Macro

stratigos24

Senior Member
30 January 2011
652
Αθήνα
Ναι, χμ, νομίζω θα επιμείνω, υπό την έννοια ότι ο έξτρα χώρος που δίνεις για να αναπνεύσει το κάδρο είναι λίγο κενός περιεχομένου και κάπως αποπροσανατολίζει τη ματιά (διώχνοντας τη θέση της κεφαλής του μανιταριού από τον κανόνα των 2/3).
Όσο για το φωτισμό, το μανιτάρι πράγματι ξεχωρίζει, αλλά η φωτογραφία μού δίνει μια συνολική αίσθηση υποτονικότητας/υποφωτεινότητας.
Αυτό που κυρίως θαυμάζω είναι το εξαιρετικό (ακριβώς τόσο όσο) βάθος πεδίου και η σύνθεση του κάδρου, λες και τα έστησες εσύ όλα επίτηδες στο σωστό σημείο.
Δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο σε όλα.. όσο περισσότερο βλέπω τη δεύτερη... χαχα .

Όσον αφορά το βάθος, εγώ ξεκινάω την πρώτη λήψη ελάχιστα πιο μπροστά από όταν ξεκινάει να είναι ένα χιλιοστό εστιασμένο από το πιο κοντινό μέρος του μανιταριού (καπάκι μπροστά μέρος) και λέω στη μηχανή κάνε λήψεις τάδε αριθμό φωτό με βήμα 1 (πόσο λίγο ή πολύ θέλω να έχει απόσταση μεταξύ της η κάθε φωτό σε εστίαση.. βάζω πάντα 1 δηλαδή η μικρότερη μετακίνηση προς τα πίσω που μπορεί να κάνει η μηχανή ... Η ρύθμιση πάει από 1 έως 10) και πχ έχει κάνει 50 λήψεις στο τέλος που της είχα ορίσει.
Αν δω ότι η τελευταία έχει περάσει το μανιτάρι είμαι οκ και κρατάω στο ποστ και ενώνω μετά μόνο όσες είναι το μανιτάρι από μπρος μέχρι πίσω, πχ σβήνω λίγες πιο πίσω από το μανιτάρι που δε μου χρειάζονται.
Αν τύχει και έβγαλα και η τελευταία βλέπω ότι δεν τελείωσε ολο το μανιτάρι συνεχίζω από εκεί που έμεινε λίγες φωτό ακόμα.

Για την ιστορία αυτή η φωτό είναι 48 φωτό ενωμένες. 50 έβγαλα και δεν κράτησα μόνο 2 που στην αρχή δεν είχαν καθόλου κάποια εστίαση πάνω στο μανιτάρι. Έτυχε πάντως η 50 να είναι ακριβώς εκει που τελείωνε και δε χρειάστηκε να αφαιρέσω και από το τέλος των φωτό κάποια.

Όσον αφορά το κάδρο, θα αφαιρέσεις πευκοβελόνες ή διάφορα αντικείμενα που χαλάνε το κάδρο. Το στήνεις όπως λες. Πχ σε άλλο μανιτάρι που έβγαλα φωτο, έβαλα κάτι πάνω σε κάποια φυτά που μπερδεύονταν στο φόντο για να μην είναι στην φωτό τελικά.

Σε αυτή πχ
Πάτησα με το χέρι και χαμήλωσα κάποια φυτά στο φόντο. Αλλιώς θα είχε 1000 όρθια στο φόντο κλαδάκια που δε θα ήταν ωραία.
Το ξύλο μπροστά ήταν εκεί αλλά ... Όχι ακριβώς εκει.. το κούνησα για το κάδρο

Last edited:

stratigos24

Senior Member
30 January 2011
652
Αθήνα
Για όποιον θέλει να το δει... (δε ξερω αν το βάζω καλά εδώ σε αυτό το θέμα, αν είναι το μεταφέρετε) ..
Σήμερα το πρωί άνοιξε ο μικρός την τηλεόραση πριν φύγουμε για δουλειά κλπ, (ηταν στην ΕΡΤ3 το κανάλι) και μου φώναξε μπαμπά μπαμπά...
πάω και τί να δω...

Είχε αυτό :ROFLMAO::

Θα είναι διαθέσιμο μέχρι 8/2/25 στο Ertflix.

Σε κινητό για να το δείτε χωρίς την εφαρμογή, θα πρέπει να το ανοίξετε με τον browser να είναι σε λειτουργεία ''Υπολογιστή'' για να σας έχει και την επιλογή ''Παρακολουθήστε'' και όχι μονο την επιλογή ''Trailer''.
Από υπολογιστή ανοίγει κανονικά εννοείται.

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,187
Αθήνα
Πρώτες προσπάθειες για focus stacking με την ΟΜ5 και τον πρώτο "σοβαρό" macro φακό μου, τον m.zuiko 60/2.8 που παρέλαβα πριν μερικές μέρες.

α) Με το θέμα μας να λιάζεται τεμπέλικα:

P1220087_DxO copy_WM.jpg

β) Ενώ εδώ αγωνίζεται για τον άρτο τον επιούσιο, με αποτέλεσμα να έχει βγεί λίγο σαν οπτασία:

P1220243_DxO copy_WM.jpg

toupia

Μέλος Σωματείου
Πρώτη βόλτα με τον 24-70 f4-S
(25 images stack, f4)

Πολύ ωραία ζεστά χρώματα και υπέροχο φως...
Σιγά να μην περιμένει το magic light. Μαζί με όλο τον εξοπλισμό (κάμερα, φακοί, τρίποδο) κουβαλάει πλέον και μια γεννήτρια ρεύματος με βενζίνη και μια σόμπα χαλαζία, για να πετύχει αυτό το πορτοκαλί φως.

stratigos24

Senior Member
30 January 2011
652
Αθήνα
Πολύ ωραία ζεστά χρώματα και υπέροχο φως...
Σε ευχαριστώ πολύ!!
Σιγά να μην περιμένει το magic light. Μαζί με όλο τον εξοπλισμό (κάμερα, φακοί, τρίποδο) κουβαλάει πλέον και μια γεννήτρια ρεύματος με βενζίνη και μια σόμπα χαλαζία, για να πετύχει αυτό το πορτοκαλί φως.
Υπερβολές... 🤣
Δύο φωτάκια χρησιμοποίησα godox ledm150 και ulanzi vl49pro έτσι να δώσουν λίγο κατι.. στη συγκεκριμένη λήψη είχε φύγει και το φως της μέρας, οριακά είχε λίγο φυσικό φωτισμό που για τη φωτογραφία ειναι τίποτα.... τι να κάνεις ... Μακάρι να βρίσκαμε τα μανιτάρια σε μέρη με ήλιο αλλά .. έλα που δεν ... παλι καλά που τα βρίσκουμε.. :D

toupia

Μέλος Σωματείου
"Nothing unusual, nothing's changed
Just a little older that's all
You know when you've found it
There's something I've learned
'Cause you feel it when they take it away"

IMG_7122_edit_resize1200.jpg

(Canon EOS M50 & Sigma 105mm F2.8 DG OS HSM Macro: 1/100 sec, f/10, ISO100; Originally 6000 x 4000, cropped 5585 x 3723, edited & resized 1200 x 800)

toupia

Μέλος Σωματείου
"Poisonous gardens, lethal and sweet
Venomous blossoms, choleric fruit, deadly to eat
Violet nightshades, innocent bloom
Omnivorous orchids cautiously wait, hungrily loom"

IMG_7440_edit_resize1200.jpg

(Canon EOS M50 & Sigma 105mm F2.8 DG OS HSM Macro: 1/160 sec, f/5.60, ISO2500; Originally 6000 x 4000, cropped 3898 x 3898, edited & resized 1200 x 1200)