Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Τη βδομάδα που μας πέρασε παράγγειλα ένα βινυλιάκι από Ιαπωνία.
[RESIZE]
View attachment 120811
[/RESIZE]

Μιά υπέροχη ηχογράφηση της Σουΐτας από το Κορίτσι της Αρλ του Bizet. Ο Andre Cluytens και η Ορχήστρα των Κοντσέρτων του Ωδείου του Παρισίου (αμάν, τι όνομα σιδηρόδρομος ήταν αυτό) δίνουν ρέστα. Ο ήχος εξαίρετος, η ερμηνεία η καλύτερη που έχω ακούσει, καλύτερη ακόμα και από του Beecham. Oι Γάλλοι βγάζουν τη μελαγχολία και το δράμα που ενυπάρχει σε αυτή την υπέροχη μουσική. Ο δίσκος στην πρωτότυπη έκδοση είναι πανάκριβος. Η ιαπωνική εκτύπωση ήταν προσιτή μόνο γιατί ήταν σε κατάσταση VG. ήταν λίγο ρίσκο, αλλά τελικά οι Απωανατολίτες βαθμολογούν πολύ αυστηρά, το βινύλιο έχει μόνο μερικές επιφανειακές γρατσουνιές. Και είναι και κόκκινο!
[RESIZE]
View attachment 120812[/RESIZE]

ο Κλυτάνς μου αρέσει στον Μπιζέ πάνω από όλους ... ειδικά στην συμφωνία ... αλλά και σε όλα τα λοιπά ...

Σήμερα έκανα μιά τσάρκα σε μιά από τις τοπικές υπαίθριες αγορές. Έφυγα με δύο τσάντες γεμάτες δίσκους μεταξύ των οποίων και αυτός

View attachment 120813

Ήταν σχετικά ακριβός, 3 ευρώ, προς στιγμήν σκέφτηκα να το παζαρέψω, αλλά ντράπηκα.

Ένας εξαιρετικός φθηνός δίσκος. 'Ασε το παραμυθένιο εξώφυλλο που χάνει στην φωτογραφία σε σχέση με την πραγματικότητα.

Τη βδομάδα που μας πέρασε παράγγειλα ένα βινυλιάκι από Ιαπωνία.
[RESIZE]
View attachment 120811
[/RESIZE]

Μιά υπέροχη ηχογράφηση της Σουΐτας από το Κορίτσι της Αρλ του Bizet. Ο Andre Cluytens και η Ορχήστρα των Κοντσέρτων του Ωδείου του Παρισίου (αμάν, τι όνομα σιδηρόδρομος ήταν αυτό) δίνουν ρέστα. Ο ήχος εξαίρετος, η ερμηνεία η καλύτερη που έχω ακούσει, καλύτερη ακόμα και από του Beecham. Oι Γάλλοι βγάζουν τη μελαγχολία και το δράμα που ενυπάρχει σε αυτή την υπέροχη μουσική. Ο δίσκος στην πρωτότυπη έκδοση είναι πανάκριβος. Η ιαπωνική εκτύπωση ήταν προσιτή μόνο γιατί ήταν σε κατάσταση VG. ήταν λίγο ρίσκο, αλλά τελικά οι Απωανατολίτες βαθμολογούν πολύ αυστηρά, το βινύλιο έχει μόνο μερικές επιφανειακές γρατσουνιές. Και είναι και κόκκινο!
[RESIZE]
View attachment 120812[/RESIZE]

Αυτό τον δίσκο τον έχω σε Γερμανική έκδοση αγορασμένο στην Ελλάδα πριν χρόνια από το υπόγειο της οδού Καπλανών.
Παίζει πολύ καλά και μάλιστα κυκλοφόρισε και σε sacd από τη έγκυρη esoteric.
To sacd παίζει επίσης πολύ καλά. Συγκριτικά με την Γερμανική κόπια του βινυλίου το sacd είναι ίσως λίγο πιο λεπτομερειακό αλλά όταν παίζουν μαζί όλα τα βιολιά είναι λιγότερο γεμάτο και πιο τσιρικτό. Πάντως ο φίλος Domimic μπορεί με το sacd να έχει μια πολύ καλύ απόδωση γιατί δεν είναι εποχή να αρχίζεις με βινύλια παρά το ότι πολλές φορές είναι φθηνότρα.

Μερικοί Ιάπωνες έμποροι βινυλίου, ιδιαίτερα οι πολύ μεγάλοι, δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση των δίσκων τους (ίσως οχι σκόπιμα) και πρέπει να αγοράζεις μόνο όσα χαρακτηρίζουν σαν ΝΜ.

clutens.jpg

Αυτό όμως που πολύ θα ήθελα να έχω σε original βινύλιο είναι ο Cluytens με τον Samson Francois στα κονσέρτα για πιάνο του Ravel. Πρόκειται για μια εξαιρετική εκτέλεση και εγγραφή από άλλο πλανήτη. Εδώ μια πολύ καλή ψηφιακή έκδοση από την ΕΜΙ.

Samson Francois-Ravel Piano Concerto 2011-Remaster.jpg

Ισως να μην είναι αλλά αν ήδη υπάρχουν κάποια ειναι αμαρτία να μην αξιοποιούνται...
Οπως κ να έχει η γοητεία του είναι δεδομένη .... ανάθεμα στην κακή μας την τύχη..
Θα το αναζητήσω το πιο πάνω Ραβελ
Σε download δεν υπάρχει πουθενά;

Υπάρχει πάντως στα Tidal/Spotify

Α, κάτι ακόμα, ο Kletzi στην 2η συμφωνία του Σιμπέλιους δεν έχει καλό ήχο. Οπότε δεν νομίζω ότι αξίζει τα λεφτά για HiQ.

Η ερμηνεία του Previn στους Πλανήτες μου αρέσει πάρα πολύ. Θεωρώ μάλιστα το Bolero του κορυφαίο, κρίμα που δεν μπόρεσα να το κρατήσω.

Βρήκα κι εδώ μια συζήτηση για αυτές τις επανεκδόσεις:
http://forums.stevehoffman.tv/threads/hi-q-supercuts-emi-classical-180g-lp-reissues.260154/
Λένε και άλλοι για θορύβους στα βινύλια αυτά, δεν είμαι ο μόνος που είχα πρόβλημα. Επίσης λένε ότι σκάρτοι ηχητικά είναι ο Μουσσόργκσκυ με Μούτι και ο Ρίχτερ-Μάαζελ.

Αυτό που πρέπει να ελέγξω είναι αν άλλαξε το εργοστάσιο εκτύπωσης. Γιατί η ποιότητα του βινυλίου ανάμεσα στο Pineapple Roll και το Bolero είχε πολύ μεγάλη διαφορά.

Πάντως αν ένας EMI έχει "Walter Legge" ή "Christopher Bishop & Christoper Parker" για παραγωγούς πρέπει αμέσως να είναι υποψήφιος για αγορά!

Αφου σου αρέσει ο Previn δοκίμασε τον και στον Mendelsshon.
Mετά από συζήτηση με φίλο γνώστη που εμπιστεύομαι αγόρασα και περιμένω το <όνειρο καλοκαιρινής νύχτας> σε βινύλιο. Η εκτέλεση που είχα ακούσει σε cd ήταν πολύ καλή.

Πάντως ένας δίσκος Previn- Londin Symphony Orchestra-Berlioz Overures- ASD3212 με μηχανικό ήχου και παραγωγό τον Christopher Parker (που αναφέρεις) παίζει πολύ καλά.

menelssohn.jpg

Στο discogs βρίσκεται με 5 λίρες.
Χαιρετισμούς από τον Πτελεό Μαγνησίας.

