Μάστορες τα φώτα σας!!

Bρε συ Γιωργο, πηγα να τρελλαθω χτες. Εβαζα την σωληνα 1/2" στην γνωστη επιπεδη φιλιερα 1/2" και δεν εμπαινε με τιποτα. Εμπαινε μονο στην φιλιερα 7/8" σχεδον μια ιντσα δηλαδη!!

Μετρουσα την διαμετρο της σωληνας της μισης ιντσας και μου εβγαινε μεγαλυτερη!! Ουτε η διαμετρος ηταν μιση ιντσα ουτε η εσωτερικη τρυπα ηταν μιση ιντσα, τιποτα δεν ηταν μιση ιντσα.

Μονο το ονομα της σωληνας ειναι μιση ιντσα... :))

Δεν ξέρω κι εγώ τι να πω γι αυτό. Κάποια λογική θα υπάρχει όμως.

Και κάτι άλλο. αν κάνω λάθος διόρθωσέ με.
Νομίζω Μιχάλη (χωρίς να είμαι βέβαιος) ότι οι φιλιέρες δεν κάνουν για τέτοιες χαλύβδινες σωλήνες. μόνο οι βιδολόγοι με τις κουκουνάρες.
Και λογικά άλλο σπείρωμα φτιάχνει η κουκουνάρα και άλλο η φιλιέρα.
Τώρα αν το πρόβλημα που αντιμετώπισες οφείλεται σ'αυτό, δυστυχώς δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις να σου απαντήσω.αλλά αν δεν οφείλεται μάλλον είμαι τελείως άσχετος επί του θέματος.

Iδια σπειρωματα φτιαχνουν Γιωργο.
Απλα η επιπεδη φιλιερα που χρησιμοποιησα ειχε αλλο βημα απο αυτο που ηθελα. Υπαρχει ομως και επιπεδη φιλιερα με το βημα που ταιριαζει στα εξαρτηματα της μισης ιντσας.

Αν δηλαδη ειχα και μια επιπεδη κοινη φιλιερα με βημα 14 ΤPI (συμφωνα με το αμερικανικο συστημα) ή με βημα 1.5μμ (συμφωνα με το αντιστοιχο μετρικο συστημα), δεν θα ειχα κανενα προβλημα.

Η βασικη διαφορα ειναι η εξης οπως τα ειδα τα πραγματα:
Για σωληνα μισης ιντσας χρησιμοποιεις κουκουναρα/βιδολογο της μισης ιντσας (που ειναι και πιο σωστο), ειτε φιλιερα στρογγυλη επιπεδη 7/8" της ιντσας με το σωστο βημα.

Nαι, εκει καταλαβα επισης οτι η διαμετρος της σωληνας που πουλανε για μιση ιντσα, δεν ειναι μιση ιντσα αλλα μεγαλυτερη :))

Toν λογο παντως δεν τον καταλαβαινω. Ουτε οι ειδικοι στα χρωματοπωλεια/ειδη υδραυλικων μπορουσαν να μου δωσουν μια εξηγηση. Πηρα απειρα τηλεφωνα σημερα το πρωι για να καταλαβω τι γινεται και ακρη δεν βρηκα.
Παντως τωρα εχω αποψη :))

Ναι, οταν λεμε σωληνα/λαστιχο διατομης Φ22 εννοουμε και εχουν διαμετρο/διατομη 22 αληθινα χιλιοστα. Οπως και το Μ8, Μ12 σημαινει πραγματικη διαμετρος 8 και 12 χιλιοστα. Το Μ σημαινει μετρικο συστημα -Metric.

Ο σωληνας ομως της μισης ιντσας, δεν εχει διατομη μιση ιντσα!!

Παιδιά μετραμε την εσωτερικη διάμετρο οχι την εξωτερικη.
Μισή ιντζα ειναι εσωτερικα εξωτερικα ειναι μεγαλυτερη φυσικα!

Μαλλον εχεις χασει επεισοδια..

Ουτε εσωτερικα, ουτε εξωτερικα, ουτε απο πουθενα δεν ειναι μιση ιντσα, o σωληνας 1/2". Δεν υπαρχει τιποτα που να θυμιζει μιση ιντσα στον αντιστοιχο σωληνα -μονο το ονομα του!!

Λες να ηταν τοσο απλο και να μην το ειχαμε παρει χαμπαρι? :)))

Εδω με περισσοτερη λεπτομερεια:

Πας σε ενα μαγαζι που πουλαει υδραυλικα, οπως ο φιλος μου προχτες, και ζητας μια οποιαδηποτε σιδηροσωληνα γαλβανιζε 1" ιντσας. Σου δινει ο ανθρωπος μια σωληνα που πανω γραφει 1", κανονικα.

Αν την μετρησεις με παχυμετρο, ποση διαμετρο θα βρεις? Μια ιντσα (25.4mm - 2.54cm) θα πει ο αθωος και ανυποψιαστος πελατης. Εχει δικιο?

Ρώτησα υδραυλικό λοιπόν να μας λυθεί η απορία . Αυτό που ονομάζεται 1 ίντσα καθιερώθηκε από την εσωτερική διάμετρο με συνέπεια εξωτερικά να είναι μεγαλύτερη η διάμετρος . Κατόπιν έκαναν πιο λεπτά τα τοιχώματα στους σωλήνες και για να ταιριάζουν με τους παλαιους σωλήνες και τα εξαρτήματα κράτησαν την εξωτερική διάμετρο των παλιών σωλήνων . Έτσι οι τωρινοί σωλήνες έχουν την ίδια εξωτερική διάμετρο με τους παλιούς αλλά η εσωτερική είναι μεγαλύτερη . Το όνομα όμως έμεινε το ίδιο για ευνόητους λόγους .

Ρώτησα υδραυλικό λοιπόν να μας λυθεί η απορία . Αυτό που ονομάζεται 1 ίντσα καθιερώθηκε από την εσωτερική διάμετρο με συνέπεια εξωτερικά να είναι μεγαλύτερη η διάμετρος . Κατόπιν έκαναν πιο λεπτά τα τοιχώματα στους σωλήνες και για να ταιριάζουν με τους παλαιους σωλήνες και τα εξαρτήματα κράτησαν την εξωτερική διάμετρο των παλιών σωλήνων . Έτσι οι τωρινοί σωλήνες έχουν την ίδια εξωτερική διάμετρο με τους παλιούς αλλά η εσωτερική είναι μεγαλύτερη . Το όνομα όμως έμεινε το ίδιο για ευνόητους λόγους .

Αυτη ειναι η μονη εξηγηση που εχει νοημα, αναφορικα με τα μεγεθη!!

Οπως και το λινκ του Παναγιωτη, πολυ διαφωτιστικο.