Καλημέρες!
Πράγματι μπλέξιμο με τους "μετασχηματιστές" !

Κατ' αρχήν να πώ ότι για 750W εργαλείο θα αρκούσε ένας κανονικός μετασχηματιστής (Μ/Σ) ~800Watt, αλλά εδώ η λέξη κλειδί είναι το κανονικός!
Γιατί υπάρχουν Μ/Σ 1000W που τους έχεις συνεχώς φορτωμένους με 1000W (για 24/7 μιλάμε) και δεν κατραλαβαίνουν τίποτε και άλλοι που είναι 2000W και αμα τους αφήσεις κανα δυο τρεις ώρες με 1000W φορτίο μπορείς να ψήσεις καφέ επάνω τους !
Η διαφορά βρίσκεται σε πολλές κατασκευαστικές παραμέτρους, αλλά κύρια σε δύο:
1. Στην ποιότητα των ελασμάτων που ε´χουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του πυρήνα τους
2. Στην πυκνότητα ρεύματος που έχουν υπολογιστεί τα τυλίγματά τους
Δυστυχώς οι σύγχρονες "τεχνικοοικονομικές αναλύσεις" (μη χέσω! ) έχουν επιβάλει στατιστικά μοντέλα χρήσης και ουσιαστικά έχουν μειώσει πολύ την ποιότητα των ελασμάτων (αυτά είναι σχετικά χοντρά και ζεσταίνονται από τα δινορεύματα) και παράλληλα έχουν αυξήσει πολύ την ανεκτή πυκνότητα ρεύματος των αγωγών (εκεί που παλιά ένα μετασχηματιστή θα τον έφτιαχναν υπολογίζοντας για κάθε τετραγωνικό χιλιοστό της διατομής των συρμάτων του περίπου 1,5 Α, τώρα θα βρείτε Μ/Α υπολογισμένους με 4Α / καρέ ! ! !
Συνεπώς το να λέμε μόνο την ισχύ και τον λόγο μετασχηματισμού της τάσης, σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει το τι έχουμε ανάγκη, ή το τι θα πάρουμε !

Αξιοποιώντας την πείρα των σύγχρονων κατασκευών και προμηθευτών, τείνω να ρίξω δίκιο στο ότι η αγορά ενός Μ/Σ με υπερβάλουσα ισχύ, είναι μια πολύ σοφή ενέργεια !
(είναι ίσως ο μόνος τρόπος να πάρεις κάτι που θα αντέχει από άποψη τυλιγμάτων, γιατί από άποψη ελασμάτων πυρήνα , τα πράγματα είναι πολύ σκοτεινά ! )
Για αυτά τα μπουζουκάκια που δείχτηκαν πιο πριν (που είναι σε μέγεθος φορτιστή τηλεφώνου) έχω να πώ ότι δεν είναι μετασχηματιστές και θα πρέπει να αποριφθούν για οπιοδήποτε φορτίο που δεν έιναι ωμικό (π.χ. αερόθερμο) καθώς επίσης και για φορτία που είναι κινητήρες DC ή Universal και έχουν κάποια ισχύ!
Ο λόγος είναι ότι μέσα δεν έχουν κανένα μετασχηματιστή, αυτό που έχουν είναι ένα triac (ηλεκτρονικό εξάρτημα που ισοδυναμεί με δύο αντιπαράλληλα θυρίστορ) το οποίο είναι προρυθμισμένο έτσι ώστε να επιτρέπει ´-όταν συνδέεται στο 220VAC- να περνά στην έξοδό του περίπου το 50% του κύκλου (το β' και δ' τετερτημόριό του!)!
Αυτό σημαίνει ότι η τάση κορυφής των 220VAC δεν αλλάζει, αντίθετα παραμένει αναλοίωτη, αυτό που αλάζει έιναι ότι η κυματομορφή δεν είναι πλεόν ημιτονική, αλλά μια σύνθετη κυματομορφή με δύο πολύ έντονα μέτωπα αλλαγής τάσης σε κάθε κύκλο (από ~0V στα ~310V ! ! !)
Αυτό σημαίνει πολύ υψηλά ρεύματα και επίσης ισχυρότατες αρμονικές (κυρίως την τρίτη) που ταλαιπωρούν έντονα έναν κινητήρα που τραβάει ισχύ και δεν έιναι κατασκευασμένος να δουλέψει με έλεγχο αυτού του τύπου!
Αν δε αυτός ο κινητήρας έχει ήδη σύστημα ρύθμισης στροφών (που και αυτά δουλέυουν με κάποιο ανάλογο σύστημα triac ή Θυρίστορ) τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς το σύστημα ρύθμιση που περιέχει ο κινητήρας είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με ημιτονική τάση στην είσοδό του και όχι με αυτήν την τροποιημένη τάση που τώρα θα του στέλνει το μπουζουκάκι! (Voltage Converter)
Συνεπώς η λογική και ποιοτική προσέγκιση, είναι η αγορά ενός κανονικού μετασχηματιστή με ημιτονική έξοδο (μετασχηματιστής απομόνωσης 220Vac >>> 110Vac ), ή αν θέλουμε να γλυτώσουμε κάποιο κόστος -αλλά και βάρος- μπορούμε να πάμε σε Αυτομετασχηματιστή με ανάλογα χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας όμως ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε την απομόνωση από την τάση του δικτύου !
Και φυσικά και για τις δύο λύσεις, λόγω του βάρους των Μ/Σ δεν παίζει λύση αγοράς απέξω γιατί τα μεταφορικά θα πάνε στο θεό !

Επίσης με βάση αυτά, μπορείτε να παραγγείλετε σε δικούς μας κατασκευαστές που φτιάχνουν μετασχηματιστές να σας φτιάξουν αυτό που θέλετε, με τα χαρακτηριστικά που θέλετε και όχι με αυτά που βρίσκετε στο εμπόριο !
Καλημέρα και πάλι και συμπαθάτε με για το σεντόνι !
