Matrix Μ-stage Ενισχυτής Ακουστικών

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Matrix Μ-stage Ενισχυτής Ακουστικών

Με άστρωτα τόσο τα K601 όσο και τον matrix, άκουσα χτες κάποιες τζαζιές και μπάντες με πνευστά, χάλκινα και ξύλινα.
Τα συν:
Πολύ περισσότερο γκάζι από μικρότερους ενισχυτές μπαταρίας, όλα τα όργανα παρακολουθήσιμα και διακριτά στις χροιές τους, μπότα και ηλεκτρ. μπάσο επίσης διακριτά και στακάτα (ακόμα και σε dub ηχογραφήσεις), λεπτομέρειες μέχρι πρότινος ανήκουστες και άλλα καλά.
Τα πλην:
α) Αναίτια τονισμένες μεσοϋψηλές για τις οποίες μπορεί να ευθύνεται και το interconnect, το οποίο το έχω σεσημασμένο ως φωνακλάδικο. β) Μπορεί να με μπερδεύει ο ίδιος παραπάνω τονισμός, αλλά μου μπήκε υποψία παραμόρφωσης. Όχι τώρα που διάβασα για τις καγκουριές, χτες. Λίγη και παραβλέψιμη στα 10db κέρδος, περισσότερη στα περισσότερα. Ευτυχώς που δεν χρειάζομαι πιο πάνω από 10 γιατί θα είχα θέμα.
Αυτά βέβαια πορεί να ισορροπήσουν είτε με το στρώσιμο των μερών είτε με άλλο σεμνότερο IC.

Αν και νωρίς για συμπεράσματα, θα μπορούσαμε να δοκιμάζαμε στη συνάντηση και κάποιους άλλους ΟΡΑ (tonal).
Αυτή τη στιγμή φορά δύο ΒΒ 627AP σε πλακετίτσα (με πρόσθετες αντιστασούλες), που με 8pins αντικαθιστά τον μονό αρχικό.
Μου τον έβαλε στο πακέτο, όπως του είπα, αλλά δεν τον έβαλα πάνω για συγκριτικό (ακόμα).
Είδωμεν...

Last edited:
Δυστυχώς μια σκληράδα αντιλαμβάνομαι κι εγώ με τον ίδιο συνδυασμό...

Όχι υπερβολική αλλά σε κάποιες ηχογραφήσεις ακουστή.

Τα 601 τα δούλευα για 50-60 ώρες χωρίς να παρατηρήσω διαφορές. Έπειτα τα άφησα μια ωρίτσα δυνατά με μια μπιτάτη εγγραφή (Hard Candy) και άλλαξαν. Τα άκρα "άπλωσαν" και ιδιαίτερα η ανάλυση για την οποία έχουν όνομα έκανε την εμφάνισή της.

Τη σκληράδα δεν την αντιλαμβανόμουν πριν την "αλλαγή" που περιέγραψα παραπάνω...

Το έχω ξαναπεί και σε άλλη ενότητα ότι ο matrix είναι απομίμηση του Lehman Black Cube Linear... http://www.headfonia.com/lehmann-black-cube-linear/2/

Από φίλο που τον έχει σε συνδυασμό με AKG K702 (αν και δεν το έχω ακούσει ο ίδιος) ακούω παράπονα για σκληράδα.

Αυτό μπορεί να καλυφθεί εάν κάνετε επιλογή τελεστικών που σας ταιριάζουν καλύτερα.

Στο άλλο νήμα που συζητήθηκε το θέμα αυτό δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη, ελπίζω να βγάλουμε εδώ για του λόγου το αληθές, και εάν οι τελεστικοί πολωμένοι όπως τους πολώνει ο Κινέζος τελικά ταλαντώνουν όπως υποψιάζομαι...

Απάντηση: Re: Matrix Μ-stage Ενισχυτής Ακουστικών

...

Στο άλλο νήμα που συζητήθηκε το θέμα αυτό δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη, ελπίζω να βγάλουμε εδώ για του λόγου το αληθές, και εάν οι τελεστικοί πολωμένοι όπως τους πολώνει ο Κινέζος τελικά ταλαντώνουν όπως υποψιάζομαι...

Το πιο πιθανό είναι πως αυξάνεται η παραμόρφωση. Αν κυριαρχεί η τρίτη αρμονική ή μεγαλύτερης τάξης και όχι η δεύτερη τότε ίσως να δικαιολογείται η σκληράδα.

Ο τελεστικός άλλαξε σε LM4562 και είμαι σε φάση αξιολόγησης.

Πρώτες εντυπώσεις θετικές - μικρές αλλαγές στα σημεία σε σχεδόν όλο το φάσμα...

Είχα την ευκαιρία να κάνω κάποιες επιπλέον ακροάσεις με τον LM4562 το Σ/Κ...

Αυτό που παρατηρώ είναι πως ο "χαρακτήρας" του ενισχυτή γίνεται πιο έντονος με αυτό το ολοκληρωμένο - σε αντίθεση με τη μετατροπή των opa627 που οδηγεί σε διαφορετικό ύφος.

Χρησιμοποίησα 2 εξαιρετικές εγγραφές και μόνο, και έκανα συγκρίσεις με τον ήχο του συστήματος από τα ηχεία.

Ηχογραφήσεις: 1. David Hazeltine - Modern Standards, 2. Nicki Parrott - Black Coffee

Και οι δύο εγγραφές είναι συμβατές με το χαρακτήρα του σετ m-stage/ AKG και πλούσιες σε πληροφορία.

Έμεινα έκπληκτος από την απόδοση και καθώς το ένα κομμάτι διαδέχονταν το άλλο δεν πίστευα πόσο καλά έπαιζε ο συνδυασμός.

Τα όργανα είναι λεπτομερή, πλούσια, γεμάτα χροιές. Το κοντραμπάσο της κ. Parrott στην εισαγωγή του cd ανατριχιάζει. Το ίδιο και η φωνή της. Βαθιά, ανθρώπινη και αληθινή.
Ο χώρος στο Black coffee είναι στοιχείο της ηχογράφησης. Εδώ περιγράφεται με ακρίβεια και είναι "ορατός" σε κάθε ένα από τα κομμάτια. Εκτείνεται έξω από τα ακουστικά και πρακτικά ένοιωθα σαν να μή φορούσα καν ακουστικά!

Στο modern standards - μια εκπληκτική ερμηνεία γνωστών jazz κομματιών όπου ο κ. Hazeltine δίνει μια δική του οπτική χωρίς να αλλοιώνει την ομορφιά τους, η σημαντικότερη ικανότητα του συστήματος είναι η τήρηση του ρυθμού. Το σετ τα πήγε εξαιρετικά σε αυτό. Το πόδι απλά δεν έπαυε να ακολουθεί και το σώμα να χορεύει...
Επίσης εντυπωσιακά είναι τα άκρα σε αυτή την εγγραφή. Θυμίζει υψηλή ανάλυση. Όλο το φάσμα αποδόθηκε έξοχα από το συνδυασμό.

Σε σύγκριση με το δικό μου σύστημα ο matrix αποδίδει περισσότερο ευφωνικά στις μεσαίες και μεσο-χαμηλές και πιο «μαλακά» στις υψηλές, όπου τα Spendor έχουν περισσότερη έκταση και λεπτομέρεια.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο συνδυασμός matrix/ AKG αποδεικνύεται εξαιρετικά επιλεκτικός και μονοδιάστατος. Εκεί όμως που αποδίδει καλά είναι μαγεία. Εκτός αυτής της comfort zone, ο συνδυασμός είναι απλά υποφερτός και υπολείπεται πολύ από το πλήρες σύστημα που είναι ικανό να αποδώσει εξαίρετα σε κάθε είδος ακόμα και σε κάτω του μετρίου εγγραφές ή συμπιεσμένα αρχεία.

Last edited:
ποια αναμένεται να είναι η διαφορά των τελεστικών αυτών από αυτούς που επέλεξα εγώ: Burr Brown OPA627AP?

Με τους 627 του ενισχυτή του Βασίλη (Asvestos) πήρα μια διαφορετική συμπεριφορά.

Υπάρχει ατάκα χαμηλά με τα K601 οπότε επιτέλους τα rock ακούσματα αφυπνίζονται. Υπάρχει όμως σκληράδα στις μεσουψηλές, ακουστή και στις φωνές και μια ένταση γενικά.

