"matching" για συστημα χαμηλου κοστους

Μακης1

New member
28 September 2014
55
Καλησπερα και καλως σας βρηκα.Ελπιζω να ποσταρω στο σωστο μερος για το θεμα.
Ειμαι νεος στο χωρο και θελω να κανω ενα συστημα για ακροαση δισκων βινυλιου το budget μου φτανει βαρια το 1000αρικο (τουλαχιστον για αρχη).
Τα αυτια μου δεν ειναι ιδιαιτερα εκπαιδευμενα ,ακουω μουσικη στο pc μου με μια εξωτερικη καρτα focusrite και behringer μονιτορ ,που εχω για να παιζω κιθαρα να γραφω και να μιξαρω δικα μου κομματια.
Εχω μια συλλογη βινυλιων (56) που δεν εχω ακουσει ακομα και που θελω να την αυξησω .
Με μια μικρη ερευνα που εκανα ψιλοκατεληξα σε καποια προιοντα αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ταιριαζουν .
1.Μarantz pm6005 + Dali Zensor 3
2.Yamaha a-s 300 (`η a-s500)+Monitor Audio Bronze BX2
3.Yamaha a-s 300 +QAcoustics Concept20
Για turntable ,Pro-ject Debut Carbon `η το RP-1 με μια nagaoka mp200 (δεν ξερω αν ταιριαζει στο pro-ject)
Με phono το rega mini A2D
Τελος η μουσικη που θα ακουσω ειναι ροκ,μεταλ,τζαζ και κλασσικη.
Παρακαλω καποιες προτασεις και γνωμες για τα παραπανω `η καποιους διαφορετικους συνδιασμους μεταξυ τους `η με καποια αλλα προιοντα που θα αποδοσουν καλυτερα.
Ευχαριστω.

Last edited:
Καλωσήρθες.

Σαν μουσικός δεν μπορεί,όλο και θα είναι εκπαιδευμένα τα αυτιά σου,θα ξέρεις τι ακούς.(ειδικά αν έχεις και ακουστική κιθάρα. )
Οπότε και χρειάζεσαι κάτι ποιοτικό.

Ανεξάρτητα πάντως από τους συνδυασμούς που θα σου προτείνουν οι φίλοι εδώ,θα πρέπει να οργανώσεις κι εσύ τις δικές σου ακροάσεις αφού καταλήξεις σε κάποια setup.
Καλή αναζήτηση και καλή διασκέδαση!

Re: Απάντηση: "matching" για συστημα χαμηλου κοστους

Σαν μουσικός δεν μπορεί,όλο και θα είναι εκπαιδευμένα τα αυτιά σου,θα ξέρεις τι ακούς.(ειδικά αν έχεις και ακουστική κιθάρα. )
Οπότε και χρειάζεσαι κάτι ποιοτικό.
Με ηλεκτρικες κιθαρες ειμαι μπλεγμενος ,ενταξη δεν ειναι και εντελως απαιδευτα τα αυτια μου απλα hi-fi δεν ειχα ποτε (δεν μετραει ενα silver 80 που ειχε ο πατερας μου ,θηριο βεβαια με 10" γουφερ που το καταστρεψα στα 12 μου γιατι ηθελα να δω τι εχει μεσα χαχα!),φοβαμαι οτι θα ενθουσιαστω και με ενα κακο συνδιασμο και μετα απο λιγο καιρο θα αλλαξω γνωμη.
θα πρέπει να οργανώσεις κι εσύ τις δικές σου ακροάσεις
Δυσκολα γιατι δεν μπορω να βρω ολα αυτα τα μηχανηματα σε μαγαζια για κανω τους συνδιασμους και να τα ακουσω απο κοντα,παω λιγο στα τυφλα (`η μαλλον στα κουφα)

το σύστημα θα το ακούς στο δωμάτιό σου? θα το έχεις επάνω στο γραφείο η σε ξεχωριστό έπιπλο? Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος σου;;
Το δωματιο ειναι περιπου 20 τετραγωνικα,ενισχυτης και πικ-απ θα ειναι σε ξεχωριστο επιπλο και σε βιβλιοθηκη τα ηχεια (για αρχη ,αργοτερα θα παρω και βασεις για πιο σωστη τοποθετηση στο χωρο).

Μια αλλη ιδεα που μολις μου εδωσαν σε ενα ξενο forum ειναι να χρησιμοποιησω την καρτα ηχου μου με ενα phono πχ το Graham Slee Gram amp2 και να παω σε active ηχεια ,οπως τα Adam A5X `η τα AVI DM5.
Τι κερδιζω ?Τι χανω?με μια τετοια επιλογη?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απο οτι βλεπω ομως με τα ενεργα ηχεια το κοστος ανεβαινει.ειδικα με AVI που κοντευουν το χιλιαρικο με τα μεταφορικα(αγορα μονο απο την εταιρια).

Τα ενεργά ηχεία συνήθως είναι safe επιλογή,το ματσάρισμα είναι εγγυημένο και συνήθως προέρχονται από τον επαγγελματικό χώρο άρα οι προδιαγραφές τους δεν κρύβουν εκπλήξεις.
Αν σου ταιριάξει ο χαρακτήρας τους,είσαι μια χαρά.

Τι χάνεις.
Χάνεις το παιχνίδι ταιριάσματος (από κάποιες έως και πάρα πολλές ώρες και χρήμα).
Συνήθως (υπάρχουν βέβαια και πολλές εξαιρέσεις) χάνεις και λίγο σε εμφάνιση,είπαμε προορίζονται συνήθως για επαγγελματικές εφαρμογές.
Επίσης είναι δύσκολο να τα αποχωριστείς σε περίπτωση αναβάθμισης,πουλιούνται δύσκολα.

Αν είσαι αποφασισμένος να τα κρατήσεις πολύ καιρό και σίγουρος για τον χαρακτήρα αυτών που θα αποφασίσεις,δεν βλέπω τον λόγο γιατί όχι.

Πάντως το ξαναλέω,μετά από πολύωρες ακροάσεις και αν είναι δυνατόν στον χώρο σου.

Kαλησπέρα. Αν μένεις Αθήνα η πιό καλή συμβουλή είναι να επισκευθείς δυο τρία εξειδικευμένα καταστήματα και να ακούσεις μερικούς συνδυασμούς. Μην διστάσεις να αγοράσεις μεταχειρισμένα ηχεία ή πικάπ αν είναι να πάρεις κάτι καλύτερο (υπάρχουν πολλά) .Tα πικάπ που λές να πάρεις (μάλλον Rega θα είναι το Rp1) είναι μια χαρά και θα σε υπερκαλύψουν με το σύστημα που σκέφτεσαι να φτιάξεις εως ότου η δισκοθήκη σου μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος..

Kαι οι δύο οι ενισχυτές που λές να πάρεις είναι το ίδιο καλοί δηλαδή πολύ καλοί για τα λεφτά τους, τα ηχεία που προτείνεις δυστυχώς δεν τα ξέρω καθόλου, έχε πάντως υπόψιν σου οτι γιαπωνέζος ενισχυτής με αγγλικό ηχείο είναι απο τους πιό κλασικούς και εγγυημένους συνδυασμούς.

Και μια συμβουλή καλύτερα να αγοράζεις όσο είναι δυνατόν μεταχειρισμένα βινύλια της εποχής τους και να αποφεύγεις ειδικά τις καινούριες κυκλοφορίες (βγαίνουν τρελλά φέσια σαν κοπές) εκτός και αν φυσικά υπάρχει λόγος πόρωσης φετίχ ή συλλεκτικότητας που άν και άσχετα με τον ήχο έχουν και αυτά την αξία τους..

Καλή αρχή!..

Kαλησπέρα. Αν μένεις Αθήνα η πιό καλή συμβουλή είναι να επισκευθείς δυο τρία εξειδικευμένα καταστήματα και να ακούσεις μερικούς συνδυασμούς. Μην διστάσεις να αγοράσεις μεταχειρισμένα ηχεία ή πικάπ αν είναι να πάρεις κάτι καλύτερο (υπάρχουν πολλά) .Tα πικάπ που λές να πάρεις (μάλλον Rega θα είναι το Rp1) είναι μια χαρά και θα σε υπερκαλύψουν με το σύστημα που σκέφτεσαι να φτιάξεις εως ότου η δισκοθήκη σου μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος..

Kαι οι δύο οι ενισχυτές που λές να πάρεις είναι το ίδιο καλοί δηλαδή πολύ καλοί για τα λεφτά τους, τα ηχεία που προτείνεις δυστυχώς δεν τα ξέρω καθόλου, έχε πάντως υπόψιν σου οτι γιαπωνέζος ενισχυτής με αγγλικό ηχείο είναι απο τους πιό κλασικούς και εγγυημένους συνδυασμούς.

Και μια συμβουλή καλύτερα να αγοράζεις όσο είναι δυνατόν μεταχειρισμένα βινύλια της εποχής τους και να αποφεύγεις ειδικά τις καινούριες κυκλοφορίες (βγαίνουν τρελλά φέσια σαν κοπές) εκτός και αν φυσικά υπάρχει λόγος πόρωσης φετίχ ή συλλεκτικότητας που άν και άσχετα με τον ήχο έχουν και αυτά την αξία τους..

Καλή αρχή!..
Ειμαι θεσσαλονικη και ειναι πολυ λιγες οι επιλογες για ακροαση προιοντων.
Ενα κολλημα με τα βινυλια το εχω.ψαχνω για καινουργια συγκροτηματα κατι που δεν εχω ακουσει και για χρωματιστα .σπλατερ.αριθμημενες .περιορισμενες κυκλοφοριες.ξερω οτι δεν ειναι και οτι καλυτερο μιας και τα περισσοτερα αν οχι ολα ειναι digital παραγωγες .
Θα ψαξω λιγο περισσοτερο τη λυση των ενεργων ηχειων με ενα καλο phono καιτην χρηση της καρτας ηχου μου.απλα δεν ξερω αν ο ηχος θα ειναι το ιδιο ποιοτικος με το να χρησιμοποιησω ενισχυτη και παθητικα ηχεια.

Ο ηχος το πιο πιθανον να ειναι καλυτερος. Για phono το καλυτερο προσιτο που εχω ακουσει ειναι με μεγαλη διαφορα το ifi iphono.

Καλησπερα φιλε.
Τα bx και τα zensor εχουν αλλο χαρακτηρα στον ηχο τους απο τα q acoustics. Ειναι πιο φωτεινα ηχεια με πιο σηκωμενα τα πριμα τους απο οτι στα q.
Θεωρω οτι πρεπει να τα ακουσεις ωστε να αποφασισεις σε πιο θες να κινηθεις. Προσωπικα προτιμω τα zensor, αλλα αυτα ειναι τα αυτια τα δικα μου.

Απο εκει και περα για ενισχυτη, ειδικα για τα zensor και τα bx, δεν θα επελεγα καποιον πριματο οπως πχ yamaha. Θα προτιμουσα καποιον με πιο ζεστο ηχο ωστε να ματσαρει καλυτερα με τον λαμπρο χαρακτηρα των ηχειων. Επισης επειδη ακους και μεταλ, θα θες και καποια ρευματα για καλο drive και καποιες νορμαλ εντασεις για μεταλ ;)

Καποιοι τετοιοι ενισχυτες που θα ταιριαζαν με τα zensor και τα bx, θα ηταν πχ καποιος nad (τους βρισκεις ευκολα), ο creek evo 2 (αν πουλιεται ακομα, τηλ στον Χρηστο στο studio hi-fi), ή και ο γνωστος xtz (stepcom). Πιστευω πως οποιον απο αυτους και αν επιλεξεις για να ταιριαξεις τα zensor, θα εισαι υπερκαλυμενος. Αλλα αυτοι δεν κανουν 300ευρο οπως ειδα πως κανει ο yamaha που κοιτας, αλλα περιπου τα διπλα. Nad βεβαια παιζουν και καποια πιο φτηνα μοντελα, οποτε μαλλον θα σε βολευαν καπως οικονομικα.

Επισης παιζει και μια αγγελια στο φορουμ για εναν roksan caspian m1. Δεν το ξερω το παλικαρι που τον πουλαει, αλλα ο caspian σιγουρα θα τα ξεζουμιζε τα zensor για τα καλα.

Προσπαθησε παντως να ακουσεις τα ηχεια εστω, δεν γινετε να σου πει κανεις τι ηχος θα σου αρεσει. Μονο προτασεις μπορει ο κοσμος να σου κανει, αφου βεβαια εξηγησεις και εσυ τι περιπου ηχος σου αρεσει. Πηγαινε σε καποιο media markt και ακου καποια ηχεια ωστε να δεις λοιπον τι ηχο προτιμας και να κανεις ετσι μια σωστη αρχη.. και ως γνωστων η αρχη ειναι το ημισυ του παντος ;)

Καλες επιλογες και μην βιαστεις.

Επισης να σου πω πως προσωπικα δεν θα εκανα εκπτωσεις στην ποιοτητα του ενισχυτη. Γνωμη μου παντα.
Για τα ηχεια δεν λεω κατι γιατι τα φτηνα "σινεματζιδικα" που κυκλοφορουν ειναι μια χαρα ηχεια με μεγαλο value for money.
Αλλα δυστυχως στους ενισχυτες δεν παιζει ετσι. Τα καλα ρευματα θελουν παραπανω λεφτα.

Last edited:
Ενεργά ηχεία άκουσα στον Νάκα στην Πλαστήρα (Θεσσαλονίκη) τα Yamaha HS8, KRK Rokit 8 G3, Presonus Eris 8 και τα Presonus sceptre.
Μπορείς να πας μια βόλτα να ακούσεις να έχεις μια άποψη...
Θέλω να ακούσω και τα JBL LSR 308, κάπου θα τα βρω.

Παιδια ευχαριστω για το χρονο σας.
Ampalaeos το οτι ειναι bright ο yamaha το ξερω δεν ηξερα οτι τα bx και τα zensor εχουν και αυτα τετοιο χαρακτηρα .το φοβομουν ομως αλλα δεν ημουν σιγουρος.να σε καλα.
Ο ηχος που μου αρεσει ειναι λιγο mid focused και ενα τοσο bright συνδιασμο θελω να αποφυγω.
Θα κοιταξω και προς nad. Το roksan τον ειδα και ειναι καλη προταση ομως θα πρεπει να ανεβασω και το budget .
Οταν επιστρεψω θεσσαλονικη γιατι ειμαι εκτος τωρα θα κανω και μια βολτα στο νακα.να ακουσω και μερικα active.
Oπως μου ειπε και ο συνφορουμιτης παραπανω ισως να παρω και καλυτερη ποιοτητα με καρτα ηχου και ενεργα ηχεια σε συνδιασμο με ενα καλο phono .υπαρχει καποιος κανονας σε αυτο;πρεπει να προσεξω κατι ιδιαιτερα;

Last edited:
Παιδια ευχαριστω για το χρονο σας.
Ο ηχος που μου αρεσει ειναι λιγο mid focused και ενα τοσο bright συνδιασμο θελω να αποφυγω.

Αν ειναι ετσι, τοτε τα bx2 απερριψε τα μπαμ μπαμ. Εντονα ψηλα και χαμηλα και τα μεσαια ειναι πιο πισω θαμμενα λιγο. Τα zensor ειναι πιο ισοροπημενα.

Ενισχυτης που θα σου φερνει τις μεσαιες προς τα εξω και που θα ματσαρει γαντι με τα zensor, ειναι ο creek. Προσπαθησε μηπως βρεις κανεναν. Οτι καλυτερο για να δεσεις τα zensor κατα την γνωμη μου. Εγω εκει κατεληξα για τα δικα μου zensor μετα απο πολυυυυυ κοπο και πολυ ψαξιμο.. Βεβαια ειναι λιγο πιο δυνατος ο δικος μου απο τον evo 2, αλλα και με αυτον μια χαρα ικανοποιημενος θα μεινεις. Μακαρι να βρεις καποιον, ειναι φοβερα μηχανακια τα creek. Εγω διπλασιασα το οικονομικο μου μπατζετ μεσα σε 1 απογευμα μολις τον ακουσα. Τι αλλο να σου πω.. Καποιοι αγαπητοι συμφορουμιτες που τον ακουσαν, καταλαβαν ευκολα γιατι τρελαθηκα με την παρτυ του και τιναξα την μπανκα στον αερα. Δεν θελω να σε παρω στο λαιμο μου, αλλα προσωπικα δεν εχω κατι καλυτερο να σου προτεινω απο τα δικα μου ακουσματα.

Αλλη μια καλη επιλογη που μου ρθε στο μυαλο, αλλα που δεν καταφερα να τους ακουσω μιας και ο creek μου πηρε τα μυαλα και τα σταματισα ολα, ηταν ο leema pulse III, αλλα και αυτους μπορει να δυσκολευτεις να τους βρεις νομιζω... Επισης ειναι και κακασχημος :P

Τον marantz ειχα ακουσει το περσινο μοντελο με τα bx2, αλλα προχειρα και οχι σε ιδανικο χωρο. Ειχε drive, καλουλης ηταν, αλλα αδιαφορος μπροστα στον creek σιγουρα.

Τα zensor τα εχει δεσει με nad γνωστος συμφορουμιτης και ειναι πολυ ευχαριστημενος. Ειναι και στο μπατζετ που κοιτας.. Βεβαια επειδη το ακουσα το συστημα, παλι δεν ειναι σαν τον creek, αλλα με τον δικο μου ειχαν και 3πλασια διαφορα τιμης, οποτε καθε συγκριση θα ηταν ανιση.

Επιμενω πως αν μπορεις να βρεις σε καλη τιμη τον evo 2, πιστευω πως ειναι οτι καλυτερο μπορεις να παρεις για τα zensor. Αν οχι, πηγαινε σε nad.

Επειδη ακουω και εγω μεταλ και σε νιωθω φιλε Μακη, πηρα τηλ για σενα να ρωτησω μηπως υπαρχει κανας evo 2, αλλα δυστυχως ο τελευταιος εφυγε πριν 10 μερες. Ατυχησαμε, κριμα..

Κανε εναν κοπο να τσεκαρεις μηπως υπαρχει κανας leema που απο οσο ξερω ειναι εξισου φοβεροι και ματσαρουν ομορφα με τα zensor (μπορει και να ειναι πιο ακριβοι, δεν ξερω τιμη), αλλιως nad δαγκωτο που τον εχουμε και δοκιμασμενο και ειναι και στο μπατζετ σου. Απλα να ξερεις οτι οι nad εχουν λιγο παραπανω μπασακι, αλλα εχουν ρυθμιστικα μπροστα, οποτε καπως θα τον φερεις εκει που θες πιστευω.

Εγω θα λαμβανα υποψιν μου και αυτον που σου προτεινε ο FragoulisNaval.. Αν ταιριαξε με τα focal, μια χαρα θα ταιριαζει και με τα zensor.

Last edited:
Ampalaeos ευχαριστω φιλε για την βοηθεια και σενα και τα υπολοιπα παιδια για τις προτασεις και ιδεες σας.
Αναθεωρηση λοιπον.στην ακρη yamaha marantz και μπαινουν στο παιχνιδη creek και nad.
Καλο βραδι

Καλησπερα,τελικα κατεληξα σε nad οι επιλογες ειναι ο c326 και ο c316 απο οτι βλεπω οι διαφορες τους ειναι στα watt .50x2 για τον 326 και 40x2 για το 316.οπως επισης η παρουσια ενος mp in και woofer out στον 326 .Δεν βλεπω phono in αλλα aux in θα χρειαστω και καποιο phono stage για το TT ?Γιατι εαν θελω και phono θα παω στον 316 που ειναι 150 ευρω περιπου πιο φθηνος και με αυτα θα παρω ενα phono.
Τωρα οσον αφορα το TT δεν μπορω να αποφασισω αναμμεσα σε αυτο http://www.ebay.com/itm/161438844835?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
και αυτο http://www.orpheusaudiostock.gr/product_view.php?id=756
Το project εχει τον carbon βραχιονα αλλα δεν ξερω τι ρολο παιζει το ac και το dc που ειναι το rega οπως επισης και οι κεφαλες τους .