Στην τελευταια εξόρμηση επεσα επάνω σε μια οβαλ Argo Marinner 4 seasons.. κοστος 2 ευρω, εχει και τα καλα του το μοναστηράκι. Μετα απο γενναίο πλύσιμο εχω ενα ΝΜ- στα χερια μου.

371290467984.jpg

Πολύ ωραίο κομμάτι αυτό. Το είχα βρει παλιά σε ένα μαγαζάκι σε μιά κάθετο της Αγ.Κωνσταντίνου, αν δεν κάνω λάθος στην Κουμουνδούρου. Για λόγους που δεν είναι επί του παρόντος δεν το είχα αγοράσει, αλλά το παράγγειλα χρόνια αργότερα στο ebay, φυσικά σε πολλαπλάσιο κόστος από αυτό εδώ. Καλές ακροάσεις Δόκτωρ.

Στην τελευταια εξόρμηση επεσα επάνω σε μια οβαλ Argo Marinner 4 seasons.. κοστος 2 ευρω, εχει και τα καλα του το μοναστηράκι. Μετα απο γενναίο πλύσιμο εχω ενα ΝΜ- στα χερια μου.

View attachment 121453
Ωραίος δίσκος, μόνο που το 'Φθινόπωρο' ακούγεται σαν 'Άνοιξη'. Προτιμώ σε Φίλιπς [του 1959 νομίζω] με τους 'Μουζίκους'Λ.Σ.

Μόνο σε μένα αρέσει ο Munchinger σε αυτό το έργο;

117136712.jpg

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η πρώιμη Decca ακούγεται πολύ ωραία...

Εχω καιρο να ενημερωσω για τις τελευταίες αγορες (>100) αλλα πρεπει να ομολογήσω οτι εχω τσιμπησει δισκαρες. Στις ευχαριστες εκπλήξεις ο Κogan στον Brahms σε Melodiya (η Columbia ειναι απλησίαστη). Φωτο απο το διαδίκτυο

kogan.jpg

Επισης βρήκα την Head 1-2 που την έψαχνα καποιο καιρο τωρα. Εχω μαζέψει μερικες και κάποια στιγμη ελπιζω να τις εχω ολες. Υπάρχει και μια διπλη την οποια ανταλλάσσω μονο με αλλη Head. Στο διαδίκτυο βρίσκονται αλλα συνήθως ειναι τσιμπημένες.

decca 1.jpg

Εξαιρετική προσθήκη αυτη του Dag Achatz σε Schumann/ Liszt απο την Bis. Εξώφυλλο δεν βρηκα να ανεβάσω (κλασσικο Bis μαυρο), το εργο ομως εχει κυκλοφορήσει και σε ψηφιακό. Ο ηχος του βινυλίου βαθύς, καθαρός και σχεδόν οσο εντυπωσιακός είναι ο Curzon σε Decca. H ερμηνεία ιδιαίτερη.

Είναι εντελώς οφ τόπικ, αλλά θα το ποστάρω εδώ γιατί οι εδώ θαμώνες θα αναγνωρίσουν λίγο τον εαυτό τους σε αυτή την ταινία:

Μην ενοχλείτε παρακαλώ.

Ίσως να το έχετε δει, αν όχι η υπόθεση αφορά ένα συλλέκτη δίσκων που βρίσκει ένα καταπληκτικό, σπανιότατο δίσκο στα μεταχειρισμένα, τρέχει στο σπίτι να τον ακούσει και όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον του για να μην τον αφήσει. Πέραν τούτου, η ταινία δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική όσον αφορά το πορτρέτο του συλλέκτη και audiophile, εγώ ανακάλυψα τα εξής λάθη:

1) Ο Michel (έτσι τον λένε) πάει στην αγορά και αγοράζει μόνο ένα δίσκο.
2)Δεν έχει πλυντήριο δίσκων.
3)Οι δίσκοι δεν είναι σε πλαστικές θήκες.
4)Τα ηχεία του (ένα ζευγάρι JM Lab Grande Utopia) είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο.
5)Στην αρχή της ταινίας μόλις ανακαλύπτει τον δίσκο αρχίζει να λέει ενθουσιασμένος στον πωλητή τι καταπληκτικό κομμάτι που είναι, πόσο σπάνιο κλπ. ΠΡΙΝ τον πληρώσει. Βέβαια, αφού ο πωλητής ανεβάζει την τιμή στα 50 ευρώ του λέει ότι θα πλήρωνε και τα δεκαπλάσια.

Δείτε την και πείτε μου τι λάθη βρήκατε κι εσείς. :ears:

Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο δίσκο αλλά λατρεύω τον Takemitsu. Κι ας με δουλεύουν γνωστοί για τον Mitsu-take...

Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο δίσκο αλλά λατρεύω τον Takemitsu. Κι ας με δουλεύουν γνωστοί για τον Mitsu-take...

Επειδή έχω και εγώ φίλους που αν τους βάλεις να ακούσουν κάτι πέρα από Mozart ή Verdi αρχίζουν την πλάκα θα τους λες ότι το <Requiem for strings> του Takemitsu, έργο πρώιμο του 1957 σαν meditation, το θαύμαζε και ο Stravinsky.

Αν δεν τους αρέσει ούτε ο Stravinsky, και αυτό μου έχει τύχει, θα χρησιμοποιείς την αυθεντία μεγάλων ορχηστρών και θα τους λες ότι ο έργο <November steps> είναι παραγγελία της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης για τα 125 χρόνια της ή το έργο <Visions για ορχήστρα> είναι παραγγελία της συμφωνικής του Σικάγο για τα εκατό χρόνια της.

Αν πάλι δεν πείθονται να ακούσουν μην συνεχίσεις να προσπαθείς. Είναι λάθος που και εγώ το έκανα. Πάντα και δικαιολογημένα μπορεί κάποιος να σου πει ότι δεν του αρέσει.-bye-

Το εν λόγω δισκάκι αγόρασα πριν πολυ καιρό αλλά μόλις πριν λίγες μέρες βρήκα την ευκαιρία να το ακούσω.

115479202.jpg

Θα την πω την αμαρτία μου, την Α' πλευρά, με το Ραβί Σανκάρ δεν κατάφερα να την ακούσω ολόκληρη. Η γυναίκα μου με κορόιδευε ("να σου φέρω κανα ναργιλέ;") Η Β'Πλευρά όμως, με τη σονάτα του Ενέσκο ήταν υπέροχη. Πανέμορφη μουσική, σε ανατολικοευρωπαϊκό/τσιγγάνικο/εβραϊκό ιδίωμα, πολύ όμορφα ηχογραφημένη. Άμα τη βρείτε αγοράστε την, δε θα το μετανιώσετε.

Στην κυριολεξία έπεσε στα χέρια μου αυτό το κουτί της Decca με τέσσερεις δίσκους.

Παίζουν μέλη του του Vienna Octet με τον Concertmaster της Βιέννης Willi Boskovsky.
Ανάμεσα στα έργα είναι το κουιντέτο για κλαρίνο και έγχορδα του Mozart όπως και το Trout quintet του Schubert με τον Curzon που είχα στην γνωστή στους βινυλιόφιλους επανέκδοση της speakers corner.

ecsofylo.jpgesoteriko.jpegcurson.jpgseptet.jpg

Όποιος δεν έχει ακούσει μια original decca δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη τι σημαίνει καλή εγγραφή μικρού συνόλου εγχόρδων.

Ανεξάρτητα από την εκτέλεση που πάντα υπάρχει κάποια καλύτερη είναι συγκινητική η αληθοφάνεια στο ηχόχρωμα των οργάνων ή στην ξαφνική δοξαριά του τσέλου. Σε βάζει και αυτό μέσα στο μουσικό δρώμενο. Αγαπώ τα ψηφιακά μου και σύγχρονες εγγραφές μερικών εταιριών όπως λ.χ της Reference Recordings σε μεγάλα ορχηστρικά έργα έχουν μεγαλειώδη ήχο.

Όταν όμως έβαλα ψηφιακές επανεκδόσεις άλλων παλαιών εγγραφών του Trout quintet τόσο σε DSD όσο και σε 24ΒΙΤ απογοητεύτηκα.
Ίσως αν είχα το total dac να μην είχα την ίδια γνώμη αν και αμφιβάλω.

speakers corner.jpg
Η speakers corner επανέκδοση

Ανάμεσα στα έργα υπήρχε ξεκάρφωτο και ένα κουαρτέτο του Haydn με το Weller Quartet του οποίου ηγείτο ο Walter Weller o δεύτερος concertmaster της ορχήστρας (έγινε concertmaster 22 ετών και αργότερα μαέστρος). Για το Weller quartet σε κουαρτέτα του Haydn σε επόμενο σημείωμα.

Πρόκειται για απεχθείς κινήσεις της μουσικής βιομηχανίας παραγωγής βινυλίων όταν γίνεται εχθρός της μουσικής.

https://electricrecordingco.com/releases/sonatas-for-two-violins

Μόνο σε 300 αντίτυπα σπεύσατε για προεγγραφή. Μόνο να είστε τυχεροί μην βγάλει κάποιος άλλος στο μέλλον άλλη ανατύπωση.

Δεν έχουν καταλάβει οι έρμοι ότι ο μουσικόφιλος απεχθάνεται τέτοιες παραγωγές?
Δεν απευθύνονται όμως σε μουσικόφιλους πελάτες, σε διαγωνιζόμενους σε μέγεθος μορίου πελάτες απευθύνονται. Έλα όμως που και αυτό δεν έχει τέλος γιατί ο υποψήφιος αγοραστής της ανατύπωσης κινδυνεύει από την εμφάνιση κάποιου άλλου που έχει την πρωτότυπη κόπια και δηλώνει ακόμη πιο προικισμένος.

Αυτά από κάποιον που έτυχε να έχει το original.

Re: Απάντηση: Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Πρόκειται για απεχθείς κινήσεις της μουσικής βιομηχανίας παραγωγής βινυλίων όταν γίνεται εχθρός της μουσικής.

https://electricrecordingco.com/releases/sonatas-for-two-violins

Μόνο σε 300 αντίτυπα σπεύσατε για προεγγραφή. Μόνο να είστε τυχεροί μην βγάλει κάποιος άλλος στο μέλλον άλλη ανατύπωση.

Δεν έχουν καταλάβει οι έρμοι ότι ο μουσικόφιλος απεχθάνεται τέτοιες παραγωγές?
Δεν απευθύνονται όμως σε μουσικόφιλους πελάτες, σε διαγωνιζόμενους σε μέγεθος μορίου πελάτες απευθύνονται. Έλα όμως που και αυτό δεν έχει τέλος γιατί ο υποψήφιος αγοραστής της ανατύπωσης κινδυνεύει από την εμφάνιση κάποιου άλλου που έχει την πρωτότυπη κόπια και δηλώνει ακόμη πιο προικισμένος.

Αυτά από κάποιον που έτυχε να έχει το original.

Απλή αριθμητική γιατρέ μου: 300 αντίτυπα επί 800 ευρώ το ένα μας κάνουν 240.000 ευρώ ακαθάριστες εισπράξεις ανά έκδοση. Η καημένη η Speakers Corner πρέπει να παίρνει για κάθε επανέκδοση 2000 αντίτυπα επί 30 ευρώ περίπου το ένα (υπολογίζω χονδρικά την τιμή που πληρώνει ο έμπορος) 60.000 ευρώ. Ποιος νοιάζεται για το τι θέλει οι μουσικόφιλος;