Μαύρα σφουγγαράκια συνοδευτικά ηχείων

fonzi

Senior Member
29 June 2006
370
Καθαρίζοντας παλιά πράγματα έφτασα στα κουτιά που περιείχαν τα ηχεία μου.
b&w 602 και 601.
Μέσα στα αφρολεξ στα κουτιά βρίσκονταν μαύρα κυλινδρικά σφουγγαράκια (πχ περίπου 5 εκ ύψος και 4 διάμετρος καθώς και μικρότερα).
Στις οδηγίες δεν έγραφαν κάτι.

Υπάρχει περίπτωση να είναι για τα μπάσα όταν τα ηχεία πάνε κοντά σε τοίχο; Όμως δεν έχουν πίσω άνοιγμα νομίζω τα ηχεία μου...

Τι μπορεί να είναι;

Re: Απάντηση: Μαύρα σφουγγαράκια συνοδευτικά ηχείων

kalhspera fonzi
ta bazoun sta koutia anamesa sto kouti kai ta hxeia gia na mhn kouniounte katholou.. san sfines :)

δεν μιλάω για τα αφρολεξ. Αυτά που λέω είναι μέσα σε θήκες στα αφρολεξ προστατευμένα.

Το ένα ταιριάζει στο πίσω άνοιγμα που έχει το κεντρικό ηχείο διαλόγων όπως είδα τώρα. Ομως τα υπόλοιπα δεν έχουν πίσω ανοίγματα.

αυτά που μπαίνουν στην οπή του bass reflex εννοείς?

z132901697.jpg

Τι χρησιμεύουν όταν τα ηχεία έχουν το σχετικό άνοιγμα μπροστά;
Μειώνουν τα μπάσα; Εχει σχέση η απόσταση από τον τοίχο;

Απάντηση: Re: Μαύρα σφουγγαράκια συνοδευτικά ηχείων

βαζοντας το σφουγγαρακι στο bass reflex του ηχειου,του κοβεις βαθιες ανασες απο τις χαμηλες συχνοτητες.
ουσιαστικα δηλαδη,του απαγορευεις να κατεβαινει χαμηλα.
εαν το bass reflex ειναι στην πισω πλευρα του ηχειου,σαφως και επηρεαζεται απο την αποσταση που εχει με τον τοιχο.
συνηθως τα βαζουν σε μικρους χωρους που το ηχειο μπουμαρει.
πειραματισου και δες εαν σου ειναι απαραιτητο κατι τετοιο.

Απάντηση: Re: Μαύρα σφουγγαράκια συνοδευτικά ηχείων

Εϊναι για να ρυθμίζουν τη λειτουργία του bass reflex.
Αν δεν έχεις σφουγγαράκι, η αν σου μπουμάρει το ηχείο όταν ακούς Καρρά, βάζεις την παλιά την κάλτσα.. την τρύπια [που λέμε :-)

Re: Απάντηση: Re: Μαύρα σφουγγαράκια συνοδευτικά ηχείων

ΟΚ παιδιά. Ευχαριστώ όλους!
Αρα βάζω μόνο το σφουγγαράκι στο κεντρικό ηχείο (διαλόγων) που είναι ανοιχτό πίσω και απέχει 10-15εκ από τον τοίχο.
Τα υπόλοιπα δεν τα πειράζω διότι ο χώρος είναι μεγάλος και δεν ακούω να μπουμάρουν.

Re: Απάντηση: Re: Μαύρα σφουγγαράκια συνοδευτικά ηχείων

ΟΚ παιδιά. Ευχαριστώ όλους!
Αρα βάζω μόνο το σφουγγαράκι στο κεντρικό ηχείο (διαλόγων) που είναι ανοιχτό πίσω και απέχει 10-15εκ από τον τοίχο.
Τα υπόλοιπα δεν τα πειράζω διότι ο χώρος είναι μεγάλος και δεν ακούω να μπουμάρουν.

Eξαρτάται κι αυτό απ το αν έχεις υπογούφερ ή όχι, γιατί αν ναι κι έχεις δηλώσει τα ηχεία ως small, είναι άσκοπη η χρήση τους. Αν όχι πρόσεχε γιατί μια φορά την πάτησα, σε μεγάλη ένταση κι έχοντας πειράξει προς το συν το ρυθμιστικό του μπάσου απ τον ενισχυτή πριν αγοράσω υπογούφερ, μου το ρούφηξε μέσα στο ηχείο το σφουγγαράκι κι αναγκάστηκα να το ανοίξω να το βγάλω κι εννοείται δεν το ξαναχρησιμοποίησα. Επίσης το ότι έχει δύο ζευγάρια σφουγγαράκια είναι αν παρατηρήσεις ότι έχουν διαφορετική πυκνότητα ώστε να πειραματιστείς, αλλά θέλει πολύ καλό αυτί για να καταλήξεις. Επίσης άσκοπο να το βάλεις στο κεντρικό, σπάνια παίζει μουσική αυτό το ηχείο, ουσιαστικά απ ό,τι κατάλαβα εγώ είναι ότι σου κόβει όγκο απ το μπάσο, κάνει το ηχείο πιο ρυθμικό, πιο ατακάτο, πιο μουσικό αν θες, το κεντρικό στο 99% παίζει διαλόγους, σκέψου και τις άλλες παραμέτρους που σου ανέφερα κι αποφασίζεις, το αυτί σου είναι ο καλύτερος οδηγός σ αυτές τις περιπτώσεις.

Last edited:
small τα έχω δηλώσει λόγω υπογούφερ.
Οπότε άσκοπη η χρήση για το σφουγγαράκι (εκτός και αν το αφήσω στο ηχείο μόνο για να μην μπαίνει σκόνη ή έντομα στο άνοιγμα).

small τα έχω δηλώσει λόγω υπογούφερ.
Οπότε άσκοπη η χρήση για το σφουγγαράκι (εκτός και αν το αφήσω στο ηχείο μόνο για να μην μπαίνει σκόνη ή έντομα στο άνοιγμα).

Χα χα χα είναι κι αυτό μια απ τις χρήσεις, αλλά έντομα; Στο χωράφι τα χεις; :willy::sheep:

Χα χα χα είναι κι αυτό μια απ τις χρήσεις, αλλά έντομα; Στο χωράφι τα χεις; :willy::sheep:

εχω παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι όταν μπαίνουν στο σπίτι κάποια κουνουποειδή (ελικοπτεράκια τα λέμε εμείς) έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ηχεία...
Κάπως τους κάνουν για φωλιά φαίνεται.

Last edited: