάζουμε το μαχαίρι εκεί που πρέπει ???

( άλλα σιγά μην σκίσουμε κανά καλσόν !! )

......... εεεεεεεε κατσε βρε ! θελει τροχισμα πριν......:ADFADF1:

Σωστά τα παραπάνω, αλλά φοβάμαι ότι ακόμα είναι ανεφάρμοστα σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια η έρευνα κινείται προς πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον λύσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, αλλά και πάλι είναι η φύση πολλών επαγγελμάτων τέτοια που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι ανθυγιεινά. Ο νοσηλευτής ή ο γιατρός σε νοσοκομείο, όσες προφυλάξεις και να πάρει, δεν παύει να εργάζεται μέσα σε ένα νοσογόνο περιβάλλον. Ο εργαζόμενος στην καθαριότητα και την αποκομιδή των σκουπιδιών τί προφυλάξεις να πάρει; Ή καλύτερα πόσο θα τον προφυλάξει μια μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια; Ο χειριστής του F-16 πως να συνεχίσει να πετά ή απλά να εργάζεται όταν η σπονδυλική του στήλη έχει καταπονηθεί στο έπακρο μέχρι τα 40 του χρόνια;

Από την άλλη δεν νομίζω να είμαστε τόσο μαζόχες όλοι εμείς που είμαστε στα βαρέα, ώστε να βάζουμε το δικαίωμα σε πρόωρη σύνταξη (όχι και τόσο πρόωρη βέβαια αν δείτε τι ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους για πλήρη σύνταξη -ακόμα και με ΙΚΑ βαρέα) πανω από την υγεία μας. Απλά είναι ένας συμβιβασμός που όλοι κάνουμε, γιατί και η δουλειά πρέπει να γίνει, και εμείς πρέπει να δουλέψουμε. Και να πω και το άλλο; Πόσο αλήθεια συμφέρει το ΙΚΑ η κατάργηση των βαρεών ενσήμων; εγώ ξέρω ότι λόγω βαρέων πληρώνω στο ΙΚΑ 80 και η ΕΡΤ καμια 150αριά ευρώ παραπάνω κάθε μήνα από ότι θα πληρώναμε αν ήμουν σε απλά ένσημα. Και με τι αντίκρυσμα αλήθεια; Στην ουσία το ότι θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 7500 ένσημα. Προσοχή. Όχι πλήρη σύνταξη στα 7500. Γιατί και εγώ στα 65 τελικά θα πάρω πλήρη σύνταξη. Και αμφιβάλλω αν θα πάρω περισσότερα χρήματα από καποιον που πληρώνει απλή εισφορά στο ΙΚΑ.

Ο παραπάνω προβληματισμός είναι, κατά την άποψή μου, η αρχή της ύπαρξης κάθε επαγγέλματος. Δηλαδή για να μην παρεξηγηθώ, για κάθε επάγγελμα υπάρχει σε πολλές χώρες μελέτη που ερευνά ολόκληρη την επίδραση στον εργαζόμενο, στο περιβάλλον και στο κοινωνικό σύνολο. Στην Ελλάδα τουλάχιστον επίσημα δεν λαμβάνονται υπόψη ακόμα. Π.χ. μπορεί να ξεφύγουμε απο το βαρύ και ανθυγιεινό (είπαμε η αμοιβή είναι ανεξάρτητη) και να έχει άλλους όρους εργασίας, π.χ. σε ακτινολογικά εργαστήρια ο χειριστής θα εργάζεται επι 4ωρο η έχοντας μετρητή μέχρι που συσωρεύεται κάποια ποσότητα ακτινοβολίας και μετά απο 48 ή 72 ώρες θα ξαναεκτεθεί σε αυτού του είδους την ακτινιοβολία ούτως ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός πάντα με την ποσότητα που μπορεί να προσαρμοσθεί και στις ενδιάμεσες ώρες θα απασχολείται σε άλλες εργασίες και όχι να τον υπερεκθέτουμε επι 8ωρο κάθε μέρα για 25 χρόνια που είναι πιο πιθανό να επιδράσει άσχημα στην υγεία του εργαζομένου.
Υπάρχουν μελέτες της Ισραηλινής αεροπορίας με τις οποίες αν ο πιλότος εκτεθεί σε συγκεκριμένα g μετά για κάποιο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να πετάξει μπορεί όμως να ασχοληθεί με πιό συμβατικές πτήσεις.
Το κάθε επάγγελμα πρέπει να μελετηθεί και να ερευνηθεί και φυσικά και ο κάθε εργασιακός χώρος εξατομικευμένα. Η ΓΕΣΕΕ έπρεπε να το έχει κάνει ήδη.
Μην υποτιμούμε την δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Π.Χ. την 10ετία του 80 φανταζόταν κανείς ότι θα υπήρχε στις επιχειρήσεις τεχνικός ασφαλείας, μελέτη σκόνης, μελέτη θορύβου, εργονομικές μελέτες κλπ, που όσο και να τις υποτιμούμε έχουν ανεβάσει τα επίπεδα ασφάλειας των εργαζομένων ακόμα και στις φαινομενικά αβλαβείς θέσεις εργασίες.
Φυσικά αποτελεί πάγια διαμορφωμένη θέση μου ότι οι εργαζόμενοι σε οποιαδήποτε εργασία και όταν είναι πάνω απο 3 πρέπει να απαιτήσουν για τουλάχιστον βασικές μελέτες, θορύβου, ακτινοβολιών, σκόνης και φυσικά σε κάθε είδους ειδικές συνθήκες που επικρατούν εξατομικευμένα σε κάθε χώρο εργασίας και ανάλογα να διαμορφώνονται οι συνθήκες εργασίας και όχι να επικρατούν συλλήβδην ίδιες συνθήκες-όροι εργασίας κατά ειδικότητα σε ολόκληρη την χώρα. Π.χ. ο βαφέας αλουμινίου δεν είναι το ίδιο όταν εργάζεται σε χώρο που η πούδρα πέφτει αυτόματα μέσα στο φούρνο και όταν αυτή ρίχνεται με πιστόλι με τον βαφέα μέσα στον φούρνο κλπ.
Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι παραείναι πιασιάρικος ο τίτλος του θέματος και φυσικά δημοσιογραφικός αρκούντος ικανός να ξεσηκώσει κόντρες και διαφωνίες ενώ φυσικά η ουσία είναι αλλού. Και ότι χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί για να αποτελέσει η εργασία ακίνδυνο μέσο βιοπορισμού και σε αυτό χρειάζεται να δουλέψουν όλοι εργαζόμενοι, εργοδότες και πολιτεία. Το εργατικό κίνημα πρέπει να αποκτήσει άλλη δυναμική και να απαιτήσει πλέον πολλά άλλα πράγματα πέρα απο τα τετριμμένα.

Last edited:

.....................
Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι παραείναι πιασιάρικος ο τίτλος του θέματος και φυσικά δημοσιογραφικός αρκούντος ικανός να ξεσηκώσει κόντρες και διαφωνίες ενώ φυσικά η ουσία είναι αλλού. Και ότι χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί για να αποτελέσει η εργασία ακίνδυνο μέσο βιοπορισμού και σε αυτό χρειάζεται να δουλέψουν όλοι εργαζόμενοι, εργοδότες και πολιτεία. Το εργατικό κίνημα πρέπει να αποκτήσει άλλη δυναμική και να απαιτήσει πλέον πολλά άλλα πράγματα πέρα απο τα τετριμμένα.

Συγγνώμη για το ψαλίδι στο κείμενό σου, τονίζω την τελευταία σου παράγραφο, που απηχεί και τις δικές μου απόψεις.