Magic light

να πω δυο λογάκια ,φιλικά, και με κάποια γνώση -μικρή- αλλά αρκετόν χρόνων
η φωτογραφία δυστυχώς είναι μόνο εντυπωσιακή, από εκεί και περά είναι "άδεια" χωρίς περιεχόμενο, θα προτιμούσα μια κλισέ αποτύπωση δλδ ένα παιδάκι που προσεύχεται η ένα πεταμένο αντικείμενο , κάτι....
ο φίλος ανον έχει πολλές δυνατότητες για καλή φωτογραφία, αλλά νομίζω, αναλώνετε μόνο στον εντυπωσιασμό...

Πλάκα κανεις! Εντυπωσιακή φώτο, εμένα μου αρκεί.

Τι να το κάνω το παιδάκι που προσεύχεται ή ένα πεταμένο αχλάδι; :P

να πω δυο λογάκια ,φιλικά, και με κάποια γνώση -μικρή- αλλά αρκετόν χρόνων
η φωτογραφία δυστυχώς είναι μόνο εντυπωσιακή, από εκεί και περά είναι "άδεια" χωρίς περιεχόμενο, θα προτιμούσα μια κλισέ αποτύπωση δλδ ένα παιδάκι που προσεύχεται η ένα πεταμένο αντικείμενο , κάτι....
ο φίλος ανον έχει πολλές δυνατότητες για καλή φωτογραφία, αλλά νομίζω, αναλώνετε μόνο στον εντυπωσιασμό...

Κατ' αρχήν σε ευχαριστώ για τη γνώμη σου την οποία σέβομαι. Θα ήθελα να γνωρίζεις ότι βασικό κριτήριο στις φωτογραφίες που βγάζω δεν είναι το να εντυπωσιάζω τους άλλους αλλά να προσπαθώ να μεταφέρω όσο το δυνατό καλύτερα ένα συναίσθημα ή μία ιδιαίτερη εντύπωση που έχει προκαλέσει σε εμένα το όποιο θέμα. Βρισκόμενος λοιπόν σε εκείνο το χώρο μόνος και σε απόλυτη ησυχία μέσα σε έναν παλιό εγκαταλελειμμένο ναό, αυτό που εξέλαβα από τη γύρω ατμόσφαιρα ήταν ένα αίσθημα γαλήνης, σεβασμού και αν θέλεις, κάτι το υπερβατικό και αυτά ήταν που προσπάθησα να μεταφέρω στη φωτογραφία. Ο βαθμός φωτισμού επιλέχτηκε με βάση αυτά που ανέφερα. Οι ακτίνες του ήλιου δεν προστέθηκαν για εντυπωσιασμό, ούτε τοποθετήθηκαν χωρίς λόγο στο αριστερό παράθυρο, το οποίο έγινε για να δοθεί συνέχεια στην άνοδο από τις σκάλες. Άνοδος που καταλήγει να ενώνεται με καθοδικές ακτίνες ήλιου (νομίζω πως αν καταφέρεις να "μεταφερθείς" σε εκεινο το μέρος, τότε ο συμβολισμός και ο τίτλος γίνεται κατανοητός...). Όλα αυτά συνδυάστηκαν ακριβώς για να τονίσουν και να αναδείξουν την εν λόγω εμπειρία. Σε εμένα πάντως το σύνολο προκαλεί "δυνατά" συναισθήματα και αυτό ήταν που ήθελα να κρατήσω από τη φωτογράφηση αλλά σαφώς δεν περιμένω κάτι ανάλογο όταν τη βλέπει κάποιος άλλος. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν στις προσδοκίες μου...

*δεν είχα "διαθέσιμο" άτομο ως σημείο ενδιαφέροντος για τη φωτογραφία αλλά και να είχα, δε νομίζω να το ήθελα εκεί...

Last edited:
Σε αυτούς που το ρίξανε στον χαβαλέ , δεν θα απαντήσω …δεν χρειάζεται, άδικος κόπος…:guitarist:
Στον φίλο ανον να πω ότι στην πρώτη ματιά ,και μένα μου άρεσε η φωτογραφία, αλλά μετά ένα κενό, και μου κάνει εντύπωση ότι σε πολλές φωτογραφίες βάζεις «ψεύτικο» φωτισμό και προσπαθείς να εντυπωσιάσεις με δραματικούς τόνους ακόμα και σε τοπία,
αν σου αρέσει εσένα αυτό και σου δημιουργεί δυνατά συναισθήματα , τότε οκ!
Εγώ τι γνώμη μου είπα !:chinese:

... και μου κάνει εντύπωση ότι σε πολλές φωτογραφίες βάζεις «ψεύτικο» φωτισμό και προσπαθείς να εντυπωσιάσεις με δραματικούς τόνους ακόμα και σε τοπία...

Αγαπητέ μπορείς να μου παραθέσεις ποιες/πόσες είναι αυτές οι "πολλές" φωτογραφίες; Να δω μήπως δεν ξέρω να μετράω ακόμα... Όσο για το τι είναι "ψεύτικο", εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ σχετικό. Βασικά, οτιδήποτε δεν είναι 100% snapshot, είναι ψεύτικο. Φυσικά, σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο διάφραγμα για background defocus, το HDR, η μετατροπή σε Α/Μ, το long exposure και τόσα πολλά άλλα που ως τεχνικές ή πρόσθετα κατά τη λήψη ή μετά από αυτή μας δίνουν το αποτέλεσμα που θέλουμε. Όλα αυτά λοιπόν είναι ψεύτικα από τη στιγμή που σε πραγματικό χρόνο ΔΕΝ υπάρχουν. Μήπως εσύ δεν τα εφαρμόζεις; Γνωρίζω ότι το κάνεις συνέχεια, επομένως και οι δικές σου φωτογραφίες έχουν πολλά ψεύτικα στοιχεία. Περίεργο ε; :chinscratch:

Επίσης, επιμένεις να θεωρείς ότι προσπαθώ να "εντυπωσιάσω" με τον χ-ψ τρόπο. Να εντυπωσιάσω ποιον και γιατί; Ήδη έχω αναφέρει ότι αν οι φωτογραφίες δεν αρέσουν σε εμένα, δεν τις προχωρώ. Η τέχνη της φωτογραφίας έχει ελάχιστα όρια και φυσικά το θέμα του αν κάτι εντυπωσιάζει και αν έχει πολλά πρόσθετα δεν δεσμεύει τον φωτογράφο στο που θα έχει τέλος όλο αυτό. Σκοπός είναι με όποια μέσα διαθέτεις (ή γνωρίζεις), να καταλήξεις σε ένα καλό οπτικό αποτέλεσμα, σε ένα αποτέλεσμα που θα παράγει συναίσθημα ανάλογο της στιγμής που φωτογραφίζεις. Άλλες φωτογραφίες είναι τεχνικά άρτιες αλλά απλά εντυπωσιάζουν και άλλες τεχνικά υστερούν αλλά εμβαθύνουν και "αγγίζουν".

aftermath: μη βάζεις τόσο εύκολα ταμπέλες και μην κατηγοριοποιείς αυτά που βλέπεις. Σκέψου ότι αν κάτι δεν σε "άγγιξε", ίδως να μη φταίει ο φωτογράφος αλλά το ότι εσύ δεν κατάφερες να αντιληφθείς το θέμα. Ναι μπορεί να συμβεί και αυτό και ο λόγος δεν είναι τα πρόσθετα των software. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους μας...:ernaehrung004:

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Θα πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες φωτογραφιών που τραβάει ο καθένας μας, αυτές που αρέσουν σε εμάς ή καλύτερα συγκινούν εμάς,
όπως π.χ. οικογενειακές στιγμές κτλ και υπάρχουν και αυτές που αρέσουν στους πολλούς.
Συχνά οι 2 κατηγορίες συναντούν ή μία την άλλη είτε ακούσια είτε εκούσια.
Στο φόρουμ εγώ και οι περισσότεροι βάζουμε φωτογραφίες για τους πολλούς και το βρίσκω λογικό.
Οι υπόλοιπες είναι μοναδικές ή δεν αγγίζουν την πλειοψηφία, οπότε δεν κοινοποιούνται.
Η κριτική όταν έχει σαν βάση μία σωστή επιχειρηματολογία είναι υγεία, αντιθέτως νοσεί.
Η φωτογραφία είναι και η προέκταση της ματιάς ή και της ψυχής με φυσική ή τεχνητή αποτύπωση.
Είναι η σφραγίδα της μοναδικότητας μας και είναι σεβαστή.
Αυτά από εμένα και όποιος θέλει συμφωνεί.

Παναγιώτη συμφωνώ αλλά το βασικό ερώτημα που υπερκαλύπτει αυτό που γράφεις περί 2 κατηγοριών φωτογραφίας, είναι "για ποιον βγάζουμε φωτογραφίες; Για εμάς ή για τους άλλους;". Αν βγάζουμε φωτογραφίες για τα likes, τα μπράβο και για να εντυπωσιάσουμε, τότε έχουμε άλλα "θέματα", πιο βαθιά, που πρέπει να λύσουμε...

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα εφαρμόζεται κριτική στην τέχνη. Αν θέλεις, κριτική μπορούμε να εφαρμόσουμε μέχρι το τεχνικό κομμάτι. Από εκεί και μετά, σχετικά με το αν η φωτογραφία μας "αγγίζει", είναι πολύ δύσβατο και ακαθόριστο το τοπίο γιατί έχει να κάνει με τα συναισθήματα που παράγει (ή όχι) μία φωτογραφία...

