Marantz denon vs pionkyo

Ωπα, κάτσε. Δηλαδή το audyssey κάνει καλύτερη δουλειά από το dirac για ένα sub? Τώρα που το είπες τόσο ξεκάθαρα το κατάλαβα. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε?
Ναι. Τι να το κάνεις όλο αυτό? Δεν ξέρεις ότι το crossover το βάζεις στους 80? Και έστω ότι το τρέχεις μια φορά και βλέπεις ότι μπορεί να κατεβάσεις και πιο κάτω, και τη γράφεις την thx, την άλλη φορά που θα καλιμπραρεις το βάζεις εκεί που θες. Για αυτό το πράγμα δε μιλάμε? Χ@στηκε η φοράδα στο γενι τζάμι

Πάμε ένα ένα. Το Dirac για να κάνει πραγματικά καλή δουλειά στο sub μαζί με τα ηχεία, πρέπει να είναι σε ενισχυτή που έχει bass control. Τό 'χουμε; Ας πούμε ότι τό 'χουμε. Αλλιώς η διαφορά - και μάλιστα ένα από τα μειονεκτήματα του Dirac μέχρι να βγουν οι εκδόσεις με το Bass Control στους ενισχυτές ήταν ακριβώς ότι δεν είχε διαχείριση με επανυπολογισμό των φίλτρων - είναι ελάχιστη έως και στα όρια της προτίμησης.

Όταν θέλεις να μιλήσεις για το Audyssey, θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσεις και για ποια έκδοση μιλάς. Γιατί πολύ δύσκολα η έκδοση Full του Dirac θα μπορούσε να ρίξει στο MultEQ-X που είναι και φτηνότερο από εκείνη.
Χωρίς Bass Control ξαναλέω, πολλά θεματάκια που ταλαιπωρούσαν το Audyssey, ταλαιπωρούσαν και το dirac. Μετά άλλαξε το παιχνίδι, αλλά έγινε και πιο ακριβό γενικότερα στην περίπτωση του Dirac.

Το θέμα είναι τι δυνατότητες παίρνεις από το ένα μηχάνημα και τι από το άλλο. Γιατί στην τελική αυτό σε ενδιαφέρει. Ε, πως να το κάνουμε τώρα; Στα 1500 ευρώ και μέχρι και την τιμή που κάνει ας πούμε ένας σαν τον δικό σου (εκεί αλλάζει η κατηγορία και η τιμή) δεν έχουν όχι απλά καμία τύχη οι Pionkyo απέναντι στους Denon Marantz, αλλά κυριολεκτικά έχουν φάει 10 γκολ από τα αποδυτήρια πριν κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο.. . Και δεν τα τρώνε μόνο στην περίπτωση του EQ. Τα τρώνε και για άλλες δυνατότητες που δεν έχουν.

Για το τι να το κάνεις όλο αυτό, δεν θα το ξαναγράψω για τέταρτη φορά. Γι' αυτό ακριβώς το θέλεις. Γιατί αλλιώς δεν κλειδώνει το μπάσο καλά μάναμ'. Και δεν έχει και άλλη επιλογή γιατί δεν μπορείς κατόπιν να αλλάξεις τα ms. Γι' αυτό και θα πρέπει να κάνει πολύ καλή δουλειά για να τα καταφέρει. Και γι' αυτό και έχει και ένα κόστος, το οποίο όμως το αξίζει.
 
Ναι. Τι να το κάνεις όλο αυτό? Δεν ξέρεις ότι το crossover το βάζεις στους 80?

Θανάση. Το crossover θα το βάλεις εκεί που ορίζει το μέγεθος του ηχείου σε σχέση με την απόσταση από τη θέση ακρόασης κατ' αρχήν. Κομματάκι δύσκολο σε ηχεία ραφιού όχι πολύ μεγάλα να το βάλεις στους 80. Εξαρτάται. Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλει πιο πάνω. Επιπλέον αν εκεί που εσύ θέλεις να βάλεις το crossover υπάρχει ένα dip που δεν την παλεύει το EQ, καλά θα κάνεις να το μετακινήσεις πιο πάνω από το σημείο αυτό συχνοτικά, μπας και την παλέψει καλύτερα το sub στο σημείο αυτό γιατί το «έχει» περισσότερο από τα ηχεία εκεί.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο.

Και για να μην σε αφήσω παραπονεμένο. Το headroom στην πράξη παλεύεται με ένα μεγαλύτερο sub συμφωνώ. Αλλά στην πράξη και επειδή μιλάμε για ικανά sub που επιλέγονται σε τέτοιους ενισχυτές που προορίζονται για μεγαλύτερα setup από τα βασικά, το headroom δεν μας απασχολεί. Συνήθως επαρκεί εκτός αν θέλεις να ξεκινήσεις τις καγκουριές.
Δεν έγραψα ότι είναι υποχρεωτικό το δεύτερο sub. Έγραψα ότι είναι καλύτερα να έχεις δύο αντί για ένα (για τους γνωστούς λόγους ομαλότερης απόκρισης) και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πας σε δεύτερο όταν επιλέξεις επεξεργαστή που προορίζεται για παραπάνω από 5.1/7.1 setup, όπως είναι αυτοί που συζητάμε.
 
Last edited:
Και με ένα sub, σε μια νορμάλ, όχι κακή θέση, η απόκριση συχνότητας στη θέση ακρόασης έρχεται σωστά μετά το καλιμπραρισμα.
Προφανώς όσο περισσότερα τόσο καλύτερα. Μη παρεξηγηθώ. Αλλά και με ένα μια χαρά δουλειά κάνεις 😉

Εδώ να διαφωνήσω λίγο και εγω;
Με ένα sub, στο 90% των χώρων, δεν μπορείς να έχεις αρκετά καλό (δεν θα τολμήσω να πω πολύ καλό, είναι ακόμα πιο δύσκολο αυτό) response στην MLP (γενικότερα, σε μια θέση μόνο).
Μπορείς αν το βάλεις στην καλύτερη για τον χώρο θέση να έχεις ένα καλό προς αρκετά καλό performance. Αλλά ως εκεί.
Και για μια θέση, το 2ο sub είναι ακόμα στο minimum recommendation.
Δεν θα ασχοληθώ καν με το θέμα να πάμε σε setup επιπέδου RP-22 Level 2 ή 3, γιατί αν εξηγήσω τις απαιτήσεις για να επιτευχθεί αυτό θα με περάσετε για τρελό.

Στο θέμα του... τσακωμού τώρα, σε ενισχυτές με ένα subwoofer out (δεν έχει σημασία αν έχει περισσότερα του ενός outputs, όσο αυτά είναι απλά duplicated signal δίχως χωριστό management), μπορείς να κάνεις δουλειά προσθέτοντας στην αλυσίδα ένα εξτρά component (π.χ. miniDSP 2x4 HD). Αλλά θέλει χειροκίνητη δουλειά, τέρμα οι αυτοματισμοί από οποιοδήποτε software (που ούτως ή άλλως όλα τους χέριασμα θέλουν αν θες να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύστημα και τον χώρο σου, ακόμα και στο πιο advanced εκεί έξω, το Trinnov Optimizer, και εκεί με χέριασμα βελτιώνεται και άλλο το αποτέλεσμα).
 
Να τανε μόνο το ΕQ... Έναν τελικό δικαναλο να θες να βάλεις στους μεσαίους pionkyo για να επεκτείνεις το σύστημα, θα πρέπει να τον βάλεις στα πίσω... Height. 🤪

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι πλατφόρμες οι συγκεκριμένες είναι πάρα πολύ παλιές με τα μέτρα των AV και για αυτό έχουν μείνει πίσω σε πολλά θέματα.
Αυτό είναι το προφανές σε όποιον ξέρει τις δυνατότητές τους.
Για εκείνον που δεν ξέρει για τι ακριβώς πρόκειται, θα μείνει πίσω από μια ταμπέλα, εδώ την λένε Dirac, άλλου την λένε YPAO, άλλου Audyssey, χωρίς να έχει υπόψη ότι αυτές οι ταμπέλες έρχονται σε πολλές και διαφορετικές γεύσεις παρά το ότι έχουν το ίδιο όνομα.

Στα υπόλοιπα που αφορούν δυνατότητες πρακτικές επίσης δείχνουν ξεπερασμένοι, οι μισές HDMI 2.1 με compression, αδυναμία διαχείρισης των εξόδων pre out για σύνδεση τελικών και διάφορα άλλα χρηστικά θέματα που ανήκουν στην προηγούμενη... εξαετία... . 😱
 
Δεν υποτιμώ τπτ.

Έχω ακούσει παρα πολλούς χώρους (και φυσικά πολλούς πολύ κακούς) και μηχανήματα και το αποτέλεμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο (αυτό που περιγράφω).

Είναι ένα πανάρχαιο και από πάντα πολύ μέτριο, συστημα ισοσταθμισης (και ως τέτοιο καλό είναι να αποφεύγεται κατα το δυνατόν). Απλά έχει ξεμείνει για εμπορικούς λόγους.

Ξαναλεω, αυτά για όσους ακούνε με τα αυτιά.

Έχω μια τρελή υποψία που είναι αδύνατον να επιβεβαιώσω αλλά... Ίσως το Audyssey έχει σεταριστεί με γνώμονα τα αμερικανικά σπίτια (ψεύτικα, ξύλινα, κούφιοι τοίχοι, κούφια πατώματα και ταβάνια, κλπ κλπ κλπ), και γι'αυτό όταν το βάζετε στα δικά σας σπίτια (μπετά, τούβλα κλπ) πατώνει.

Το λέω αυτό γιατί εδώ σε μένα ενώ όντως εξαφανίζει το μπάσο, όταν το σηκώσω manually έστω και λίγο, αρχίζει να μπουκώνει ο χώρος. Δηλαδή, μάλλον σωστά το ρίχνει τόσο ακραία γιατί μόνο εκεί μετράει το μπάσο να μην γίνεται ανεξέλεγκτο. Τώρα ψάχνω για bass traps μήπως το σώσω έτσι.

(Πόσο αστείο εν τω μεταξύ το ότι πριν ούτε 3 μήνες ενθουσιαζόμουν με τον ήχο μου και τώρα όλα μου φταίνε και ψάχνομαι...)
 
(Πόσο αστείο εν τω μεταξύ το ότι πριν ούτε 3 μήνες ενθουσιαζόμουν με τον ήχο μου και τώρα όλα μου φταίνε και ψάχνομαι...)

Ο γενικός κανόνας αυτός είναι πάντα. Το ίδιο παθαίνεις με όλα τα EQ. Ειδικά όταν έρχεται στα χέρια σου καινούργιο κοσκινάκι, αλλά και το παλιό ακόμα θες να το εκμεταλευτείς όσο καλύτερα γίνεται.

Εγώ πλέον όταν το επιτρέπει το μηχάνημα προτιμώ το DLBC και ούτε καν κοιτάζω το σκέτο DL. Με τον καιρό αποφάσισα ότι δεν μου κάνει η default καμπύλη του και έχω επέμβει μέχρι εκεί που θεωρώ εγώ - το αυτί μου δηλαδή - ικανοποιούμαι.
Όταν δεν το επιτρέπει (δηλαδή σε πιο εισαγωγικούς AV που έχουν μόνο Audyssey) έχω επίσης επέμβει στην καμπύλη κατά τον ίδιο τρόπο αφήνοντας το DEQ απ' έξω. Γιατί πετυχαίνω καλύτερο αποτέλεσμα έτσι.

Όμως όλα αυτά μας δείχνουν ότι απλά υπάρχει ένα learning curve και από κει και πέρα φυσικά όσο καλύτερο εργαλείο έχεις στα χέρια, τόσο καλύτερα.

Αρκεί να μην κυνηγας την ουσρά σου και όλα θα γίνουν στο μέτρο του δυνατού και των επιλογών που έχεις.