Macro

Δυσκολη η φωτογραφηση μακρο σε εξωτερικο χωρο .
Εκει που εχεις εστιασει χειροκινητα και πατας το κλειστρο αρκει ενα ανεπαισθητο αερακι και ολα χαλανε . Βεβαια χθες που εβγαλα αυτες φυσαγε
αρκετα και απο 50 ληψεις μονο αυτες εσωσα λιγο .

attachment.php

attachment.php

Attachments

• M12.jpg
    M12.jpg
    163.9 KB · Views: 168
  • M31.jpg
    M31.jpg
    146.3 KB · Views: 168
Re: Απάντηση: macro

Kαλη η προσπαθεια σου.....

Δυο σημερινες δικες μου με τον 105mmVR:

Last edited:
hero πολυ ωραια η πρωτη, αμα χωραγε και ολο το λουλουδι στο καδρο θα ηταν ΙΜΗΟ ακομα καλυτερη

Απάντηση: Re: macro

hero πολυ ωραια η πρωτη, αμα χωραγε και ολο το λουλουδι στο καδρο θα ηταν ΙΜΗΟ ακομα καλυτερη
Σε ευχαριστω Παυλο , εχεις δικιο ομως αυτη ειναι και η διαφορα μας
με τους επαγγελματιες (η λεπτομερια κανει την διαφορα )
Δεν προλαβαινεις σε αυτες τις περιπτωσεις να συνθεσεις το καδρο ,
εχεις εστιασει και προσπαθεις πηγαινοντας μπρος πισω να κρατησεις
την εστιαση στο σημειο , για τριποδο φυσικα ουτε για αστειο δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις ομως πιστευω οτι το ring flash πρεπει να ειναι απραιτητο .
Θα παρακαλουσα τους ποιο εμπειρους να μας πουν λιγα πραγματα
για να εχουμε καλλιτερο αποτελεσμα , επισης εαν εχει πεσει στην αντιληψη
σας καποιο βιβλιο για macro φωτογραφηση .

με τα ζουζουνια καλο ειναι να εχεις διαφραγμα στο φ8-9 μην σου πω και παραπανω...
σε αυτην εδω αλλο ενα καλο καδρο μπορει να ηταν ακομα πιο στενο και πιο ισιο, αλλα αυτο μπορει να το φτιαξεις με κροπ.
To autofocus παντως δεν ειναι κακο σε αυτες τις περιπτοσεις, εκτος και αν εχεις καπιο παλιο manual φακο, δεν καταλαβαινω γιατι να εστιαζεις χειροκινητα....

Απάντηση: Re: macro

με τα ζουζουνια καλο ειναι να εχεις διαφραγμα στο φ8-9 μην σου πω και παραπανω...
σε αυτην εδω αλλο ενα καλο καδρο μπορει να ηταν ακομα πιο στενο και πιο ισιο, αλλα αυτο μπορει να το φτιαξεις με κροπ.
To autofocus παντως δεν ειναι κακο σε αυτες τις περιπτοσεις, εκτος και αν εχεις καπιο παλιο manual φακο, δεν καταλαβαινω γιατι να εστιαζεις χειροκινητα....
Εχω τον canon 100 macro και μου ειναι ποιο ευκολο και με μεγαλυτερα
ποσοστα ευστοχιας να εστιαζω χειροκινητα τωρα γιατι συμβαινει αυτο
δεν μπορω να στο απαντησω .

μαλλον γιατι τον εχεις σε πολυ ανοιχτα διαφραγματα και κουνιεσαι λιγο μετα την εστιαση και το focus φευγει...
την επομενη φορα δοκιμασε να βαλεις φ9-10 , και ανεβασε λιγο το ΙΣΟ (σε αυτη με το λουλουδι ειναι φ4 και ισο160 λεει στο ΕΚΣΙΦ)

Δεν πειράζει και λιγάκι κόκκος... η φωτογραφία να βγαίνει είναι το σημαντικό.

Αυτή είναι με ψιλόβροχο, και iso800, f/7.1 (Sigma 15-30 @30mm). Και πάλι το ήθελε και άλλο κλείσιμο, ίσως και f/11. Μην τα φοβάστε τα κλειστά διαφράγματα.

_MG_8607.jpg

Μια πρώτη προσπάθεια με τον Nikkor micro 55mm/f2.8 AI-s στην D300

attachment.php

ISO 400, 1/60 @ f8 και φωτισμένο από το ενσωματωμένο φλας της μηχανής ενισχυμένο κατά 1,0EV

Attachments

• _IED7205.jpg
    _IED7205.jpg
    70.1 KB · Views: 101
Last edited:
Πολύ ωραία, αλλά παρατηρώ μια μικρή έλλειψη ευκρίνειας, απαραίτητη σε αυτού του είδους τη φωτογραφία. Στο χέρι είναι; Μήπως ήθελες να ανεβάσεις ταχύτητα;

Πολύ ωραία, αλλά παρατηρώ μια μικρή έλλειψη ευκρίνειας, απαραίτητη σε αυτού του είδους τη φωτογραφία. Στο χέρι είναι; Μήπως ήθελες να ανεβάσεις ταχύτητα;

Ναι, στο χέρι είναι. Μόλις σήμερα τον παρέλαβα και τράβηξα κάποιες δοκιμαστικές στο μπαλκόνι μετά τη βροχή.

Για να αυξήσω την ταχύτητα θα έπρεπε είτε να αυξήσω τα ISO είτε να ανοίξω το διάφραγμα. Νομίζω ότι και στις δύο περιπτώσεις θα ήταν χειρότερα.

Last edited:
Γιατί τη φοβάσαι τόσο πολύ την αύξηση της ευαισθησίας; Πιστεύω ότι εάν πήγαινες στα 800 θα είχες αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα, τι στην ευχή, D300 έχεις, να μιλούσαμε για καμία κόμπακτ να το καταλάβω. Στην ανάγκη εάν σε πειράζει τόσο ο θόρυβος, το περνάς μετά από κανένα neatimage κλπ και πάλι έχεις περισσότερη πληροφορία σε σχέση με μία ανεπαρκή ταχύτητα.

Όντως, έχω ένα θέμα με τα υψηλά ISO. Κάτι φωτογραφίες που είχα τραβήξει σε υψηλά ISO δεν με είχαν ενθουσιάσει, γι' αυτό τα αποφεύγω όσο μπορώ.

Η αποθορυβοποίηση είναι μια τεχνική με την οποία δεν έχω ασχοληθεί και δεν την κατέχω.

Θα δοκιμάσω όμως και το neatimage που ανέφερες. :ernaehrung004:

Δεν είναι ακριβώς macro, αλλά αφού τα άνθη μπαίνουν εδώ, ορίστε κι από μένα (άλλο) ένα.