Μάστορες τα φώτα σας!!

Η πλάκα έχει πάχος 15mm το σπασμένο τρυπάνι μπορεί να είναι 8-10mm μέσα της.

Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να την ζεστάνω;;;
Με την λογική ότι το αλουμίνιο θα ανοίξει πριν από το τρυπάνι;;

Με θερμοπίστολο δεν γίνεται;;

Η στυπτηρία τι είναι;;;

Φτιάξε ένα μίγμα νερού και στυπτηρίας 1:1 σε πυρέξ , ζέστανε το στους 90 και κράτησε το εκεί. Η στυπτηρία είναι ένα θειικό άλας ( θα το βρεις στα χημικά πχ Καλογερόπουλος αλλά και αλλού) που προσβάλλει το ατσάλι αλλά όχι το αλουμίνιο (δηλαδή το προσβάλλει αλλά παρα πολύ αργά). Τώρα το πόσο χρόνος θα χρειαστεί είναι σχετικό από 2 ώρες έως 2 ημέρες και εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να το κρατάς συνέχεια ζεστό για 2 ημέρες αλλά περιοδικά.

Βρηκε την ωρα να χαλασει το ηλεκτρικο ρολο της μπαλκονοπορτας....

Εκανα ελεγχοσ τον διακοπτη και φερνει ρευμα.

Ανοιξα το καπακι αλλα δεν ειχα χρονο για περισσοτερα.

Το μονο που ειδα ειναι δυο βιδακια ρυθμισης υψους κλεισιματος.

Μοτερ δεν ειδα πρεπει να ειναι μεσα στον σωληνα του ρολλου.

Σημερα θα δω περισσοτερα.

Εχει μεινει τερμα μαζεμενο επανω.

Μήπως έχει κολλήσει και βλέπει αντίσταση και δεν προχωράει? Δοκίμασε να το τραβήξεις προς τα κάτω και να πατήσετε τον διακόπτη.
Αν παίρνει ρεύμα τότε θα κοιτούσα πυκνωτή που συχνά χαλάνε.

Νομίζω αν είναι πυκνωτής έχει λιγότερη δύναμη αρχικά οπότε με το τράβηγμα μπορεί να δουλέψει για λίγο καιρό.

Καλημέρα Θοδωρη.

Δυστυχως δεν εκανε κιχ.
Ουτε με υποβοηθηση.

Ανοιξα το κασωμα και με την βοηθεια του κουνιαδου μου ανς δεξια ενας αριστερα ξευλτυλιξαμε το ρολο στρωση στρωση απο πανω μεχρι που εμφανιστηκέ ο άξόνάς. Πολυ επιπονη διαδικασια.
Γιαυτο αναφερω οτι αν ειναι να χαλασει θα ειστε τυχεροι να χαλασει οντας ξετυλιγμενο.

Έτσι καταφερα να βγαλω το ρολο πανω απο τον αξονα να λυσω τις βιδες και να βγάλω το μοτερ.
IMG20250620211526.jpg
Λυθηκαν οι σκουλοκοβίδες που συγκρατουν το μοτερ και το πηρα στα χερια μετα απο χτυπημα ωστε να βγει μεσα απο τον σωληνα του.

Ειδα το πλανητικο περιστροφικο συστημα το οποιο θα γρασαρω.

Θα ελενξω αν το μοτερ γυριζει με την επιστροφη μου σπιτι το απογευμα.

Ο πυκνωτής μετρηθηκε και ειναι οντως 5μF.

IMG20250620223145.jpg

Last edited:
Φτιάξε ένα μίγμα νερού και στυπτηρίας 1:1 σε πυρέξ , ζέστανε το στους 90 και κράτησε το εκεί. Η στυπτηρία είναι ένα θειικό άλας ( θα το βρεις στα χημικά πχ Καλογερόπουλος αλλά και αλλού) που προσβάλλει το ατσάλι αλλά όχι το αλουμίνιο (δηλαδή το προσβάλλει αλλά παρα πολύ αργά). Τώρα το πόσο χρόνος θα χρειαστεί είναι σχετικό από 2 ώρες έως 2 ημέρες και εντάξει καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να το κρατάς συνέχεια ζεστό για 2 ημέρες αλλά περιοδικά.

σε ευχαριστώ πολύ !!

"κρατάω" το ποστ σου και θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου για το τέλος, αφού θα ανοίξω όλες τις άλλες τρύπες όπως πρέπει, τα ανάλογα σπειρώματα όπου χρειάζεται κλπ...

σε ευχαριστώ πολύ !!

"κρατάω" το ποστ σου και θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου για το τέλος, αφού θα ανοίξω όλες τις άλλες τρύπες όπως πρέπει, τα ανάλογα σπειρώματα όπου χρειάζεται κλπ...
Γιατί σου έσπασε το τρυπάνι? Εαν είναι με Tian επικάλυψη( χρυσαφί) δεν κάνουν για αλουμίνιο, στο χέρι το κάνεις? Τι αλουμίνιο είναι ξέρεις? Χρησιμοποίησε οινόπνευμα οταν τρυπάς αλουμίνιο .

Καλημέρα Θοδωρη.

Δυστυχως δεν εκανε κιχ.
Ουτε με υποβοηθηση.

Ανοιξα το κασωμα και με την βοηθεια του κουνιαδου μου ανς δεξια ενας αριστερα ξευλτυλιξαμε το ρολο στρωση στρωση απο πανω μεχρι που εμφανιστηκέ ο άξόνάς. Πολυ επιπονη διαδικασια.
Γιαυτο αναφερω οτι αν ειναι να χαλασει θα ειστε τυχεροι να χαλασει οντας ξετυλιγμενο.

Έτσι καταφερα να βγαλω το ρολο πανω απο τον αξονα να λυσω τις βιδες και να βγάλω το μοτερ.

Λυθηκαν οι σκουλοκοβίδες που συγκρατουν το μοτερ και το πηρα στα χερια μετα απο χτυπημα ωστε να βγει μεσα απο τον σωληνα του.

Ειδα το πλανητικο περιστροφικο συστημα το οποιο θα γρασαρω.

Θα ελενξω αν το μοτερ γυριζει με την επιστροφη μου σπιτι το απογευμα.

Ο πυκνωτής μετρηθηκε και ειναι οντως 5μF.

1) Παίρνει ρεύμα το μοτερ?
2) Χωρίς φορτίο έτσι όπως το έχεις δουλεύει?
3) Μήπως κάποιο θερμικό/ασφάλεια έχει καεί εφόσον ο πυκνωτής είναι καλός?

Γιατί σου έσπασε το τρυπάνι?
γιατί δεν ήταν σταθερή η αλουμινένια πλάκα.
πλαγιολίσθησε από απροσεξία μου και το τρυπάνι δεν άντεξε την πίεση
Εαν είναι με Tian επικάλυψη( χρυσαφί) δεν κάνουν για αλουμίνιο,
αυτό δεν ήταν

στο χέρι το κάνεις?
όχι ακριβώς
με αυτή την βλακεία τρυπάω :

Τι αλουμίνιο είναι ξέρεις?
μπα... μου είπε το μαγαζί όταν το αγόρασα, αλλά το ξέχασα

Χρησιμοποίησε οινόπνευμα οταν τρυπάς αλουμίνιο .
(y)

Εαν είναι με Tian επικάλυψη( χρυσαφί) δεν κάνουν για αλουμίνιο, ....

Πριν διαβάσω το ποστ σου αγόρασα κάποια τρυπάνια της Bosch και είναι όλα "χρυσαφί" σαν αυτό αριστερά.
Το δεξί είναι σαν αυτό που έσπασε (αλλά Μ2,5)

IMG_20250621_154353_HDR.jpg

Άχρηστα για αλουμίνιο;;;

Last edited:
Στα χημικά εκεί στην Γερανίου , αφού τους εξήγησα τι θέλω να κάνω και το έψαξαν, μου έδωσαν αυτό:

IMG_20250621_154428_HDR.jpg

Είναι σαν ζάχαρη..
Πως φτιάχνω την αναλογία;;

Τι αναθυμιάσεις μπορεί να έχει;;
Πόσο επικίνδυνες στην τυχαία εισπνοή;;

Στον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας όπου θα το ζεστάνω στους 90° , τι ζημιά μπορεί να γίνει;;

Θα πρέπει η πόρτα του φούρνου να είναι ελαφρώς ανοιχτή ή όχι;;

Πριν διαβάσω το ποστ σου αγόρασα κάποια τρυπάνια της Bosch και είναι όλα "χρυσαφί" σαν αυτό αριστερά.

View attachment 254257

Άχρηστα για αλουμίνιο;;;
Διόρθωση.. BENMAN είναι τα τρυπάνια και όχι Bosch
Εκτός και να μου τα έβαλε σε κουτάκια Benman..

Όπως και να έχει έκανα 4 τρύπες με το Μ2
2 "στεγνές" , 1 με οινόπνευμα και 1 με λίπανση σε σπρέι..

Αυτή είναι η όψη του μετά την δουλειά:

IMG_20250621_205452_HDR.jpg

Σαν να μην βγήκε ποτέ από το κουτί...

Στεγνό πέρναγε εύκολα το αλουμίνιο.. με οινόπνευμα ακόμα πιο εύκολα.. με λίπανση, σκέτο βούτυρο.
Σαν να ήταν πλαστελίνη.

Σε κάποια τρύπα το "σύστημα" έχασε το κέντρο του και το τρυπάνι μετά το αλουμίνιο έτρωγε σίδερο.. το κατάλαβα μόνο από τα γρέζια..
Κάποια άλλη στιγμή το αλουμίνιο πάλι πλαγιολίσθησε.. αντί να σπάσει το τρυπάνι, (όπως την προηγούμενη φορά), σήκωσε στον αέρα όλη την πλάκα.
Προσεκτικά έδωσα ανάποδες στροφές και το τρυπάνι βγήκε αλώβητο για να ξεκινήσει 2η απόπειρα.

Το σετ της kwb είναι σκουπίδια μπροστά σε αυτά που πήρα σήμερα..

IMG_20250621_210934_HDR.jpg

• Like
Reactions: Χιωτης

Άχρηστα για αλουμίνιο;;;
Καταγραφή.JPG

• Like
Reactions: vlad66
Στα χημικά εκεί στην Γερανίου , αφού τους εξήγησα τι θέλω να κάνω και το έψαξαν, μου έδωσαν αυτό:

Είναι σαν ζάχαρη..
Πως φτιάχνω την αναλογία;;

Τι αναθυμιάσεις μπορεί να έχει;;
Πόσο επικίνδυνες στην τυχαία εισπνοή;;

Στον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας όπου θα το ζεστάνω στους 90° , τι ζημιά μπορεί να γίνει;;

Θα πρέπει η πόρτα του φούρνου να είναι ελαφρώς ανοιχτή ή όχι;;
1:1
καμία επικινδυνότητα, αν πεινάσεις το τρώς.
Γιατί στον φούρνο? στο μάτι και σε πυρεξ οχι σε μεταλλικό δοχείο.

το μτι

• Like
Η πλάκα έχει πάχος 15mm το σπασμένο τρυπάνι μπορεί να είναι 8-10mm μέσα της.
Εαν δεν δουλέψει φτιάξε μια EDM

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εαν δεν δουλέψει φτιάξε μια EDM

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

δεν θα χρειαστεί και συγνώμη για την αναστάτωση..

αφού είδα πόσο πιο γερά/καλά/αξιόπιστα είναι αυτά που αγόρασα σήμερα από αυτό που έσπασε μέσα στο αλουμίνιο, είπα να δοκιμάσω κάτι "τρελό"....

έβαλα στο "σταθερό" δράπανο (στο "σύστημα δλδ) ένα Μ2,5mm να "χτυπήσει" κατακούτελα το σπασμένο μέσα στο αλουμίνιο !!
η τρύπα στο αλουμίνιο θα είναι άνετη Μ4 και έτσι δεν με ένοιαζε αν θα γίνει μπουργάνα.. άλλωστε (δεν ξέρω γιατί) αγόρασα 4 τεμάχια στην Μ2,5
(από 2πλά και πάνω στις άλλες διαστάσεις)
Αν σπάσει, έσπασε... έχω άλλα 3 τέτοια.

"χτύπημα" με μεσοϋψηλές στροφές και συνέχεια έξω για καθάρισμα και νέα λίπανση..

Κάποια στιγμή πήρα και μια φωτογραφία:

IMG_20250621_213509_HDR.jpg

Αυτά πρέπει να είναι ρινίσματα από το σπασμένο τρυπάνι.. ώσπου τα ρινίσματα ήταν από καθαρό αλουμίνιο.....

Βούτυρο όταν βγήκε από την άλλη πλευρά

IMG_20250621_213550_HDR.jpg

η όψη του τρυπανιού μετά το καθάρισμα:

IMG_20250621_214037_HDR.jpg

Καλύτερες φωτογραφίες δεν μπορώ.. ότι φαίνεται, φαίνεται...

IMG_20250621_214057_HDR.jpg

το σακουλάκι με την "ΣΤΥΨΗ" θα μου μείνει καβάτζα.. το πυρέξ το χάρισα στην γυναίκα για κανα φαγητό στον φούρνο...
(ναι , δεν είχαμε πυρέξ ! σήμερα το αγόρασα και αυτό) ! :LOL:

Το αλουμίνιο θέλει προσοχή, μη σε ξεγελάει το οτι είναι πολύ μαλακό.
Λειώνει και κολλάει στα κοπτικά, γι’αυτό θέλει λίπανση και κοπτικό ξυράφι.
Επίσης χρειάζεσαι μια σωστή φρέζα. 😉

• Like
Reactions: newbie
Το αλουμίνιο θέλει προσοχή, μη σε ξεγελάει το οτι είναι πολύ μαλακό.
Λειώνει και κολλάει στα κοπτικά, γι’αυτό θέλει λίπανση και κοπτικό ξυράφι.

ναι ρε γμτ... ξέχασα την λίπανση και μόλις έσπασα και άλλο κοπτικό (Μ1,5) σε άλλο κομμάτι αλουμινίου..
θα το ξεκάνω με τον ίδιο τρόπο και ευτυχώς βρήκα καβάτζα κοπτικά που είχα μέχρι και Μ1 !
φυσικά και Μ1,5 κλπ...
Επίσης χρειάζεσαι μια σωστή φρέζα. 😉

με τον πόνο μου παίζεις ;;; :cry:

ΥΣ..
Το τρυπάνι που ..τρύπησε το σπασμένο, δεν έχει την ίδια καλή απόδοση με τα άλλα..
λογικό.. έφαγε πολλά ζόρια.
το "κοκκίνισα" ήδη με paint marker για να μην το χρησιμοποιώ...
(μη ρωτήσεις γιατί δεν το πετάω...) :LOL:

Last edited:
Γιατί ποτέ κανείς δεν μου είπε ότι τα κολαούζα έχουν σήμανση ως 1ο , 2ο , 3ο για να μην βγάζω τα μάτια μου όταν μπερδεύονται;;; :ROFLMAO:

IMG_20250623_164637_HDR.jpg

IMG_20250623_164701_HDR.jpg

Δάσκαλε Μπάμπη.... ;;;;

Μαστόρια;;; Το έχετε γράψει κάπου και μου ξέφυγε;;;

1 γραμμή το 1ο , 2 γραμμές το 2ο , καμία γραμμή το 3ο και τελευταίο..

Eγω δεν το ηξερα, να'σαι καλα που μας το ανεφερες :)

Aνεκαθεν χρησιμοποιουσα ενα κολαουζο (αυτο δηλαδη χωρις την σημανση, το μεγαλυτερο απο τα τρια) καθως δεν αντιμετωπισα ποτε κανενα θεμα με τα σπειρωματα που δημιουργουσα. Βεβαια παντα ειχα καλα και επωνυμα κολαουζακια με εξαιρεση δυο διαφορετικα σετακια Parkside, τα οποια παραδοξως βγηκαν αψογα!

• Like