MDF κοστολόγιο

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Θέλω να φτιάξω αυτά τα δυο 15λιτρα ηχεία από 19mm MDF που φαίνονται στο PDF. Τα ξύλα θα τα κολλήσω εγώ. Στέλνω συνέχεια τον αδερφό μου και δε βγάζει άκρη με τους ξυλουργούς. :nounder: Εγώ μια δυο φορές που ρώτησα με το που ακούγανε πατούρες με έδιωχναν. :speechless-smiley-0 Επειδή δε προλαβαίνω με τη δουλειά και βρήκα επιτέλους έναν (δεν είδε τα σχέδια ακόμα όμως για να μου δώσει τιμή), θα ήθελα μια κοστολόγηση για τα παρακάτω, έστω στο περίπου, μη φανώ κορόιδο! :hmmmm:

- κόστος ξύλων, κομμένων μόνο, χωρίς πατούρες.
- κόστος για 2 πατούρες tweeter και 2 woofer.
- κόστος λείανσης ΟΛΩΝ των πλευρών και στα 2 κουτιά μετά τη κατασκευή.

Για τις 4 πατούρες θα μου πειάσουν τον ποπό; Αν είναι να μου τα κόψουν απλά και να κάνω εγώ τις πατούρες με κανα ρούτερ της πλάκας (να μου μείνει κιόλας)... Υπολογίζω κανα 30ρι τα ξύλα και κανα 20ρικο οι πατούρες και η λείανση των πλευρών αργότερα. Είμαι λάθος;

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Attachments

Κοίτα σαφώς και θα σου ζητήσουν πολλά μιάς και το συνάφι των μαραγκών δεν είναι και το καλλύτερο.Η καλλύτερη λύση που έχεις είναι ΑΝ ΠΙΑΝΟΥΝ τα χέρια σου να πας σε κάποιο απο τα practiker αλλα και στο μαραγκό της γειτονιάς σου να διαλέξεις την μορφή του ξύλου που επιθυμείς και τους λές να στο κόψουνε στίς διαστάσεις που θέλεις.Καλυτερη επιλογή είναι το φυσικό ξύλο είτε πεύκο είτε οξιά υπάρχουν και ακριβότερες επιλογές όπως η φυσική κερασιά αλλά και ο δρύς.Είναι καλλύτερο το φυσικό ξύλο απο το τεχνητό MDF.Αφού έχεις τα κομμάτια έτοιμα κομμένα, με ένα απλο Ρούτερ αξίας 30Ε και την αντοίστιχη φρέζα κοπής κυκλικής διατομής 4mm ανοίγεις τις τρύπες προσοχή ΟΧΙ ΜΕ ΔΡΑΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΤΗΡΟΠΡΙΟΝΟ αλλα με το ΡΟΥΤΕΡ με ταυτόχρονη χρήση κυλλυνδρικού αξονα πάχους 6mm χρήση σαν διαβήτη.Την σύνδεση των πλευρών του ηχείου μπορείς να την κάνεις χρησιμοποιώντας ΚΑΒΥΛΙΕΣ πάχους 6 mm της βρίσκεις σε όλα τα καταστήματα ξυλουργικών ειδών και η συγκόλληση με απλα ΝΤΑΒΙΔΙΑ 5Ε τα μισόμετρα.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Να προτείνω εφόσον ασχοληθείς μόνος σου να μην προσπαθήσεις με την πρώτη να φτιάξεις την τελική καμπίνα. Μιας και τα ξύλα είναι φθηνά, κάνε πρώτα ένα πειραματικό μοντέλο. Ειδικά για τις τρύπες θα χρειαστείς εμπειρία. Μην περιμένεις να τις βγάλεις με την πρώτη σωστά.

Και για να κανεις τις τρυπες υπαρχουν κατι πολυ ωραια stop που βιδωνονται πανω στο τρυπανι και οι τρυπες βγαινουν στο βαθος που θελεις.
Επισης για να κανεις τις "αντικρυστες" τρυπες, αν ειναι να βαλεις καβυλιες, υπαρχουν ωραιοτατα εξαρτηματα που μπαινουν στην μια τρυπα που ειναι να βαλεις καβυλια και στο αλλο ακρο εχουν μια ακιδα, οποτε κλεινοντας προχειρα τα κομματια η ακιδα αυτη σημαδευει την απεναντι πλευρα και αυτοματως ξερεις που να τρυπησεις για να μην σου "φυγει".

Αν είσαι κοντά προσφέρω φρεζοκαβιλιέρα (ψαράκια)
για καλύτερο δέσιμο του κουτιού....

:call2::call:

.... στο σχέδιο η τρύπα του bass-reflex είναι κολλητά με το woofer...
.... αυτό είναι πρόβλημα το bass-reflex δεν έχει καθόλου πατούρα;
.... σε εκείνο το σημείο η πατούρα του woofer εφάπτεται με την άλλη τρύπα

Last edited:
MDF κοστολόγιο - Να πάρω ROUTER;

:bawling: Πλήρης ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ… Όχι ότι περίμενα κάτι παραπάνω από εκεί που πήγα, αλλά έτρεφα και εγώ τις αυταπάτες μου… Δε λέω ο άνθρωπος καλός και ευγενικός ήταν αλλά δεν το’χει. Μου πήρε κανα 10λεπτο να τον πείσω ότι το σχέδιό μου βγάζει κουτί. Αποκλείεται μου έλεγε. Τέλος πάντων ορίστε τι σχέδιο του πήγα και τι μου έδωσε…
:argue: PDF Σχέδιο καμπίνας

:vroam:Όπως καταλαβαίνεται δε πρόκειται να ξανασχοληθώ με ξυλουργό, οπότε ρωτώ…
Θα πάω να πάρω ένα router και θα φτιάξω δυο νέες μπάφλες μόνος μου… Ξέρει κανείς τι παίζει; Έχω μαύρα μεσάνυχτα. Από λίγο που είδα ξεκινάνε από τα 100 ευρώ και έχουν μόνο έναν παράλληλο οδηγό και έναν άθλιο διαβήτη. Τα σβουράκια χωριστά με 10-15 ευρώ το ΕΝΑ! Είδα και κασετίνες με ΠΑΡΑ πολλά σβουράκια στα 30-40 ευρώ, αλλά δε κόβουν ούτε βούτυρο. Της μιας χρήσης είναι. Το μόνο που αξίζει είναι το BLACK & DECKER KW900EKA από εδώ στα 105 μαζί με μια μικρή κασετίνα αγνώστου περιεχομένου. Μια καθοδήγηση, κανα στοιχείο; Έχω δώσει πάρα πολλα χρήματα δεξια και αριστερά και θέλω άλλα 200 το λιγότερο για ψυγεία, toroidal, connectoρες και πυκνωτές!!! Είμαι πνιγμένος στα χρέη! :flipout:
Αφού έχεις τα κομμάτια έτοιμα κομμένα, με ένα απλο Ρούτερ αξίας 30Ε και την αντοίστιχη φρέζα κοπής κυκλικής διατομής 4mm ανοίγεις τις τρύπες προσοχή ΟΧΙ ΜΕ ΔΡΑΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΤΗΡΟΠΡΙΟΝΟ αλλα με το ΡΟΥΤΕΡ με ταυτόχρονη χρήση κυλλυνδρικού αξονα πάχους 6mm χρήση σαν διαβήτη.
Δε βρήκα κάτι. Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;
:joker:Α! και εχτές που ήταν η μέρα της Γής ήμουν ο μόνος που ήταν στη ταράτσα του να κολλάει – κόβει τρυπάει – βιδώνει – τρίβει… Δεξιά αριστερά σκοτάδια και εγώ να φτιάχνω καμπίνες… Μετά το πήρα χαμπάρι και έτρεχα να κρυφτώ! :frusty::nounder:

Last edited:
εχω φτιάξει 3 ζευγη με ένα κινέζικο ρουτερ των 30 συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατι τόσο αγχος.. αν αγοραζα καινουργιο θα χτύπαγα ενα συγκεκριμένο (bosch αν θυμαμαι καλά) γυρω στα 150 ευρω που εχει μικρορύθμιση στο υψος. Στο θέμα του διαβήτη εχω κανει πατέντα ωστε να ανοιγω τρύπες και μικρής διαμέτρου (ειχα ποστάρει και φωτο σε παλαιοτερο thread) κανε μια αναζητηση γιατι ειχε συζητηθεί το θεμα του πως ανοιγουμε τρυπες με ακρίβεια

Re: MDF κοστολόγιο - Να πάρω ROUTER;

:bawling: Πλήρης ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ… ορίστε τι σχέδιο του πήγα και τι μου έδωσε…
:argue:

:flipout::flipout::flipout:

πω πω τι έπαθες φιλαράκι...

σορρυ που γελάω αλλά ο τύπος είναι για κλωτσιές! η πατούρα εκτός του ότι εχει λάθος διάμετρο, δεν είναι καν στρογγυλή!! με το χέρι την ανοιξε!!! παρκινσον να είχε πιο σωστή θα την έκανε!!

Last edited:
αν δεν ειναι αυτό που είχα δει, τότε ειναι καποιο αντιστοιχο γιατι η τιμή του ήταν της ταξης των 150 στο λερόι μέρλιν.

http://www.perfectshop.gr/pub/el/catalog/ProductDetail.aspx?4683

βλεπεις το μαυρο κουμπί πανω αριστερά? ειναι μικρορύθμιση του ύψους, σημαντικό όταν προσπαθείς να ρυθμίσεις το βάθος της πατούρας με ακρίβεια.

ισως αυτό που είδα να ήταν απο την πράσινη σειρά της bosch και συνεπώς φθηνότερο αλλά μη σε παρω και στο λαιμό μου..

φίλε μου τζάμπα αγχώνεσαι.
Εγώ εφτιαξα αυτά

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=3213&highlight=mylo
και το μόνο που έκανε ο ξυλουργός ήταν να κόψει τα κομμάτια στα μέτρα μου.
Επίσης έκανε τα κανάλια με τη φρεζοκαβιλιέρα που θεώρησα υπερβολή να αγοράσω.
Τέλος με κολλημένα τα κουτιά έκανε τα στρογγυλέματα και το βάψιμο.
Όμως η ουσία είναι στη μπάφλα και στο κόλλημα.
Εκεί θα στα κάνουν σκ....

Λοιπόν άκου τι χρειάζεσαι.
Δράπανο υποθέτω έχεις.
Αγοράζεις ένα φτηνό ρουτερ από πράκτικερ και συναφή
Μιά σειρά μαχαιράκια επίσης.
Φρόντισε να πάρεις ρούτερ που να έχει οπωσδήποτε βάση και βραχίονα στήριξης.
Οπωσδήποτε ένα μικρό δραπανάκι τύπου dremel (αλλα όχι το ίδιο) υπάρχει στα μάκρο πράκτικερ ένα ίδιο einhell ή κάτι τέτοιο στα μισά ή λιγώτερο λεφτά.
Επίσης πάρε μαχαιράκια μανίσια dremel για ξύλο κόψιμο και λείανση.
Σφικτήρες εννοείται και ατλακόλ.
Χρειάζεσαι επίσης χώρο να δουλέψεις.

Τη μπάφλα θα την δουλέψεις πάνω σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι mdf ή γιασενίτ. (φύρα από πάγκο κουζίνας, νεροχύτη κλπ).
Σχεδιάζεις όσο καλύτερα μπορείς. Μικρή τρύπα μέχρι 7 πόντους διάμετρο μπορείς να κάνεις με ποτηροτρύπανο.
Μεγαλύτερη μόνο με σέγα. Δουλεύεις τη σέγα πιό μέσα από την τελική διάμετρο και μετά τρώς το υλικό πρώτα με το ρούτερ και στο τέλος με το ντρεμελάκι.
Πάρε μιά δυνατή λάμπα, μαρκάρισε πολύ καλά τον κύκλο, φόρα γιαλιά και μάσκα. Επίσης αν έχεις βοηθό βάλε να έχουν μια ηλεκτρική σκούπα να ρουφάει διαρκώς γιά να βλέπεις. Εγώ τα έκανα μόνος όλα και είχα προσαρμόσει το στόμιο της σκούπας στο ρούτερ.
Μάσκα και γιαλιά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Η σκόνη είναι καρκινογόνος.

Αφού κάνεις την περιφέρεια του κύκλου (την εσωτερική) μετά σκάβεις την εξωτερική με το ρούτερ γιά να γίνει η πατούρα. Το πιό δύσκολο σημείο. Δουλεύεις προσεγγιστικά και με υπομονή.

Στο τέλος λίγη λείανση.

μετά κολλάς.
Κολλάς και μετράς διαρκώς, γιατί οι σφικτήρες σπρώχνουν.
Πάντα με το δάχτυλο χαϊδεύεις τις ενώσεις γιά να δεις μήπως ξεφύγει στο απανώτισμα.
Λίγο δεν πειράζει, ούτως ή άλλως μετά θα τρίψεις και θα στοκάρεις.

Όταν γίνουν τα κουτιά, τα πάς στο μάστορα και σου τρώει τις ακμές και κάνει τις στρογγυλάδες. Δεν του παίρνει ούτε 2 λεπτά και γιά τα δυό.

συνεχίζεις και μετά του τα πας γιά βάψιμο.

Γιά ότι θες στείλε πμ...

Αφού σου κόψει τα ξύλα, και σου κάνει τα κανάλια γιά τις καβίλιες (ψαράκια) κ

Μικρή τρύπα μέχρι 7 πόντους διάμετρο μπορείς να κάνεις με ποτηροτρύπανο.
Μεγαλύτερη μόνο με σέγα. Δουλεύεις τη σέγα πιό μέσα από την τελική διάμετρο και μετά τρώς το υλικό πρώτα με το ρούτερ και στο τέλος με το ντρεμελάκι.
Πάρε μιά δυνατή λάμπα, μαρκάρισε πολύ καλά τον κύκλο, φόρα γιαλιά και μάσκα. Επίσης αν έχεις βοηθό βάλε να έχουν μια ηλεκτρική σκούπα να ρουφάει διαρκώς γιά να βλέπεις. Εγώ τα έκανα μόνος όλα και είχα προσαρμόσει το στόμιο της σκούπας στο ρούτερ.
Μάσκα και γιαλιά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Η σκόνη είναι καρκινογόνος.

Αφού κάνεις την περιφέρεια του κύκλου (την εσωτερική) μετά σκάβεις την εξωτερική με το ρούτερ γιά να γίνει η πατούρα. Το πιό δύσκολο σημείο. Δουλεύεις προσεγγιστικά και με υπομονή.

οχιιιιιιιιιιιιι

σέγα-ρουτερ-λειανση? πολλη δουλειά για το τίποτα, μόνο με το ρουτερ ανοιγουμε απ ευθειας χωρίς αλλο εργαλειο.

