Μάστορες τα φώτα σας!!

Γινεται σε σειρα;
Τοτε δεν θα εχουμε ταση στην καθε λαμπα 220 / αριθμο λαμπων;
Απο το Vολικο = V1+V2+V3+V................ ή δεν ισχυουν αυτα στο εναλλασομενο;
Απο περιεργεια ρωταω.

Γίνεται. Μια πηγή τάσης έχεις και είναι η 230 (Η παροχή σου). Δεν προστίθεται, γιατί πολύ απλά οι λάμπες δεν είναι πηγές τάσεις αλλά κατανάλωση. Η κάθε σου λάμπα είναι (I * R)

Γίνεται. Μια πηγή τάσης έχεις και είναι η 230 (Η παροχή σου). Δεν προστίθεται, γιατί πολύ απλά οι λάμπες δεν είναι πηγές τάσεις αλλά κατανάλωση. Η κάθε σου λάμπα είναι (I * R)
Δηλαδή σε σειρά ενώνουμε τα φώτα, συσκευές κλπ;

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Δηλαδή, επειδή δεν κατάλαβα, λες κ εσύ ότι οι λάμπες κλπ στο εναλλασσομενο μπαίνουν σε σειρά;

Στό εναλλασόμενο η συνδεσμολογία λαμπτήρων γίνεται καί σέ σειρά καί παράλληλα,μέ προυπόθεση νά εκτιμηθή η ολική τιμή αντίστασης γιατί δέν μπορούν νά μπούν απεριόριστοι λαμπτήρες,αυτό βέβαια ισχύει καί στήν παράλληλη σύνδεσμολογία αλλά είναι πιό εύκολο νά υπολογισθεί από ένα αρχάριο προσθέτοντας τήν ισχύ (Watt) τού συνόλου τών λαμπτήρων.Τό μειονέκτημα τής έν σειρά συνδεσμολογίας τό ανέφερε πολύ σωστά ο δραπέτης ότι άν καεί μιά λάμπα δεν θα ανάβει καμμία μετά,καί τό πλεονέκτημα τίς έν σειρά συνδεσμολογίας είναι ότι είναι πιό εύκολη η συνδεσμολογία καλωδίου μιάς πού κάθε λάμπα μεταξύ της χρησιμοποιή ένα καλώδιο π.χ τήν φάση στήν μιά άκρη,λάμπα-λάμπα ενώνεται μεταξύ τους,καί στό άλλο τέρμα ο ουδέτερος.

Last edited:
Δεν γινεται λαμπες 220v να τις βαλεις σε σειρα και να αναψουν εστω και μια φορα.

Μονο αν ο ηλιος βγει απ τη Δυση...:a0210:

Γιρλαντα ηθελε να φτιαξει το παλληκαρι με απλες λαμπες και ντουί...

Σε σειρα γινεται μονο αν το αθροισμα της ονομαστικης τασης των λαμπτήρων είναι 220v

Ηλεκτρολόγοι του forum τα... φώτα σας παρακαλώ.
Για το handmade τραπέζι του ρούτερ μου.
Ονομασία, ελληνικό ενεργό link, αξιόπιστη εταιρεία, 220 V.

Δεν γινεται λαμπες 220v να τις βαλεις σε σειρα και να αναψουν εστω και μια φορα.

Μονο αν ο ηλιος βγει απ τη Δυση...:a0210:

Γιρλαντα ηθελε να φτιαξει το παλληκαρι με απλες λαμπες και ντουί...

Σε σειρα γινεται μονο αν το αθροισμα της ονομαστικης τασης των λαμπτήρων είναι 220v

Φίλε Πάνο έχεις δίκιο,η συνδεσμολογία λαμπτήρων στά 220 volt καλό είναι νά είναι σέ παράλληλη σύνδεση,σέ εν σειρά σύνδεση όχι πώς δέν θά ανάβουν καθόλου,αλλά θά ανάβουν αμυδρά άν είναι λάμπες πυρακτώσεως,άν είναι λάμπες οικονομίας τότε δέν θά ανάβουν καθόλου.
γιαυτό ανέφερα μέ προυπόθεση νά εκτιμηθή η ολική τιμή αντίστασης στήν έν σειρά σύνδεση γιατί δέν μπορούν νά μπούν απεριόριστοι λαμπτήρες.

Φίλε Πάνο έχεις δίκιο,η συνδεσμολογία λαμπτήρων στά 220 volt καλό είναι νά είναι σέ παράλληλη σύνδεση,σέ εν σειρά σύνδεση όχι πώς δέν θά ανάβουν καθόλου,αλλά θά ανάβουν αμυδρά άν είναι λάμπες πυρακτώσεως,άν είναι λάμπες οικονομίας τότε δέν θά ανάβουν καθόλου.
γιαυτό ανέφερα μέ προυπόθεση νά εκτιμηθή η ολική τιμή αντίστασης στήν έν σειρά σύνδεση γιατί δέν μπορούν νά μπούν απεριόριστοι λαμπτήρες.
Εχεις δικιο μαστρο Δημητρη.
Πρεπει να εκτιμηθεί η συνολικη τιμη τασης.

Κωστα,βαλε απλα έναν εξωτερικο στεγανο διακοπτη πληκτρου και πριν απ αυτόν ένα μανιταρι stop πανικου.

Εχεις δικιο μαστρο Δημητρη.
Πρεπει να εκτιμηθεί η συνολικη τιμη τασης.

Κωστα,βαλε απλα έναν εξωτερικο στεγανο διακοπτη πληκτρου και πριν απ αυτόν ένα μανιταρι stop πανικου.

Καλημερα. Όμως αυτο το μαραφετι εχει το πλεονέκτημα οτι χωρίς να καταργήσεις το φις το εργαλείου, μπορείς να το τοποθετήσεις σε σταθερή βαση, τραπεζι κλπ και να το μετατρέψεις σε επιτραπέζιο. Οταν το χρειαστείς σαν κανονικό εργαλειο, απλά το αποσυνδέεις.
Αυτο που προτείνεις Πάνο, δεν πρέπει να αφαιρέσεις το φις ;

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Θα έχω την επιλογή π.χ. αν κοπεί κ έρθει εκ νέου το ρεύμα να μην ξεκινήσει το ρούτερ ?

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Αυτό γίνεται μόνο αν στην τροφοδοσία παρεμβάλλεις ένα ρελέ με κύκλωμα αυτοσυγκράτησης:

ON-OFF_Emergensy switch.jpg

Διαφορετικά σε ενδεχόμενη διακοπή . . . . . . :(

Last edited:
Όσο και αν το μπουτόν του OFF περισεύει λίγο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί σαν διακόπτης επείγουσας διακοπής.
Τα emergency switch έχουν λόγο που είναι έτσι φτιαγμένα και μάλιστα τα καλά μανιτάρια ενεργοποιούνται ακόμα και από το πλάι αν τα πιέσεις !
Γιατί ο πανικός φέρνει πολλά κακά και σίγουρα, κάκιστο έλεγχο κινήσεων ! :(

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Ηλεκτρολόγοι του forum τα... φώτα σας παρακαλώ.
Για το handmade τραπέζι του ρούτερ μου.
Ονομασία, ελληνικό ενεργό link, αξιόπιστη εταιρεία, 220 V.

Αυτο Κώστα εχω την εντύπωση οτι μπορείς να το παραγγείλεις σαν ανταλλακτικό για τα τραπέζια της Wolfcraft. Το 1500 και το 2000. Για ψαξτο λίγο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για αυτό ζήτησε ο παππούς κάτι έτοιμο.

Εδώ σ εχω
6f68047d21c4b74abb6f82d443e16cbe.jpg

Διόρθωση βαθουλομάτων σε ξύλο απο χαλάζι

Γεια χαρά,
Θα ήθελα την βοήθεια σας για να επιδιορθώσω την είσοδο του σπιτίου μου που έπαθε ζημιά απο την πρόσφατη χαλαζόπτωση.
Είναι η εξωτερική πόρτα μονοκατοικίας και είναι επενδυμένη με κέδρο. Το ξύλο είναι περασμένο με βερνίκι νερού εμποτισμού και μετά με ζελέ που την κάνει λεία (σχέδον σαν έπiπλο). Το χαλάζι σε ενα μεγάλο μέρος της πόρτας έκανε βαθουλώματα σε μέγεθος ρεβυθιού και αρκετό βαθος. Για να την τρίψω και να φύγουν τα σημάδια πρέπει να το φαω πολύ και δεν το θέλω.
Εχω ψάξει και εχω ρωτήσει σε διάφορα μαγαζία και ο καθένας μου λεει το δικά του: τριψτο ολο, μην το το τρίβεις, βάλε στόκο, μην βάλεις κτλπ, ο στόκος θα μαυρίσει, κερόστοκος, στόκος νερού κτλπ

Ιδανικά θα ήθελα να στοκάρω μετά να την τρίψω όλη και να επαναλάβω την αρχική διαδικασία (βερνίκι-ζελέ), τι στόκο πρέπει να περάσω και πως θα πρέπει να τοποθετηθεί ώστε να μην φαινονται τα σημάδια;

Καλημερα. Όμως αυτο το μαραφετι εχει το πλεονέκτημα οτι χωρίς να καταργήσεις το φις το εργαλείου, μπορείς να το τοποθετήσεις σε σταθερή βαση, τραπεζι κλπ και να το μετατρέψεις σε επιτραπέζιο. Οταν το χρειαστείς σαν κανονικό εργαλειο, απλά το αποσυνδέεις.
Αυτο που προτείνεις Πάνο, δεν πρέπει να αφαιρέσεις το φις ;

Μπορεις στη εξοδο να βαλεις μια πριζα.

Θα έχω την επιλογή π.χ. αν κοπεί κ έρθει εκ νέου το ρεύμα να μην ξεκινήσει το ρούτερ ?
Όχι,αν δεν υπαρχει ρελε με αυτοσυγκρατηση.

Επειδή υπαρχει ενδιαφερον εφτιαξα ένα ευκολο σχεδιο για οποιον θελει να υλοποιησει προστασια από αθελητη επανεκκινηση λογω διακοπης ρεύματος και ταυτόχρονα να ελεγχει μια ή πολλες καταναλώσεις.

Η πατεντα είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε εξτρα επαφες αυτοσυγκράτησης σε ακριβα ρελε,αλλα χρησιμοποιούμε μια υπαρχουσα επαφη από τριφασικο ρελε ραγας.

cedb93.jpg

Το μπουτον ON Μ2 πρεπει σε ηρεμια να είναι ανοικτο.
Το μπουτον OFF Μ1 πρεπει σε ηρεμια να είναι κλειστο.
Μπουτον πανικου μπορούμε να συνδεσουμε πριν την τροφοδοσια του ρελε
Στην εξοδο του ρελε μπορούμε να βαλουμε πριζα η πολυπριζο.

Μπορούμε με αυτό το συστημα να προστατεψουμε όλα τα εργαλεία ταυτόχρονα(φτιαχνοντας και τον αντιστοιχο,σε ισχυ ρελε)