Όπως είπαμε και σε προηγούμενο κείμενο, αυτό που κάνει μια φωτογραφία τοπίου να μένει στη θύμηση των θεατών της είναι η σύνθεση και το φως. Το πρώτο θα το δούμε μια άλλη φορά. Αλλά το δεύτερο είναι καθοριστικό.
Συνήθως όταν ξημερώνει και όταν σουρουπώνει ο ήλιος δημιουργεί διάφορα παιχνίδια. Τότε είναι το μαγικό φως. Τότε το τοπίο παίρνει μια εντελώς διαφορετική όψη. Οι περισσότεροι δεν το βλέπουμε καθώς εκείνη την ώρα ή κοιμόμαστε ή ασχολούμαστε με κάτι άλλο. Ή αν το δούμε δεν είμαστε μπροστά στο θέμα μας. Αλλά και να βρεθούμε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη ώρα, πάλι 8 στις 10 περιπτώσεις το φως δεν θα είναι μαγικό. Άρα για να πετύχουμε την μοναδική φωτογραφία πρέπει να έχουμε υπομονή, επιμονή και αντοχές.
Αλλοτε πάλι η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Πότε; Όταν μετά από βροχή αρχίζει να φυσά δυνατά. Τότε στο ξημέρωμα ή πριν τη νύχτα (σπάνιο στην Ελλάδα) όταν ο αέρας πάει να μαζέψει τα σύννεφα. Τότε κάποιες φορές ο ήλιος δίνει το φως του κάτω από τα σύννεφα. Το φως είναι εκτυφλωτικό και ο ουρανός βαρύς. Κάτι σαν ένα τεράστιο softbox. Εκείνες τις φωτογραφίες δύσκολα θα τις πετύχετε στον ΗΥ. Αυτές θα είναι οι μοναδικές.
Πώς λειτουργούμε; Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Μετά βρίσκουμε ποιες τοποθεσίες έχουν φωτογραφικό ενδιαφέρον και είναι κοντά μας. Τσεκάρουμε ποια ώρα της μέρας τις χτυπά το καλό φως. Και μετά περιμένουμε…. Μέρες, μήνες, μπορεί και χρόνια. Στο ενδιάμεσο πηγαίνουμε και τραβούμε πρόχειρες λήψεις, ώστε να τσεκάρουμε ποια θα είναι η καλύτερη θέση για την καλή φωτογραφία. Όταν δούμε ότι πρόκειται να έχουμε το μαγικό φως, τα μαζεύουμε μια ώρα πριν και πηγαίνουμε. Στηνόμαστε. Και αρχίζουμε να τραβούμε. Τραβούμε… Ακόμη κι όταν έχουμε πάρει μια φωτογραφία εξαιρετική ΔΕΝ τα μαζεύουμε. Περιμένουμε εκεί, μήπως οι συνθήκες γίνουν ακόμη καλύτερες. Φανταστείτε να έχει σουρουπώσει, ο ήλιος να κατεβαίνει στη δύση του πίσω από ένα σύννεφο και εμείς να τα πακετάρουμε. Και τότε για 2-3 δευτ. να δώσει ένα εκτυφλωτικό φως. Ε, εκείνη η φωτογραφία που θα έχουμε χάσει θα είναι η καλή και όχι αυτή που έχουμε ήδη τραβήξει.
Για περισσότερο διάβασμα:
http://www.kenrockwell.com/tech/timing.htm
http://www.kenrockwell.com/tech/color.htm
http://www.popphoto.com/popularphotographyfeatures/4437/a-day-at-the-beach.html
Έχω να πώ δύο λόγια συμπληρώνοντας το κείμενο του Βλάση και θέλοντας να επισημάνω πως το μαγικό φως δεν είναι
κάθε φώς.
Η κάμερα για έναν φωτογράφο φύσης είναι το μέσο καταγραφής συναισθηματων απο την ύπαιθρο.
Η τέχνη της φωτογραφίας φύσης και τοπίου είναι η ικανότητα μεταφοράς των συναισθημάτων αυτών απο την ύπαιθρο και είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση “ εικόνες γεμάτες απο ήχους, μυρωδιές υφές και άπειρες ματιές” αποτυπωμένες επάνω στο χαρτί..
Αυτή η διαδικασία αναπτύσσεται συνεχώς εδώ και πολά χρόνια και απαιτεί εκτός απο το συναίσθημα, καλλιτεχνική κλίση, γνώση και εκτίμηση της ίδιας της φύσης, καλή γνώση του εξοπλισμού και του φωτός.
Ώς φυσιολάτρης ο φωτογράφος γνωρίζει πλήρως τις διάφορες παραλλαγές του φωτός και εμπνέεται απο αυτές. Η απογοήτευση στην φωτογραφία τοπίου προέρχεται απο την έλλειψη κατανόησης της φύσης του φωτός και της φύσης του φίλμ ή καλύτερα των δυνατοτήτων του αισθητήρα της φωτ. μηχανής.
Το φως αποτελείται απο τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία μερικές φορές επικαλύπτονται ή συνδυάζονται: Ένταση, διεύθυνση, χρώμα και διασπορά.
Ένα πέμπτο στοιχείο είναι το κοντράστ το οποίο όμως επηρεάζεται απο τους προηγούμενους παράγοντες και αρκετές φορές δημιουργεί προβλήματα καθώς τα φίλμς και οι αισθητήρες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταγράψουν πλήρως την μεγάλη ευρύτητα τόνων που αποτελούν μια σκηνή.
Στην φωτογραφία τοπίου η μαγική ώρα ή το μαγικό φώς επιτυγχάνεται την πρώτη και την τελευταία ώρα μιας -συνήθως-ηλιόλουστης μέρας. Το φως είναι πιο μαλακό, θερμό και διάχυτο και οι σκιές προβάλλονται εντυπωσιακά λόγω του ότι ο ήλιος έιναι κοντά στην γραμμή του ορίζοντα.
Τα φωτεινά σημεία της εικόνας τα highlights δεν “καίγονται”εύκολα επειδή το φώς έχει λιγότερη ένταση και καθώς είναι πιο θερμό τονίζει ευχάριστα τα χρώματα.
Πολλές όμως φορές αντιθέτως η μαγική αυτή ώρα αποκαλείται και μπλέ ώρα (l'heure bleue) όταν αναφέρεται στην αυγή ή στο σούρουπο όταν δηλαδή δεν υπάρχει ούτε πλήρες φως ημέρας ούτε σκοτάδι.
Εδώ θα βρείτε ένα υπολογιστή (!!) της μαγικής αυτής ώρας, όπου Location βάλτε Athens και περιηγηθείτε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Παιδιά,..... χρειάζεται εξάσκηση , πειραματισμούς πολλούς και θυσίες, να ξυπνάμε πρίν το χάραμα και να είμαστε νωρίτερα στο σημείο που μας ενδιαφέρει, πολλές φορές μες το κρύο.
Απο την δική μου εμπειρία έχω να πώ πως το πρωινό magic light προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις απο το βραδυνό.............έ καλά τώρα είπα χάραμα, μη με βαράτε:Banane0: