Μάστορες τα φώτα σας!!

Ιδια αποψη ειχα και εγω μεχρι τα 20-22 μου κυριως επειδη μας πείραζαν τα καναρινια.
Οταν υιοθετήσαμε το πρωτο αδεσποτακι αλλαξα αποψη 180 μοιρες.
Δεν υπάρχουν τα γατονια.
Η δεσποινίς που εχουμε τωρα δεκα μηνων δεν αφηνει τπτ στην αυλη απο εντομα οτι κινειται συλλαμβάνεται.
Προχθες εφερε ενα σπουργιτι δυστυχως νεκρό και χθες ενα καναρινι που το ειχε σκασει απο καποιον.
Αυτο το εφερε ζωντανο!
Screenshot_2024-07-06-08-31-08-99_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg

Θέλω να παραγγείλω κάτι τέτοιο
αλλά δεν ξέρω αν κάνει για πιεστικό Nilfisk.
Γράφει ότι είναι 1/4'' αλλά εκεί που έχω το πιεστικό,δεν είναι και τόσο εύκολο να μετρήσω την διάμετρο του σωλήνα του.
Μπας και ξέρει κανείς εντελώς συμπτωματικά τι διάμετρο έχουν;

Νομίζω 1/4 δεν έχει κανένα επώνυμο. Εγώ πήρα αντάπτορα από parkside σε 1/4 για να μπορέσω να βάλω τέτοια στόμια

Συνάδελφοι ξυλουργοί, μια βοήθεια παρακαλώ.

Φτιάχνω αυτόν τον καιρό δυο πραγματάκια από μασίφ Οξιά.
  1. Έναν ελαφρύ πάγκο (βοηθητικός σε μια κουζίνα) από τρια ταβλάκια των 2cm που θα τα ενώσω με καβίλιες - μπισκότα και Titebond.
  2. Και ένα βαρύ χαμηλό τραπέζι σαλονιού, από τρεις τάβλες Οξιάς των 5cm που επίσης θα ενώσω με τον ίδιο τρόπο.
Ξεκίνησα από μασίφ ξυλεία από τον Μπίτη και τα μεν πρώτα τα πήγα σε έναν ξυλουργό για πλάνισμα - γώνιασμα - ξεφάρδισμα που τα έκανε ψιλοχάλια και αναγκάστηκα να τα "ξυρίσω" στο παγκοπριονο για να κολλάνε κάπως καλύτερα μεταξύ τους. :confused:
Προσπάθησα να τα κανω τέλεια (τα λεπτά) με παγκοπρίονο, πλάνισμα, τρίψιμο, αλλά δεν κατάφερα και τίποτα σπουδαίο.

2.jpg

Τα δεύτερα, τα χοντρά, τα πήγα σε άλλο, πολύ κάλο ξυλουργείο. Εκεί, αν και έκαναν πολύ καλή δουλειά, υπάρχουν κάποια ελάχιστα κενά (και σε κάποιο σημείο έχει πρόβλημα και το ίδιο το ξύλο).

1.jpg

Έχω 2 ερωτήσεις λοιπόν:
  • Πως κόβουν στα έπιπλα τόσο σωστά τις τάβλες και δεν υπάρχει κανένα κενό όταν τις ενώνουν; Υπάρχει κάποια έξτρα διαδικασία;

• Και, εγώ τώρα που θα τα κολλήσω και υποθέτω πως όταν στεγνώσουν θα παραμείνουν κάποιες χαραμάδες, τι να κάνω;
    Να βάλω κανονικό ξυλόστοκο, και μετά να τρίψω;
    Να βάλω αυτόν τον ελαστομερή που πήρα; Και τα δυο υλικά είναι στο χρώμα της Οξιάς.

3.jpg
Στο τέλος θέλω να περάσω
VITEX DIAXYL EXTRA ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΞΥΛΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΧΡΩΜΟ και μετά
VITEX LUSSOLAC ΒΕΡΝΙΚΙ ΞΥΛΟΥ ΝΕΡΟY ΑΧΡΩΜΟ SATIN

Τι να κάνω για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα; :unsure:

Συνάδελφοι ξυλουργοί, μια βοήθεια παρακαλώ.