Ο ενισχυτής είναι πιο laid-back με το 4562, αλλά αυτό είναι και το μόνο μείον. Αναλόγως ηχογράφησης μπορεί να είναι και μεγάλο συν...

Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με το THS4032 της Ti.

Ακούγονται πολύ θετικά σχόλια για αυτό το ολοκληρωμένο. Ελπίζω να το έχω στα χέρια μου σε 2 εβδομάδες περίπου...

λοιπόν, την ώρα που ο φίλος pianoso στο διπλανό νήμα πέρναγε καλά με τον fiio και τα HD600, εγώ ξελογιαζομουν από τον m-stage και τα 601...

Ο κ. Σταυρος Λαντσιας στο player και οι ανατριχιλες δίναν και περναν... απίστευτα αληθοφανή όργανα, χώρος που σε περιβάλλει σαν να είσαι εκει, μπάσο βαθύ και μεθυστικό.
Αρνήθηκα να κάνω skip έστω και σε ένα κομμάτι. Αρνήθηκα να βγάλω το δισκάκι πριν τελειώσει, αν και τα μάτια έκλειναν...

Τολμώ να πω πως ήταν μια σχεδόν ηδονική εμπειρία ακρόασης!

Ο οικονομικός matrix είναι ικανός να γεννήσει δυνατά συναισθήματα, και το LM4562 έχει εντείνει την ικανότητα αυτή.

Το νέο ολοκληρωμένο (THS4032) εγκαταστάθηκε και διανύει τις πρώτες ώρες πτήσης...

Είναι καλό;;;

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές!!!

Τα άκρα εμφανίζονται ενισχυμένα σε σχέση με το ολοκληρωμένο της national, χωρίς ενοχλητικά παρατράγουδα.

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η ανάδειξη εξαιρετικά αχνων λεπτομερειών - ενώ δε θα έλεγα ότι πριν ένοιωθα να λείπει ανάλυση - να όμως που υπήρχαν!

Ο χαρακτήρας του ενισχυτή παραμένει μουσικός, αυτό όμως το ολοκληρωμένο δείχνει να τον ανεβάζει ακόμα δύο σκαλάκια ΠΡΟΕ την ηχητική νιρβάνα.

ανυπομονώ να περάσουν κάποιες δεκάδες ώρες και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε ακροάσεις διευρύνοντας την γκάμα ακουσμάτων για πιο ασφαλή και ολοκληρωμένα συμπεράσματα...

Το νέο ολοκληρωμένο (THS4032) εγκαταστάθηκε και διανύει τις πρώτες ώρες πτήσης...

Είναι καλό;;;

Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές!!!

Τα άκρα εμφανίζονται ενισχυμένα σε σχέση με το ολοκληρωμένο της national, χωρίς ενοχλητικά παρατράγουδα.

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η ανάδειξη εξαιρετικά αχνων λεπτομερειών - ενώ δε θα έλεγα ότι πριν ένοιωθα να λείπει ανάλυση - να όμως που υπήρχαν!

Ο χαρακτήρας του ενισχυτή παραμένει μουσικός, αυτό όμως το ολοκληρωμένο δείχνει να τον ανεβάζει ακόμα δύο σκαλάκια ΠΡΟΕ την ηχητική νιρβάνα.

ανυπομονώ να περάσουν κάποιες δεκάδες ώρες και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε ακροάσεις διευρύνοντας την γκάμα ακουσμάτων για πιο ασφαλή και ολοκληρωμένα συμπεράσματα...

Από που αγορασες το εν λογω ολοκληρωμενο και πως αντικαθιστάς τους τελεστικους?

Από Κίνα μέσω ebay...

Έρχεται προσαρμοσμένο σε βάση (pcb) με ποδαράκια που κουμπώνουν απ' ευθείας στον ενισχυτή.

