Μας κατασκοπευουν οι φορητες μας συσκευες;

songless_bird

AVClub Fanatic
8 May 2013
11,823
Νότια Μακεδονία
Καλησπερα. Εχει λιγο καιρο που παρατηρησα κατι το οποιο με εχει προβληματισει και σε σημερινη συζητηση με την αδερφη μου μου ειπε ακριβως για μια περιπτωση που της ετυχε και αυτης.
Αυτο που μου εχει συμβει τρεις φορες ειναι κατι που δεν μπορω να εξηγησω ή να βρω την "πηγη".
Πολλες φορες ψωνιζω κατι για τον μικρο οταν τον εχω μαζι μου μετα το κολυμβητηριο. Συνηθως καποιο παιχνιδι που δεν ξερεις απο την αρχη τι εχει μεσα. DeAgostini, Gormiti και ολα αυτα τα ψευτοπαιχνιδια που εχουν ωραιο σακουλακι και μεσα ειναι χειροτερα και απο δοκιμαστικη πρωτη 3D εκτυπωση σε DIY εκτυπωτη.
Λοιπον τι εχει συμβει. Γυρνώντας στο σπιτι ο μικρος ανοιγει το ipad και το youtube για να δει καποιο video . Και διπλα στα προτεινομενα video εχει review το παιχνιδι που μολις αγορασαμε!!! Αυτο εχει συμβει τρεις φορες σε διαστημα δυο μηνων. Δεν μιλαμε για cookies αναζητησης γιατι ποτε δεν αναζητησαμε αυτα τα παιχνιδια . Μιλαμε για το παιχνιδι που μολις ειδε τυχαια σε περιπτερο και το αγορασαμε 10 λεπτα πριν φτασουμε σπιτι. Για να σας προλαβω. Ο μικρος δεν εχει κλεισει τα 4 και δεν μετραει σωστα ουτε μεχρι το 5, οχι να εχει κανει μονος αναζητηση εκεινη τη στιγμη γραφοντας... Στην αρχη δεν εδωσα σημασια , αλλα δεν γινετε ο μικρος απο τυχη και ανοιγμα τυχαιων προτεινομενων video καποια στιγμη να εφτασε στο ιδιο το παιχνιδι μεσα σε λιγα δευτερολεπτα που ανοιξε την εφαρμογη...
Το ιδιο επαθε και η αδερφη μου. Σε συζητηση για ηλεκτρικη παιδικη οδοντοβουρτσα μολις πηγε να κανει αναζητηση και ανοιξε τον chrome της βγηκε πρωτη πρωτη διαφήμιση της OralB ...

Να σημειωσω οτι αυτη τη στιγμη και οι δυο χρησιμοποιουμε συσκευες xiaomi. Στο δε Ipad στο Youtube εχω συνδεδεμενο τον ιδιο λογαριασμο με το κινητο.

Υπαρχει περιπτωση τα μικροφωνα των συσκευων μας να καταγραφουν λεξεις χωρις την αδεια μας; Να εχουμε φυγει απο τα cookies προτιμησεων και οι εταιρειες να περασαν σε πιο υπουλες τεχνικες καταγραφης;
Μπορει να ειναι διαβολικες συμπτωσεις ολα αυτα. Και ο μικρος καποια στιγμη να ειδε αυτα τα παιχνιδια στο youtube και πηγαίνοντας στο περιπτερο να τα αναγνωρισε και να τα ζητησε. Απλα επειδη ειναι δικος μου ο λογαριασμος βλεπω το ιστορικο και ελεγχω τι βλεπει ο μικρος , δεν τα ειχα δει ξανα. Επισης ειναι τρομερη η συμπτωση της αγορας και της αμεσης διαφημισης σε συσκευη που δεν την ειχα μαζι μου και δεν ειναι δικης μου χρησης και το μονο που εχει ειναι ο δικος μου λογαριασμος google στο youtube.
Δεν μπορω να σκεφτω συνδεση με την αγορα μεσω της χρεωστικης καρτας οτι βλεπουν τι αγοραζουμε...

Όταν συζητάμε για κάτι στο σπίτι μετά μας βγαίνουν διαφημίσεις και για την συζήτηση. Παράδειγμα λέει η κόρη μου θέλω κάτι τονωτικό μάλλον βιταμίνες.
Αμέσως διαφημίσεις για βιταμίνες
Να πω ότι έχουμε goggle home mini.

Το ότι μας κατασκοπεύουν είναι σίγουρο.

Με τα searches, με την ενεργοποίηση της "τοποθεσίας", με την χρήση facebook κ.λπ.

Αυτό είναι βέβαιο.

Το αν φτάσανε στο σημείο να μας κρυφακούνε προσωπικά δεν το ξέρω αλλά δεν θα μου έκανε και τρομερή εντύπωση.
Να προσέχεις τι εφαρμογές έχεις στο κινητό.

Επίσης πριν καιρό δεν είχε ξεσπάσει ντόρος για τις smart tv που κρυφακούγανε?

Ακριβώς ότι λέει το άρθρο. Δεν κάναμε αναζήτηση γραπτώς. Απλά συζητούσαμε. Φυσικά και περιμένεις να δεις διαφημίσεις αν αναζητήσεις κάτι στο google. Δεν περιμένεις όμως να σε ακούνε κανονικά ασταμάτητα.....

Έχει συμβεί 3 φορές μια αν θυμάμαι για βιταμίνες, μία για χυμούς φρούτων, και για κάτι άλλο.

Το θέμα ήταν ότι μας έκανε τόσο εντύπωση που προσπαθήσαμε μερικές φορές να "ξεγελάσουμε" τα AI τους, συζητώντας για διάφορα άλλα προιόντα, αλλά δεν έκαναν trig τα συστήματα τους, προφανώς δεν το κάνουν συνεχώς γιατί θα πάθει σοκ ο κόσμος.

Θυσιάσαμε το privacy για την πρακτικότητα όλοι μας όταν αγοράσαμε smartphone. Το γνωρίζαμε αλλά ......με την λογική του "έλα μωρέ... δεν είμαι και εγκληματίας.... τι έχω να κρύψω; "..... έγινε ότι έγινε και τώρα είναι πολύ αργά.

Re: Απάντηση: Μας κατασκοπευουν οι φορητες μας συσκευες;

Koβεις την internet συνδεση .... και το γυρνας σε απλο voice τηλεφωνακι.
Αντε και λιγο text (sms) .... μην γυρισουμε στην Λιθινη :rolleyes: ....

αν θυσιάσεις λίγη άνεση, κόβεις το 95% των πληροφοριών που σου κλέβουν,
μπορείς να κόψεις και άλλο, αλλά όσο πλησιάζεις στο 100%, αυξάνονται εκθετικά αυτά που πρέπει να κάνεις-γνωρίζεις,
και στο 100% δεν θα φτάσεις ποτέ

έτσι
- αν δεν σου είναι απαραίτητο δεν χρησιμοποιείς fb και άλλες αηδίες
- δεν βλέπω το λόγο να έχω home assistant όσο δεν υπάρχει κάποια πραγματική ανάγκη (πχ σωματική αναπηρία)
- data και wifi στο κινητό, στο on μόνο όταν χρειάζονται, το ίδιο και το gps
- private browsing και γλιτώνεις από το 99% των cookies
- αποφυγή όσων cloud services δεν είναι απαραίτητα ( πχ δεν χρησιμοποιώ ούτε icloud ούτε google drive)
- κλείσιμο όσων ευκολιών δε σου είναι απαρίτητες πχ έχω disabled cortana στα windows και siri στο iphone)
-
-
- υπάρχουν και άλλα πολλά

όπως πάντα, περισσότερη ασφάλεια=λιγότερη άνεση

μπορείς να μην κλειδώνεις το σπίτι σου καθόλου,
ή να βάλεις 3 κλειδαριές σε κάθε πόρτα + μεταλλικά ρολλά πάλι με κλειδαριές

διαλέγεις ένα μέσο δρόμο αναλόγως με τις προτιμήσεις σου

Eμας το σπιτι είναι τελείως ελεγχόμενο από το google mini. Συναγερμός, όλα τα φώτα, τηλεόραση, θέρμανση θερμοκρασία και ακόμα μερικά sonoff, ένα στην καφετιέρα, δύο στους αφυγραντήρες, και ακόμα 3 σε κάποια φωτιστικά, ώρα ρωτάς το google, καιρό ρωτάς το google, να φας ρωτάς το google, να πιεις κλπ κλπ κλπ.
Μερικές φορές γίνονται κάποια περίεργα, ξαφνικά το φως σβήνει, άλλες φορές χτυπάει συναγερμός αααα δεν είναι τίποτα λέει ο μικρός έκανα λάθος στο σενάριο από Δευτέρα ως Παρασκευή μετά τις 12 οι ανιχνευτές ανοίγουν τα φώτα σε όποιο δωμάτιο κινείσαι για 2 λεπτά και μετά σβήνουν, εκτός Σαββατοκύριακου που τα έβαλα στις 2 την νύχτα κλπ κλπ κλπ τρώμε μερικές τρομάρες αλλά έτσι είναι η τεχνολογία. if then else παράδειγμα μπορείς να πας στο μπάνιο ιf έχεις το smartphone μαζί else θα αρχίσει ο συναγερμός και θα σου κόψει το κατούρημα στην μέση....

Παντως, δεν εχω προβλημα .... να μου συστηνουν την αναλογη λυση για την αναλογη αναγκη.
Φανταστειτε εναν assistant εγκατεστημενο εξω στο μπαλκονι, διπλα στον προηγουμενο καυστηρα ΦΑ
.... ποσες παραμετρους θα ειχε μετρησει και εντοπισει (που εγω, ως στουρν :proud:, δεν ειμαι ικανος
ουτε καν να διακρινω).

Απλα στο κινητο, εχω την εντυπωση (και με διορθωνετε) εχει υπερκορεστει η ενημερωση
απο ολοενα και λιγοτερο σημαντικες πληροφοριες. Χρειαζομαστε ενα internet ΒΟΥΒΟ και ΛΙΤΟ ...
εκει που ποναει περισσοτερο (υδραυλικες εγκαταστασεις, ηλεκτρολογικες, κατι υπογεια που ουτε
ο Θεος δεν παταει μεσα, βοθρους, αγωγους ομβριων .... και γενικα στους σπανιοτερα επισκεψιμους χωρους).

Εκει που ΠΟΝΕΙ (τους μηχανικους, τους οικοδομους, τους μαστορους ... ΚΑΙ ... την κρατικη μηχανη).
Στα αλλα (τα φανταχτερα) .... "αφοδευσε η φορας εις τους αγρους" .... :flute:
Καλη ειναι (η διαφημιση), κακο δεν κανει, αλλα ... ΚΑΘΟΛΟΥ κρισιμη !

Το ίδιο περιστατικό συνέβη και σε έναν γνωστό μου, ότι συζητούσε ρπιν λίγη ώρα το βρήκε "μπροστά του" μετά από λίγο στο σερφάρισμα. Όπως έγραψε και ο kiriak και εγώ από την πλευρά μου έχω όσο το δυνατό απενεργοποιημέneς τέτοιες επιλογές ακόμα και στο κινητό κάτι "assistance", "θέματα" κλπ είναι στο "off".

Απάντηση: Re: Μας κατασκοπευουν οι φορητες μας συσκευες;

Η πλάκα είναι πως δεν είχα αναφέρει τίποτα υπό το φόβο να "κατηγορηθώ" ως συνομωσιολόγος.

O Chrisssb που βρισκεται ? :smash: Να σε αναλαβει ! :smash: Ενδελεχως ! :smash:

To θέμα είναι άλλο. Προσπαθήσαμε 4-5 φορές να το κάνουμε εμείς τσακωτό. Μιλάγαμε για ασφάλειες αυτοκινήτων. Μιλήσαμε για διάφορα προιόντα και υπηρεσίες.
Δεν τριγκάρεται έτσι. Κάπως έχει αλγόριθμους να μην μπορείς να το πιάσεις στα πράσα. Και αυτό είναι πολύ εκνευριστικό γιατί κανείς δεν σε πιστεύει.

Δηλαδή όταν το πρωτοανέφερα εγώ σε φίλο μου είπε: Έκανες κάποια στιγμή και search με κείμενο και το ξέχασες, μα δεν έκανα μόνο μιλάγαμε!

Να αναφέρω ότι έχουμε παρατηρήσει και το παρακάτω.
Αν παράδειγμα έχεις ψάξει κάτι ας πούμε Smartphone, μετά περάσεις έξω από ας πούμε Γερμανό, το σύστημα σου πετάει διαφήμιση της συγκεκριμένης αλυσίδας, μάλλον τριγκάρεται από το gps και την τοποθεσία ώστε να γίνεται στοχευμένη διαφήμιση. Και αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές όχι μόνο μια. Δηλαδή ο Γερμανός πληρώνει το ποσοστό του, η Google ελέγχει που είσαι και στο θυμίζει μόλις είσαι κοντά......

4b69fa75e6c62303e1dfadd587839b27.jpg