Μάστορες τα φώτα σας!!

Όπως σε βλέπω, πέραν του θερμικού, βλέπω δυο πιθανές βλάβες:

1) Βλάβη θερμοστάτη ή
2) Βλάβη αντίστασης

και οι δυο βλάβες είναι σχετικά εύκολο και οικονομικό να αποκατασταθούν, αλλά για την αλλαγή της αντίστασης θα χρειαστεί να αδειάσει ο θερμοσίφωνας.

Αν έχεις κάποια εμπειρία από ηλεκτρολογικές εργασίες θα μπορούσες να το αποτολμήσεις και μόνος σου, αλλά το σωστό (και κατά πάσα πιθανότητα νόμιμο) είναι να απευθυνθείς σε επαγγελματία.

Τα ρεύματα που "παίζουν" είναι μεγάλα, και μια κακή (π.χ. χαλαρή) επαφή καλωδίου είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε σπινθηρισμό και ζημιά.

Στην ερώτησή σου, αν ο θερμοσίφωνας σου είναι σαν τον δικό μου, δεν θα έχεις πρόβλημα να τον λειτουργήσεις μόνο με το boiler με αφαιρεμένο τον θερμοστάτη.

Όπως σε βλέπω, πέραν του θερμικού, βλέπω δυο πιθανές βλάβες:

1) Βλάβη θερμοστάτη ή
2) Βλάβη αντίστασης

και οι δυο βλάβες είναι σχετικά εύκολο και οικονομικό να αποκατασταθούν, αλλά για την αλλαγή της αντίστασης θα χρειαστεί να αδειάσει ο θερμοσίφωνας.

Αν έχεις κάποια εμπειρία από ηλεκτρολογικές εργασίες θα μπορούσες να το αποτολμήσεις και μόνος σου, αλλά το σωστό (και κατά πάσα πιθανότητα νόμιμο) είναι να απευθυνθείς σε επαγγελματία.

Τα ρεύματα που "παίζουν" είναι μεγάλα, και μια κακή (π.χ. χαλαρή) επαφή καλωδίου είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε σπινθηρισμό και ζημιά.

Στην ερώτησή σου, αν ο θερμοσίφωνας σου είναι σαν τον δικό μου, δεν θα έχεις πρόβλημα να τον λειτουργήσεις μόνο με το boiler με αφαιρεμένο τον θερμοστάτη.

Σε ευχαριστω για τον χρονο σου.
Θερμοστατη νομιζω οτι μπορω να αντικαταστησω μονος μου. Απο οτι εχω καταλαβει ειναι κατι σχετικα απλο αν και δυστυχως δεν εχω βρει βιντεο στο youtube που να δειχνει ολη τη διαδικασια. Εννοειται οτι θα εχω τον διακοπτη του θερμοσιφωνα κλειστο και αν εχω τον οποιοδηποτε ενδοιασμο δεν θα προχωρησω, αλλα θα φωναξω ηλεκτρολογο.
Αν δεν δουλεψει ουτε με αλλαγη θερμοστατη, τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να προχωρησω και θα φωναξω ηλεκτρολογο.

Ελπιζω με το κουμπακι του θερμικου να λυθει το προβλημα, αλλα προσπαθω να ειμαι οσο γινεται πιο προετοιμασμενος.

και παλι ευχαριστω!

Τον θερμοστάτη μπορείς να τον μετρήσεις πολύ εύκολα με οποιοδήποτε πολύμετρο. Μετράς την αντίσταση στις επαφές του - αν μετράς οτιδήποτε πάνω από ~1-2Ω είναι χαλασμένος (ανοιχτό κύκλωμα).

Τον θερμοστάτη μπορείς να τον μετρήσεις πολύ εύκολα με οποιοδήποτε πολύμετρο. Μετράς την αντίσταση στις επαφές του - αν μετράς οτιδήποτε πάνω από ~1-2Ω είναι χαλασμένος (ανοιχτό κύκλωμα).

χρησιμο!

διαφορά αλλαγής θερμοστάτη με αντίσταση. Στον θερμοστάτη , ένα μακρυνάρι που μπαίνει μέσα στην αντίσταση από ειδική τρύπα , δεν χρειάζεται να αδειάσεις το νερό . Στην αντίσταση πρέπει να αδειάσεις τον θερμοσίφωνα από νερό , και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς και καινούργιες φλάντζες στην αντίσταση . Αν το κατέχεις ,το σωστό είναι να αλλάξεις και αντίσταση , αδειάζοντας το νερό και πλένοντας με πίεση και το εσωτερικό σώμα , που σίγουρα λόγω έλλειψης ανωδίοσης θα έχει πιάσει σκουριές . Το χουμε ξαναπεί , τον ηλιακό τον συντηρούμε τα τακτικά , κάθε δύο χρόνια , για να ζήσει πολλά χρόνια .

διαφορά αλλαγής θερμοστάτη με αντίσταση. Στον θερμοστάτη , ένα μακρυνάρι που μπαίνει μέσα στην αντίσταση από ειδική τρύπα , δεν χρειάζεται να αδειάσεις το νερό . Στην αντίσταση πρέπει να αδειάσεις τον θερμοσίφωνα από νερό , και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς και καινούργιες φλάντζες στην αντίσταση . Αν το κατέχεις ,το σωστό είναι να αλλάξεις και αντίσταση , αδειάζοντας το νερό και πλένοντας με πίεση και το εσωτερικό σώμα , που σίγουρα λόγω έλλειψης ανωδίοσης θα έχει πιάσει σκουριές . Το χουμε ξαναπεί , τον ηλιακό τον συντηρούμε τα τακτικά , κάθε δύο χρόνια , για να ζήσει πολλά χρόνια .

συντηρηση υποτιθεται οτι εγινε το καλοκαιρι του '17. Λεω "υποτιθεται" διοτι ο υδραυλικος που ειχα για θεματα θερμανσης και για γενικοτερα υδραυλικα αποδειχτηκε, στην καλυτερη τσαπατσουλης, στην χειροτερη απατεωνισκος. Επομενως, εγω ξερω οτι περισυ το καλοκαιρι τον πληρωσα για να κανει συντηρηση για αλατα κτλπ, τι εκανε πραγματικα ομως, δυστυχως δεν μπορω να σας πω.

Επίσης απο όσα έχω διαβάσει συμφέρει να θερμαίνεις το νερό με το ρεύμα.
Στα πολύ γρήγορα
έχει 100% απόδοση αφού η αντίσταση είναι μέσα στο boiler και δεν υπάρχουν απώλειες

Ο καυστήρας ναι μεν τον έχεις ήδη ανοιχτό αλλά υπάρχουν τόσα μέτρα σωλήνες. Και το πετρέλαιο νομίζω ότι βγαίνει ακριβότερο αν βάλεις και τις απώλειες του καυστήρα.
Τέλος με το ρεύμα ζεσταίνεις όσο θέλεις.

Πχ εμείς για 4 άτομα ανοίγουμε για μία ώρα το πολύ, κάνουμε τα μπάνια μας και μετά μένει χλιαρό νερό για όλες τις άλλες δουλειές.
δε σπαταλάμε ενέργεια για καυτό νερό για να πλύνουμε πιάτα ή τη μούρη μου το πρωί :)

Μην βάζετε χέρι
Είναι μεγάλα ρεύματα (4kw) απαιτείται καλή επαφή,επίσης επαφή του θερμοστάτη με το στοιχείο του για να πάρει ένδειξη και και και...

Καλοπροαίρετα μιλάω.

Ηλία ευχαριστώ!Δε βρήκα εδώ φίλε.Το μαγαζί που λες είναι Αθήνα;
Επίσης,που θα μπορούσα να δω πως τοποθετείται σύρμα σε ξύλινες καρέκλες για να τις σφίξει;Δε βρήκα κάτι σχετικό στο YouTube..Ευχαριστώ παιδιά!

Σε ευχαριστω για τον χρονο σου.
Θερμοστατη νομιζω οτι μπορω να αντικαταστησω μονος μου. Απο οτι εχω καταλαβει ειναι κατι σχετικα απλο αν και δυστυχως δεν εχω βρει βιντεο στο youtube που να δειχνει ολη τη διαδικασια. Εννοειται οτι θα εχω τον διακοπτη του θερμοσιφωνα κλειστο και αν εχω τον οποιοδηποτε ενδοιασμο δεν θα προχωρησω, αλλα θα φωναξω ηλεκτρολογο.
Αν δεν δουλεψει ουτε με αλλαγη θερμοστατη, τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να προχωρησω και θα φωναξω ηλεκτρολογο.

Ελπιζω με το κουμπακι του θερμικου να λυθει το προβλημα, αλλα προσπαθω να ειμαι οσο γινεται πιο προετοιμασμενος.

και παλι ευχαριστω!

εγινε αλλαγη του θερμοστατη και ο θερμοσιφωνας φαινεται να δουλευει μια χαρα! Στον παλιο θερμοστατη η θερμοκρασια ειχε μπει στους 80(!!!). Δεν εχω ιδεα γιατι. Ευτυχως δεν εγινε κανενα μπαμ :) Ο καινουριος την ειχε στους 65 και εκει την αφησα. Η αληθεια ειναι οτι γενικα η ηλεκτρικη λειτουργια χρησιμοποιειται λιγες φορες τον χρονο. Συνηθως ζεσταινει το νερο ειτε με τον ηλιακο ειτε, στα κρυα, με το μποιλερ. Το ηλεκτρικο το χρειαζομαστε για εκεινην την περιοδο που ειμαστε "στη μεση" :)

Σας ευχαριστω ολους για την πολυτιμη βοηθεια σας!

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Ηλία ευχαριστώ!Δε βρήκα εδώ φίλε.Το μαγαζί που λες είναι Αθήνα;
Επίσης,που θα μπορούσα να δω πως τοποθετείται σύρμα σε ξύλινες καρέκλες για να τις σφίξει;Δε βρήκα κάτι σχετικό στο YouTube..Ευχαριστώ παιδιά!

Πανεύκολο Νικόλα.
Τρυπάς διαγώνια τα τέσσερα πόδια στο ίδιο ύψος. περνάς ένα σύρμα στα δύο δεξιά κι ένα στα δύο αριστερά, αφού τα κεφαλώσεις απ´την έξω πλευρά στρίβωντάς το σε μικρό κυκλάκι, και προσέχεις να ε´χουν τέτοιο μήκος ώστε να σμίγουν μεταξύ τους.
Μετά παίρνεις ένα σίδερο, πχ κατσαβίδι και τα στρίβεις στο κέντρο εκεί που ενώνονται μέχρι να σφίξουν όσο θές.