Με αφορμή τις μουσικές και συναυλίες των Χριστουγέννων

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,537
Αθήνα
Περιδιαβαίνοντας είδα ότι τα περισσότερα streaming του Apple music streaming στην κλασσική μουσική είχε ο <Καρυοθραύστης> με Rattle - Berliner, ο <Μεσίας> με Colin Davis- LSO, το <Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο> του Bach με Harnoncourt και διάφορα Carols των Χριστουγέννων με άλλα λόγια έργα που ακούγονται αυτές τις ημέρες.

Bach Christmas Oratorio.webpcarols.webpHandel Messiah.webpRattle Nutracker.jpg

Δεν μου έκανε εντύπωση που δεν ακούστηκε ένα θαυμάσιο αλλά πολύ παραγνωρισμένο κατά την γνώμη μου έργο του Corelli, το Concerto Grosso Op. 6 No,8 που επικαλείται Fatto per la Notte di Natale.
Σαν την καλύτερη εκτέλεση θεωρώ αυτή του Karajan σε απλό cd παρότι το έχω σε audiophle εκτελέσεις τόσο σε βινύλια της Argo με τον Marriner -Ακαδημία Αγίου Μαρτίνου των αγρών όσο και με το Avison Ensemble σε sacd της Linn.

corelli.jpgCorelli Avison.jpg

Άλλες ηχογραφήσεις που ακούστηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα εκτός κλίματος των ημερών ήταν οι παρακάτω.

Pletnev.jpgAnastasia Kobekina - Bach Cello Suites (2025).jpgAlice Sara Ott - John Field Complete Nocturnes (2025).jpg

Ο Pletnev είναι σπουδαίος και σαν πιανίστας αλλά εντύπωση μου έκανε η Kobekina που βούτηξε τόσο νέα στα βαθιά και μάλιστα στην εταιρία Sony έχοντας μάλιστα στη διάθεση της δύο cello Strativari και ένα cello picolo του 1800 μόνο για την 6η σουίτα. Η ηχογράφηση στις Nocturnes του John Field ήταν καλοδεχούμενη μια και είχα να ακούσω το έργο από την ανάρτηση μου
https://avclub.gr/threads/apo-tin-rosiki-ergografia.164643/#post-
<Στο πρώτο cd κυριαρχεί η παρουσία του John Field (1782-1837) εφευρέτη της nocturne και προπομπού του Chopin.
Ιρλανδός μαθητής του Clementi στο Λονδίνο. Ο Clementi είχε μουσικό εκδοτικό οίκο και πουλούσε πιάνα.
Tο 1802 βρέθηκαν στην Ρωσία για εμπορικούς λόγους. Ο Field σύντομα ανεξαρτητοποιήθηκε από τον Clementi και έκανε μια λαμπρή καριέρα σαν πιανίστας.
Οι nocturnes χαρακτηρίζονται από αρμονικό πλούτο, κομψότητα και χάρη. Είναι απλές γοητευτικές μελωδίες που ευνοούνται από την διαυγή εκτέλεση της Tverskaya σε πιάνο με 5 πεντάλ ανακατασκευή forte πιάνου του Βιεννέζου κατασκευαστή Joseph Brodmann
.>

Όσον αφορά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης διαπιστώνω ότι η πολιτική με στενή και ευρύτερη έννοια δεν θα άφηνε την μουσική ανεπηρέαστη. Είναι γνωστές οι αντι Πούτιν δηλώσεις που ζητούν από Ρώσσους καλλιτέχνες και η αγωγή της Netrebko για 360.000 δολάρια εναντίον της Μetropolitan Opera. Ο Ρώσσος μαέστρος Tugan Sokhiev που θα διευθύνει του χρόνου την πρωτοχρονιάτικη συναυλία είχε παρaiτηθεί από την θέση του στo Bolshoi μετά την εισβολή στη Ουκρανία, Μετά την Βενεζουέλα ουδείς γνωρίζει αν θα αναλάβει ο Dudamel , όπως προγραμματιζόταν, την διεύθυνση της ορχήστρας στην Νέα Υόρκη ή θα προβάλουν τις φωτογραφίες του με τον Μαδούρο.
Με την ευρύτερη έννοια του politicaly correct είδαμε και τον Yannick να φιλά στον λαιμό τον σύζηγό του Pierre που είχε πάρει θέση στις βιόλες της ορχήστρας στο βάλς Radetzky, χωρίς να είναι μέλος της ορχήστρας.

Attachments

• Lootens.jpg
    Lootens.jpg
    107.8 KB · Views: 1