Φτιάχνω αυτόν τον καιρό δυο πραγματάκια από μασίφ Οξιά.
  1. Έναν ελαφρύ πάγκο (βοηθητικός σε μια κουζίνα) από τρια ταβλάκια των 2cm που θα τα ενώσω με καβίλιες - μπισκότα και Titebond.
  2. Και ένα βαρύ χαμηλό τραπέζι σαλονιού, από τρεις τάβλες Οξιάς των 5cm που επίσης θα ενώσω με τον ίδιο τρόπο.
Ξεκίνησα από μασίφ ξυλεία από τον Μπίτη και τα μεν πρώτα τα πήγα σε έναν ξυλουργό για πλάνισμα - γώνιασμα - ξεφάρδισμα που τα έκανε ψιλοχάλια και αναγκάστηκα να τα "ξυρίσω" στο παγκοπριονο για να κολλάνε κάπως καλύτερα μεταξύ τους. :confused:
Προσπάθησα να τα κανω τέλεια (τα λεπτά) με παγκοπρίονο, πλάνισμα, τρίψιμο, αλλά δεν κατάφερα και τίποτα σπουδαίο.

View attachment 235913

Τα δεύτερα, τα χοντρά, τα πήγα σε άλλο, πολύ κάλο ξυλουργείο. Εκεί, αν και έκαναν πολύ καλή δουλειά, υπάρχουν κάποια ελάχιστα κενά (και σε κάποιο σημείο έχει πρόβλημα και το ίδιο το ξύλο).

View attachment 235914

Έχω 2 ερωτήσεις λοιπόν:
  • Πως κόβουν στα έπιπλα τόσο σωστά τις τάβλες και δεν υπάρχει κανένα κενό όταν τις ενώνουν; Υπάρχει κάποια έξτρα διαδικασία;

• Και, εγώ τώρα που θα τα κολλήσω και υποθέτω πως όταν στεγνώσουν θα παραμείνουν κάποιες χαραμάδες, τι να κάνω;
    Να βάλω αυτόν τον ελαστομερή που πήρα; Και τα δυο υλικά είναι στο χρώμα της Οξιάς.

View attachment 235912
Στο τέλος θέλω να περάσω

Τόσο μικρά κενά όταν βάλεις τους σφυγκτήρες θα κλείσουν. Αν μείνουν (πιστεύω πως δεν θα υπάρχουν κενά) λίγη ξυλόκολλα ανακατεμένη με σκόνη από το ίδιο το ξύλο και δεν θα φαίνεται τίποτα.

Ωραια προτζεκτακια (y)

Η ξυλοκολλα ανακατεμενη με πριονιδια του ιδιου ξυλου ειναι καλη λυση αλλα δεν ξερω αν ο στοκος ή το ελαστομερες αφηνει μικροτερο ιχνος (δυχρωμια με το ιδιο το ξυλο) μετα το φινιρισμα.

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Έχω 2 ερωτήσεις λοιπόν:

Στο τέλος θέλω να περάσω

• Δοκίμασες να βάλεις πίεση με τους σφιγκτήρες σωλήνα; Τα κενά δείχνουν μικρά (στις χοντρές σανίδες ακόμα μικρότερα) και λογικά θα κλείσουν ακόμα περισσότερο με το σφίξιμο κατά την κόλληση. Από αυτό που βλέπω, θεωρώ ότι δεν θα έχεις πρόβλημα - ακόμα κι αν μείνει λίγο κενό μετά το σφίξιμο/κόλληση, με ελάχιστο στόκο θα δείχνει τέλειο. Γενικά, κι εγώ με "ξύρισμα" ετοιμάζω τις σανίδες για κόλληση (αφαίρεση ελάχιστου υλικού στο παγκοπρίονο με δίσκο 60 δόντια). Μπορεί να χρειαστώ μερικά περάσματα μέχρι να μου αρέσει το αποτέλεσμα.
  • Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τον ελαστομερή στόκο, λογικά κάνει και λογικά προορίζεται να καλύπτει μεγαλύτερα κενά από αυτά της φωτογραφίας (?). Με τον απλό ξυλόστοκο δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Το σημείο που έχει σκάσει το ξύλο νομίζω θέλει κόψιμο γιατί θα φαίνεται πολύ η χαραμάδα στο σόκορο. Αν δεν σε παίρνει να το κόψεις βάλε το έτσι ώστε να κρύβεται.

@PONDINOS , @Χιωτης, @dk31 ,

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. :)
Με καθησυχάσατε κάπως, γιατί είχα ψιλοαπογοητευτεί.

Όχι, δεν δοκίμασα να τα βάλω στους σφιγκτήρες. Απλώς τα ακούμπησα το ένα δίπλα στο άλλο.
Οπότε ελπίζω πως θα μειωθεί τόσο το πρόβλημα (με στόκο ή κόλλα/ πριονίδι), που δεν θα ενοχλεί.

Ξεκίνησα να κάνω μια δοκιμή σε ένα ρετάλι με τα δυο είδη στόκων.

Ωραία, το προχωράω λοιπόν και θα σας ενημερώσω για όλα :)

Χτες το απόγευμα έφτιαξα για πρώτη φορά μπετό για να ισιώσω ένα σκαλοπάτι που έκανε ένα τοιχάκι του κήπου. Ακολούθησα μια συνταγή που βρήκα στο φόρουμ : 1 τσιμεντο, 3-4 αμμος, 5-6 χαλικι.
Γενικά δεν πήγε καλά και μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί ακόμα δεν είχε στεγνώσει: είχε μια ελαστικότητα σαν σκληρή πλαστελίνη.
Ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
- πόσο καιρό χρειάζεται περίπου μέχρι να γίνει πέτρα ; Να συμπληρώσω ότι το πρωί ποστίστηκε από το αυτόματο πότισμα το οποίο άφησα ανοιχτό (πίστευα ότι θα έχει στεγνώσει μέχρι τότε)
- ανακατεύουμε πρώτα τσιμέντο-άμμο-νερό και βάζουμε το χαλίκι στο τέλος; Με όλα τα υλικά μαζί δυσκολεύτηκα πολύ να ανακατεύω τα χαλίκια (ανακάτεμα στο χέρι με μυστρί).
- Το τσιμέντο το είχα 4-5 χρόνια αποθηκευμένο στο υπόγειο (κλειστό τσουβάλι). Είχε κάνει κάποιους σβώλους που γινόντουσαν πάλι σκόνη με πίεση και γενικά είχε την γνωστή μορφή της πολύ ψιλής σκόνης. Υπάρχει περίπτωση να είναι για πέταμα;
- Θα χρειαστεί να κάνω 4-6 τρύπες για ούπα - έπρεπε να είχα βάλει και πλέγμα; Οι διαστάσεις του είναι περίπου 70Χ15Χ15εκ (μήκος Χ πλάτος Χ ύψος) και οι τρύπες θα γίνουν όσο γίνεται μακριά από τις άκρες.

Περιμένω να δω το απόγευμα μήπως έφτιαξε καθόλου αν και μάλλον θα χρειαστεί ξύλωμα.

Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μία σκέψη που είχα κάνει για αυτό το πρόβλημα ήταν αφού στερεωθούν τα ξύλα χωρίς όμως να πιέζονται μεταξύ τους να έκανα ένα πέρασμα με το δισκοπρίονο πάνω στην ένωση.
Δεν το δοκίμασα γιατί δεν είχα εύκαιρους οδηγούς για να κάνω το πέρασμα και προτίμησα να μην το ρισκάρω.

• Like
Reactions: nikfor
To τσιμεντο εχει ληξει... Οι βωλοι ειναι απο την υγρασια. Κανονικα πρεπει να το πεταξεις τοσα χρονια που το΄χεις.
Για αυτο αργει να πηξει και αν πηξει δεν θα εχει αντοχη, αν και για το ισιωμα σκαλοπατιου δεν τρεχει και τιποτα.

Όχι, δεν δοκίμασα να τα βάλω στους σφιγκτήρες. Απλώς τα ακούμπησα το ένα δίπλα στο άλλο.

Έ μα….
Χωρίς σφιχτήρες είναι λάθος, ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν «φίλαγαν» μεταξύ τους.
Βάλε και δύο καδρονάκια κάθετα, με σφιχτήρες, για να μην ψιλο-κουρμπάρουν.

• Like
Reactions: newbie and nikfor
To τσιμεντο εχει ληξει... Οι βωλοι ειναι απο την υγρασια. Κανονικα πρεπει να το πεταξεις τοσα χρονια που το΄χεις.
Για αυτο αργει να πηξει και αν πηξει δεν θα εχει αντοχη, αν και για το ισιωμα σκαλοπατιου δεν τρεχει και τιποτα.
Μιχάλη ευχαριστώ.
Για την αναλογία που έγραψα παραπάνω (1 τσιμεντο, 3-4 αμμος, 5-6 χαλικι) είμαι οκ; Την μέτρησα κατά όγκο, και τώρα που το σκέφτομαι μήπως εννοούσαν κιλά ή σακκιά;

Η αναλογια παιζεται αναλογα τι ειδους μιγμα θελεις να φτιαξεις.
Εγω ακολουθω περιπου το 1:2:3 για μερη απο τσιμεντο, αμμο θαλασσης, χαλικι. Ευκολομνημονευτο αλλα καλυτερα να μας πει καποιες περισσοτερο γνωστης.

Μιχάλη ευχαριστώ.
Για την αναλογία που έγραψα παραπάνω (1 τσιμεντο, 3-4 αμμος, 5-6 χαλικι) είμαι οκ; Την μέτρησα κατά όγκο, και τώρα που το σκέφτομαι μήπως εννοούσαν κιλά ή σακκιά;
Δημήτρη σακιά..
10 τσουβάλακια αμμο και χαλικι θέλουν κατι.λιγοτερο απο 1 σακί 50κιλων σχεδόν..
Απλώς ήθελε περισσότερο τσιμεντο..
Χτες το απόγευμα έφτιαξα για πρώτη φορά μπετό για να ισιώσω ένα σκαλοπάτι που έκανε ένα τοιχάκι του κήπου. Ακολούθησα μια συνταγή που βρήκα στο φόρουμ : 1 τσιμεντο, 3-4 αμμος, 5-6 χαλικι.
Γενικά δεν πήγε καλά και μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί ακόμα δεν είχε στεγνώσει: είχε μια ελαστικότητα σαν σκληρή πλαστελίνη.
Ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
- πόσο καιρό χρειάζεται περίπου μέχρι να γίνει πέτρα ; Να συμπληρώσω ότι το πρωί ποστίστηκε από το αυτόματο πότισμα το οποίο άφησα ανοιχτό (πίστευα ότι θα έχει στεγνώσει μέχρι τότε)
- ανακατεύουμε πρώτα τσιμέντο-άμμο-νερό και βάζουμε το χαλίκι στο τέλος; Με όλα τα υλικά μαζί δυσκολεύτηκα πολύ να ανακατεύω τα χαλίκια (ανακάτεμα στο χέρι με μυστρί).
- Το τσιμέντο το είχα 4-5 χρόνια αποθηκευμένο στο υπόγειο (κλειστό τσουβάλι). Είχε κάνει κάποιους σβώλους που γινόντουσαν πάλι σκόνη με πίεση και γενικά είχε την γνωστή μορφή της πολύ ψιλής σκόνης. Υπάρχει περίπτωση να είναι για πέταμα;
- Θα χρειαστεί να κάνω 4-6 τρύπες για ούπα - έπρεπε να είχα βάλει και πλέγμα; Οι διαστάσεις του είναι περίπου 70Χ15Χ15εκ (μήκος Χ πλάτος Χ ύψος) και οι τρύπες θα γίνουν όσο γίνεται μακριά από τις άκρες.

Περιμένω να δω το απόγευμα μήπως έφτιαξε καθόλου αν και μάλλον θα χρειαστεί ξύλωμα.

Ας ξεκινήσουμε πως γινεται το χαρμάνι...
Έχεις σημασία πως το κάνεις...
Αλλιώς γίνεται σε κουβα μικρο η μεγαλο και αλλιώς κάτω σε δαπεδο..
Δεν αναφέρεις το που και πως το έκανες..

Ας δούμε πως γινεται ένα χαρμάνι...
Ας πάρουμε την περίπτωση του χύμα κάτω που είναι και είναι η πιο εύκολη..
Ρίχνεις άμμο πρώτα και χαλικι και τα ανακατεύεις..εποιτα ρίχνεις το τσιμέντο παντού με πασπαλισμα και ξανακατευεις πολύ καλά..

Κάνεις ένας λόφο/πυραμίδα και εποιτα το ανοίγεις να.κανεις ένα στεφάνι και στο κέντρο κενο..
Μέσα στο κενό ρίχνεις τελευταιο το νερό και εποιτα με μυστρι η φτυαρι αναλόγως την ποσότητα σπρώξεις από την μέσα πλευρά το υλικο ώσπου να σκεπαστεί όσο γίνεται το νερό..
Εαν ριξεις νερο πιο πριν θα τραβαει το υλικο και δεν θα ανακατευετει σωστά.
Ύστερα αρχίζεις και ανακατεύεις σιγά μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα..
Στο τέλος και μετά από 1 ώρα πασπαλίζουμε με τσιμεντο και εάν το θέλουμε επίπεδο το πετάμε με μυστρι.
Βρεχουμε ανά έξι ώρες το καλοκαίρι για να μην σκάσει από πάνω και το ξαναπατάμε με μυστρι αν χρειαστεί..

Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιουν οι περισσότεροι.. με κάποιες μικρές παραμετροποίησεις που είναι άνευ σημασίας..

Η περίπτωση του κουβα..
Σε μικρότερες ποσότητες εννοείται ότι ο κουβας ειναι η καλύτερη λύση...
Εκεί όμως πρώτα ρίχνουμε νερό και εποιτα σιγα-σιγα την άμμο και το χαλικι/γαρμιλι..
Αφού έχουν ανακατευτεί καλά τότε βάζουμε το τσιμεντο...
Η χρήση αναδευτηρα είναι ότι καλύτερο υπάρχει για να ανακατευτεί σωστά σε κουβα με μυστρι ενδεχομενος να μην γίνει..
Πάντα στις αναλογίες που χρειάζεται..

Κανονικα με την ζέστη 15 ποντοι θέλουν 3-4 μερες για στεγνωμα και πλήρη ωρίμανση για τρυπημα 7-10 μερες..
Το πλέγμα δεν είχε σχέση με το τρυπημα αλλά με το να κρατήσει συμπαγές το όλο μείγμα όταν.θα βγει από το καλούπι..

Βάλε σε παρακαλώ μια φώτο πριν το ξηλώσεις..

Θα μπορούσες να ρωτήσεις πρώτα ρε φίλε..ειναι κρίμα να.ξυλωνεις..!!!

Edit:Tο τσιμεντο εάν ήταν 4-5χρονων είχε πάρει υγρασία...δεν έκανε.. έπαιξε συμαντικο ρόλο στο μείγμα...

Last edited:
@PONDINOS , @Χιωτης, @dk31 ,

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. :)
Με καθησυχάσατε κάπως, γιατί είχα ψιλοαπογοητευτεί.

Οπότε ελπίζω πως θα μειωθεί τόσο το πρόβλημα (με στόκο ή κόλλα/ πριονίδι), που δεν θα ενοχλεί.

Ξεκίνησα να κάνω μια δοκιμή σε ένα ρετάλι με τα δυο είδη στόκων.

Ωραία, το προχωράω λοιπόν και θα σας ενημερώσω για όλα :)
Όπως σου είπαν τα βάλε κόλλα με πριονι ανάμεσα και σφηκτα...αν ξεκινήσει η κόλλα από έξω..
Αφού στεγνώσει την τρίβεις..
Εάν πάλι δεν σου αρέσει και εχι ψιλο κενα χρησιμοποιείς ξυλοστοκο ανακατεμένο με atlacoll η ότι άλλη σκληρή κόλλα έχεις...
Ετσι ο στοκος γίνεται συμπαγής και ελαστικος...και τριβεται μετά..

• Like
Reactions: nikfor
Κωστή ευχαριστώ - αναλυτικότατος όπως πάντα.
Δημήτρη σακιά..
10 τσουβάλακια αμμο και χαλικι θέλουν κατι.λιγοτερο απο 1 σακί 50κιλων σχεδόν..
Απλώς ήθελε περισσότερο τσιμεντο..
Τέλεια, αλλού για αλλού το πήγα.
Σε όγκο ή βάρος ξέρουμε πόσο αντιστοιχεί; Είναι δύσκολο να υπολογίσεις σε σακιά για πολύ μικρές ποσότητες μπετού.

Δεν αναφέρεις το που και πως το έκανες..
Σε μεγάλο πλαστικό κουβά.
Η περίπτωση του κουβα..
Σε μικρότερες ποσότητες εννοείται ότι ο κουβας ειναι η καλύτερη λύση...
Εκεί όμως πρώτα ρίχνουμε νερό και εποιτα σιγα-σιγα την άμμο και το χαλικι/γαρμιλι..
Αφού έχουν ανακατευτεί καλά τότε βάζουμε το τσιμεντο...
Η χρήση αναδευτηρα είναι ότι καλύτερο υπάρχει για να ανακατευτεί σωστά σε κουβα με μυστρι ενδεχομενος να μην γίνει..
Τα έριξα όλα μαζί (λάθος). Πάντως με το χαλίκι μέσα στον κουβά ήταν πολύ δύσκολο να ανακατέψεις με το μυστρί - είχε πολλή αντίσταση.
Κανονικα με την ζέστη 15 ποντοι θέλουν 3-4 μερες για στεγνωμα και πλήρη ωρίμανση για τρυπημα 7-10 μερες..
Το πλέγμα δεν είχε σχέση με το τρυπημα αλλά με το να κρατήσει συμπαγές το όλο μείγμα όταν.θα βγει από το καλούπι..

Βάλε σε παρακαλώ μια φώτο πριν το ξηλώσεις..

Θα μπορούσες να ρωτήσεις πρώτα ρε φίλε..ειναι κρίμα να.ξυλωνεις..!!!

Edit:Tο τσιμεντο εάν ήταν 4-5χρονων είχε πάρει υγρασία...δεν έκανε.. έπαιξε συμαντικο ρόλο στο μείγμα...
Το απόγευμα που τσέκαρα είχε στεγνώσει περισσότερο. Θα περιμένω 2 μέρες ακόμα, αν και το ξήλωμα μάλλον δεν το γλυτώνω όπως θα δεις στη φωτογραφία.

Το τοιχάκι είναι από τσιμεντόλιθους, έγινε επέκταση κάποια στιγμή το οποίο έκατσε χαμηλότερα (το "σκαλοπάτι").
Το πρώτο μίγμα απέτυχε τελείως. Αφαίρεσα το μισό χαλίκι και μπόλικο νερό και ότι έμεινε στον κουβά το ανακάτεψα (μόνο χαρμάνι δεν θύμιζε) και το άπλωσα (η πρώτη στρώση)
Μετά έκανα δεύτερο μίγμα με 1 τσιμέντο - 3 άμμο (κατά όγκο) + ελάχιστο χαλίκι, και το έστρωσα από πάνω (η 2η στρώση).
Το καλούπι το έβγαλα μετά από 1-2 ώρες όταν είχε ρουφήξει το νερό.

Ακόμα και να στεγνώσει το τσιμέντο κάποτε, φοβάμαι μην φύγει όλο το μπλοκ πάνω από το χαλίκι της 1ης στρώσης. Ο στόχος είναι να ντύσω όλο το πεζούλι με σανίδες ντεκ να γίνει κάπως σαν παγκάκι.
20240708_190211.jpg