Μάστορες τα φώτα σας!!

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Μηπως οι συγκεκριμενες λαμπες ειναι ασυμβατες με μπαλαστ?
Συμφωνα με ΑΙ υπαρχει τυπος G24d που λειτουργει με μπαλαστ.
G24d-3 αν δεν κανω λαθος.

Το μπάλαστ......
Και έλεγα γιατί το έχω μαζί με το φωτιστικό :LOL: . Είχα ξεχάσει πως λειτουργούν οι φθορίου :(
Θα κάνω άλλη μια δοκιμή με το μπάλαστ και βλέπουμε.

το L1/L2 δεν εχει σχεση με αλέ ρετούρ, αλλά με το να έχεις 2 διακόπτες που να ανάβουν τη μια ή την άλλη λαμπα χωριστα

• Like
Reactions: newbie
το L1/L2 δεν εχει σχεση με αλέ ρετούρ, αλλά με το να έχεις 2 διακόπτες που να ανάβουν τη μια ή την άλλη λαμπα χωριστα

To είχε γράψει και ο Δημήτρης @dk31 παραπάνω, αλλά δεν το διάβασα σωστά......

Έβαλα το μπαλαστ αλλά δεν βρήκα φις για το starter, οπότε έκανα μια δοκιμή μόνο με το μπαλαστ, δεν δούλεψε και θα πάρει τον δρόμο για την ανακύκλωση για ησυχάσει και αυτό και εγώ 😆

Καλησπέρα στην παρέα, καμία πρόταση για ηλεκτροκολληση; Με λίγο ψάξιμο καταλήγω στην helix mini 200A , αξίζει (105€) η να πάω σε κάτι άλλο;

Καλησπέρα στην παρέα, καμία πρόταση για ηλεκτροκολληση; Με λίγο ψάξιμο καταλήγω στην helix mini 200A , αξίζει (105€) η να πάω σε κάτι άλλο;
Η ηλεκτροκόλληση με σύρμα flux του Lidl (PIFDS120) είναι καλή (από ότι λένε οι σχετικότεροι με το άθλημα) και έχει 70 ευρώ. Προσωπικά, ως άσχετος, την βρήκα πολύ βολική/εύκολη για κάποιον που μόλις ξεκινάει να μαθαίνει.

• Like
Reactions: arma
Ευχαριστώ αλλά θέλω κάποια με ηλεκτρόδιο

Οι κριτικές για την helix γενικότερα είναι πολύ καλές. Εχει κάνει αρκετές παρουσιάσεις ο skmetal στο ΥΤ, αλλά δεν ξέρω αν έχει το μοντέλο που σε ενδιαφέρει.
Η helix mini 200A αναφέρει 60% στα 200Α (δηλ 6' συνεχούς κόλλησης) που προσωπικά το θεωρώ πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Αν θέλεις να κολλάς στράντζα και μασιφ κάγκελα, μια χαρά θα είναι.
Εγώ θα κοίταγα και σε TELWIN.
Στο νήμα Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες θα βρεις πολλές πληροφορίες.

• Like
Telwin? Με μια ματιά ακριβές είναι, ok για κάνα μερεμέτι που τη θέλω πιστεύω να κάνω δουλειά

Να την πάρεις για τις δουλειές που την θέλεις είναι μια χαρά εγώ έχω καιρό τώρα την HELIX SUPERMINI 140FI και δουλεύει μια χαρά ακόμα και στα 140Α.
Αυτές τις μέρες την έχω φέρει στα όρια της και δεν κολώνει.

• Like
Telwin? Με μια ματιά ακριβές είναι, ok για κάνα μερεμέτι που τη θέλω πιστεύω να κάνω δουλειά

Καλορίζικη!!!!!
Αν είναι για μερεμέτια, όλες κάνουν. Είπα για Telwin γιατί είδα 200Α και μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι την θέλεις για μεγάλες κατασκευές.
Σε στράντζα 2-3mm, κολλάμε με ηλεκτρόδιο 2,5 και 70-90Α (μετρημένα με συμβατή αμπεροτσιμπίδα). Με τα Α στις φτηνές ηλεκτροκολλήσεις, είναι ότι δηλώσει ο κατασκευαστής.
Αν ανέβουμε κατηγορία, βάζεις 80Α και αναρωτιέσαι γιατί κάνει τρύπα ;)

Για μάσκα, γάντια κτλ αν δεν έχεις, έχουμε γράψει σεντόνια στο ανάλογο νήμα και θα βρεις όλες τις πληροφορίες.
Για την πολικότητα (η τσιμπίδα στο + ή στο -) για τα παραπάνω πάχη συνήθως βάζουμε την τσιμπίδα στο - (DCEN), αν όμως τα ηλεκτρόδια αναφέρουν πολικότητα, την τηρούμε.
Γενικότερα, με την τσιμπίδα στο -, έχουμε μικρότερη διείσδυση οπότε μειώνουμε τον κίνδυνο τρυπήματος, αλλά θέλει περισσότερο τρόχισμα.

Ένα που αλλάζουμε σχεδόν αμέσως σε αυτή την κατηγορία ηλεκτροκολλήσεων, είναι η γείωση.

Και πάλι εδώ είμαστε..........

• Like
Reactions: cyclades and arma
Ωραίος, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, όσο αφορά για την γείωση που λες γιατί υπάρχει θέμα; Έχω καλώδιο γείωσης από μια παλιά να βάλω αυτή αλλάζοντας βεβαίως τα βύσματα;
Όταν κολλάω παχύ σίδερο το βάζω στο +

Ωραίος, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, όσο αφορά για την γείωση που λες γιατί υπάρχει θέμα; Έχω καλώδιο γείωσης από μια παλιά να βάλω αυτή αλλάζοντας βεβαίως τα βύσματα;
Όταν κολλάω παχύ σίδερο το βάζω στο +

Όσον αφορά την γείωση, όλοι μας ξεχνάμε το πόσο επηρεάζει την κόλληση. Το ρεύμα κάνει κύκλο περνώντας από το ηλεκτρόδιο και την γείωση. Αν έχουμε απώλειες στην γείωση, θα επηραστεί άμεσα και η κόλληση.
Σε αυτή την κατηγορία μηχανών, η τσιμπίδα είναι ότι πιο φτηνό κυκλοφορεί. Είναι μικρό το κόστος για μια καλή τσιμπίδα. Δες και εδώ, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο γιατί είναι διάσπαρτες οι πληροφορίες.
Στα 200Α θέλουμε καλώδιο γείωσης το ελάχιστο 25 mm². Συνήθως έρχονται με 16mm² και κακής ποιότητας. Επίσης δεν αυξάνουμε κατά το δοκούν το μήκος του καλωδίου.

Σωστά στα χοντρά σίδερα βάζεις την τσιμπίδα στο +, γιατί θέλουμε μεγάλη διείσδυση. Η θεωρεία λέει ότι μέχρι 5mm δεν χρειάζεται να τροχίσουμε σε γωνία τα σημεία που θα κολλήσουμε ώστε η κόλληση να κάνει γέμισμα.
Καλή η θεωρεία, αλλά η πράξη λέει ότι όπου μπορείς, το κάνεις. Εδώ όμως θέλει λίγη προσοχή. Σε κοιλοδοκό 3mm μπορείς, αλλά σε στράντζο 1,8mm πόσο "ψωμί" θα αφήσεις για να μην τρυπήσει; Τα στράντζα των 2mm δεν υπάρχουν πια και αν βρεις κάπου ξεχασμένα, πάρτα.

Τα γαλβανισμένα θέλουν τρόχισμα στις άκρες για να φύγει ο ψευδάργυρος, όχι τόσο γιατί θα επηρεάσει την κόλληση αλλά γιατί αν κολλάς επάνω του, αυξάνεις τις αναθυμιάσεις που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Επειδή τα γαλβανισμένα έχουν πολύ πιτσίλισμα, ένα spray anti splatter θα βοηθησει πολύ, αλλά αν μπορείς απέφυγε να πηγαίνει στα σημεία που θα κολλήσεις.
Εννοείται ότι στα γαλβανισμένα είμαστε πάντα με μάσκα αερίων και πάντα σε εξωτερικό χώρο. Αφού κολλήσεις και τροχήσεις, περνάς τα σημεία με spray τσίγκου.

Ότι άλλο θέλεις, εδώ είμαστε.......