Φυσικά δεν με ενοχλεί η κριτική ότι πχ "δεν έχεις καλό νετάρισμα" ή "θα μπορούσες να αποφύγεις τον θόρυβο" κλπ., πραγματικά αυτό είναι κάτι χρήσιμο. Αλλά το να με κατηγορεί κάποιος ότι σκοπίμως πάω (τελικά) να εξαπατήσω τον κόσμο με ψεύτικα στοιχεία και με εντυπωσιασμούς, και ότι το κάνω συστηματικά, τότε αυτό δεν λέγεται κριτική αλλά κάπως αλλιώς και όλοι ξέρουμε πως λέγεται... Εδώ κάνουμε πράξη μία ενασχόληση που μας ευχαριστεί αλλά το να γράφονται σχόλια με τέτοιο ύφος, δίνει και το στίγμα του που θέλουν να κινούνται κάποιοι εδώ μέσα. Πάντως όλοι κάπου είναι χρήσιμοι...

Το να εντυπωσιάσεις σε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας κάποια εφέ δεν είναι πάντα λάθος, ούτε κακό, αλλά όταν κάνει μπαμ….
για την συγκεκριμένη εικόνα ,και για το ότι φαίνετε ψεύτικος ο φωτισμός, και πάσχει από θέμα ... είναι ένα θέμα.
από τα δυο παράθυρα υπάρχει ο ίδιος φωτισμός ,και οι σκιές στο πάτωμα δημιουργούνται από το δεξιό παράθυρο, οι ακτίνες δεν έχουν την ένταση που πρέπει να φωτίσουν εκεί που πρέπει (σκάλα)…. γιατί να μου αρέσει…
το ότι ανάφερα αν υπήρχε κάποιο πρόσωπο η κάποιο αντικείμενο , δεν πάει να πει ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη, απλά θα έσωζε της ατέλειες.
και δυστυχώς τον συμβολισμό που είδες εσύ εγώ δεν τον βλέπω…

Τώρα αν θες να ανοίξουμε προσωπικά νταραβέρια το ποιος κάνει τι στης φωτογραφίες του…πολύ ευχαρίστως , μπορείς να κριτικάρεις ελεύθερα ότι φωτογραφίες έχω ανεβάσει στο κατάλληλο νήμα.. κερνώ και μπύρα!

(φωτογραφίες όπως ο σταυρός , τα λουλούδια , η σκάλα με την πόρτα, προσωπικά για μένα ο φωτισμός είναι λάθος)
( και άλλο πράγμα οι τεχνικές, και άλλο τα ψηφιακά εφέ….)-bye-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φυσικά δεν με ενοχλεί η κριτική ότι πχ "δεν έχεις καλό νετάρισμα" ή "θα μπορούσες να αποφύγεις τον θόρυβο" κλπ., πραγματικά αυτό είναι κάτι χρήσιμο. Αλλά το να με κατηγορεί κάποιος ότι σκοπίμως πάω (τελικά) να εξαπατήσω τον κόσμο με ψεύτικα στοιχεία και με εντυπωσιασμούς, και ότι το κάνω συστηματικά, τότε αυτό δεν λέγεται κριτική αλλά κάπως αλλιώς και όλοι ξέρουμε πως λέγεται... Εδώ κάνουμε πράξη μία ενασχόληση που μας ευχαριστεί αλλά το να γράφονται σχόλια με τέτοιο ύφος, δίνει και το στίγμα του που θέλουν να κινούνται κάποιοι εδώ μέσα. Πάντως όλοι κάπου είναι χρήσιμοι...

αυτο παντος το εβγαλες απο το κεφαλι σου..."το να εξαπατησεις τον κοσμο" ειναι δικο σου χαρακτηρισμος, εγω δεν εγραψα κατι τετοιο....:slapface:

Εγώ βλέπω ότι το κάναμε ΘΕΜΑ... Έλα ρε παιδιά... έλεος... είπε ο άνθρωπος τη γνώμη του! ΤΕΛΟΣ! Εμένα πάντως μου άρεσε η φωτο....

για μια στιγμή νόμιζα ότι είμαι στη σκύλλα και στη χάρυβδη!

:flipout:

ΥΓ: Φίλε Anon ψηφίζω +, συνέχισε να μας χαρίζεις ωραίες φωτογραφίες πληζ. Νομίζω ότι "βλέπεις" μέσα από το φακό και αυτό έχει σημασία. Δε μπορούμε να το κάνουμε όλοι αυτό.

Ωραιος Apollwn!

Προσπαθησα χθες για κανα μισαωρο να βγαλω κ γω αλλα τελικα τις εσβησα ολες! Ισως φταινε αυτες που βλεπω εδω, ισως κατι μπυριτσες που ειχα πιει...