Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Έχω διαπιστώσει ατέλειες σε βινύλια που εκτυπώνονται σήμερα. Κάποιες έχω αναφέρει στα τυπώματα της Emil Berliner.

Διαβάζω ότι κάποιες εκτυπώσεις της Mercury από τα Abbey Road Studios σε μισή ταχύτητα είναι ότι πλησιέστερο στο αρχικό βινύλιο. Στην παραγωγή μάλιστα συμμετέχει ο γιος του παραγωγού και μηχανικού της Mercury ο Thomas Fine.
Βάζω τις ακριβείς πληροφορίες από τον δίσκο που αγόρασα σφραγισμένο.

View attachment 257175
View attachment 257176

Το βινύλιο έχει ατέλεια που ευτυχώς δεν επηρεάζει την ακρόαση. Η εκτύπωση από την Γερμανική Optimal plant
Παίζει πάντως εξαιρετικά. Ακούγεται λιγότερο φουσκωμένο από προηγούμενη audiophile επανέκδοση που είχε κυκλοφορήσει.

View attachment 257177

Μια ακόμη εταιρία, η Ιαπωνική Cicso που έκλεισε το 2008 είχε εκδώσει το παρακάτω ενδιαφέρον βινύλιο.
Γνώριζα μόνο την ηχογράφηση του Milstein με τον Abbado.

View attachment 257178

Ο δίσκος παρουσιάζει ατέλεια (θάμπωμα) που πάλι ευτυχώς δεν επηρεάζει την ακρόαση.

View attachment 257179
Αυτές οι επανεκδόσεις της Mercury δε μου άρεσαν καθόλου. Αγόρασα μια εξάδα από την JPC σε τιμή χώμα (50 ευρώ ή κάπου εκεί) άκουσα ένα δίσκο και την επέστρεψα αμέσως. Ήταν ίδιο ακριβώς με το CD. O γιος της Wilma Cozart έχει αλεργία στο βινύλιο και κάνει μάστερινγκ από ψηφιακά μάστερ, μόνο. Ευχαριστώ, δε θα πάρω.

Στο discogs υπάρχουν 45 επανεκδόσεις του Stravinsky- Firebid -Dorati. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποια αναφέρεσαι. Σε αυτό που αναφέρομαι υπάρχουν μόνο οι παρακάτω τέσσερεις κλασσικοί τίτλοι.

BBC.jpg

Στο discogs υπάρχουν 45 επανεκδόσεις του Stravinsky- Firebid -Dorati. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποια αναφέρεσαι. Σε αυτό που αναφέρομαι υπάρχουν μόνο οι παρακάτω τέσσερεις κλασσικοί τίτλοι.

View attachment 257190
Δεν εννοώ την επανέκδοση του Firebird, εννοώ αυτή την κασετίνα.

0028947880585.jpg

Πολύ ωραία έργα και εξαιρετική εγγραφή της DG. Άλλωστε η σειρά βινυλίων της DG με κωδικό 2530 είναι συνήθως καλές.
Το αγαπητό έργο του Dvorak με την ονομασία Dumky Trio είναι γεμάτο με σλαβικές μελωδίες τις Ντούμκες.
Σε αντίθετο κλίμα κινείται το τρίο του Smetana που γράφτηκε 20 χρόνια νωρίτερα όταν έχασε την τετράχρονη κορούλα του. Ακούστε στο ξεκίνημα την την έκθεση του πρώτου θέματος από το βιολί.

trio.jpg

Η καλύτερη επένδυση στα έργα δωματίου του Brahms είναι αυτό το κουτί με τα 15 βινύλια.

Όταν εκδόθηκε για να έρθει στα Ελληνικά δισκοπωλεία έπρεπε να έχει γίνει προεγγραφή για την απόκτηση του. Νομίζω το ίδιο ίσχυε και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Λάβετε υπόψιν ότι πριν 50 συν χρόνια το βινύλιο ήταν ένα ακριβό είδος. Τα βινύλια της DG, ΕΜΙ, Philips... κόστιζαν 220 δραχμές ενώ τα Decca 240-250 δραχμές.
Τα κουαρτέτα είναι με το Amadeus Quartett, στα έργα με κλαρινέτο είναι ο Karl Leister, στις σονάτες για βιολί ο Christian Ferras και στις σονάτες για τσέλο ο Pierre Fournier....

box.jpgrecord.jpg