Macro

Εφόσον δεν μιλάμε για καλλιτεχνική φωτογραφία (με την στενή έννοια δεν είναι όλες οι φωτογραφίες τέχνη) ή προσωπικές οικογενειακές στιγμές όταν καταγράφω κάτι είτε είναι ηλιοβασίλεμα είτε τοπίο είτε εντομο με ενδιαφέρει να ξέρω τι είναι αυτό που απεικονίζεται στην φωτογραφια. Σαφώς η σύνθεση ή το φως είναι πιο ενδιαφέροντα όταν μιλάμε για φωτογραφία αλλά όταν τελειώσει η λήψη και έρθει η ώρα της παρουσίασης χρειάζονται και οι εκτός φωτογραφίας λεπτομέρειες ΙΜΗΟ

νομιζω οτι με τις απαντησεις σας καταλαβαινει καποιος που δεν εχει ασχοληθει τι ειναι η macro φωτογραφια!ειναι και το κομματι της γνωσης λοιπον εκτος απο την τεχνικη που εχει...σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας!

Μια απο τις πιο δηλητηριωδεις και επικινδυνες αραχνες, η μαυρη χηρα. (Αν δεν κανω λαθος)
Συνεληφθη κοντα στο δασακι της Πολιχνης στη Θεσσαλονικη, φωτογραφηθηκε και αφεθη ελευθερη.
Δυστυχως δεν θελησε να ποζαρει με απλωμενα τα 8 ποδια.
Η φωτογραφια ειναι στακινγκ απο 3 φωτο.

Black Widow by Samy Teo, on Flickr

Μια απο τις πιο δηλητηριωδεις και επικινδυνες αραχνες, η μαυρη χηρα. (Αν δεν κανω λαθος)

Θα σε στανεχωρήσω αλλά όντως κάνεις λάθος.
Είναι η False Widow που είναι άκακη. Αν είχαμε γεμίσει με black widow στην Ελλάδα θα είχαμε προβλήματα :-)
http://waynesword.palomar.edu/redmite.htm#falsewidow

Η κανονική black widow έχει κόκκινα σημάδια στη κοιλιά και στην πλάτη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Από εμένα μια απλή με το πιο αγαπητό σκαθαράκι στην Ελλάδα. Δυστυχώς τράβηξα σε jpeg και επίσης η χρωματική επεξεργασία έγινε σε laptop με περίεργη οθόνη.
Οπότε δε ξέρω πως θα βγουν τα χρώματα στις δικές σας.
Coccinella septempunctata by Dimitris Stiliaras, on Flickr

skysound και Δημητρη, προσοχη με το φως ,πολλα καμμενα
η μηχανη εχει και ενα κουμπακι για +/-:smash:

τον πασχαλιτσα λεω-bye-

Δεν αποκλείεται να είναι Latrodectus (μαυρη χhρα) οι Steatoda εχουν ελάχιστο χνούδι Θοδωρή αλλά δεν ξέρω πόσο είναι το πολύ ή λίγο. Οι Latrodectus υπάρχουν στην Ελλάδα μην φοβάστε δεν είναι όλες επικίνδυνες (οι αρσενικές καθόλου και αυτή από τα ακρα είναι μαλλον αρσενική). Δεν ξέρω αν υπάρχει καθαρή λήψη από μπροστα ισως να φαίνονται οι γραμμές που τις ξεχωρίζουν (πορτοκαλοκιτρινες αν δεν κάνω λαθος). H φλασια δυστυχώς φαίνεται
Ωραια η πασχαλιτσα η δροσιά είναι εξτρα ενώ λιγο σκοτεινή η μυγα
Γενικά μην φοβάστε αν δεν είναι κάποιος αλεργικό ο κίνδυνος ακομα και απο τσιμπημα είναι ελαχιστος πέρα από την φαγούρα και το τσουκσιμο. Προσωπικά το προηγούμενο ΣΚ το περασα μέσα στα χόρτα και δεν με τσιμπησε κάτι και την "πάτησα" Πεμπτη σε βραδινό τρέξιμο από κοινή καμπια του πευκου που κόλλησε πάνω στο σορτσάκι και γεμισα φουσκαλες με τρομερό τσουκσιμο και φαγούρα

Μία χρυσαλλιδα Vanessa Cardui ελπίζω το αλλο ΣΚ να την δω να βγαίνει

Θα σε στανεχωρήσω αλλά όντως κάνεις λάθος.
Είναι η False Widow που είναι άκακη. Αν είχαμε γεμίσει με black widow στην Ελλάδα θα είχαμε προβλήματα :-)

Ειναι ευχαριστο που ειναι ακακη γιατι ειναι γεματος ο τοπος απο δαυτες στη περιοχη.

