Μάστορες τα φώτα σας!!

Ουφφφ και τρόμαξα..

Ευχαριστώ πολύ παιδιά !!

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Εκτός από αυτό που σου είπε ο Κυριάκος, άλλοι πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι:
- Η κοπή δεν είναι απόλυτα ίσια
- Η κοπή δεν είναι απόλυτα κάθετη σε όλο το μήκος
-Ο σφιγκτήρας πιέζει πιο πολύ την μία όψη οπότε η άλλη κάνει κοιλιά (και κενά).
Αν με δυνατό σφίξιμο κλείνουν τα κενά, στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλημα.
Από παρόμοια προβλήματα με αυτό που δείχνεις και που είχα κι εγώ, θεωρώ ότι ίσως παίζει κάποιο ρόλο και το παγκοπρίονο που έχουμε (δεν έχω δοκιμάσει κάποιο καλύτερο για να είμαι και σίγουρος).

ένα μικρό update:

Ναι, παίζει ρόλο το παγκοπρίονο που έχουμε. Είμαι σίγουρος. Νομίζω πως δεν είναι κατασκευασμένο να παίζει σε ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού. Λογικό είναι, όχι μόνο για την κατηγορία του, αλλά και για το είδος του εργαλείου. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του, νομίζω.
Το συνειδητοποίησα σήμερα που πέρασα τα περισσότερα από αυτά τα πηχάκια από το κυλινδρικό τριβείο.

Αυτά τα πηχάκια είναι ζευγάρια. Δηλαδή niangon / Οξιά, κοβόντουσαν ανά δυο στο ίδιο πλάτος.
Μετά, κούναγα τον φράχτη και έκοβα ένα άλλο ζευγάρι κλπ.

Εκεί φάνηκε πως, αν και θα έπρεπε, κανένα από αυτά τα ζευγάρια ξύλων δεν ήταν απολύτως ίδια, αλλά ούτε και εντελώς επίπεδα (εκεί που έκοβε ο δίσκος).
Τα κενά που είχα σημειώσει ήταν μεγάλα και που παρέμεναν σε κάποιο βαθμό, ακόμα και μετα που τα έσφιγγα με τον σφιγκτήρα, εξαφανίστηκαν 100% μετά το τριβείο και αυτό που βλέπεις στη - πρόχειρη - φωτογραφία, είναι χωρίς καν σφιγκτήρα!

20240521_201205.jpg

Θέλω να πω πως, ναι, παίζουν ρόλο και τα ξύλα και η υγρασία τους, αλλά η ακρίβεια ενός παγκοπρίονου έχει κάποια όρια.
Από εκεί και πέρα πρέπει να συνεχίζεις με άλλο εργαλείο.
Τα γράφω αυτά εμπειρικά, μπορεί να κάνω λάθος.
Εντάξει, δεν ξέρω πως συμπεριφέρεται ένα παγκοπρίονο πολλών χιλιάδων ευρώ, κρίνω απλώς από τα δικά μας.
Αν κάποιος έχει εμπειρία από κάποιο ακριβό, ας μια διαφωτίσει :)

φαντάζομαι σε ξύλο για να έχει κανείς καλύτερες ανοχές θα χρειάζεται cnc

ένα μικρό update:

Ναι, παίζει ρόλο το παγκοπρίονο που έχουμε. Είμαι σίγουρος. Νομίζω πως δεν είναι κατασκευασμένο να παίζει σε ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού. Λογικό είναι, όχι μόνο για την κατηγορία του, αλλά και για το είδος του εργαλείου. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του, νομίζω.
Το συνειδητοποίησα σήμερα που πέρασα τα περισσότερα από αυτά τα πηχάκια από το κυλινδρικό τριβείο.

Αυτά τα πηχάκια είναι ζευγάρια. Δηλαδή niangon / Οξιά, κοβόντουσαν ανά δυο στο ίδιο πλάτος.
Μετά, κούναγα τον φράχτη και έκοβα ένα άλλο ζευγάρι κλπ.

Εκεί φάνηκε πως, αν και θα έπρεπε, κανένα από αυτά τα ζευγάρια ξύλων δεν ήταν απολύτως ίδια, αλλά ούτε και εντελώς επίπεδα (εκεί που έκοβε ο δίσκος).
Τα κενά που είχα σημειώσει ήταν μεγάλα και που παρέμεναν σε κάποιο βαθμό, ακόμα και μετα που τα έσφιγγα με τον σφιγκτήρα, εξαφανίστηκαν 100% μετά το τριβείο και αυτό που βλέπεις στη - πρόχειρη - φωτογραφία, είναι χωρίς καν σφιγκτήρα!

View attachment 233963

Θέλω να πω πως, ναι, παίζουν ρόλο και τα ξύλα και η υγρασία τους, αλλά η ακρίβεια ενός παγκοπρίονου έχει κάποια όρια.
Από εκεί και πέρα πρέπει να συνεχίζεις με άλλο εργαλείο.
Τα γράφω αυτά εμπειρικά, μπορεί να κάνω λάθος.
Εντάξει, δεν ξέρω πως συμπεριφέρεται ένα παγκοπρίονο πολλών χιλιάδων ευρώ, κρίνω απλώς από τα δικά μας.
Αν κάποιος έχει εμπειρία από κάποιο ακριβό, ας μια διαφωτίσει :)

Νίκο μπορείς να μας μιλήσεις, είμαστε δικοί σου άνθρωποι. Ποιό είναι το μηχάνημα που θα αντικαταστήσει το DEWALT; 😁😁😁
Και μην ξεχνάς, ότι λέγεται στο AVCLUB μένει στο AVCLUB.

giphy.gif

• Haha
Reactions: newbie and nikfor
Νίκο μπορείς να μας μιλήσεις, είμαστε δικοί σου άνθρωποι. Ποιό είναι το μηχάνημα που θα αντικαταστήσει το DEWALT; 😁😁😁
Με έχετε παρεξηγήσει και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. :unsure::rolleyes:

Έκλεισα από εργαλεία λέμε. Του χρόνου πάλι ίσως πάρω κάτι.
Τόσες φορές το έχω πει φέτος! Γιατί δεν με πιστεύετε;
:p:D:ROFLMAO:

Σοβαρά, ούτε που σκέφτηκα να αλλάξω το DeWalt. Είμαι υπέρ-ευχαριστημένος.

ένα μικρό update:

Ναι, παίζει ρόλο το παγκοπρίονο που έχουμε. Είμαι σίγουρος. Νομίζω πως δεν είναι κατασκευασμένο να παίζει σε ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού. :)
Κι εγώ εμπειρικά έχω βγάλει το συμπέρασμα. Λίγο κάποια ελαστικότητα του φράκτη, λίγο κάποια ανωμαλία στην επιφάνεια του παγκοπρίονου, τα τινάγματα που κάνει ο δίσκος στο σταμάτημα (στις κατά μήκος κοπές αυτό δεν επηρεάζει)...
Κουβέντα να γίνεται βέβαια. Με τα ξύλα δεν χρειάζεται και μηχανουργική ακρίβεια, αρκεί να μην φαίνεται κάτι άσχημο στο τελικό προϊόν.
ΥΓ: Για κοπές σαν αυτές που δείχνεις βοηθάει πολύ να τις κάνεις με featherboard (φαντάζομαι έτσι τις κάνεις, το γράφω πληροφοριακά)

• Like
Reactions: nikfor
μιας και η συζητηση στρεφεται γυρω απο παγκοπριονα και την ακριβεια τους
στο δικο μου εχω μια διαφορα ενος με δυο χιλιοστα στην μια διαγωνιο
Επιλογή_079.jpgΕπιλογή_080.jpg

το θεωρουμε προβλημα ή κατι που δεν ενοχλει;

μιας και η συζητηση στρεφεται γυρω απο παγκοπριονα και την ακριβεια τους
στο δικο μου εχω μια διαφορα ενος με δυο χιλιοστα στην μια διαγωνιο
View attachment 233978View attachment 233979

το θεωρουμε προβλημα ή κατι που δεν ενοχλει;
Δεν το καταλαβα, αν θες αναλυσε το λιγο.

Το πόσο ίσια είναι η επιφάνεια εννοεί νομίζω.

Ρώτα στην εγγύηση μήπως σου αλλάζουν την πάνω επιφάνεια.
Αλλιώς μπορείς να τη βγάλεις να την πάς σε μηχανουργείο να την φάνε λίγο να ισιώσει?

Με ένα sled δεν κάνεις δουλειά?
Ενοχλεί πολύ?

Τυχαία εικόνα
1716367410903.png

Το πόσο ίσια είναι η επιφάνεια εννοεί νομίζω.
αυτο ακριβως
δεν ειναι εντελως επιπεδο,
αν βαλεις μια πηχη, ή ενα κοματι κοντρα πλακε (διαγωνια παντα) στην μια γωνια υπαρχει κενο απο κατω.
αν πατησεις την πηχη στην μια πλευρα σηκωνεται στην αλλη
υπαρχει αυτο το κενο που βλεπεις στην φωτογραφια που φαινεται το φως απο την πισω πλευρα
οταν αφησεις την πηχη τοτε κλεινει το κενο απο την μια και δημιουργητε απο την αλλη

Με ένα sled δεν κάνεις δουλειά?
Ενοχλεί πολύ?
και το σλεντ "παλατζαρει" αν πατηθει στην γωνια. Ομως τωρα το εφτιαξα και δεν εχει δοκιμαστει αρκετα. Μεχρι τωρα οχι δεν ενοχλει.
θα χρειαστω ομως συντομα καποιες κοπες με σχετικη ακριβεια για το εργο που θελω να κανω.
οποτε μπαινω στην λογικη του ψαξιματος

......
ΥΓ: Για κοπές σαν αυτές που δείχνεις βοηθάει πολύ να τις κάνεις με featherboard (φαντάζομαι έτσι τις κάνεις, το γράφω πληροφοριακά)

Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση σου!
Το σκέφτηκα και εγώ εκ των υστέρων,

Είμαι απαράδεκτος, γιατί ενώ έχω feather board, δεν το χρησιμοποιώ. :confused:
Και το πρόβλημα γίνεται στις λεπτές λωρίδες που κόβω, εκεί που φοβάμαι και δεν πιέζω σωστά το ξύλο.
Απλώς, επειδή έκοβα πολλά διαφορετικά πλάτη, βαριόμουν να ρυθμίζω κάθε φορά το feather board και για αυτό το παρέλειψα, αλλά έχεις δίκιο, θα το χρησιμοποιώ από εδώ και πέρα για τέτοιου είδους κοπές και ας έχει το μπελά του.

@legeonarios , είναι αρκετά μεγάλη αυτή η ανοχή και θα σου δημιουργεί προβλήματα αν θέλεις κοπές ακριβείας. Πρέπει να λυθεί κάπως αυτό το θέμα :-/

• Like
Reactions: legeonarios
αρα πρεπει να απευθυνθω στην αντιπροσωπεια
ευχαριστω για τις απαντησεις

καθε νεα αποψη ευπροσδεκτη

αρα πρεπει να απευθυνθω στην αντιπροσωπεια
ευχαριστω για τις απαντησεις

καθε νεα αποψη ευπροσδεκτη
Από έρευνα στο διαδίκτυο, είναι γενικότερο το πρόβλημα με τα μη-επίπεδα παγκοπρίονα dewalt και γενικότερα με τα παγκοπρίονα αυτού του τύπου. Έχει να κάνει με το υλικό (αλουμίνιο) και το πως κατασκευάζονται, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα π/π. Θεωρώ ότι και να δεχτούν να σου κάνουν την αλλαγή, πάλι στραβό θα σου δώσουν - στην καλύτερη περίπτωση λιγότερο στραβό.

Θα σου πρότεινα, αφού φτιάξεις την καθετότητα του δίσκου σε σχέση με κάποιο πιο επίπεδο τμήμα του πάγκου, να χαρτογραφήσεις τα σημεία που ο πάγκος είναι πιο χαμηλός/ψηλός από το τμήμα αυτό. Μετά σκέψου με ποιες κοπές ποια ξύλα θα έχεις πρόβλημα και που πρέπει να αποφεύγεις να πιέζεις το ξύλο (όπως αυτό που γράφεις για το παλατζάρισμα στην γωνία).Για παράδειγμα, μια λακούβα μήκους 8 εκ ακριβώς δίπλα στον δίσκο, τα μεγάλα σε μήκος ξύλα την "καβαλάνε" οπότε δεν έχεις πρόβλημα - αν όμως βάλεις πίεση όταν περνάει πάνω από την τρύπα το ξύλο θα κάνει σούζα . Για τις κάθετες κοπές, με ένα μεγάλο σλεντ δεν έχεις προβλήματα επειδή καβαλάει ολόκληρο τον πάγκο.
Σκέψου έναν πάγκο, ίσιο στο κέντρο και πολύ στραβό στις άκρες, όπως στο παρακάτω σχήμα (το κόκκινο είναι ο δίσκος). Το μόνο πρόβλημα θα είναι με τα ξύλα με πολύ μεγάλο πλάτος (όταν κρέμεται εκτός πάγκου περισσότερο από το μισό ξύλο). Με τις υπόλοιπες κοπές δεν θα βλέπεις διαφορά.

Τέλος, αν είσαι μαζόχας, μπορείς να επιχειρήσεις να το κάνεις πιο επίπεδο . Μην το επιχειρήσεις για όλη την διαφορά - 2 χιλιοστά είναι πάρα πολύ.

Untitled1.jpg

Attachments

• Untitled1.jpg
    Untitled1.jpg
    15 KB · Views: 6
Από έρευνα στο διαδίκτυο, είναι γενικότερο το πρόβλημα με τα μη-επίπεδα παγκοπρίονα dewalt και γενικότερα με τα παγκοπρίονα αυτού του τύπου. Έχει να κάνει με το υλικό (αλουμίνιο) και το πως κατασκευάζονται, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα π/π. Θεωρώ ότι και να δεχτούν να σου κάνουν την αλλαγή, πάλι στραβό θα σου δώσουν - στην καλύτερη περίπτωση λιγότερο στραβό.
θα το ξαναπω: εισαι επιστημονας !!!!
καταπληκτικη δουλεια αυτη που εκανες με τον δικο σου παγκο.

Οση εμπιστοσυνη και να εχω στα χερια μου αυτο το επιπεδο δεν το φτανω.
Θα ξεκινησω , λογικα τις επομενες ημερες το εργο και στην πορεια βλεπω τι θα κανω
Αν προκειτε να μου το αλλαξουν με στραβο παλι, δεν εχει νοημα. Ασε που μπορει να ειναι χειροτερο.
βλεποντας και κανοντας λοιπον
σε ευχαριστω

• Like
Reactions: dk31
θα το ξαναπω: εισαι επιστημονας !!!!
Μπα, απλά είχα χρόνο λόγω covid (ήταν η περίοδος της κλεισούρας). :)
Αν τελικά κάτσεις να σημειώσεις τα στραβά σημεία ή σ' αυτό ή στην αλλαγή που θα σου κάνουν, ενημέρωσε να το κουβεντιάσουμε.

• Like
Εγώ θα δοκίμαζα με το σερβις αν γίνει δουλειά.
Αν όχι, τότε θα ρωτούσα σε μηχανουργείο.
Σίγουρα θα μπορούν να στο κάνουν τελείως ίσιο τρώγοντας τα "βουνά". Για το κόστος δεν έχω ιδέα.

• Like