Να πάρω λοιπόν και εγώ θέση στην κουβέντα σας
Ο καλύτερος συνδυασμός για μένα( και αυτόν χρησιμοποιώ) είναι κάποιο L bracket με το φλάς πάνω σε αυτό και καλώδιο για σύνδεση με την μηχανή.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά καθώς μπορείς να επιλέγεις την γωνία και την απόσταση από το φακό αλλά και από το θέμα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός προσφέρει αρκετή ευελιξία και το αποτέλεσμα που παίρνεις μόλις το δουλέψεις λίγο και εντρυφήσεις πάνω σε αυτό είναι πολύ καλύτερο από το φλάς πάνω στη μηχανή.
Έχει βέβαια και μειονεκτήματα όπως ότι πρέπει κάποιες φορές να αλλάζεις την γωνία του φλάς και αυτό εμπεριέχει μια μικρή καθυστέρηση αλλά το αποτέλεσμα νομίζω ότι σε δικαιώνει.
Έχοντας δοκιμάσει διάφορα φλας μικρά και μεγάλα μπορώ να πω ότι τα μεγάλα φλας δεν με βόλεψαν.
Τα μικρά είναι πολύ ποιο ελαφριά και ευέλικτα. Άσε που πάνω σε βραχίονα τα μεγάλα γέρνουν και δεν κουμαντάρονται εύκολα λόγου όγκου και βάρους.
Μπορείς να βρεις φτηνές και αξιόλογες υλοποιήσεις χωρίς να δώσεις πολλά. Tα twin flash είναι καλά αλλά λίγο δύσχρηστα και πολλές φορές καταλήγεις να χρησιμοποιείς μόνο το ένα ειδικά αν θες να χωθείς μέσα σε κλαδιά,χόρτα .
Τα ring flash με led ποτέ δεν τα συμπάθησα καθώς και το αποτέλεσμα που παράγουν.
Ο σκοπός του φλάς είναι να σε βοηθήσει στην ταχύτητα αλλά και να προσομοιώσει όσον το δυνατό καλύτερα τον φυσικό φωτισμό. Η χρήση mix light δηλαδή φλας και φυσικού φωτισμού είναι οι ποιο ενδεδειγμένη για αυτή τη δουλειά.
Επίσης το φλας στο manual και όχι σε ttl mode μιας και τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται σωστα( θα υποφωτίσει ή θα υπερφωτίσει με αποτέλεσμα καμένα λευκά,ξεπληματα, υπερβολικές γυαλάδες κλπ)
Τώρα στο θέμα του diffuser υλοποιήσεις όπως αυτή που πρότεινε ο Βασίλης δεν θα τις προτιμούσα γιατι το κόστος είναι υπερβολικό. O πειραματισμός και η εφευρετικότητά μπορουν να δώσουν ισάξια και καλύτερα αποτελέσματα.
Μπορείς πχ να κάνεις την ίδια δουλειά σου με 1-1.5 ευρώ και όχι με 60!! Ένα μπουκάλι γάλα ή ένα κεσεδάκι από γιαούρτι(το τρώς κιόλας), κάποιο γαλακτόχρωμο ημιδιαφανές υλικό κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά.
Θα προσπαθήσω αύριο,μεθαύριο να ανεβάσω κάποια φωτό από το setup μου.Δεν το κάνω τώρα γιατί έχω ξεκινήσει να επεξεργάζομαι μια φωτο οπότε β¦..
Εσυ θα μας κάνεις να ντρεπόμαστε να πιάσουμε την φ. μηχανη !
Εσυ θα μας κάνεις να ντρεπόμαστε να πιάσουμε την φ. μηχανη !
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,να είστε όλοι καλά!
Γιώργο η συγκεκριμένη ήταν περίπου3.5- 4 cm .Έχω ξαναδεί στο παρελθόν πάλι σε τετοιο μέγεθος αλλά ασπρο-γκρί χρώμα, δυστυχώς δεν πρόλαβα να τις φωτογραφίσω.
Φέτος είδα αρκετές θηλυκές του είδους με διαφορετικά χρώματα και αρκετά μικρότερες, περίπου στο 1cm.
Αρκετές φορές τον βραχίονα τον βιδώνω πάνω στο tripod mount ring του φακου.
Φτιάχνω και πειραματίζομαι κατά καιρούς με διάφορα diffusers και με διαφορετικά υλικά.
Αυτά είναι 2 πολύ απλά που φτιάχνονται μέσα σε 10 λεπτά.
Ναι Θοδωρή οι παραλλαγές και οι εκδοχές που μπορείς να δημιουργήσεις είναι πάρα πολλές και τα αποτελέσματα επίσης.
Μπορείς να χρησιμοποιείς και διαφορετικά diffuser ανάλογα την περίσταση,τα έντομα κλπ .Όρεξη να έχεις να πειραματίζεσαι!
Ameles
![]()
https://www.flickr.com/photos/harisprin/31356041265/in/dateposted/
34 λήψεις κάτω από φυσικό φως
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.