Δεν ξέρω αν υπάρχει καθαρή λήψη από μπροστα ισως να φαίνονται οι γραμμές που τις ξεχωρίζουν (πορτοκαλοκιτρινες αν δεν κάνω λαθος). H φλασια δυστυχώς φαίνεται

Δεν υπηρχε πουθενα χρωμα επανω στην αραχνη. Καταμαυρη.
Με δυσκολευουν στη φωτογραφηση τα καταμαυρα θεματα γι' αυτο
χρησιμοποιησα φωτιστικο γραφειου με λαμπα led .....150 watt
σε πολυ κοντινη αποσταση απο την αραχνη, γι αυτο φαινεται σαν φλασια.

Μάλλον θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη. Steatoda grossa είναι αρκετα κοινό είδος σε ολη την Ευρώπη.
Και βέβαια υπάρχουν Latrodectus ή αλλιώς "αράχνη χήρα" αλλα το δηλητήριο για τους περισσοτέρους είναι ακίνδυνο αν και υπάρχουν κάποια περιστατικά που κάποιοι παρουσίασαν κάποιου είδους συμπτώματα(μυικούς σπασμούς,αδυναμία κλπ), ολοι τους ανάρρωσαν πλήρως και σύντομα.

Νομίζω πρέπει να μάθω το focus stacking
Ιωσήφ κατέβασε το zerene stacker (στο δίνει trial για ένα μήνα).
Νομίζω ότι έχεις δωσει πολύ κοντραστ και θέλει λιγο φτιάξιμο και το WB είναι αρκετά θερμο.

Ευχαριστώ πολύ φίλε για τις συμβουλές. Η γνώμη σου μετρά πάρα πολύ!
Υπάρχει κάτι που μπορώ να μελετήσω για τις τεχνικές της macro φωτογραφίας?

Της γυναίκας μου από βάπτιση, με τον 24-70 f4 L πάνω στην 70d. Ακροπάριστη με f4.
Ταχύτητα αν θυμάμαι ψιλο-χαμηλή, η hybrid σταθεροποίηση του φακού βοηθά αρκετά.

IMG_0588.jpg

Ευχαριστώ πολύ φίλε για τις συμβουλές. Η γνώμη σου μετρά πάρα πολύ!
Υπάρχει κάτι που μπορώ να μελετήσω για τις τεχνικές της macro φωτογραφίας?
Θες να γίνεις λιγο ποιο συγκεκριμένος?Τι θα σε ενδιέφερε πρωτίστως?
Ρωτάω γιατι η μακροφωτογράφιση έχει και αυτή πολλές πτυχές όπως και τα υπόλοιπα είδη φωτογραφίας.

Με ενδιαφέρει κυρίως η τεχνική, τι δηλαδή πρέπει να προσέξω ... φωτισμός, διάφραγμα
Για θέματα προς το παρόν, λουλούδια και έντομα!

Φαντάζομαι για μονό καρέ και όχι για στακ ?
Διάφραγμα όσο ποιο μικρό και αποδεκτό (όχι φ20+ αλλά κοντά στο 16-18 είναι καλά).Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και μεγαλύτερο αλλά θα έχεις πολύ ρηχό βάθος.Manual focus οπωσδήποτε για μάκρο.
Καλό είναι να φωτογραφίζεις ή πολύ πρωι ή αργά το απόγευμα που ο ήλιος είναι χαμηλά. Diffuser ή soft box(αν χρησιμοποιείς φλας) απαραίτητο αν θες να έχεις καλά αποτελέσματα.
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι με φλας ώστε να έχεις μεγαλύτερη ταχύτητα και να μπορείς να συλλαμβάνεις το θέμα σου οσον το δυνατό ποιο ακίνητο. Όταν βελτιώσεις την τεχνική σου περνάς και σε φυσικό φωτισμό.
Ένα τρίποδο για φυσικό φωτισμο και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα σε βοηθούσε επίσης.
Παρε και κανα ρινγκ ώστε να πάρεις λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση από το 1:1 που προσφέρει ο φακός που έχεις. Ο φακός που έχεις είχα την τύχη και τον δοκίμασα από ένα φίλο μου σε στακ και που άφησε θετικότατες εντυπώσεις(πραγματικά τον ζήλεψα).Εξαιρετικός και σε πορτετο.
Θα ήθελα βέβαια να τον έχω λίγο παραπάνω στα χέρια μου για να έχω και μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα αλλα....
Επίσης τα λουλούδια είναι ποιο εύκολα γιατί δεν κουνιούνται και είναι μια καλή αρχή για να πειραματιστείς και να δεις πως μπορείς να διαχειριστείς το φως ,το διάφραγμα κλπ.

Ευχαριστώ φίλε. Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και σίγουρα θα σε "ξαναενοχλήσω".
Τον φακό τον πήρα χθες και τον δούλεψα ελάχιστα, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.