Matching

Προσωπικά, ξεκινώ με το χώρο που θα παίξει ένα ηχείο.

Ψάχνω να βρω το σημείο που το ηχείο θα συνεργάζεται σωστά με το χώρο, το ρυθμό του δωματίου.
Επειδή αυτό, συνήθως, είναι εντελώς διαφορετικό σημείο από το σημείο που θέλω να το τοποθετήσω, ψάχνω να βρω το καλύτερο σημείο που το κάθε ηχείο θα έχει σωστό τονισμό, δηλαδή πως το κάθε ηχείο θα τονίσει τους φθόγγους, τα μοτίβα ή τις φράσεις του έργου που θα χρησιμοποιήσω.
Εκεί που θα βρω το καλύτερο μέσο όρο το αφήνω (πάντα αναφέρομαι για τη θέση που –τελικά- θα τοποθετηθεί το ηχείο), έστω και αν το ένα είναι πιο μπροστά από το άλλο, δεν έχει την ίδια απόσταση από τους τοίχους κλπ.
Φέρνω την εικόνα εκεί που θέλω με την κλήση τους.

Ύστερα βρίσκω τον ενισχυτή, που ανά πάσα ώρα και στιγμή και άσχετα είδος μουσικής, θα μπορεί να τροφοδοτεί το ηχείο μου με το ρεύμα που απαιτείται.

Στη συνέχεια ασχολούμαι με το κομμάτι που ονομάζεται χροιές.
Εκεί χρειάζομαι καλή πηγή και καλή προενίσχυση.
Αν καταφέρουν να μου βγάλουν δύο ήχους που έχουν το ίδιο ύψος και ένταση από δύο διαφορετικά όργανα, τότε είναι αυτό που ψάχνω.

Στη συνέχεια βάζω τα καλώδια που δε θα μου χαλάσουν τον όλο προηγούμενο κόπο και τελείωσα…

Απάντηση: Re: Matching

Σοβαρα τωρα, εχει συμβει αυτο?

Ζητάω συγνώμη για το :offtopic:
Αλλά ίσως ενδιαφέρει να ακουστεί πως μου διηγήθηκαν το γεγονός:

000203F2.gif

Attachments

Μα τον Τουτάτη και την Σίβα,όλα αυτά περί reviewers που ματσάρουν;:BDBDG54:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Matching

Όχι!
Πώς θα οδηγήσεις ένα ηλεκτροστατικό ηχείο που η Ωμική του αντίσταση μπορεί να είναι 30 ή 50 Ωμ στις χαμηλομεσαίες ή και χαμηλές συχνότητες, εκεί μάλιστα που υπάρχει μεγάλη απαίτηση σε οδήγηση, αν ο ενισχυτής είναι π.χ. τρανζιστορικός και τα συγκεκριμένα βαττ που διαθέτει στα 8 Ωμ εξανεμίζονται στην κυριολεξία όσο ανεβαίνει η αντίσταση; Θα μπορεί να παίξει τα ηχεία; Θα τα παίξει ο ίδιος ή και ο ρεβιούερ. [Συνέβη αυτό παλιά στον ειδικό τύπο με δικό μου ηλεκτροστατικό που ένας τρανζιστοράτος με πολλά βαττ δεν μπορούσε να παίξει, ενώ ένας λαμπάτος με 60 βαττ έπαιζε σε μεγάλο χώρο πολύ μεγαλύτερο μοντέλλο]. Ταίριασμα επομένως, ματσάρισμα. Έτσι π.χ. νοείται. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι.Λ.Σ.

Δεν μιλάω για ηλεκτρικό ματσάρισμα, αλλά για ηχητικό - νομίζω αυτό είναι το θέμα μας.

σε εναν κόσμο που δεν υπάρχει, ή είναι απλησίαστο, το τέλειο - το απολυτα, αυτό που έχει σημασία ειναι το ταίριασμα, η εξισορρόπηση των ατελειών, πάντα σε σχέση με την υποκειμενική προτίμηση του καθενός. Γιατί αν του αρέσει το ξυρισμα αλλάζει το ματσινγκ αν του αρέσει το παχυ μπάσο άλλο αυτο κλπ

ενδιαφερον θεμα. ακομα πιο ενδιαφερουσες ειναι οι αποψεις. καταθετω την δικια μου. φανταζομαι οτι το πιο σημαντικο ειναι το ταιριασμα των ηχειων με τον χωρο. στην συνεχεια το ταιριασμα του τελικου με τα ηχεια. προφανως εχει να κανει με τις γνωσεις του εκθετη εμπορου - κατασκευαστη. να ξερει τα τεχνικα χαρακτηριστικα των συσκευων του. δυστυχως το μονο που μενει στην υποκειμενικοτητα ειναι η επιλογη της καλωδιωσης καθοτι δεν υπαρχουν τεχνικα στοιχεια για καλωδια. το σιγουρο ειναι οτι δεν ταιριαζουν ολοι οι χωροι με ολα τα ηχεια και ολοι οι ενισχυτες με ολα τα ηχεια. και ολες γενικα οι συσκευες μεταξυ τους. ασχετως τιμης. καλημερα σας.

Εκτός από ταίριασμα σε βασικά χαρακτηριστικά όπως ευαισθησία/ισχύ, εμπεδήσεις και μερικά ακόμα, δεν ταιριάζω τίποτα.

Υπάρχουν συσκευές που μου κάνουν στο αυτί κι άλλες που δεν. Απ τις πρώτες ανάλογα με τα κέφια διαλέγω και το απολαμβάνω.

ενδιαφερον θεμα. ακομα πιο ενδιαφερουσες ειναι οι αποψεις. καταθετω την δικια μου. φανταζομαι οτι το πιο σημαντικο ειναι το ταιριασμα των ηχειων με τον χωρο. στην συνεχεια το ταιριασμα του τελικου με τα ηχεια. προφανως εχει να κανει με τις γνωσεις του εκθετη εμπορου - κατασκευαστη. να ξερει τα τεχνικα χαρακτηριστικα των συσκευων του.

+1000 .

για να βοηθήσω την κατάσταση θα αναφέρω ένα παράδειγμα μη-ματσαρίσματος:

Τα magnepan 20.1 με τα audio research στην τελευταία highend.
Τραγωδία.
Και δεν έφταιγε (μόνο) το δωμάτιο.
Αλλά δε ξέρω τι έφταιγε.

Στο σπίτι μου τα MG3A με τους μπέρηδες έπαιζαν κλάσεις ανώτερα.

Έλεος.

Βοήθησα?

Re: Απάντηση: Matching

Τραγωδία.
Αλλά δε ξέρω τι έφταιγε.

Έλεος.

Βοήθησα?

Εμ!..Πες τα ντέ....Δεν ήθελα να το αναφέρω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις,
αλλά αυτό είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα κακής συνέργειας (matching) μεταξύ μηχανημάτων.

Τραγωδία.
Αλλά δε ξέρω τι έφταιγε.

Έλεος.

Βοήθησα?

Αποκλείεται! Αφού το 6moons το έβγαλε (μαζί με 2-3 ακόμα) τον καλύτερο ήχο της έκθεσης...:flipout:

Από αυτό καταλαβαίνεις τι σημασία πρέπει να δίνουμε στο 6moons (γιατί και τα άλλα που έβγαλε καλά.......)

Για να μιλήσουμε για matching ΗΧΗΤΙΚΩΝ χαρακτηριστικών συσκευών, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συσκευές έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα.
- αποδίδουμε στους ενισχυτές χαρακτηριστικά μουσικών οργάνων και όχι συσκευών που η μόνη δουλειά τους είναι η ενίσχυση του ηλεκτρικού σήματος?
- Προσοχή, ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΗΧΕΙΑ.

Επιτρέψτε μου να μην θέλω από τον ενισχυτή μου (το dac, το player) να έχει δικό του ήχο, να μην προσθέτει αλλά ούτε και να αφαιρεί πράγματα από την ηχογράφηση, ούτε "ζεστασιά" και "γλύκα". Αυτή ας την έβαζε ο μουσικός -αν ήθελε.

Αν π.χ. η απόκριση συχνότητας κατρακυλάει μετά τα 10Κhz, ο ενισχυτής το dac, το player, θα χαρακτηριστεί ότι παρουσιάζει το μουσικό γεγονός με εσωτερικότητα, ευγένεια, ζεστασιά. κ.λ.π. κ.λ.π.

Για μένα μία τέτοια μηχανή είναι απλά ελλατωματική. :flipout:

Last edited:
Για να μιλήσουμε για matching ΗΧΗΤΙΚΩΝ χαρακτηριστικών συσκευών, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συσκευές έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα.
- αποδίδουμε στους ενισχυτές χαρακτηριστικά μουσικών οργάνων και όχι συσκευών που η μόνη δουλειά τους είναι η ενίσχυση του ηλεκτρικού σήματος?

Μάλλον τα ηχεία είναι αυτά που ΔΕΝ πρέπει να εξαιρεθούν μιας και είναι
από τη μια μεριά ο πιό "αδύναμος" κρίκος ενός συστήματος( με τους γνωστούς περιορισμούς-χώρου, οδήγησης, απόκρισης κλπ) και από την άλλη
έχουν τον τελικό λόγο στο μουσικό σήμα.

Επιτρέψτε μου να μην θέλω από τον ενισχυτή μου (το dac, το player) να έχει δικό του ήχο, να μην προσθέτει αλλά ούτε και να αφαιρεί πράγματα από την ηχογράφηση, ούτε "ζεστασιά" και "γλύκα". Αυτή ας την έβαζε ο μουσικός -αν ήθελε.

Αν π.χ. η απόκριση συχνότητας κατρακυλάει μετά τα 10Κhz, ο ενισχυτής το dac, το player, θα χαρακτηριστεί ότι παρουσιάζει το μουσικό γεγονός με εσωτερικότητα, ευγένεια, ζεστασιά. κ.λ.π. κ.λ.π.

Για μένα μία τέτοια μηχανή είναι απλά ελλατωματική. :flipout:[/QUOTE]

Συνήθως πηγές και ενισχυτικά δεν έχουν θέμα με την απόκριση
αλλού είναι τα προβληματά τους.

Για μένα μία τέτοια μηχανή είναι απλά ελλατωματική. :flipout:

Έλα όμως που όλες οι συσκευές ΕΧΟΥΝ κάποιο χαρακτήρα. Πόσες συσκευές ξέρεις που να μην ακούγονται όταν τις συνδέεις σε ένα σύστημα; σαν να μην υπάρχουν;

@ Magellan.
Αυτό ακριβώς εννοούσα. Τα ηχεία είναι τα μόνα που έχουν δικαίωμα να έχουν "χαρακτήρα" και "προσωπικότητα", μια που αυτά είναι οι μετατροπείς του ηλεκτρικού σήματος σε ακουστική ενέργεια.

@ ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πόσες συσκευές ξέρω που να μην ακούγονται όταν συνδεθούν σε ένα σύστημα;
Δε ξέρω Κώστα. Σίγουρα η δικές μου εμπειρίες στο σπορ, δεν συγκρίνονται με αυτές που έχουν οι περισσότεροι εδώ. Σε μένα, ελάχιστες φορές όλοι οι παράμετροι ήταν ίδιοι.

Ο χώρος, η μουσική, οι στάθμες, τα συνοδά, η ψυχολογική διάθεση… (Ενας ψαρωτικός τελικός, σε σχέση με εναν ταπεινό ολοκληρωμένο, δε ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια?)

Μπορώ πολύ εύκολα να πω αν μου αρέσει αυτό που ακούω, αλλά πώς μπορώ να απομονώσω π.χ. τον ενισχυτή και να πω ότι δεν "παίζει" αν δεν έχω εξοικειωθεί με όλες τις υπόλοιπες παραπάνω παραμέτρους?

Η "ήττα"...
Πολλά χρόνια πριν, με κάποιο φίλο και με ένα αγαπημένο CD στο χέρι, περνάγαμε από μαγαζί σε μαγαζί ακούγοντας συστήματα.
Η απόλυτη απογοήτευση και συζητήσεις επί συζητήσεων, με απίστευτη ψυχανάλυση και πολλά γραφικά σχόλια (τώρα γραφικά - τότε... υποφέραμε :-)
Πριν από λίγο, βρήκα και "κατέβασα" το ίδιο CD.
Ε λοιπόν… το CD που χρησιμοποιούσαμε τότε στις ακροάσεις ήταν για τα σκουπίδια. Η νύχτα με τη μέρα σε σχέση με το κατεβασμένο..

Τι ματσαρίσματα μου λέτε..

Εντάξει, το "τι ματσαρίσματα μου λέτε" μπορεί να ισχύει σε περιπτώσεις σαν αυτή που περιγράφεις, όμως δεν ισχύει για όλους και φυσικά ούτε πλέον για σένα γιατί όπως φαίνεται τώρα ξέρεις.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, κάπως έτσι μαθαίνουμε όλοι! Το άσχημο είναι ότι έχουμε σαν δεδομένο κάτι που ίσως να μην είναι σωστό και βγάζουμε τα όποια συμπεράσματά μας κρίνοντας τα υπόλοιπα τα οποία πιθανόν να μην ευθύνονται σε τίποτα. Λ.Σ.