εγω τις ανοιγω ως εξης:

κανω μια τρύπα με το τρυπανι στο κέντρο του κυκλου οπου θα ανοιξω την τρυπα για το woofer, για να μπει ο άξονας-οδηγός του διαβήτη/ρουτερ. Βαζω στο ρουτερ μυτούλα που ανοιγει τετράγωνο λουκι πλατους μεγαλύτερου ή ίσου της επιφάνειας του woofer που θα πατάει πανω στην μπαλφα ( πχ 12mm ) και ανοιγω ετσι πρώτα την πατουρα που θα κάτσει το woofer. Υστερα βαζω μια μυτη πλατους 3mm και ανοιγω την τρυπα του woofer οσο πιο βαθεια γίνεται, και αν δεν φτανει να τρυπησει ολο το παχος της μπαφλας γυρίζω την μπλαφλα αναποδα και ξαναπερναω με την ιδια διαμετρο ανοιγοντας την τρυπα μια χαρα. ενα τριψιμο με γυαλόχαρτο και έτοιμο!

υπαρχει κι ενα εργαλειο για τρυπανι που ανοιγει κυκλους αλλά δεν εχω καταλαβει πως λειτουργει... τελικα ο καθενας ακολουθει την μεθοδο που τον εξυπηρετει :)

Πρόσφατη εμπειρία από ηχεία.
1.Προτιμήστε τα ξυλουργεία που έχουν σύγχρονα κάθετα κοπτικά ελεγχόμενα με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι οι διαστάσεις να μπαίνουν με το χέρι.Στα δικά μου ξύλα του είχαν ξεφύγει μισό με ένα mm και μου φυγε ο κ..... στο τρίψιμο για να τα φέρω. ευτυχώς το MDF έρχεται εύκολα.
2.Το επενδυμένο MDF λουστράρετε πολύ όμορφα σε αποχρώσεις του ξύλου με διάφανα και ημιδιάφανα βερνίκια. Δυστυχώς έχει τριπλάσια τιμή.
3. Οι καβίλιες τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να μπούνε
4.Οι τρύπες με κατάλληλο ποτηροτρύπανο γίνονται ακόμα και στο χέρι με επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι στη χαμηλή ταχύτητα. Μία φόρτιση για 2 τρύπες σε 22mm MDF.
5.Πατούρες μόνο με ρούτερ. (Αγόρασα ενα skill με 100 ευρώ αφού είχα κάνει ήδη τις τρύπες:flipout:) .Εκανα όμως τις πλαινες κούρμπες της πρόσοψης!!!!!!!!!!
6. Χίλιες φορές από πίσω οι σκέτες μπόρνες (2 απλές τρύπες με δράπανο) παρά οι μπόρνες μαζί με την πλαστική βάση που θέλουν τρύπα σαν του tweeter στο πίσω μέρος.
7. Το κροςς να περνάει απο την τρύπα του Woofer.

Ελπίζω να βοήθησα

υπαρχει κι ενα εργαλειο για τρυπανι που ανοιγει κυκλους αλλά δεν εχω καταλαβει πως λειτουργει... τελικα ο καθενας ακολουθει την μεθοδο που τον εξυπηρετει :)

Το έχω δεί αυτό το εξάρτημα. Θέλει ΟΠΟΣΔΉΠΟΤΕ δράπανο με βάση

Re: MDF κοστολόγιο - Να πάρω ROUTER;

:flipout::flipout::flipout: πω πω τι έπαθες φιλαράκι...
σορρυ που γελάω αλλά ο τύπος είναι για κλωτσιές! η πατούρα εκτός του ότι εχει λάθος διάμετρο, δεν είναι καν στρογγυλή!! με το χέρι την ανοιξε!!! παρκινσον να είχε πιο σωστή θα την έκανε!!

Ωραία... Τουλάχιστον γελάμε και λίγο... Το ήξερα πως θα κάνει πατατιά, αλλα είπα να τον αφήσω μπας και... Με μεγάλη σβούρα τα έκανε όλα. Το εξωτερικό πάτημα το έκανε όντως με το χέρι και του βγήκε πολύ κοντά και ωραίο. Κανα πόντο μεγαλύτερο όμως. :violent-smiley-030:Κρίμα. Θα μου έκαναν αν ήταν όλες οι πατούρες 1cm μικρότερες.

Απο Bosch μονο το POF1400ACE βρίσκω στα 90e. Στα 150 υπάρχει όντως το POF1400ACE Αλλα 150 ευρώ + τα μαχαιράκια είναι κάπως πολλά για μένα.

Τη μια καμπίνα την έχω φτιάξει και παιζει με τη μπάφλα κολλημένη με ταινία. Δεν έχω πρόβλημα εκεί. Στα δεσίματα βάζω και βίδες με το κεφάλι χωνευτό στο 1cm για να μπορέσω να κάνω οβάλ το μεγάφωνο μετά με το router. Θα μου βγεί με ανάλογο μαχαίρι ε;

Στοκάρισμα/Τρίψιμο/Βάψιμο τα έχω... Πατούρες και οβάλ γωνίες θα κάνω πρώτη φορά. Οπότε τι προτείνετε;
  • Router όσο πιο φτηνό πάει και θα κάνω τη δουλειά μου; (ΜΟΝΟ για πατούρες και οβάλ γωνιές... Δε σκοπευω να ασχοληθώ με αλλες ξυλουργικές εργασίες.) ~50-60e.
  • Router επώνυμο και θα τη κάνω καλύτερα; (Να βρω και κανα ανταλλακτικό) ~100e.
  • Router με ρύθμιση ακριβείας του βάθους φρεζαρίσματος για απαιτητικές εργασίες με ακρίβεια 1/10 mm; ~150e.

Attachments

• SpeakerCab.jpg
    SpeakerCab.jpg
    63.2 KB · Views: 89
  • vida.jpg
    vida.jpg
    54.7 KB · Views: 69
εγώ με το φτηνό ρουτερ εκανα την δουλεια μου μια χαρά, όμως αν ξεκινουσα τώρα σίγουρα θα αγόραζα το ακριβό με την μικρορυθμιση. Για μια κατασκευή είνα υπερβολή, όμως ο κ... μου δεν κάθεται σε ησυχία.. το κινεζάκι μου χάλασε στο σημείο που σφίγγει τις μύτες και μερικες φορές δυσκολευομαι να ξεσφίξω με το κλειδάκι για να βγαλω την μύτη. Ποιότητα κατασκευής όχι ότι καλύτερο, αλλά τα λεφτά του τα έβγαλε με το παραπάνω, και οι τρύπες που ανοιξα ήταν ακριβείας.

Για την δουλειά που το θέλεις, για μια κατασκευή μονο δηλαδη, και με ενα φτηνό θα είσαι οκ.

α, δεν ακουμπάς τις μπάφλες σου αν δεν κανεις δοκιμές σε test ξύλα, αυτό εννοείται!! Σε κάθε πατούρα, σε κάθε τρύπα, σε κάθε φρεζάρισμα, πρώτα δοκιμάζεις σε αλλο ξυλο και υστερα στην μπάφλα.

κοψε 4 μπαφλες αντι για 2 αν σε παιρνει οικονομικά, για να εχεις καβάντζα και λιγοτερο αγχος.

οταν ανοιγεις τρύπα χρησιμοποιώντας το ρουτερ ως διαβήτη, γυρνάς το ρουτερ πάντα δεξιόστροφα ή πάντα αριστερόστροφα. δεν αλλάζεις φορά γιατι αν ο ρουτερ δεν ειναι εξαιρετικης ποιότητας, θα σου αλλάξει η ακτινα ελάχιστα αλλά θα φαίνεται η διαφορά. Δουλευεις τις κυκλικές κινήσεις μονο αριστερόστροφα ή μόνο δεξιόστροφα.

βίδες γιατι να βάλεις? κινδυνευεις να ανοιξεις το mdf κι ας προηγηθει τρυπημα με το τρυπανι, αλλα μπλεκεις και με στοκαρίσματα τριψίματα κτλ. Καβίλιες και κόλλημα με σφικτήρες, αντι για βίδες, εγω εχω βολευτεί πολύ με τις καβίλιες