Μαρτυρία φοιτητή ( ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ )

Καμμία σύμβαση εργασίας (ατομική ή ομαδική ή κλαδική) δεν μπορεί να περιέχει δυσμενέστερους όρους απο αυτούς που προβλέπουν το εργατικό δίκαιο και οι ΣΣΕ. Οι αμοιβές που προβλέπονται στις ΣΣΕ είναι οι κατώτερες, λιγότερο απο αυτές δεν μπορείς να αμειφθείς περισσότερο όσο θέλεις. Οποιασδήποτε ατομκή σύμβαση εργασίας (προσοχή όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία έχουν ατομική σύμβαση εργασίας) έχει δυσμενέστερους όρους απο την ΣΣΕ είναι άκυρη έστω και αν έχει την υπογραφή του εργαζομένου. Οι όροι αφορούν, αμοιβή, ωράριο, δικαιώματα κλπ. Περί μπλακ λιστ είναι δύσκολο, έχω ακούσει πολλούς εργοδότες να γαυγίζουν αλλά μέχρι εκεί. Ειδικά αν η ειδικότητα είναι δύσκολη δεν, επίσης αυτό που διαπιστώνω είναι ότι πλέον επειδή έχουν πληρώσει πολλά κερατιάτικα σε ΙΚΑ και ΣΕΠΕ, προτιμούν την νομιμοφροσύνη. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας.

Απάντηση: Re: Μαρτυρία φοιτητή ( ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ )

Καμμία σύμβαση εργασίας (ατομική ή ομαδική ή κλαδική) δεν μπορεί να περιέχει δυσμενέστερους όρους απο αυτούς που προβλέπουν το εργατικό δίκαιο και οι ΣΣΕ. Οι αμοιβές που προβλέπονται στις ΣΣΕ είναι οι κατώτερες, λιγότερο απο αυτές δεν μπορείς να αμειφθείς περισσότερο όσο θέλεις. Οποιασδήποτε ατομκή σύμβαση εργασίας (προσοχή όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία έχουν ατομική σύμβαση εργασίας) έχει δυσμενέστερους όρους απο την ΣΣΕ είναι άκυρη έστω και αν έχει την υπογραφή του εργαζομένου. Οι όροι αφορούν, αμοιβή, ωράριο, δικαιώματα κλπ. Περί μπλακ λιστ είναι δύσκολο, έχω ακούσει πολλούς εργοδότες να γαυγίζουν αλλά μέχρι εκεί. Ειδικά αν η ειδικότητα είναι δύσκολη δεν, επίσης αυτό που διαπιστώνω είναι ότι πλέον επειδή έχουν πληρώσει πολλά κερατιάτικα σε ΙΚΑ και ΣΕΠΕ, προτιμούν την νομιμοφροσύνη. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας.
Σίγουρα η σύμβαση εργασίας που θα υπογράψει ο κάθε ένας δεν μπορεί να είναι παράνομη. Το πρόβλημα είναι και ειδικά με τους πτυχιούχους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης ότι όταν βγουν στην αγορά εργασίας σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να δεχθούν τα εργασθούν με όρους κατωτέρων των τυπικών προσόντων τους. Αρκετοί έχουν φτάσει στο σημείο να μην δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού έτσι ώστε να προσληφθούν κάπου. Εγώ όταν έβγαλα κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ και πέρασα από την εξατομικευμένη συνέντευξη έκανα το λάθος να δηλώσω ότι είμαι απόφοιτος ΑΕΙ. Το αποτέλεσμα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρω δουλειά π.χ. σαν υπάλληλος σε μικρομεσαία επιχείριση μέσω του ΟΑΕΔ γιατί ο εργοδότης θα πρέπει να μου πληρώσει και το πτυχίο (το οποίο στην ουσία δεν θα του είναι χρήσιμο)

Να ρωτήσω κάτι; Πόσο νόμιμο είναι μια εταιρία να βάζει ως όρο στη σύμβαση εργασίας την αποκλειστική απασχόληση του εργαζομένου -ως μισθωτού- σε αυτήν; Και αναφέρομαι αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου είναι η αποκλειστικότητα του εργοδότη. Λοιπόν ο εργαζόμενος όταν είναι πλήρους απασχόλησης σε ένα εργοδότη, τότε δεν έχει δικαίωμα να προσφέρει την εργασία του σε άλλο εργοδότη. Μπορεί μόνο με έγγραφη άδεια του εργοδότη του. Δηλαδή εξαρτάται απο την βούληση του εργοδότη αν θα επιτρέψει τον εργαζόμενο του να προσφέρει και σε άλλο εργοδότη την εργασία του.

Last edited: