Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Μα καλά, κανείς σας δεν ειχε Amiga?????? Χμχ, και μου κανετε και τους Hiendαδες...:P

αν δεν ειχες Ham η τα περιβόητα Demos της Amiga το '90 και το '91.... τι να σου πουνε τα blip-blip και η Adlib..... και τι η EGA-VGA...:P

Και τα τελευταία winuae το παίζουν ψιλοκαλα ;) αν έχεις την 500άρα βεβαια, εκεί ειναι ολα τα λεφτα! ακόμα και σήμερα μετά απο 15 χρόνια το βλέπω και γουστάρω τρελα!

Για όσους δεν ξέρουν, απολαύστε!

Ρε σεις τι μου θυμίσατε βραδιάτικα!

Το έτος είναι 1990. Καλοκαίρι.
Το PC είναι 286@12MHz με 640k RAM, σκληρό MFM 44MB και hi end VGA κάρτα γραφικών και μόνιτορ.
Κάνω εγκατάσταση τα Windows 3 που μόλις είχα φέρει από την Αμερική.
Βλέπω ελεύθερη μνήμη: 127kb?!??.
Τα αφήνω, και ασχολούμαι με κάτι άλλο.. σε DOS.. :flipout:

Άντε τώρα μετά από αυτά να ανοίξω το HTPC και τον προβολέα.. Καμία τύχη.. :( :(

Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Μα καλά, κανείς σας δεν ειχε Amiga?????? Χμχ, και μου κανετε και τους Hiendαδες...:P

αν δεν ειχες Ham η τα περιβόητα Demos της Amiga το '90 και το '91.... τι να σου πουνε τα blip-blip και η Adlib..... και τι η EGA-VGA...:P

εγώ είχα (και έχω) την 500 plus!

Βeach volley, outrun, pinball dreams...

Αν βρω τρόπο να δουλέψουν τα drive θα την ξαναστήσω!

πρέπει να πούλαγα μεχρι και 10 κομμάτια την μέρα τότες ,,, μετά demo που ανέφερες !! και με το shadow of the beast 4.5 layers animated , τι vga και ριαπαπα !!! fat agnus και τα μυαλά στα chip ! ( τον Αρχιμήδη τον θυμάται κανείς ???)

Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Amiga; Α πα πα πα πα... Specrtum rulez!
1983: ZX Spectrum με πληκτρολόγιο γομολάστιχες. Κασετόφωνο να φορτώνει επί 5 λεπτά και να έχεις και την αγωνία, θα φορτώσει τελικά το πρόγραμμα ή θα δεις αυτό το μισητό μήνυμα R Tape Loading Εrror και θα πρέπει να παίξεις λίγο με το volume και τα tone controls του κασετοφώνου, και άλλα 5 λεπτά ακόμα αναμονή μέχρι να δούμε τελικά ότι φόρτωσε το πολυπόθητο πρόγραμμα.

Λοιπόν τώρα που κοιτάω τις 5,25" δισκέτες μου βρίσκω:

Quick Basic ver. 4.0 4.5 και ver. 7.0
Modula 2
MS Works
Turbo Pascal
Turbo Prolog
Turbo Basic
Norton Utilities
Microsoft Fortran ver. 5.0
DBase III & IV
Quick C
AutoCAD ver. 2.6 (Μόλις 2 δισκέτες 360Κ) !!!
Clipper
PC Tools
Graphic Workshop
Lotus 123
WordStar
ChiWriter
Publish
και εκατοντάδες ακόμα ωραία προγράμματα.

Εκείνο που είναι το χαρακτηριστικό είναι πώς έχω όλες τις γλώσσες προγραμματισμού και τότε ασχολούμασταν πολύ και προγραμματίζαμε. Είτε σε basic, είτε σε C, είτε σε Pascal, είτε σε Fortran κλπ.
Σήμερα κανείς δεν έχει καμμία γλώσσα προγραμματισμού στο PC του και δεν ξέρει να κάνει ούτε το πιο απλό προγραμματακί σε basic.

Νίκο το έχω ακόμα! Το μόνο γνήσιο λειτουργικό μου! Το πήρα παρέα με τον HYUNDAI που πήρα τότε (Turbo στα 10, όπως μου είπε με καμάρι η πωλήτρια).
Εποχή 1988-89...

1988-1989 δεν πρέπει να πήρες το DOS 3.1 με το Hyundai, θυμάσαι καλά;
Γιατί εγώ πήρα το Hyundai το 1986 και είχε ήδη μαζί το DOS 3.2.
Λιγο αργότερα μετά από κανά χρόνο πήρε ένας φίλος μου το ίδιο και του έδωσαν το DOS 3.3 το οποίο ήταν σαφώς καλύτερο από το 3.2 που είχα εγώ. Το αντέγραψα και το χρησιμοποιούσα.

Re: Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Amiga; Α πα πα πα πα... Specrtum rulez!
1983: ZX Spectrum με πληκτρολόγιο γομολάστιχες.

Καλός ο Spectrum αλλά το πληκτρολόγιό του ρε παιδί μου...
Πρέπει να είχα αλλάξει 2 φορές πληκτρολόγιο επειδή έσβηναν τα γράμματα από πάνω! :flipout:

...και άλλα 5 λεπτά ακόμα αναμονή μέχρι να δούμε τελικά ότι φόρτωσε το πολυπόθητο πρόγραμμα.

5 λεπτά; Είχα κάτι παιχνίδια που φόρτωναν για μισή ώρα! Μετά να παίζω με το αζιμούθιο και ξανάμανά! :smash:

Btw, μην ξεχάσετε σήμερα στις 7 η ώρα να δείτε την Ηλεκτρονική Ελλάδα στην ΕΤ1! Μιλάμε για αρχαία ιστορία των BBS! ;)

Για τους κατοχους spectrum εχω το φοβερο zx-microdrive με την εκπληκτικη χωρητικοτητα των 85 kb...Μολις παρελαβα απο Αγγλια! Αναμενω προσφορες! :BDBDG54:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Καλός ο Spectrum αλλά το πληκτρολόγιό του ρε παιδί μου...
Πρέπει να είχα αλλάξει 2 φορές πληκτρολόγιο επειδή έσβηναν τα γράμματα από πάνω! :flipout:

5 λεπτά; Είχα κάτι παιχνίδια που φόρτωναν για μισή ώρα! Μετά να παίζω με το αζιμούθιο και ξανάμανά! :smash:

Btw, μην ξεχάσετε σήμερα στις 7 η ώρα να δείτε την Ηλεκτρονική Ελλάδα στην ΕΤ1! Μιλάμε για αρχαία ιστορία των BBS! ;)

Στον Spectrum+ έχουμε κάνει ειδική κατασκευή με φίλο μου και έχουμε αντικαταστήσει την μεμβράνη που υπήρχε κάτω από το πληκτρολόγιο με κανονική πλακέτα με micro switches! Τρομερή αίσθηση "κλικ" πληκτρολογίου και δουλεύει μέχρι και σήμερα!

5 λεπτά ήταν το μέγιστο για να φορτώσει ένα παιγνίδι 48Κ στην κανονική ταχύτητα. Υπήρχαν και κάποια παιγνίδια που φόρτωναν σε "turbo" υποτίθεται ταχύτητα πιο γρήγορα αλλά ήταν αναξιόπιστο τό φόρτωμά τους. Κάλιο αργά παρά ποτέ λέει ο σοφός λαός μας.

Re: Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

εγώ είχα (και έχω) την 500 plus!

Βeach volley, outrun, pinball dreams...

Αν βρω τρόπο να δουλέψουν τα drive θα την ξαναστήσω!

Πανε σε κανα παλιατζιδικο και ψάξε για drive 3.5'' DD (OXI HD) τα πιό´πολλά εχουν jumpers που αν παιξεις μαζί τους συνδέονται στην amiga κανονικά.

για... google it εδω

EDIT - πωπω τρελή χαρα - δες εδω!!!!!

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μαθήματα διαδικτυακής ιστορίας

Ναι, το είδαμε.

Τελικά θα κανονίσουμε ένα καφεδάκι οι αρχαίοι; :p

Το Σαββάτο έχουμε τα 20άχρονα της Acrobase στο μουσείο (πατησίων) μετά τις 8:30 το βράδυ. Είσαστε ευπρόσδεκτοι για ένα ποτάκι και μαθήματα αρχαίας ελληνικής δικτυακής ιστορίας.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν υπάρχουν προσκλήσεις, δεν κερδίζει κάτι η acrobase, ο καθένας αν θέλει παίρνει ποτό και κανείς από την acrobase δεν κερδίζει οτιδήποτε εκτός από την παρέα και το ότι θα ξαναδούμε άτομα που έχουμε να δούμε χρόνια. Ίσα ίσα που βάζουμε από την τσέπη μας για να αγοράσουμε καρτούλες, flyers, τούρτες κλπ. :)

1982: Πρωτοετής φοιτητής γράφω τα πρώτα μου προγράμματα σε διάτρητες κάρτες. Γλώσσες BASIC, PASCAL και κυρίως FORTRAN. Υπολογιστής mainframe UNIVAC 1106.

1984: Περνάω βόλτα απο το εργαστήριο ψηφ. κυκλωμάτων και παθαίνω πλάκα... Ένας IBM PC με σκληρό 5Mb!!!!!! (Τιμή τότε πάνω απο 2 εκτομμύρια...)

1986: Διπλωματική εργασία σε ανάλογο θέμα. Πρώτη φορά κάθομαι σε τερματικό του UNIVAC. Μετά το άναμμα, ήθελε κανα 5λεπτο για να εμφανιστεί ο κέρσορας...

Κάνουμε τιτλοδότηση οξέος σε εργαστήριο φυσικοχημείας. Εισάγουμε τα αποτελέσματα σε Spectrum και βγάζουμε καμπύλη τιτλοδότησης σε plotterάκι με χαρτί τύπου ταμειακής μηχανής και αποτελέσματα με μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων με την Basic του Spectrum. Ακόμα θυμάμαι την φάτσα του βοηθού που παρέλαβε την εργασία... Σαν να κατεβήκαμε απ'τον Άρη.
Μοναδικό (και πολυαγαπημένο) παιχνίδι στον SPectrum: Elite (Διαπλανητικοί Έμποροι και πολεμιστές). Μερικές εκατοντάδες πλανήτες σε 48K RAM και κασέττα...

1987: Δουλεύω σε έναν TRS 80 με επεξεργαστή Motorola 68000 και λειτουργικό Xenix σε σκληρό 10Mb. Εκεί είδα για πρώτη (και τελευταία) φορά δισκέτες 8 (ναι!!! οκτώ!) ιντσών:smash: Ίσως να μπορώ να ξαναβρώ καμιά απο αυτές...

1989: Αγοράζω τον πρώτο 8088 με 20άρη δίσκο.

1991: Κάνω porting προγράμματα στον Digital VAX 3083 (αν δεν κάνω λάθος). Κάποια στιγμή διαπιστώνω οτι υπάρχει δίκτυο (ασύγχρονο) ονόματι bitnet. Λίγο μετά αρχίζω και τα e-mail στο internet μέσω του υπολογιστή αυτού.

1993 Αφού το δίκτυο ethernet έχει εγκατασταθεί στο ΑΠΘ μπαίνουμε (με φίλο καθηγητή) απο DOS PC με πρόγραμμα προσομοίωσης τερματικού στον mainframe. Έτσι τρέχουμε για πρώτη φορά προγράμματα στον υπολογιστή αυτόν χωρίς να χρειαστεί να πάμε στο κτήριο που στεγάζονταν ο υπολογιστής και τα τερματικά του. Και κυρίως έχουμε internet (lynx) και e-mail προ compulink.

1994 Prince of Persia σε Macintosh! Καμμία σχέση σε ανάλυση γραφικών και κίνηση με το PC. Ίσως το τελευταίο παιχνίδι που έπαιξα ποτέ.

Οι χρονιές είναι κατα προσέγγιση.

Last edited: