Μαστορευω με Ασφαλεια!

Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Με το τρυπάνι πώς μπορείς να πάθεις ατύχημα;

Να βάλεις το χέρι από την άλλη μέρια και όπως τρυπάς να σου πάρει και λίγο το χέρι!!! (το έχω πάθει 2 φορές αλλά τώρα προσέχω) :p

Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Να βάλεις το χέρι από την άλλη μέρια και όπως τρυπάς να σου πάρει και λίγο το χέρι!!! (το έχω πάθει 2 φορές αλλά τώρα προσέχω) :p

Αν εχεις "χτυπησει" με τρυπανι, φοβαμαι να μιλησω για το πριονι...

Γυαλια ακουστικα, feedsticks και καθαρο μυαλο ( και καθαρο ανετο χωρο γυρω απο το πριονι).

Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Αν εχεις "χτυπησει" με τρυπανι, φοβαμαι να μιλησω για το πριονι...

Γυαλια ακουστικα, feedsticks και καθαρο μυαλο ( και καθαρο ανετο χωρο γυρω απο το πριονι).

Πιο εύκολο να πάθεις ατύχημα με αυτά παρά με πριόνια κούκλε..
Όταν επεξεργάζεσαι μικρά τεμάχια είναι ότι χειρότερο! ;-)

Νίκο στο έγραψα για τον εξής λόγο. Να πω αρχικά ότι δε θέλω να με παρεξηγήσεις μιας και ο γραπτός λόγος προς άτομο που δε το ξέρεις προσωπικά, καμιά φορά γίνεται κουτσός και δημιουργεί παρεξηγήσεις.

Χωρίς να ξέρω την ηλικία σου και βάση πάντα τα γραφόμενά σου, σε κόβω στην ηλικία του ενθουσιασμού. Περίπου 25 δηλαδή :). Μπορεί να κάνω και λάθος.
Αυτό δεν είναι κακό. Ίσα-ίσα θα ήθελα πολύ να γυρίσω το χρόνο πίσω και να πάω μερικά χρόνια (όχι πολλά ε; :p) να έχω τον ίδιο ενθουσιασμό.

Ακόμα και αν κάνω λάθος στην ηλικία όμως φαίνεται να θες να δεις καινούρια πράγματα, νέα μηχανήματα, νέες κατασκευές να υλοποιούνται στο χώρο σου από τα χέρια σου. Όμως (ξαναλέω δε σε ξέρω και υποθέτω) δεν έχεις πείρα πάνω στις κατασκευές και αυτό φαίνεται, τέτοια ώστε να μη μου δημιουργεί ανησυχία ένα τέτοιο μηχάνημα. Ούτε εγώ έχω για να το δουλέψω και ίσως ποτέ να μην αποκτήσω. Εξάλλου το έχω πει κιόλας, στο ξύλο πρόσφατα μετακόμισα. Άλλα υλικά με είχαν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Και θα μου πεις αφού δε ξέρεις γιατί ανησυχείς; Γιατί πολύ απλά είναι ένα μηχάνημα που το λάθος δε το συγχωρεί. Δε χρειάζεται να το έχω δουλέψει για να έχω άποψη. Κάτι σα το τόρνο που ξέρω πχ που μπορεί αρχικά να φαίνεται πιο ακίνδυνος, αλλά σε αντίθεση με το δισκοπρίονο πάγκου αν σου πιάσει πχ μανίκι (κάτι ξέρω) θα σε πάρει βόλτα και θα χάσεις χέρι όχι δάχτυλο. Δε κακομελετάω απλά σου λέω περιστατικό :)
Αν έχεις άνθρωπο με πείρα να σε συμβουλεύει και να κάθεται δίπλα σου, είναι το καλύτερο. Αν όχι, τότε προσπάθησε να αφήσεις τον ενθουσιασμό (που ξαναλέω είναι καλός αλλά να αλλάξω λίγο τη φράση. Ουδέν καλόν αμιγές κακού) να μη το δουλέψεις χωρίς τα απαραίτητα αξεσουάρ και να μη το δουλεύεις όταν δεν έχεις καθαρό μυαλό γιατί κάτι σου στράβωσε αλλού.

Στα λέω με όλη τη καλή διάθεση και με όση πείρα μπορεί να έχω μαζέψει σε αυτά τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι. Όπως και να έχει καλορίζικο και καλοδημιουργητο να είναι στα χέρια σου!

Εχει σπασει τρυπανι και επειδη το δαχτυλο ηταν κοντα την πληρωσε εκεινο.
Ευτυχως δερμα και οχι κοκκαλο.

Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Νίκο στο έγραψα για τον εξής λόγο. Να πω αρχικά ότι δε θέλω να με παρεξηγήσεις μιας και ο γραπτός λόγος προς άτομο που δε το ξέρεις προσωπικά, καμιά φορά γίνεται κουτσός και δημιουργεί παρεξηγήσεις.

Χωρίς να ξέρω την ηλικία σου και βάση πάντα τα γραφόμενά σου, σε κόβω στην ηλικία του ενθουσιασμού. Περίπου 25 δηλαδή :). Μπορεί να κάνω και λάθος.
Αυτό δεν είναι κακό. Ίσα-ίσα θα ήθελα πολύ να γυρίσω το χρόνο πίσω και να πάω μερικά χρόνια (όχι πολλά ε; :p) να έχω τον ίδιο ενθουσιασμό.

Ακόμα και αν κάνω λάθος στην ηλικία όμως φαίνεται να θες να δεις καινούρια πράγματα, νέα μηχανήματα, νέες κατασκευές να υλοποιούνται στο χώρο σου από τα χέρια σου. Όμως (ξαναλέω δε σε ξέρω και υποθέτω) δεν έχεις πείρα πάνω στις κατασκευές και αυτό φαίνεται, τέτοια ώστε να μη μου δημιουργεί ανησυχία ένα τέτοιο μηχάνημα. Ούτε εγώ έχω για να το δουλέψω και ίσως ποτέ να μην αποκτήσω. Εξάλλου το έχω πει κιόλας, στο ξύλο πρόσφατα μετακόμισα. Άλλα υλικά με είχαν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Και θα μου πεις αφού δε ξέρεις γιατί ανησυχείς; Γιατί πολύ απλά είναι ένα μηχάνημα που το λάθος δε το συγχωρεί. Δε χρειάζεται να το έχω δουλέψει για να έχω άποψη. Κάτι σα το τόρνο που ξέρω πχ που μπορεί αρχικά να φαίνεται πιο ακίνδυνος, αλλά σε αντίθεση με το δισκοπρίονο πάγκου αν σου πιάσει πχ μανίκι (κάτι ξέρω) θα σε πάρει βόλτα και θα χάσεις χέρι όχι δάχτυλο. Δε κακομελετάω απλά σου λέω περιστατικό :)
Αν έχεις άνθρωπο με πείρα να σε συμβουλεύει και να κάθεται δίπλα σου, είναι το καλύτερο. Αν όχι, τότε προσπάθησε να αφήσεις τον ενθουσιασμό (που ξαναλέω είναι καλός αλλά να αλλάξω λίγο τη φράση. Ουδέν καλόν αμιγές κακού) να μη το δουλέψεις χωρίς τα απαραίτητα αξεσουάρ και να μη το δουλεύεις όταν δεν έχεις καθαρό μυαλό γιατί κάτι σου στράβωσε αλλού.

Στα λέω με όλη τη καλή διάθεση και με όση πείρα μπορεί να έχω μαζέψει σε αυτά τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι. Όπως και να έχει καλορίζικο και καλοδημιουργητο να είναι στα χέρια σου!

+1000 και από εμένα

Ειναι και να σε θελει...
Αμα εισαι γκαντεμοσαυρος, οσο και να προσεχεις, μπορει να σου κατσει και απο την μεγγενη παγκου.

Παντως κατα τη γνωμη μου, το κυριωτερο -μακραν- μετρο ασφαλειας που μπορουμε να παρουμε ειναι το λεγομενο 'Γνωθι your tool'.

Πιο εύκολο να πάθεις ατύχημα με αυτά παρά με πριόνια κούκλε......

Αυτές οι απόψεις με τρομάζουν Νικόλα...
Την ίδια ευκολία έχουν ολα τα εργαλεια στα ατυχήματα οταν δεν γίνεται σωστός χειρισμός . Απλα στα δισκοπριονα γίνονται πιο επώδυνες οι συνέπειες...
Θα συμφωνήσω με την Αγάπη , ο ενθουσιασμός και η διψα για γνωση ειναι καλο , χωρίς βιασύνη όμως , με σεβασμό υπομονη και καθόλου εγωισμό . Ο παρορμητισμος εδω ειναι μειονέκτημα , προσοχή και υπομονή Νικόλα . :-)

χεχε, τον πιασαμε απο τα μουτρα τον μικρο δαιμονα :))

Παντως για να λεμε την αληθεια εμενα δεν μου εχει δωσει την εντυπωση του βιαστικου και του παρορμητικου. Εχει καλες γνωσεις, πειραματιζεται οπως πρεπει και μου φαινεται οτι ξερει καλα τι και πως να το κανει.
Νομιζω οτι αλλο το τι λεει ετσι για τη χαρα και αλλο τι προσοχη δινει σε οτι κανει.

Παντως για να λεμε την αληθεια εμενα δεν μου εχει δωσει την εντυπωση του βιαστικου και του παρορμητικου. Εχει καλες γνωσεις, πειραματιζεται οπως πρεπει και μου φαινεται οτι ξερει καλα τι και πως να το κανει.
Νομιζω οτι αλλο το τι λεει ετσι για τη χαρα και αλλο τι προσοχη δινει σε οτι κανει.

Δεν αντιλεγω , συμφωνω σε ότι λες Μιχάλη . Δεν κρίνω ανθρώπους και καταστάσεις... και να ήθελα ειναι ανέφικτο απο γραφόμενα... Επειδή τον συμπαθώ τον μπαγασα θέλω να τον προστατεψω και να μοιραστώ μαζι του σκέψεις , ο Νικόλας τελικα θα κρίνει την κατάσταση με ωριμότητα και γνώση ... :-)

Δε το είπα για να τον "πιάσω απο τα μούτρα" σε καμία περίπτωση και νομίζω φάνηκε :)
Οτι είπα στον Νίκο που δε τον ξέρω θα έλεγα και σε κολλητό μου σε ίδια περίπτωση.
Απλά στο θέμα ασφάλειας είμαι κάτι παραπάνω απο psycho και πολλές φορές υπερβολική και υπερπροστατευτική, σε βαθμό να ακούγομαι κάπως :)

Στην ηλικία μέσα έπεσες πάντως.
Δεν σε παρεξηγώ, μην ανησυχείς άλλωστε δεν είπες και τίποτα κακό.
Επειδή είμαι Δασολόγος ξέρω το ξύλο και αυτό που λες για τα μέτρα ασφαλείας το έχω μάθει και το έχω δει στην πράξη. Δεν είναι απλά ενθουσιασμός η ενασχόληση μου με το ξύλο.
Αρχικά προέκυψε λόγω ένος θέματος που είχα με την υγεία μου (στην ουσία ήταν μία ενόχληση που έπαθα όταν έπινα καφέ) αλλά τώρα μου έμεινε η συνήθεια και έτσι ασχολούμαι ακόμα πιο εντατικά με το ξύλο.
Φυσικά προσέχω πάρα πολύ και το σκέφτομαι διπλά και τριπλά πρωτού πάρω κάτι τόσο επικίνδυνο.
Αν διαβάσεις παλαιότερα μου ποστ θα δεις ότι ήμουν κάθετος πάντα στην αγορά δισκοπρίονου πάγκου, ωστόσο επειδή τελικά μου χρειάζεται θα προχωρήσω στην αγορά του.
Έχω δει αρκετά βίντεο χειρισμού του και έχω και μερικούς φίλους που έχουν κόψει δάκτυλα.

Το παν είναι να προσέχεις πάντα πριν κάθε κοπή και όταν είσαι κουρασμένος να σταματάς.
Ειδικά δε αν χρησιμοποιείς ταίστρες (feed sticks) και γυαλιά ασφαλείας σε συνδυασμό με το προστατευτικό δίσκου δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Η αλήθεια είναι ότι κάνω κάποια λάθη αλλά αυτά επικεντρώνονται κυρίως γύρω από τις κατασκευές μου και τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε εμένα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Επειδή είμαι Δασολόγος, ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί με τα μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου και όπως βλέπεις δεν προχωρώ ποτέ σε ιδιοκατασκευές με αυτά (πατέντες).
ΤΟ παραμικρό λάθος σε τέτοιες πατέντες μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Αν τηρείς τις προδιαγραφές ασφαλείας δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, αλλά αν δεν της τηρείς μπορεί και με ένα μολύβι να σκοτωθείς...

Φιλικά πάντα! :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εχει σπασει τρυπανι και επειδη το δαχτυλο ηταν κοντα την πληρωσε εκεινο.
Ευτυχως δερμα και οχι κοκκαλο.

Και εμένα λίγη πέτσα ξύλωσε μην φανταστείς τίποτε συγκλονιστικό. Τώρα όλα με φρένο είναι, αν αφήσεις την σκανδάλη σταματάει άμεσα. Αν ήταν δράπανο θα μου έκανε σίγουρα μεγαλύτερη ζημιά.

Γενικά θεωρώ ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι ερασιτέχνες έχουν πάθει κάποιο μικροατυχηματάκι (από χτυπημένο δάκτυλο από σφυρί μέχρι γρέζο στο μάτι).

Πάντως μιας και που μιλάμε γι αυτά, για ξυλουργούς πιο επικίνδυνο εργαλείο δεν είναι το δισκοπρίονο αλλά η σβούρα (όχι το ρουτερ). Δεν σου παίρνει απλά δάκτυλο αλλά ολόκληρο χέρι. ;)
To είδα χθες το συγκεκριμένο μηχάνηνα και έπαθα πλάκα!.

Αυτές οι απόψεις με τρομάζουν Νικόλα...
Την ίδια ευκολία έχουν ολα τα εργαλεια στα ατυχήματα οταν δεν γίνεται σωστός χειρισμός . Απλα στα δισκοπριονα γίνονται πιο επώδυνες οι συνέπειες...
Θα συμφωνήσω με την Αγάπη , ο ενθουσιασμός και η διψα για γνωση ειναι καλο , χωρίς βιασύνη όμως , με σεβασμό υπομονη και καθόλου εγωισμό . Ο παρορμητισμος εδω ειναι μειονέκτημα , προσοχή και υπομονή Νικόλα . :-)

Πάντα Ηλία.
Θέλει υπομονή και αφοσίωση η μαστορική αλλιώς υπάρχουν συνέπειες και μερικές φορές μη αναστρέψιμες.

Ε και που σαι κατεβαίνω στις εκλογές. Άλλο όμως τι θα σου πω από πριν και άλλο τι θα κάνω μετά!!! Χαχαχα.

Ευχαριστώ για την υποστήριξη!!! :)

Δεν αντιλεγω , συμφωνω σε ότι λες Μιχάλη . Δεν κρίνω ανθρώπους και καταστάσεις... και να ήθελα ειναι ανέφικτο απο γραφόμενα... Επειδή τον συμπαθώ τον μπαγασα θέλω να τον προστατεψω και να μοιραστώ μαζι του σκέψεις , ο Νικόλας τελικα θα κρίνει την κατάσταση με ωριμότητα και γνώση ... :-)

Είσαι ο Μέντορας μου. Σε κοιτάω και μαθαίνω όπως και με 2 άλλους φίλους που έχω.
Έχω φίλο που με πιέζει να ξεκινήσω τις σφήνες και να κάνω περίεργα κατασκευάσματα.
Του λέω ότι είμαι μικρός ακόμα και ότι αν ξεκινήσω από τώρα τις σφήνες μετά τι θα κάνω..
Αν δεν υπάρχουν περίεργες απαιτήσεις στον σχεδιασμό κλπ, θεωρώ ότι για απλές κατασκευές ο κίνδυνος είναι ελάχιστος έως μηδαμινός.

Στα λέω γιατί εσύ βλέπεις ότι είμαι του λάθους συνήθως σε ότι αφορά τις κατασκευές μου αλλά σιγά σιγά μαθαίνω από τα λάθη μου και βελτιώνομαι. ;)

Δε το είπα για να τον "πιάσω απο τα μούτρα" σε καμία περίπτωση και νομίζω φάνηκε :)
Οτι είπα στον Νίκο που δε τον ξέρω θα έλεγα και σε κολλητό μου σε ίδια περίπτωση.
Απλά στο θέμα ασφάλειας είμαι κάτι παραπάνω απο psycho και πολλές φορές υπερβολική και υπερπροστατευτική, σε βαθμό να ακούγομαι κάπως :)

Εγώ να δεις. Τα πρώτα που παίρνω πριν να αγοράσω εργαλείο είναι μάσκες, προστατευτικά κλπ. Ποτέ δεν δουλεύω χωρίς αυτά.
Να φανταστείς ότι ο ξάδερφος μου που δούλευε χρόνια γωνιακούς τροχούς και δεν φορούσε ούτε καν ακουστικά, εξ αιτίας μου έχει γεμίσει γυαλιά ασφαλείας, ακουστικά, γάντια κλπ.

Εδώ στο πεδίο εργασίας μπροστά μου κόντεψε δασοκόμος να βγάλει τα μάτια του επειδή δεν φορούσε γυαλιά.
Το έχω δει να συμβαίνει και δεν θέλω να το πάθω.

Psycho δεν το λες αυτό, είναι απαραίτητο.

και πολύ καλά κάνεις Νίκο, κάθε μηχάνημα ή εργαλείο έχει ορισμένες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, αναγράφονται όλες στο manual αν και λίγο υπερβολικά διότι οι εταιρίες θέλουν να είναι καλυμμένες για τα πάντα κατά το δυνατόν. Εμπειρικά και μόνο μπορώ να πω ότι εάν τηρείς τις προδιαγραφές λειτουργίας στο 100% δεν θα πάθεις ποτέ τίποτα, αλλά και στο 80% πάλι είσαι ασφαλής...τώρα κάτι παλαβοί που κόβουν για παράδειγμα με τροχό χωρίς το προστατευτικό σε στενό χώρο και με το ένα χέρι.....ε κάποια στιγμή θα τους καρφωθεί κάπου ένα κομμάτι από τον τροχό....το ίδιο συμβαίνει με όλα.

Re: Απάντηση: Μαστορευω με Ασφαλεια!

και πολύ καλά κάνεις Νίκο, κάθε μηχάνημα ή εργαλείο έχει ορισμένες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, αναγράφονται όλες στο manual αν και λίγο υπερβολικά διότι οι εταιρίες θέλουν να είναι καλυμμένες για τα πάντα κατά το δυνατόν. Εμπειρικά και μόνο μπορώ να πω ότι εάν τηρείς τις προδιαγραφές λειτουργίας στο 100% δεν θα πάθεις ποτέ τίποτα, αλλά και στο 80% πάλι είσαι ασφαλής...τώρα κάτι παλαβοί που κόβουν για παράδειγμα με τροχό χωρίς το προστατευτικό σε στενό χώρο και με το ένα χέρι.....ε κάποια στιγμή θα τους καρφωθεί κάπου ένα κομμάτι από τον τροχό....το ίδιο συμβαίνει με όλα.

Ακριβώς. :)

Μιάς πού διάβασα τήν κουβέντα στό άλλο νήμα τού Lidl
Ηθελα νά ρωτήσω στό σωστό νήμα τόν φίλο Παύλο (Ramius) άν έχει δοκιμάσει τά γυαλιά ασφαλείας τής 3Μ μαζί μέ μάσκα μιάς χρήσης,εκεί θαμπώνει ?

Έχω δοκιμάσει τα γυαλιά ασφαλείας μαζί με μάσκες πολλαπλών χρήσεων της 3Μ, συγκεκριμένα μαζί με αυτήν και με αυτήν. Με την πρώτη δεν είχα κανένα πρόβλημα. Με τη δεύτερη είχα μικρό θέμα (μετά από αρκετή ώρα βέβαια) αλλά νομίζω ότι έφταιγε το ότι δεν είχα εφαρμόσει καλά τα πράγματα στο πρόσωπό μου, γιατί την επόμενη μέρα δεν είχα πρόβλημα.

Με τις απλές μάσκες μιας χρήσης δεν έχω δοκιμάσει τα γυαλιά και δεν ξέρω τι παίζει, αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει έντονο πρόβλημα. Δεν έχω και καμία εύκαιρη να δοκιμάσω και να σου πω :(

Απάντηση: Re: Μαστορευω με Ασφαλεια!

Μιάς πού διάβασα τήν κουβέντα στό άλλο νήμα τού Lidl
Ηθελα νά ρωτήσω στό σωστό νήμα τόν φίλο Παύλο (Ramius) άν έχει δοκιμάσει τά γυαλιά ασφαλείας τής 3Μ μαζί μέ μάσκα μιάς χρήσης,εκεί θαμπώνει ?

Μήτσο, αν θες γυαλιά αυτά είναι αστέρια...

DM_DewaltGoogles.jpg