Μεχρι ο Μανωλης ανεβάσει αναλυτικες μετρησεις και διαγράμματα, ας καταθεσω και εγω τις εντυπωσεις μου..
Καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αντιπροσωπεία της Marantz ΕΤΥΤ ΕΠΕ, οι ανθρωποι της οποιας όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την παραχώρηση του προβολέα για τεστ, άλλα επέμειναν ότι πρέπει να γράψουμε ανεπηρέαστα ότι είδαμε, θετικό ή αρνητικό! Πολύ σπάνια θα συναντήσει κάποιος επαγγελματίες με τέτοια φιλοσοφία, όποτε εγώ προσωπικά «τους βγάζω το καπέλο»!
Σχετικά με την ναυαρχίδα της Marantz τώρα, επιλέξαμε να την δούμε υπό τις ιδανικές συνθήκες τουAvclub Reference Room του Τασου Οικονόμου παρέα με έμπειρα μέλη του avclub που συχνάζουν στην κατηγορία όπως ο Μπάμπης Κολέζας, ο Μανώλης Καστρουνής , ο Browser, o GeonX, ο PanMan , ο Ηλίας Λάμπος, ο Σωκράτης Τ. και φυσικά οι διαχεριστές Δημητρης Δημητρακουδης και Κωστας Παπαγεωργιου.
Θελαμε να διοργανώσουμε μια δημόσια παρουσίαση του προβολέα για ολους εσας, αλλα δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε διοτι την άλλη εβδομάδα εχουμε την εκθεση High End και εχουμε πολύ τρέξιμο για να μπορέσουμε να ετοιμασουμε για ολους τους φιλους του Avclub ένα περίπτερο που αρμόζει στο forum μας! Ελπίζουμε να σας αποζημιώσουμε εκεί!
Τωρα, με τον κίνδυνο να ακουστω «κλισε» θα επαναλάβω αυτά που γραφω οποτε «αγγιζω» προβολέα Marantz: Οι ανθρωποι δεν τσιγκουνεύονται στο παραμικρό ετσι ώστε οι προβολείς τους να εχουν την ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ σημερα ποιοτητα κατασκευης και να τους εξοπλίζουν με ότι καλυτερο υπαρχει στο Price Range του προβολέα: Ετσι, και ο VP-11S2 (όπως και ο προκάτοχος του VP-11S1) φορά ακριβό φακό Konica-Minolta, 10-bit επεξεργαστή εικονας Gennum Video Excellence Processing (VXP™) GF9351, ίριδα τριών σημείων, χρωματικό τροχό 6-σημείων, λάμπα 200 Watts τύπου SuperHighPressure (SHP), δύο εισοδους HDMI 1.3 inputs που μπορούν να υποστηρίξουν 12-bit Deep Color, lens shift άλλα και vertical stretch για 2.35:1 αναμορφικα συστήματα κλπ.
Αυτό που διαφοροποιεί τεχνολογικά τον νέο Marantz είναι η ενσωμάτωση του τελευταίου τσιπ της ΤΙ, το Dark Chip 4, που από ότι φαίνεται «βαζει το χεράκι του» για την βελτιωση του ειδαμε σε σχέση με τον προκάτοχο του σε καποιους τομείς της εικονας.
Ετσι, με την χρήση της ίριδας στην θέση 1 (κλειστή), ο συγκεκριμένος προβολέας εχει ισως το καλύτερο μαυρο που εχω δει ανεξαρτήτως τεχνολογιας, αλλα φυσικά το φως στην θεση αυτή είναι αρκετά περιορισμένο οποτε συνισταται μόνο για μικρες (κάτω των 90) ιντσες.
Με την χρήση της ίριδας στην θέση 2 (μεσαια), ο προβολέας εχει λιγο χειρότερο μαυρο και λίγο περισσοτερο φως ενώ μολις ανοιξουμε την ιριδα τελειως (θεση 3) ΜΠΟΥΜ! Ο VP-11S2 σε τυφλωνει με το φως του («σουρεαλιστικό αυτό για Marantz!) ενώ το επιπεδο του μαυρου παραμενει σε ικανοποιητικα επίπεδα, επιτρέποντας το ανοιγμα «μεγαλων» ιντσών! Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο VP-11S1, οπου με ανοιχτή ιριδα, το μαυρο του δεν ηταν καθολου ικανοποιητικό.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτου του προβολέα, είναι η smooth, σχεδόν βελούδινη κίνηση της εικόνας η οποία συνισφερει στην πολύ ξεκουραστη θεαση ταινιών στα 1080p 24fps.
Ο φακος του, παρά το «τρανταχτό» ονομα, είχε αρκετό color aberration στα άκρα (στο κεντρο ηταν αψογος). Θα έλεγα ότι οφείλεται στο κομμάτι, αλλα το ίδιο σχεδον φαινομενο εχω δει σε ολους τους Marantz που εχουμε τεσταρει οποτε ειμαι πεπεισμένος ότι είναι side effect του μεγαλου zoom range του φακού του προβολεα. Παντως μην φανταστείτε ότι εχει μεγάλη επιδραση στο τελικό αποτελεσμα στο πανι…
Ένα άλλο σημείο κριτικής, είναι η παντελης απουσια Color Management System σε συνδυασμό με τα «αλλου για αλλου» Out of the Box χρωματα… Θα μου πειτε και οι παλαιοτεροι Marantz δεν ειχαν CMS, όμως ερχοντουσαν από το εργοστασιο τουλαχιστον χρωματικα ισορροπημένοι. Όχι ο VP-11S1: Το πρασινο του ηταν στον «Θεο» και η ανάγκη εξωτερικής λύσης video processor με CMS είναι απλα επιβεβλημενη. Ετσι, ο κατοχος θα μπορεσει να επεμβει και στο gamma του προβολεα για να το φερει εκει που αξιζει σε έναν τετοιο προβολέα.
Τωρα σχετικα με τις επιδόσεις του στο contrast, δεν ξερω τι μετρησε ο Μανώλης, αλλα ο VP-11S2 πρέπει να εχει πολύ υψηλο Ansi Contrast τουλαχιστον από αυτά που ειδαμε, οπου στις φωτεινες σηνες παρουσίαζε μια πολύ τρισδιαστατη εικόνα!
Ως τελικο συμπερασμα θα έλεγα ότι ο Marantz συγκαταλέγεται δικαιωματικά στην αφρόκρεμα των βιντεοπροβολέων σήμερα, εχει όμως αμεση ανάγκη εξωτερικής βοήθειας για να αποδωσει τα μέγιστα. Βεβαια, καποιος που εχει την οικονομική ανεση να δωσει 12.000 περίπου ευρω για έναν προβολέα, μπορεί να δωσει και 3-4.000 χιλιαδες ευρω για έναν π.χ. Lumagen Radiance προκειμένου να απογειώσει το σύστημα βιντεοπροβολής του….