Magic light

Τι ξυραφια ειναι αυτα ρε παιδια.. Εχω τραβηξει καποια ωραια ηλιοβασιλεματα, αλλα τετοια ξυραφια δεν γινετε να βγαλει η xz-2.. πφφφ...

Καλά και εσύ τώρα μη καταπιάνεσαι με αυτούς τους δύο (και όχι μόνο) ..............................................την ΕΜ10 έχω και δύσκολα βρίσκω κάτι αντίστοιχα καλό να ανεβάσω . Δεν είναι απλά θέμα μηχανής .

Ενταξει το γνωριζω οτι το επιπεδο των φωτογραφων μας ειναι στα υψη, αλλα ωρες ωρες κομπλαρεις κανονικα..
Λες τι φοβερη φωτογραφια εβγαλα και μετα μπαινεις εδω και σου ρχετε να τις πεταξεις μια μια!
Τουλαχιστον αναγκαζεσαι να γινεις ολο και καλυτερος μπας και μια μερα καταφερεις να βγαλεις αναλογες. Αν και στο θεμα του "ξυραφιου", νομιζω οτι εχει αρκετα να κανει και ο φακος. Οσο καλα και αν τραβηξεις, αν δεν σε βοηθησει και ο φακος, παλι θα σου φαινεται ξεθοριασμενη ή θολη μπροστα σε κατι τετοιες υπεργαλαξιακες σαν τις προηγουμενες του Κωστα και του Αντωνη!

Last edited:
Να επαναλάβω κάποιο σχόλιο που είχα κάνει προ καιρού για αυτό που ονομάζεις .. "ξυράφι" και να υποθέσω ότι αναφέρεσαι στην οξύτητα της φωτογραφίας.

Οπως λες, έχει να κάνει με τον φακό. Η ποιό σημαντική παράμετρος είναι να γνωρίζεις σε ποιά περιοχή ο φακός αποδίδει την μέγιστη οξύτητά του και να πάρεις την καλύτερή του απόδοση.
Συνήθως, στα μεσαία διαφράγματα ένας φακός αποδίδει την μέγιστη οξύτητα και σε συνδυασμό με καλό φωτισμό μπορούν να καταγραφούν αξιόλογες λήψεις.

Οταν διαβάζω ένα Review ενός φακού, το πρώτο που αναζητώ είναι η περιοχή της κορυφαίας απόδοσής του και λιγότερο με ενδιαφέρει η περιοχή της κακής απόδοσης. πχ. ένας zoom φακός 18-105 αποδίδει άριστα μεταξύ f/7.1 - f/10. Εαν λοιπόν σε ένα ηλιοβασίλεμα βάλεις την μηχανή σου στο Auto τότε το πιθανότερο η μηχανή θα επιλέξει το μέγιστο διάφραγμα και το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγεις προτεραιότητα διαφράγματος (Α), χαμηλό ISO(100), μεσαίο διάφραγμα (f/7.1), σταθερή λήψη (πχ τρίποδο) και ο παράγοντας "ξυράφι" είναι εξασφαλισμένος. :operator:

Last edited:
Ναι στην οξυτητα αναφερομαι φυσικα..

1000 ευχαριστω για τις συμβουλες σου Κωστα, παλι καλα εχω ολο το καλοκαιρι για να δοκιμαζω βολες στα ηλιοβασιλεματα.. Θα δοκιμασω τα παντα, τι να πω.. Ειδικα το τριποδο δεν το ειχα σκεφτει καθολου για ηλιοβασιλεμα.

Την μηχανη στο Auto δεν την εχω γυρισει ποτε.. Ηταν ενας απο τους ορους που εβαλα στον εαυτο μου ωστε με τον καιρο να βελτιωθω τεχνικα. Manual παιζω κατα κορον.

Επισης ευχαριστουμε και για τις καταπληκτικες φωτογραφιες που ανεβαζεις!

Οταν διαβάζω ένα Review ενός φακού, το πρώτο που αναζητώ είναι η περιοχή της κορυφαίας απόδοσής του και λιγότερο με ενδιαφέρει η περιοχή της κακής απόδοσης. πχ. ένας zoom φακός 18-105 αποδίδει άριστα μεταξύ f/7.1 - f/10. Εαν λοιπόν σε ένα ηλιοβασίλεμα βάλεις την μηχανή σου στο Auto τότε το πιθανότερο η μηχανή θα επιλέξει το μέγιστο διάφραγμα και το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις επιλέγεις προτεραιότητα διαφράγματος (Α), χαμηλό ISO(100), μεσαίο διάφραγμα (f/7.1), σταθερή λήψη (πχ τρίποδο) και ο παράγοντας "ξυράφι" είναι εξασφαλισμένος. :operator:

Σαν newby σκεφτομαι κ εγω καπως ετσι κ σε ευχαριστω που το επιβεβαιωσες. Αλλα αυτο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης. Οπως ειπες ενας φακος αποδιδει καλυτερα πχ απο 7,1 εως 10. Οποτε συνισταται εκτος απο 7.1 να βγαλουμε κ 2 συμπληρωματικες πχ στο f8 κ στο f10 κ να τις δουμε μετα στο pc;;

Να προσθέσω ότι αυτά που λέει ο costas_ είναι σωστοί κανόνες όταν αναφέρονται σε FF ή APSC. Όταν έχεις μικρότερο αισθητήρα, τα πράγματα αλλάζουν, π.χ. στο m4/3 τα καλύτερα διαφράγματα είναι γύρω στο 4-5,6 με όριο το 7,1 μετά αρχίζει η περίθλαση, οπότε η ευκρίνεια δεν... Όταν έχουμε δε μηχανές με αισθητήρα 1/1,7" όπως η xz-2 κ.λ.π. δεν χρειάζεται να πάμε καν σε τέτοια διαφράγματα. Έτσι κι αλλιώς το βάθος πεδίου είναι μεγάλο και ήδη στο 4 είμαστε μια χαρά.

Α ρε Δημητρη, μολις τωρα εψαχνα για το max sharpness της xz-2 και ειδα οτι λενε το 3,5-4,5.. εε 4 λοιπον οπως λες και εσυ για να ειμαστε μεσα :)

Θα πω μια ατάκα .. φωτογραφική που καλό είναι να την έχετε κάπου στο μυαλό σας.

"Ο νεοφερμένος στην φωτογραφία μιλάει για φακούς και ο επαγγελματίας για τρίποδα".

Θέλω να πω με αυτό ότι ο παράγοντας φακός είναι εύκολα διαχειρίσιμος και με λίγο πειραματισμό μπορείς να διακρίνεις σε ποιό διάφραγμα και ποιά εστιακά μήκη αποδίδει καλά ο φακός που κρατάς στα χέρια σου και σε ποιες περιοχές είναι κακός.

Να βάλω μια φωτογραφία από τον ταπεινό kit φακό Nikkor 18-55 που με σωστή χρήση μου έδινε ότι ήθελα ... Εδώ δεν υπήρξαν υπερβολές αφού το τσιμπημένο διάφραγμα έκανε την διαφορά. Προσωπικά έχω καταλήξει να τραβώ λίγες φωτογραφίες σε ένα θέμα .. ακόμα και μια λήψη. Φροντίζω μόνο να είναι υποφωτισμένη, σταθερή και καλά καδραρισμένη. Τα υπόλοιπα διορθώνονται στο Post processing ..

View of Doha
by Costas S. T., on Flickr

Last edited:
Λοιπον, θα ριξω λιγο την ποιοτητα γιατι εχω καποια magic lights που δεν μπορω να μην τα μοιραστω μαζι σας..
Ενταξει ειναι τα πρωτα μου "σωστα" (ας πουμε :P ) ηλιοβασιλεματα που τραβαω, οποτε δειξτε λιγη επιεικεια..
Βαζω ενα για αρχη..

P6072253-2.jpg

Ο κωστας μας τρολλαρει ασχημα χαχαχαχα

Πλακα κανω φυσικα!

Ηθελα να την βγαλω καπως romantic γιαυτο ανοιξα διαφραγμα και εστιασα στα φυτα.. Δυσκολο μεν, ετσι το φανταστικα δε :BDGBGDB55:

Με το συμπάθιο..Mr ampalaeos .. αλλά ξεκίνησες από τα δύσκολα θέματα

Sunset
by Costas S. T., on Flickr

Κωστα σε αυτην σου την φωτο αλλα κ σε αλλες που ειδα στην συνεχεια στο exif αναφερει Sharpness - 7!!! -7 στα 100 ή -7 απο το -7 εως +7;;; Κατα λαθος το γραφει αυτο ή οντως εχεις μειωσει την οξυτητα. Κ αν την εχεις μειωσει στο -7 πως γινεται να ειναι ξυραφενια;;; :huh2:

Πρόκειται για τις τιμές που έχω στο Picture Control (όσοι έχετε Nikon DSLR ξέρετε τι είναι) και η τιμή του είναι +7 στην κλίμακα από -7 ..+7 δηλαδή μέγιστο Sharp από την μηχανή .. το οποίο είναι και αρκετά ποιοτικότερο σε σχέση με αυτό που γίνεται εκ των υστέρων στο Post Processing.

Πρόκειται για τις τιμές που έχω στο Picture Control (όσοι έχετε Nikon DSLR ξέρετε τι είναι) και η τιμή του είναι +7 στην κλίμακα από -7 ..+7 δηλαδή μέγιστο Sharp από την μηχανή .. το οποίο είναι και αρκετά ποιοτικότερο σε σχέση με αυτό που γίνεται εκ των υστέρων στο Post Processing.
ok ευχαριστω για την εξηγηση!! εβλεπα -7 κ δεν εβγαζα ακρη

Ηθελα να την βγαλω καπως romantic γιαυτο ανοιξα διαφραγμα και εστιασα στα φυτα.. Δυσκολο μεν, ετσι το φανταστικα δε :BDGBGDB55:

Και αποτέλεσμα σε δικαίωσε πιστεύω...
Πολύ ωραία φώτο.