Μάστορες τα φώτα σας!!

Πέρασα σήμερα (εντελώς τυχαία, μόνο του πήγε το αμάξι - δεν φταίω εγώ) στο λερόυ στο αεροδρόμιο, και ψιλο-ξενέρωσα.
Από την μια είχε τα άπαντα, από την άλλη όλα dexter. :frown:

Βρήκα ένα απλό sds Φ25, 46εκ. στα 20 ευρώ. Φυσικά και ρώτησα υπάλληλο που έχουν τα μπος, και με πήγε σε ένα διάδρομο που είχαν κάτι ρετάλια, παλιά ντεξτερ που έχουν καταργηθεί (τα νεότερα τα έχουν μπροστά), και κάτι ντε-βαλτ. Τα ντε-βαλτ ήταν όλα ψιλά (το μεγαλύτερο ήταν Φ16), και από ντέξτερ είχε το πιο παλιό μοντέλο αυτού που είχα βάλει στο καλάθι. Αλλά επειδή το έδιναν 10 ευρώ (μισή τιμή),
πήρα το παλιό τελικά.

Και με 7,5 ευρώ ένα 12άρι, σύνολο 18 ευρώ...

Το μπος Φ18 που γύρισα στο πράκτικερ έκανε 30 ευρώ μόνο του... :flipout:
Εντάξει, δεν πήρα μπος, αλλά για 2 τρύπες το θέλω. Θα δείξει...

Τι διαφορες εχουν οι κολλες που κυκλοφορουν στην αγορα?
Πχ η uhu των 6 /kg σε σχεση με τη tidebond? Οι πολυουρεθανης με της απλες κρυσταλιζε?
Γιατι να επιλεξω μια ακριβη κολλα σε σχεση με μια επωνυμη αλλα φθηνοτερη?

Η πολυουρεθανης ειναι π.χ για θαλασσα.ενα ξυλινο ψαροντουφεκο που εχω ως μελλοντικο προξεκτ θα γινει με πολυουρεθανης.

Πχ η uhu των 6 /kg σε σχεση με τη tidebond? Οι πολυουρεθανης με της απλες κρυσταλιζε?

Για να σου απαντήσει κάποιος ολοκληρωμένα όσον αφορά την uhu & την tidebond ή οποιεσδήποτε άλλες κόλλες θέλεις να αντιπαραθέσεις πρέπει να τις έχει δοκιμάσει, για να έχει ιδία άποψη. Για τις απλές κρυσταλιζέ σε σχέση με αυτές τις πολυουρεθάνης, έχω να σου πως ότι συνήθως οι πολυουρεθάνης είναι πιο δυνατές από τις απλές κρυσταλιζέ, και κυρίως εκτονώνουν μετά από λίγο από την στιγμή που κάνεις χρήση τους, πιάνοντας έτσι τα κενά όπως συμβαίνει και τον αφρό πολυουρεθάνης, που βάζουμε στις τοποθετήσεις κουφωμάτων κατά κύριο λόγο. Επίσης οι πολυουρεθάνης είναι πιο αντοχής χαρακτηριστικά στο νερό, και δει το θαλασσινό γιαυτό και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στην ναυσιπλοΐα. Τέλος οι πολυουρεθανικές κατά κύριο λόγο είναι πιο ακριβές από τις κρυσταλιζέ.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Οι πολυουρεθάνης αν δεν κάνω λάθος είναι πολύ ακριβότερες από τις απλές και επιτυγχάνουν καλυτερο κόλλημα και είναι και αδιάβροχες.
Πχ στα ξύλινα γυαλιά που έχω με επένδυση από ξύλο καρυδιάς (καπλαμάς) λόγω ιδρώτα ξεκόλλησαν, από τότε που έβαλα όμως Bison PU Max είναι βράχος.
Επίσης οι πολυουρεθάνης είναι πολύ τοξικές κόλλες (όχι σαν τις κυανοακρυλικές) αλλά καμία σχέση με τις απλές κρυσταλλιζέ.

Ωστόσο όπου θες καλή δύναμη συγκόλλησης σε συνάρτηση με κόστος κλπ παίρνεις κρυσταλλιζέ και είσαι καλυμμένος.

Γιατί να επιλέξεις Titebond τώρα. Εγώ το βλέπω αλλιώς, πολλοί την συστήνουν ως μία από τις καλύτερες κόλλες αλλά και προσωπικά που δοκίμασα την UHU του Lidl με 7 ευρώ/κιλό έμεινα πολύ ευχαριστημένος.
Τώρα τι 7 τι 9 ευρώ το κιλό. Κόλλα είναι δεν θα την φας σε 1 μέρα ή καλύτερα σε μία κατασκευή που θα κάνεις οπότε στην ουσία η διαφορά είναι αμελητέα για μένα.
Για να φας ένα κιλό κόλλα με μικρές κατασκευές θες 2-3 μήνες, αυτή η διαφορά των 3 ευρώ θα εξανεμιστεί πραγματικά.

Τέλος από την UHU σίγουρα η Titebond θα είναι κατιτις καλύτερη οπότε πάλι είσαι κερδισμένος! :)
Οπως σου είπα όμως σκέψου τι εφαρμογή θες να κάνεις αλλά καλής η κακώς πρέπει να τις έχεις και τις 2!

Υ.Γ: Τις προάλλες παρασκευάσα κόλλα καζείνης AURO. Εκτός από την ωραία μυρωδιά (φυσική) σύμφωνα με τον φίλο επαγγελματία που την δοκίμασε, κάνει εκπληκτική κόλληση και άμεσα.
Απλα επειδή είναι σε σκόνη πρέπει να ανακατευθεί καλά με νερό (1:1) και μετά να χρησιμοποιηθεί.
ΤΟ κόστος της είναι 26 ευρώ το κιλό και με ένα κιλό φτιάχνεις 2 κιλάς, οπότε 13 ευρώ το κιλό!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να σου απαντήσει κάποιος ολοκληρωμένα όσον αφορά την uhu & την tidebond ή οποιεσδήποτε άλλες κόλλες θέλεις να αντιπαραθέσεις πρέπει να τις έχει δοκιμάσει, για να έχει ιδία άποψη. Για τις απλές κρυσταλιζέ σε σχέση με αυτές τις πολυουρεθάνης, έχω να σου πως ότι συνήθως οι πολυουρεθάνης είναι πιο δυνατές από τις απλές κρυσταλιζέ, και κυρίως εκτονώνουν μετά από λίγο από την στιγμή που κάνεις χρήση τους, πιάνοντας έτσι τα κενά όπως συμβαίνει και τον αφρό πολυουρεθάνης, που βάζουμε στις τοποθετήσεις κουφωμάτων κατά κύριο λόγο. Επίσης οι πολυουρεθάνης είναι πιο αντοχής χαρακτηριστικά στο νερό, και δει το θαλασσινό γιαυτό και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στην ναυσιπλοΐα. Τέλος οι πολυουρεθανικές κατά κύριο λόγο είναι πιο ακριβές από τις κρυσταλιζέ.

Ακριβώς έτσι.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Ουπςςςςςςςςς....:bang: Αυτό το νήμα εγώ προσωπικά το είχα ξεχάσει τελείως....:smash:

Αλλο ερωτημα.
Οταν δουλευετε με καβιλιες, τη κολλα που τη βαζετε?
Εγω βαζω λιγη στη τρυπα και λιγη στη καβιλια.
Σκεφτομαι μηπως ειναι ασκοπο να βαλω στη καβιλια εφοσον βαζω στη τρυπα και τουμπαλιν.

Συναδελφοι ηθελα ρωτησω ποια η διαφορα στα βερνικια διαλυτου με νερου ? Εκτος οτι τα νερου ειναι αοσμα υπαρχει καποιο αλλο υπερ η κατα ?
Συγγνωμη για το ατονο,γραφω απο κινητο

Συναδελφοι ηθελα ρωτησω ποια η διαφορα στα βερνικια διαλυτου με νερου ? Εκτος οτι τα νερου ειναι αοσμα υπαρχει καποιο αλλο υπερ η κατα ?
Συγγνωμη για το ατονο,γραφω απο κινητο

Είναι ότι λέει ο τίτλους τους. Τα μεν (διαλύτου) διαλύονται με νέφτι τα δε με νερό. Τα διαλύτου μυρίζουν περισσότερο κατά την εφαρμογή τους και καλό είναι αν δουλεύονται σε κλειστό χώρο αυτός να αερίζεται καλά, ή αλλιώς να μην υπάρχει κόσμος στο δωμάτιο. Τα νερού είναι πιο φιλικά προς τον χρήστη και τα αραιώνεις με νερού. Βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο στην χρήση τους είναι ως τα διαλύτου έχουν καλύτερη καλυπτικότητα και πρόσφυση κατά την εφαρμογή τους.

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Είναι ότι λέει ο τίτλους τους. Τα μεν (διαλύτου) διαλύονται με νέφτι τα δε με νερό. Τα διαλύτου μυρίζουν περισσότερο κατά την εφαρμογή τους και καλό είναι αν δουλεύονται σε κλειστό χώρο αυτός να αερίζεται καλά, ή αλλιώς να μην υπάρχει κόσμος στο δωμάτιο. Τα νερού είναι πιο φιλικά προς τον χρήστη και τα αραιώνεις με νερού. Βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο στην χρήση τους είναι ως τα διαλύτου έχουν καλύτερη καλυπτικότητα και πρόσφυση κατά την εφαρμογή τους.

Ευχαριστώ γιά τήν απάντηση,τό γνωρίζω ότι τά διαλύτου αραιώνονται μέ διαλύτη καί τά νερού μέ νερό,απλά μέ ενδιαφέρει άν αντέχουν πιό πολύ στόν χρόνο τό ένα μέ τό άλλο,καί επίσης τα νερού είναι άοσμα η καί αυτά μυρίζουν αλλα λιγότερο ? Γιατι πρό 2 μήνες έβαψα ένα παράθυρο μέ γρύλλιες από έξω μέ διαλύτου καί ακόμα μυρίζει καί τώρα θέλω νά βάψω τά τζαμιλίκια,αλλά άν μυρίζει έτσι θά είναι ανυπόφορη η μυρωδιά μέσα καί σκέφτομαι γιά νερού.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Ευχαριστώ γιά τήν απάντηση,τό γνωρίζω ότι τά διαλύτου αραιώνονται μέ διαλύτη καί τά νερού μέ νερό,απλά μέ ενδιαφέρει άν αντέχουν πιό πολύ στόν χρόνο τό ένα μέ τό άλλο,καί επίσης τα νερού είναι άοσμα η καί αυτά μυρίζουν αλλα λιγότερο ? Γιατι πρό 2 μήνες έβαψα ένα παράθυρο μέ γρύλλιες από έξω μέ διαλύτου καί ακόμα μυρίζει καί τώρα θέλω νά βάψω τά τζαμιλίκια,αλλά άν μυρίζει έτσι θά είναι ανυπόφορη η μυρωδιά μέσα καί σκέφτομαι γιά νερού.

Όταν το διαλύεις με νέφτι και το απλώσεις, στεγνώνει γιατί πρακτικά εξατμίζεται το νέφτι που το έχεις αραιώσει (...και όχι το νερό αντίστοιχα με τα βερνίκια νερού, συνεπώς στεγνώνει και πιο γρήγορα γιατί το νέφτι εξατμίζεται πιο γρήγορα όπως καταλαβαίνεις από το νερό), και αυτό του δίνει μια "και καλά" τρόπον τινά μεγαλύτερη σκληράδα. Βέβαια όπως και εσύ επισημαίνεις έχεις το μείον της μυρωδιάς.

Επισης του νερου αν δεν καλυφθουν με βερνικι ξεβαφουν με νερο επισης.Δεν ξερω αν συμβαινει το ιδιο με τα διαλυτου.

Ru sure for that?
Δεν νομιζω να ειναι τοσο ευκολο να ξεβαψει ενα βερνικι νερου ή οχι.

Επίσης του νερού ανασηκωνουν τις ίνες του ξύλου με αποτέλεσμα να αγριευει το ξύλο.
Αυτό προσωπικά με εκνευρίζει αφάνταστα.

+1 :a0210: Βέβαια αυτό που το πας......μου ξέφυγε λόγο βιασύνης τελείως να το αναφέρω..... (αν και το έχω διαβάσει τόσες φορές εδώ μέσα!!!!)