Macro

Χρόνια πολλά Θοδωρή και από εμένα !
Όσων αφορά την ώρα.
Επιλέγουμε το πολύ πρωί(μόλις ξημερώσει) γιατί κάνει περισσότερο κρύο και τα έντομα χρειάζονται χρόνο για να ζεστάνουν τα φτερά τους και να αρχίσουν να πετούν. Ετσι αυτή την ώρα είναι ποιο χαλαρά και κουνιούνται αργά.Επίσης δέχονται και περισσότερα "πειράγματα" χωρίς να αντιδρούν ιδιαίτερα.
Αυτό ισχύει ως επι το πλείστον την άνοιξη γιατί το καλοκαίρι έχει από νωρίς ζέστη και με το που βγει το φως ξεκινουν το πέταγμα. Το καλοκαίρι προσπαθώ να πηγαίνω όσο το δυνατόν ποιο ψηλά που υπάρχει περισσότερη δροσιά το πρωί.
Το ίδιο ισχύει και μετά από μια δυνατή βροχή που επίσης κρύβονται και είναι σχεδόν ακίνητα περιμένοντας να στεγνώσει σχετικά το περιβάλλον.
Αργά το απόγευμα επίσης είναι καλή ώρα γιατί ετοιμάζονται για την νύχτα και τα βρίσκεις σε φάση χαλάρωσης. Εκεί βέβαια θυσιάζεις λίγο το iso που πρέπει να παίξεις με 400+ αλλά νομίζω ότι αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα σε αυτό το εύρος και παράγουν καλά αποτελέσματα. Υπάρχει και η λύση του φλάς για αυτή την ώρα αλλά θέλει προσοχή με το φόντο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το καλοκαίρι καλά να είμαστε θέλω να πειραματιστώ με νυχτερινές λήψεις. Μόντα με φακο και φλας.

Χρόνια πολλά Θοδωρή και από εμένα !
Όσων αφορά την ώρα.

Το καλοκαίρι καλά να είμαστε θέλω να πειραματιστώ με νυχτερινές λήψεις. Μόντα με φακο και φλας.

Ευχαριστω πολυ Χαρη για τις ευχες!!

Αν μιλάμε για stacking αρα σχεδόν πλήρη ακινησία μιλάμε από το πρώτο φως εως την ώρα που ο ήλιος αρχίζει να ζεσταίνει. Για όλα τα υπόλοιπα όλες τις ώρες μπορείς να πλησιάσεις ένα έντομο ανάλογα τις συνήθειες του απλά με τον ήλιο ψηλά και ζεστό έχεις σκληρό φως που φαίνεται στις φωτο ενώ ας πoυμε τα κολεόπτερα έχουν και αντανακλάσεις που δεν καλύπτονται. Οπως έχω ξαναπει ο ρουχισμός σε γήινα χρώματα και οι πολύ αργές κινήσεις βοηθάνε να πλησιάσεις τα περισσότερα από τα ιπτάμενα. Γενικά πάντως κάθε είδος έχει τις συνήθειες του που τις μαθαίνεις σιγά σιγά (πχ αντε να βρεις πεταλούδα το ξημέρωμα).

Last edited:
Γιώργο δεν λέω μόνο για stacking αλλά και αν θέλεις να τραβήξεις "προσεγμένες" φωτο. Δηλαδή να βάλεις τρίποδο να μπορείς, να "στήσεις" το έντομο (πχ να τραβήξεις το κλαδάκι που κάθετε για να πετύχεις ένα καλύτερο φόντο) ,να διαχύσεις το φως σωστά κλπ.
Και φυσικά οι πολύ αργές κινήσεις αλλά και ολα αυτά που προανέφερες.

Κατάλαβα και συμφωνώ απλά δεν είναι όλα τα έντομα διαθέσιμα τόσο νωρίς για αυτό συμπλήρωσα την παρένθεση αντε να βρεις πεταλούδα (μεσα στα χόρτα ή στα δέντρα είναι) πριν σηκωθεί ψηλά ο ήλιος
Προσωπικά ο επόμενος μήνας όταν εχει συνεφιά είναι το καλυτερο μου
Το σημαντικό είναι να μάθεις το περιβάλλον τους και τις συνήθειες τους

Last edited:
Συμφωνώ μαζί σου ο επόμενος μήνας μαζί με τον Μάη γίνεται πάρτι!

ntinton καμια λιβελουλα που θα βρουμε; Αχτι τις εχω δεν εχω βγαλει ποτε!

Είδα σήμερα τις πρώτες φετινές αλλά δεν καθόντουσαν σιγα σιγά θα γεμίσει ο τόπος να φτιάξει λίγο ο καιρός(να σταθεροποιηθεί) και θα κανονίσουμε είτε στο Δαφνί στο πάρκο είτε στο βουνό

Είχε αρκετό αέρα σήμερα στο Ποικίλο αλλά το πάρτυ που λέει ο Χαρης έχει ξεκινήσει .
Μια Thomisus onustus με διαφορά λίγων λεπτών

Ωραίες συνονόματε αν και στη δεύτερη δεν φαίνεται τόσο καλό το backround. Γενικά έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε αλλά θέλει λίγο προσοχή τα πρωινά που έχει υγρασία γιατί δεν είναι και ότι καλύτερο για τον εξοπλισμό μας! Τις προάλλες που έβρεχε και έβγαλα την πράσινη αραχνούλα στον κισσό έξω από το σπίτι, με το που μπήκα μέσα και πήγα να βγάλω το φακό είχε θαμπώσει ολοκληρωτικά και αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το πιστολάκι για να τον στεγνώσω(προσεκτικά πάντα). Και φυσικά μετά έπρεπε να τον καθαρίσω με πανάκι από την αρχή μιας και είμαι λίγο ψυχαναγκαστικός και θέλω τα κρύσταλλα να είναι πεντακάθαρα.
Πρόσφατα είδα έναν τύπο να τραβάει με τη μηχανή μέσα στη βροχή και να καθαρίζει τον φακό με τη μπλούζα του! Πραγματικά απορώ πόσο στ@ρχιδιστής μπορεί να είναι κάποιος με τον εξοπλισμό του....

Επίσης και στον βοτανικό κήπο είναι πολύ ωραία που έχει πολύ πράσινο και πιστεύω θα έχει αρκετή κίνηση! Αν θέλετε μπορούμε να κανονίσουμε φωτογραφική εξόρμηση για macro και να γνωριστούμε καμιά μέρα.

Πολύ καλή Ιωσήφ! Για τις πεταλούδες το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι θα χρειαστείς πολύ παραπάνω υπομονή κ αργές κινήσεις στην προσέγγιση. Σήμερα πρέπει να έφαγα καμιά ώρα στο κυνήγι κ δεν έβγαλα καμιά αξιόλογη :)

Ιωσηφ, χρησιμοποιησες τριποδο; το 1/80 το βλεπω πολυ λιγο κ ισως ειναι λιγο κουνημενη;;

Αν μιλάμε για πολύ πρωί είναι ανάμεσα στα χόρτα κρυμμένες πιο πιθανό να τις πατήσεις παρά να τις φωτογραφίσεις. Οταν σηκωθεί ο ήλιος είναι ανάλογα το είδος ας πούμε οι Πιερίδες που είναι οι περισσότερες κατσε ακίνητος διπλα σε λουλούδι και θα έρθουν αυτές ενώ υπάρχουν άλλες που θέλουν κυνήγι προσεχτικά

Σημερα μετα απο πολυ προσπαθεια το μονο που καταφερα ηταν το παρακατω. Το 1:1 θελει πολυ παραπανω προσπαθεια κ το αερακι το εκανε ακομα πιο δυσκολο

View attachment 125824

Πάντως, προσωπικά, θεωρώ αρκετά δύσκολες τις πεταλούδες. Auto focus ή manual focus, Γιώργο.
Θοδωρή, δε χρησιμοποίησα τρίποδο, ακουμπούσα όμως σε έναν τοίχο. Είχα ήδη ανεβάσει αρκετά το iso, οπότε προτίμησα να ρίξω την ταχύτητα. Η αλήθεια είναι πώς εμένα δεν μου φαίνεται κουνημένη.

Το αποτελεσμα μου μοιαζει σαν αυτο που επερνα κ εγω στην αρχη οταν χρησιμοποιουσα χαμηλες ταχυτητες χωρις τριποδο...Δοκιμασε σε ελεγχομενες συνθηκες να τραβηξεις μια οπως αυτη που εβγαλες κ μια με τριποδο. Τι να πω ισως να φταιει κ το υψηλο iso που την χαλαει...Μπορει να κανω κ λαθος βεβαια...

1:1 για πεταλούδες μόνο για υφή στα φτερά έχει ενδιαφέρον δοκίμασε στα μέρη που τις βρίσκει αλλά στα χόρτα αν είναι νωρίς το πρωί. Προσωπικά για πεταλούδες προτιμώ να φαίνονται με ανοιχτά φτερά και ας μην είναι 1:1
πχ μια vanessa cardui πριν λίγες μέρες σχεδόν 1:1 και σε πλήρη αναπτυξη

Δίκιο έχεις Γιώργο! Πολύ ωραία η 2η. Νομίζω κυνήγησα σήμερα μερικές σαν αυτή αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολες σε αντίθεση με τις άλλες σαν αυτή που έβαλα παραπάνω οι οποίες ήταν πιο φιλικές :)