Marantz 2020 avr's

Γκουχ γκουχ...

Εγώ πάντως την πλακέτα με τα HDAM την έβαλα. Γράφει και για ποια ηχεία είναι τυπωμένα επάνω στην πλακέτα... :rolleyes:

Μ' αρέσει βρε Κώστα που θες και unboxing στα Ελληνικά. Είδα ένα πρόσφατα στα ελληνικά από αλλού. Πέρασε και δεν ακούμπησε. Κλασικά. Καμία πληροφορία για τον όποιο ενδιαφερόμενο. Έστω τα τυπικά. Θέλει αγάπη στοργή και προδέρμ το αντικείμενο. Αν το βλέπεις σαν αγγαρεία, άστο να πάει καλύτερα... .

Γκουχ γκουχ...

Εγώ πάντως την πλακέτα με τα HDAM την έβαλα. Γράφει και για ποια ηχεία είναι τυπωμένα επάνω στην πλακέτα... :rolleyes:

Μ' αρέσει βρε Κώστα που θες και unboxing στα Ελληνικά. Είδα ένα πρόσφατα στα ελληνικά από αλλού. Πέρασε και δεν ακούμπησε. Κλασικά. Καμία πληροφορία για τον όποιο ενδιαφερόμενο. Έστω τα τυπικά. Θέλει αγάπη στοργή και προδέρμ το αντικείμενο. Αν το βλέπεις σαν αγγαρεία, άστο να πάει καλύτερα... .

Να κάνουμε εμείς ρε Λεωνίδα, εσύ την περιγραφή κι εγώ θα κρατάω την κάμερα. :chinese:

το ειχα πει και εγω στο λεωνιδα, αλλα χρειάζονται πολλες εργατοωρες για να συντηρείς καναλι και δε συμφερει.

Επιτέλους μετά από καιρό, αποφάσισα να το πάρω απόφαση και να πουλήσω τον ONKYO TX-NR555 που είχα και να πάω σε Marantz SR5015.

Είπα να δώσω τα παραπάνω χρήματα για να πάω σε καλύτερο ήχο λόγο μουσικής και να μην πάω στον DENON X2700H. Έχω μεγάλη απορία να ακούσω την διαφορά...

Διαφορά προς το καλύτερο θα είχες ακόμα κι αν το μοντέλο που αντικαθιστάς ήταν της σειράς TX-NR6xx.

Παιδιά τώρα έχω τον Denon 4311 σαν προ και τον A1XVA σαν τελικό. (Εντάξει είναι λίγο πιο περίπλοκο)
Θέλω να αντικαταστήσω των 4311 και να πάρω ένα φετινό μοντέλο σαν προ να διαχειρίζεται τα νέα φορμά και να κρατήσω τον Α1 σαν τελικό (αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο μέχρι να ξαναρθουν λεφτά ή να χαλάσει)
Λοιπόν τον 4700 ή τον 6015 (που είναι και 200 ευρώ κάτω). Ξαναλέω πως θα δουλέψει μόνο σαν προ

Ευχαριστώ

Τα HDAM της Marantz εχουν νοημα/δρούν στην προενίσχυση?

Φυσικά. Σε τρία σενάρια. Ως ενισχυτής (στην προενίσχυση), ως buffer αλλά και ως φίλτρο.

Attachments

• HDAM explained.jpg
    HDAM explained.jpg
    91 KB · Views: 131
Μarketing oρολογίες της Marantz που δεν προσφέρουν τίποτα ίσα ίσα κακό κάνουν.

Την πλακέτα μια φορά την βάζουν παντως.

Διαφορετικά θα ακουγεται σιγουρα.
Το καλύτερα η οχι ελέγχεται, και με γνώμονα το setup του καθενός.

Υποκειμενικά είναι αυτά και φυσικά δεν έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία τους, για να λέει ότι κάνει δουλιά κάνει, ποιος είμαι εγώ που θα τους κρίνω; Εμένα θα μ άρεσε να μου υποδεικνύουν τη δουλιά μου κάποιος έξω απ αυτή; Οχι φυσικά.

Την πλακέτα μια φορά την βάζουν παντως.

Διαφορετικά θα ακουγεται σιγουρα.
Το καλύτερα η οχι ελέγχεται, και με γνώμονα το setup του καθενός.

Oι εταιρίες βάζουν πάρα πολλά πράγματα, το θέμα είναι γιατί το κάνουν και τι μας προσφέρουν?
Και το πιο σημαντικό αν λειτουργεί θετικά.

Με περισσότερη λεπτομέρεια και παραδείγματα.

Χωρίζοντας σε τρία μέρη το διάγραμμα έχουμε το στάδιο εισόδου, το προενισχυτικό στάδιο με τα tone controls και το στάδιο εξόδου.

Στο στάδιο εισόδου μπορούμε να δούμε και τις τρεις χρήσεις. Χρησιμοποιείται ως buffer για να αποτρέψει τις πηγές από το να επηρεάσουν τα κυκλώματα του ενισχυτή. Στο στάδιο του Phono χρησιμοποιείται ως ενισχυτής σήματος καθώς το σήμα είναι χαμηλής στάθμης από το Phono. Ενώ τέλος χρησιμοποιείται και ως φίλτρο RIIA.

Στο στάδιο του προενισχυτή χρησιμοποιείται ως ενισχυτής του σήματος σε επίπεδο line. Στη συνέχεια ως buffer για να διαχωρίσει το στάδιο της προενίσχυσης από το στάδιο εξόδου.

Στο στάδιο εξόδου χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το σήμα στο τελικό του επίπεδο πριν αυτό σταλεί στα τρανζίστορ τα οποία και θα ενισχύσουν το σήμα για να οδηγήσουν τα ηχεία.

Attachments

• HDAM in more detail.jpg
    HDAM in more detail.jpg
    151.8 KB · Views: 190
Μarketing oρολογίες της Marantz που δεν προσφέρουν τίποτα ίσα ίσα κακό κάνουν.

Καλά, μη τα ισοπεδώνουμε όλα.

Έχεις ακούσει Marantz; Αν ναι, θα ξέρεις ότι έχουν πολύ ιδιαίτερο / μουσικό ήχο.

Πιστεύω (χωρίς να το έχω ψάξει ιδιατερα τεχνικά) ότι είναι λόγω HDAM.

Ένας από τους λόγους χρήσης του HDAM είναι και το tuning του ήχου. Κάτι που δεν το πετυχαίνεις με έτοιμες λύσεις op-amp από το "ράφι".

Όταν μάλιστα έχεις εξελίξει τις δικές σου λύσεις, γνωρίζεις πως συμπεριφέρονται και έτσι στοχεύεις εκεί που θέλεις ακριβώς να φτάσεις πιο εύκολα.

Εννοείται πως είναι και θέμα υποκειμενικής προτίμησης του καθενός. Και της τσέπης του. Εγώ κλίνω προς τον ήχο της Marantz στις προτιμήσεις μου, αλλά η τσέπη μου ή κάποια άλλη ανάγκη μπορεί να διαφωνεί :p

Δίπλα-δίπλα πάντως αν ακούσεις τα μοντέλα κατ' αντιστοιχία η διαφορά ακούγεται και είναι χαρακτηριστική. Ειδικά στη μουσική.

Καλά, μη τα ισοπεδώνουμε όλα.

Έχεις ακούσει Marantz; Αν ναι, θα ξέρεις ότι έχουν πολύ ιδιαίτερο / μουσικό ήχο.

Πιστεύω (χωρίς να το έχω ψάξει ιδιατερα τεχνικά) ότι είναι λόγω HDAM.

Τι είναι αυτό το HDAM? Και αφού είναι τόσο καλό, γιατί η μητρική εταιρεία (SU) δεν το βάζει και στα υπόλοιπα μηχανήματα?
Εχει δηλαδή την τεχνολογία να κατασkeυάσει ένα καλύτερο προϊόν και αποφάσισε να μην τη δώσει;

Είναι ένα καθαρά marketing τρικ, ακόμα ένα αυτοκολλητάκι που βάζει η Marantz,
για να μην χάσει τους πιο audiophile πελάτες της και ένα κοινό που αρέσκεται σε τέτοιου είδους *παραμυθάκια*.

Χωρίς να θέλω να μπώ σε πολύ τενχνική κουβέντα το μόνο κύκλωμα που βρήκα είναι από το diyaudio.com:

7OowpJ5.png

Eίναι ένα κυκλωματάκι οp-ap (Unity Gain Buffer) που υποτίθεται καθαρίζει το σήμα.
(Op-amp διαφήμιζαν παλιά και οι gaming μητρικές κάρτες και κάρτες ήχου της ASUS της Gigabyte κτλ:BDBDG54:)

Θεωρητικά όλα καλά μέχρι εδώ...

Στη πράξη όμως σύγκρινε κάποιος ίδια σειρά , ίδια γενιά με τα ίδια DSP, συνδεδεμένα με ίδιο τελικό ενισχυτή, σε ίδια ένταση και κατάλαβε κάποια διαφορά;
Δεν νομίζω...

Επίσης οι μετρήσεις δεν λένε τίποτα για καλύτερη ποιότητα στον ήχο, ούτε για καλύτερο σήμα. Ίσα ίσα το αντίθετο, πχ στον Marantz 7015:

index.php

index.php

οι μετρήσεις είναι από το ASR: Marantz SR7015 8K AVR Review

Στο internet πάντως παίζει πολύ σαν αστείο το
HDAM = Harmonic Distortion Adding Module :ernaehrung004:

Ο καθένας μπορεί να αγοράσει όποιο μηχάνημα θέλει, για όποιον λόγο θέλει,
αλλά το "καλύτερο μηχάνημα λόγω HDAM" στην πράξη... δεν παίζει.

Αυτά από εμένα.

Τι είναι αυτό το HDAM? Και αφού είναι τόσο καλό, γιατί η μητρική εταιρεία (SU) δεν το βάζει και στα υπόλοιπα μηχανήματα?
Εχει δηλαδή την τεχνολογία να κατασkeυάσει ένα καλύτερο προϊόν και αποφάσισε να μην τη δώσει;

Είναι ένα καθαρά marketing τρικ, ακόμα ένα αυτοκολλητάκι που βάζει η Marantz,
για να μην χάσει τους πιο audiophile πελάτες της και ένα κοινό που αρέσκεται σε τέτοιου είδους *παραμυθάκια*.

Χωρίς να θέλω να μπώ σε πολύ τενχνική κουβέντα το μόνο κύκλωμα που βρήκα είναι από το diyaudio.com:

7OowpJ5.png

Eίναι ένα κυκλωματάκι οp-ap (Unity Gain Buffer) που υποτίθεται καθαρίζει το σήμα.
(Op-amp διαφήμιζαν παλιά και οι gaming μητρικές κάρτες και κάρτες ήχου της ASUS της Gigabyte κτλ:BDBDG54:)

Θεωρητικά όλα καλά μέχρι εδώ...

Στη πράξη όμως σύγκρινε κάποιος ίδια σειρά , ίδια γενιά με τα ίδια DSP, συνδεδεμένα με ίδιο τελικό ενισχυτή, σε ίδια ένταση και κατάλαβε κάποια διαφορά;
Δεν νομίζω...

Επίσης οι μετρήσεις δεν λένε τίποτα για καλύτερη ποιότητα στον ήχο, ούτε για καλύτερο σήμα. Ίσα ίσα το αντίθετο, πχ στον Marantz 7015:

index.php

index.php

οι μετρήσεις είναι από το ASR: Marantz SR7015 8K AVR Review

Στο internet πάντως παίζει πολύ σαν αστείο το
HDAM = Harmonic Distortion Adding Module :ernaehrung004:

Ο καθένας μπορεί να αγοράσει όποιο μηχάνημα θέλει, για όποιον λόγο θέλει,
αλλά το "καλύτερο μηχάνημα λόγω HDAM" στην πράξη... δεν παίζει.

Αυτά από εμένα.

Εντάξει, μας έπεισες ότι εμείς (που, ναι, ακουμε διαφορές και δεν κρίνουμε από την οθόνη) είμαστε και κουφοί και πρόβατα (και αγοράζουμε αυτοκόλλητακια) 😉

ΥΓ 1 Το ότι κάποιες μάρκες είναι στο ίδιο company group δεν σημαίνει ότι μοιράζονται την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση

ΥΓ 2 Ο ήχος Marantz είναι δεδομένος και χαρακτηριστικός (μουσικός, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι). Το σε ποιους αρέσει και σε ποιους όχι, είναι άλλο θέμα. Ο ήχος είναι πολύ υποκειμενικό θέμα.

O σκοπός είναι να έχεις κάτι καλύτερο από έναν op-amp.

Σε ιδανικές συνθήκες το σήμα εισόδου πρέπει να είναι όσο πιο ίδιο με το σήμα εξόδου. Δυστυχώς στις περιπτώσεις απότομης αλλαγής του σήματος, το σήμα στην έξοδο διαφέρει από το σήμα στην είσοδο. Η ταχύτητα με την οποία το σήμα στην έξοδο του ενισχυτή μπορεί να αλλάξει είναι γνωστή ως slew rate.
Μια λύση ολοκληρωμένου op-amp, εκτός των άλλων, έχει χαμηλό slew rate. Το HDAM είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με το ολοκληρωμένο op-amp.

Attachments

• High Speed 1.jpg
    High Speed 1.jpg
    69.4 KB · Views: 83
  • High Speed 2.jpg
    High Speed 2.jpg
    72.6 KB · Views: 83
  • slew rate.jpg
    slew rate.jpg
    75.4 KB · Views: 83
  • slew rate 2.jpg
    slew rate 2.jpg
    86.4 KB · Views: 83
Επίσης ένα ακόμη παράδειγμα.

Αλλάζοντας τύπο HDAM, αλλάζει και το αποτέλεσμα. Αυτός βασικά είναι ο σκοπός, να μπορείς να έχεις την ευελιξία να φτιάχνεις τον ήχο όπως θέλεις, και όταν αυτό μπορείς να το κάνεις με τα εξαρτήματα που ξέρεις ακριβώς πως συμπεριφέρονται, είναι ιδανικό.

Εδώ ο SR8012 σε σχέση με τον SR8015.

Attachments

• SR8012vs8015.jpg
    SR8012vs8015.jpg
    79.1 KB · Views: 82
Και δεν είναι μόνο το HDAM. Είναι και το HDAM μεταξύ άλλων πραγμάτων που κάνουν τους Marantz πιο premium (και πιο ακριβούς από τους αντίστοιχους Denon).

Καλύτερα εξαρτήματα και πιο πολλά εξαρτήματα.

Attachments

• Quality parts 1.jpg
    Quality parts 1.jpg
    93.8 KB · Views: 75
  • Quality parts 2.jpg
    Quality parts 2.jpg
    74.2 KB · Views: 75