Μάστορες τα φώτα σας!!

Οτι σου εγραψα στην αρχη ... τουμποραμα (οπως εγραψε ο Papakitou) με εξωτερικο σπιραλ, χωρις καμια αλλη προστασια ... καμια σχεση με το απλο αρμαφλεξ των ηλιακων

Ξέρει κανείς πόσο πάει η τιμή για πέργκολα μεταλλική 5 επί 6 μέτρα; Εννοώ για εργασία. Από σιδεράδες εχω δει γύρω στα 1000 η εργασία εκτός από Πακιστανούς και Άλβανους που το κάνουν με ελάχιστα.

Πως ακριβως θα ειναι..
Θα εχει κοιλοδοκους και ενδιαμεσα στρατζαριστα...;
Θα εχει και κολωνες εξωτερικες απο την μια πλευρα,,,;
Τι θα μπει απο πανω...;

Δωσε λιγο λεπτομεριες γιατι τα 1000 ευρω μπορει να ειναι λιγα μπορει να ειναι και πολλα...

Γενικος να ξερεις οτι οι κατασκευες κοστιζουν και χρειαζονται εμπειρο προσωπικο το οποιο θα κανει και πιο σοβαρη δουλεια...
Πακιστανους εγω δεν εχω δει να ασχολουνται με τετοια..

Πως ακριβως θα ειναι..
Θα εχει κοιλοδοκους και ενδιαμεσα στρατζαριστα...;
Θα εχει και κολωνες εξωτερικες απο την μια πλευρα,,,;
Τι θα μπει απο πανω...;

Δωσε λιγο λεπτομεριες γιατι τα 1000 ευρω μπορει να ειναι λιγα μπορει να ειναι και πολλα...

Γενικος να ξερεις οτι οι κατασκευες κοστιζουν και χρειαζονται εμπειρο προσωπικο το οποιο θα κανει και πιο σοβαρη δουλεια...
Πακιστανους εγω δεν εχω δει να ασχολουνται με τετοια..
Θα έχει κοιλοδοκους 80-80 3 στην πλευρά με τα 6μ και 2 στην άλλη. Πάνω 80*40. Ύψος κοντά στα 3μ. Δε θα έχει κάτι ως στέγη μόνο κάποια φωτοβολταϊκά σε βάση που είναι άλλη ιστορία. Θα γίνει σε δώμα.
Συνολική τιμή από φαινομενικά σοβαρό μάστορα σίδερα κτλ όλα μαζί 2000€. Με το πακιστανό του πεθερού μου βγαίνει μάλλον πολύ λιγότερα αλλα θα ξέρω αύριο. Γενικά έχω δει Πακιστανούς να δουλεύουν ως βοηθοί σε σιδεράδες.
Πάντως και εγώ υπέρ σοβαρών κατασκευών είμαι αλλά στη πράξη και οι πρόχειρες μια χαρά είναι. Οι βάσεις φωτοβολταϊκών ενώ όλοι βάζουν με αλουμίνιο η γαλβανισμένο ο πεθερός μου είχε κάνει ξύλινες και αντέχουν 10+ χρόνια μετά δεν έχουν πάει πουθενά παρότι βρέχονται και έχει τρελούς ανέμους. Βέβαια λίγο τζόγο έχουν αλλά οκ. Πολλοί μηχανικοί είχαν φρικαρει περίμεναν να φύγουν αλλά διαψεύστηκαν.

Έχω πάρει και παραπάνω με 3000 αλλά ήταν με 10ρια και 3mm παχος

Θα έχει κοιλοδοκους 80-80 3 στην πλευρά με τα 6μ και 2 στην άλλη. Πάνω 80*40. Ύψος κοντά στα 3μ. Δε θα έχει κάτι ως στέγη μόνο κάποια φωτοβολταϊκά σε βάση που είναι άλλη ιστορία. Θα γίνει σε δώμα.
Συνολική τιμή από φαινομενικά σοβαρό μάστορα σίδερα κτλ όλα μαζί 2000€. Με το πακιστανό του πεθερού μου βγαίνει μάλλον πολύ λιγότερα αλλα θα ξέρω αύριο. Γενικά έχω δει Πακιστανούς να δουλεύουν ως βοηθοί σε σιδεράδες.
Πάντως και εγώ υπέρ σοβαρών κατασκευών είμαι αλλά στη πράξη και οι πρόχειρες μια χαρά είναι. Οι βάσεις φωτοβολταϊκών ενώ όλοι βάζουν με αλουμίνιο η γαλβανισμένο ο πεθερός μου είχε κάνει ξύλινες και αντέχουν 10+ χρόνια μετά δεν έχουν πάει πουθενά παρότι βρέχονται και έχει τρελούς ανέμους. Βέβαια λίγο τζόγο έχουν αλλά οκ. Πολλοί μηχανικοί είχαν φρικαρει περίμεναν να φύγουν αλλά διαψεύστηκαν.

Έχω πάρει και παραπάνω με 3000 αλλά ήταν με 10ρια και 3mm παχος
Aπο οτι βλεπω παλι κανονισμενη ειναι η δουλεια...!!!;)

3 χιλιοστα παχος για φωτοβολταικα μπορει οντως να ειναι υπερβολικα αλλα ειναι safe επιλογη και αυτος που σαν το ειπε καλα εκανε γιατι παιζουν πολλα και διαφορα ρολο......αλλα και 1.5mm γινεται...
Ξυλινες βασεις για τα αυτα ουτε για αστειο δεν θα εβαζα και απορω πως εχουν αντεξει σε εξωτερικες συνθηκες...

Βοηθους Πακιστανους εχω δει και εγω...οχι ομως να αναλαμβανουν δουλεια..τωρα εαν θα γινει με επιβλεψη/υλοποιηση απο τον πεθερο σου ειναι αλλο ζητημα....
Απο εκει και περα εσεις ξερετε τι ειδους σοβαροτητα θα δωσετε στην δουλεια και πως θα την κανεται...

Edit:Προς Θεου δεν εχω τιποτα με τους Πακιστανους,οι ανθρωποι δουλεια θελουν,αλλα γενικως με τον κατασκευαστικο τομεα ειναι μετρημενοι στα δακτυλα αυτοι που γνωριζουν...

Aπο οτι βλεπω παλι κανονισμενη ειναι η δουλεια...!!!;)

3 χιλιοστα παχος για φωτοβολταικα μπορει οντως να ειναι υπερβολικα αλλα ειναι safe επιλογη και αυτος που σαν το ειπε καλα εκανε γιατι παιζουν πολλα και διαφορα ρολο......αλλα και 1.5mm γινεται...
Ξυλινες βασεις για τα αυτα ουτε για αστειο δεν θα εβαζα και απορω πως εχουν αντεξει σε εξωτερικες συνθηκες...

Βοηθους Πακιστανους εχω δει και εγω...οχι ομως να αναλαμβανουν δουλεια..τωρα εαν θα γινει με επιβλεψη/υλοποιηση απο τον πεθερο σου ειναι αλλο ζητημα....
Απο εκει και περα εσεις ξερετε τι ειδους σοβαροτητα θα δωσετε στην δουλεια και πως θα την κανεται...

Edit:Προς Θεου δεν εχω τιποτα με τους Πακιστανους,οι ανθρωποι δουλεια θελουν,αλλα γενικως με τον κατασκευαστικο τομεα ειναι μετρημενοι στα δακτυλα αυτοι που γνωριζουν...
Ξύλινες βάσεις με καδρονια και ταβλες αν και έχουν κάποιες κόντρες με.μασιφ σίδερα και στέκονται 21 πάνελ σε ταράτσα. Από μακριά απλά εξέχουν τα ξύλα λίγο αλλά κανείς δε.το καταλαβαίνει ούτε καν εγώ.

Όσο αφορά το θέμα δε ξερω πως κοστολογείται και πόσο στραβά μπορεί να πάει. Φυσικά και δε θα γνωρίζει αλλά είναι απλή κατασκευή θεωρώ απίθανο να πέσει στο κεφάλι. Δε ξέρω δηλαδή πιο ώφελος θα εχω με παραπάνω κόστος. Εδώ έκανε μάστορας πατάρι στο πατρικό μου 20τμ πριν καμία 15ρια χρόνια και έχει ενώσει τους.κοιλοδοκους με λίγες Πόντες και δεν έχει πέσει ακόμα.
Εχω χρυσοπληρωσει μάστορες και κάνανε βλακείες.

Δεν εχω παρει τιμες απο πακιστανους αλλα θα τους απορρίψω at all costs.
Δε ξερω τι εφταιγε αλλα μου φαινοταν πως δε το ειχαν πολυ. Ηρθαν 2 πακιστανοι και ο ενας εκανε μεταφραση ας πουμε.
Λεω του πακιστανου διαστασεις των πανελ και πως θα γινει και ισως δε καταλαβε και πηγε να μετρησει τα πανελ και φυσικα μετρησε οτι να ναι.
Μετα δεν ειχε καταλαβει και ελεγε να τα βαλει πανω στο μπαλκονι και οχι ως περγκολα που στην ουσια το αχρηστευει.
Μετα ζωγραφιζε κατι και αντι να κανει καποιο σχεδιο ζωγραφιζε κουτακια 21 πανελ. Δε μετρησε ουτε υψος τιποτα και φυσικα θα τα φερνανε κομμενα και ετιμα . Αλλα οπως τα μετρησε το θεωρω απιθανο να χωρεσουν.
Γενικα ηταν αδυνατη η συνενόηση. Δεν ειναι επιστημη αλλα νομιζω πως δεν αξιζει την ταλαιπωρία κανονισα το δευτερο ραντεβου με τον επαγγελματια.

Το πλανο που εχω καταληξει ειναι να γινει 6 μέτρα επι 5 με καποια κλιση προς το νοτο. Τα σιδερα που προτεινε ο σιδερας ειναι 80χ80χ2 γαλβανιζε και πανω 80χ40.
Αρχικα σκεφτομουν χωρις καποια οροφη αλλα δε ξερω αν αξιζει να βαλω καποια λαμαρινα για τα νερα και αν θα φαινεται ασχημο. Απο την αλλη δε νομιζω να φαινεται καθως ειναι ψηλα και θα εχει πανελ απο πανω.
Επισης σκεφτομαι πως αν μπει λαμαρινα θα μπορω να το καλυψω απο κατω μετα με κατι πχ γυψοσανιδα που το εχω δει

Θα φτιάξω και εγώ σκέπαστρα στον κήπο για τα αυτοκίνητα σύντομα και θα βάλω net-metering. Δύο των 5χ4.5 περίπου, ανάλογα με τα πάνελ που θα χρειαστώ.
Μάλλον θα μπούν στο ένα σκέπαστρο μιας και με καλύπτει οριακά τώρα.

Στο μέλλον θα προσθέσω και στο άλλο σκέπαστρο όταν αγοραστεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η κλίση είναι μεγάλη. Με ~4μ πλάτος αν στη μία έχεις 2μ ύψος στην άλλη πρέπει να έχεις 3μ περίπου.
Όσο φεύγεις απο το ιδανικό τόσο μειώνεται η απόδοση.

Επίσης τα πάνελ χάνουν απόδοση όσο ζεσταίνονται. Απο κάτω δηλαδή πρέπει να είναι ελεύθερα να περνάει ο αέρας.
Θα μπορούσες να προσθέσεις κάποιο πανί με μικρότερη κλίση αν θες να κόψεις τα νερά.

• Like
Reactions: Χιωτης
Θα φτιάξω και εγώ σκέπαστρα στον κήπο για τα αυτοκίνητα σύντομα και θα βάλω net-metering. Δύο των 5χ4.5 περίπου, ανάλογα με τα πάνελ που θα χρειαστώ.

Στο μέλλον θα προσθέσω και στο άλλο σκέπαστρο όταν αγοραστεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η κλίση είναι μεγάλη. Με ~4μ πλάτος αν στη μία έχεις 2μ ύψος στην άλλη πρέπει να έχεις 3μ περίπου.

Επίσης τα πάνελ χάνουν απόδοση όσο ζεσταίνονται. Απο κάτω δηλαδή πρέπει να είναι ελεύθερα να περνάει ο αέρας.
Θα μπορούσες να προσθέσεις κάποιο πανί με μικρότερη κλίση αν θες να κόψεις τα νερά.
Δεν ειχα σκεφτει οτι μπορει να εχει θεμα με θερμοκρασια βεβαια τα βαραει ο ηλιος απο την αλλη.
Κλιση δε με παιρνει να βαλω μεγαλη αλλα θεωρητικα δεν ειναι φοβερες οι απωλειες αν πιασω εστω 10μοιρες.
Το πανι απο που θα μπει ομως απο κατω; Παντως ξερω αν ειναι τοσο θεμα γιατι τα βαζουν και σε πανελ οροφης.(βιομηχανικη οροφη)

7208828930_9d377331fa_b.jpg

Δεν είναι κάτι το τραγικό. Απλά όταν γίνει η μελέτη πρέπει να υπολογιστεί να βάλεις περισσότερα πάνελ.

Να μας ενημερώνεις...

• Like
Reactions: teodor_ch
Όντως να ενημερώσεις Θoδωρη για την κατασκευή καθώς με 4 μέτρα μόνο πλάτος να έχει υψομετρικη διαφορά 1 μέτρο είναι υπερβολικό καθώς συναφή περισσότερο με κατασκευη τέντας πάρα για σκεπαστρο...Είναι τεράστια η κλίση και κατασκευαστικά δημιουργούνται περισσότερες δυσκολίες..
Δεν χρειάζεται κατα την απόψη μου....
Εκτός και αν υπάρχει λόγoς που γίνεται αυτό...Θα μας πεις..

• Like
Reactions: teodor_ch
Με πλάτος 4 μέτρα (πλευρά C)
και υψομετρική διαφορά 2.3μ (πλευρά A) έχουμε γωνία ~30 μοίρες.

Δές και τον πίνακα παραπάνω με τις απώλειες. Δεν λέω ότι θα το κάνω τόσο. Θα το δούμε στην πορεία ανάλογα την παραγωγή. Πόσα πάνελ χωράνε κλπ.

1651591484473.png

Για τα πάνελ/φωτοβολταϊκά περισσοτερο ισχύει αυτό...το ανέβασες το link όπου το αναγράφει αυτό βρε συ...!!!
Δεν έχω δει πουθενά σκεπαστρο κηπου η υπαίθριου γκαράζ με τέτοια κλίση...άντε 15 μοίρες το πολύ..
Εάν βάλεις 30 μοίρες θες και περισσότερα σε μετρα πανελ...
Εκτός και εάν θες να πρωτοτυπησεις...

Last edited:
1) Είναι ανάμεσα σε ελιές οπότε δεν φαίνεται πολύ (ξέρω θα θέλει κλαδέματα)
2) Δεν θα είναι αυτόνομη κατασκευή. Τα δύο σκέπαστρα θα ενώνονται και μεταξύ τους και με μία αποθήκη παραδίπλα.
3) Τα πάνελ δεν είναι μέρος της κατασκευής αλλά κουμπώνουν απο πάνω. Οπότε μπορώ να έχω σκέπαστρο χωρίς πάνελ (λογικά θα μπεί και πανί οπότε απο κάτω δεν θα φαίνεται)

Οι μοίρες θα υπολογιστούν βάση
1) πόσα πάνελ χωράνε
2) τι πάνελ βρίσκω στην αγορά (με εγγυήσεις κλπ) και πόσο παράγουν
3) τις διαστάσεις αυτών

Μέση κατανάλωση ανα έτος έχω 4.500-5.000kWh με παράλληλη χρήση υγραερίου για θέρμανση και φούρνο/μάτια κουζίνας.
Στοχεύω παραγωγή ~5.500/έτος (το οποίο έχει μία μείωση κάθε χρόνο) για να δουλεύω παραπάνω το AC (όσο λείπουμε απο το σπίτι).
Σκέφτομαι μήπως πάω για 6.000kwh/έτος για να ρίξω ακόμα περισσότερο την κατανάλωση υγραερίου. Θα το δώ στη μελέτη και στη διαφορά κόστους.

• Like
Reactions: KOSSTV
1) Είναι ανάμεσα σε ελιές οπότε δεν φαίνεται πολύ (ξέρω θα θέλει κλαδέματα)
2) Δεν θα είναι αυτόνομη κατασκευή. Τα δύο σκέπαστρα θα ενώνονται και μεταξύ τους και με μία αποθήκη παραδίπλα.
3) Τα πάνελ δεν είναι μέρος της κατασκευής αλλά κουμπώνουν απο πάνω. Οπότε μπορώ να έχω σκέπαστρο χωρίς πάνελ (λογικά θα μπεί και πανί οπότε απο κάτω δεν θα φαίνεται)

Οι μοίρες θα υπολογιστούν βάση
1) πόσα πάνελ χωράνε
2) τι πάνελ βρίσκω στην αγορά (με εγγυήσεις κλπ) και πόσο παράγουν
3) τις διαστάσεις αυτών

Μέση κατανάλωση ανα έτος έχω 4.500-5.000kWh με παράλληλη χρήση υγραερίου για θέρμανση και φούρνο/μάτια κουζίνας.
Στοχεύω παραγωγή ~5.500/έτος (το οποίο έχει μία μείωση κάθε χρόνο) για να δουλεύω παραπάνω το AC (όσο λείπουμε απο το σπίτι).
Σκέφτομαι μήπως πάω για 6.000kwh/έτος για να ρίξω ακόμα περισσότερο την κατανάλωση υγραερίου. Θα το δώ στη μελέτη και στη διαφορά κόστους.
Μια χαρά θα είσαι βέβαια έχεις μικρή κατανάλωση. Εγώ υπερδιπλάσια. Αέριο θες πολλά λίτρα;

Θoδωρη συγχωραμε αλλα τωρα καταλαβα οτι θες πανω απο το σκεπαστρο των αυτοκινητων θες να βαλεις πανελ φωτοβολταικα...!!!:confused:
Εαν υπαρχει ανοιγμα ωστε να τα βλεπει ο ηλιος τοσο χαμηλα εισαι οκ....Οποτε μια χαρα το σκεφτεσαι...

Μια χαρά θα είσαι βέβαια έχεις μικρή κατανάλωση. Εγώ υπερδιπλάσια. Αέριο θες πολλά λίτρα;
~€250/έτος για θέρμανση και κουζίνα αν θυμάμαι καλά
που φέτος το έριξα πολύ στο ρεύμα και στα ξύλα λόγο αύξησης τιμής
(στο ρεύμα δεν έχω αύξηση γιατί έχω το παλιό myhomeenter μέχρι τον Αύγουστο)

~€250/έτος για θέρμανση και κουζίνα αν θυμάμαι καλά
που φέτος το έριξα πολύ στο ρεύμα και στα ξύλα λόγο αύξησης τιμής
(στο ρεύμα δεν έχω αύξηση γιατί έχω το παλιό myhomeenter μέχρι τον Αύγουστο)
Μια χαρά εχεις μικρή κατανάλωση.