Θα ήθελα να μεταφέρω κάποιες εντυπώσεις μιας και είμαι κάτοχος ενός Matrix M-Stage HPA-2 USB από τον Φεβρουάριο και ακούω από αυτόν σχεδόν κάθε μέρα με Philips Fidelio X1.
Θα ξεκινήσω με τα θετικά του στοιχεία. Πολύ καλό DAC, σε σημείο που αμφιβάλλεις αν το μηχανάκι είναι ενισχυτής ακουστικών ή DAC κατά βάση. Το ενισχυτικό του προσδίδει πολύ καλό διαχωρισμό οργάνων και μεγάλη στερεοφωνική εικόνα.
Αρνητικά στοιχεία δυστυχώς εντοπίζονται στο ενισχυτικό μέρος. Το μπάσο είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του, είναι μουντό και συχνά μη ελεγχόμενο. Με τα Fidelio η κατάσταση θα έλεγα ότι είναι προβληματική. Με κάτι Sennheiser 598 που δοκίμασα μια φορά τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα. Εκτός από το μπάσο έχει και άλλες αδυναμίες οι οποίες είναι τα μπουκωμένα πρίμα και η έλλειψη διαύγειας στον ήχο η οποία πιθανώς να προκύπτει από το «μπούκωμα» σε μπάσα και πρίμα.
Εν τέλει το ενισχυτικό του στάδιο είναι λίγο απογοητευτικό....μέχρι να αλλάξω το stock opamp (OPA 2134) με ένα OPA 627 που είχα χρόνια σε ένα συρτάρι. Και τότε έγινε το θαύμα: Το μπάσο καθάρισε εντελώς, τα πρίμα άνοιξαν, ο ήχος απέκτησε διαύγεια και ανάλυση! Μιλάμε για τεράστια διαφορά με πριν, δεν το περίμενα! Αυτή τη στιγμή ο ήχος δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Απαράδεκτο πάντως να δίνεις τόσα λεφτά και να μην έχει από τη μάνα του ένα opamp της προκοπής. Κι εδώ δε μιλάμε για προσωπικό γούστο στον ήχο, αλλά για προβλήματα τεχνικής φύσεως. Στο κάτω-κάτω ας τον πούλαγαν 10-20ευρώ ακριβότερα και να ακουγόταν όπως πρέπει!
Συμβουλή λοιπόν προς χρήστες Matrix M-Stage νυν και μελλοντικούς: Αλλάξτε ΑΜΕΣΑ opamp αν δεν το έχετε ήδη κάνει, θα εκπλαγείτε από τη διαφορά!

Η άλλη αναβάθμιση που έκανα στον Matrix μου είναι ότι πρόσθεσα στη σύνδεση με το PC ένα Schiit Wyrd το οποίο βελτίωσε σημαντικά το DAC του. Η διαφορά έγκειται στο ότι τα σώματα έγιναν μεγαλύτερα, η στερεοφωνική εικόνα μεγάλωσε και έγινε πιο ξεκάθαρη και βελτιώθηκε και η ανάλυση στον ήχο. Άλλη μια καλή επένδυση για το Matrix!
Τελικώς, μετά από όλη την περιπέτεια, το configuration PC->Schiit Wyrd->Matrix M-Stage HPA-2 USB (OPA627 mod) θεωρώ ότι είναι καταληκτικό για τα Fidelio X1.

Το δις εξαμαρτείν ....

Ξαναγόρασα τον Matrix M-Stage HPA-2, αυτή τη φορά χωρίς DAC διότι άκουσα τον HPA-1 και μου άρεσε αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Σήμερα τον παρέλαβα και τον άκουσα για 1-2 ώρες αφού άλλαξα opamp σε LM4562NA. Τα ίδια πάνω-κάτω με την προηγούμενη εμπειρία. Ενώ έχει μεγάλη στερεοφωνική εικόνα, πολύ καλό διαχωρισμό οργάνων, κάπου παραμορφώνει, δεν έχει διαύγεια και κουράζει σύντομα. Θα τον επιστρέψω εφόσον είναι εφικτό...

Και άμα παραγγείλεις άλλο θα ακούσεις αλλά ...
Ρώτα τον Σταύρο με το περίφημο Audio GT.

Είναι τόσο καλά καταρτισμένοι που ξέρουν πως πρέπει να ακούγεται η κιθάρα ,το βιολί ,το πιάνο κτλ.
Χαράς την υπομονή σου .