με ''εκαψε'' η fuji F31

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,723
Ειμαι κάτοχος δύο compact μηχανών της Fuji E900 και F31.
Το θέμα είναι ότι έχω συνηθίσει με τις άριστα φωτογραφίες σε υψηλά ISO (σε επίπεδο χαμηλού θορύβου) και πλέον δεν μπορώ να αγοράσω άλλη compact μηχανή. Μου φαίνονται χάλη μαύρο σε θόρυβο.
Έλα ντε που θέλω περισσότερα megapixels γιατί κροπαρω πολύ τις φωτογραφίες....
Μονόδρομος τελικά μια dslr... αλλά ποιά?
θέλω πάνω από 10 μεγκαπιξελς χωρις να ειναι soft οι φωτογραφίες και ειδικά
καλα υψηλά ISO.... (βγάζω φωτογραφίες μωρά χωρίς φλας)
ποιά μου προτείνετε κοντα στο 1000αρικο

ευχαριστω

καταρχάς να πω ότι δεν καταλαβαίνω την επιθυμία για πολλά mp, καθώς ήδη με τα 8 σε APS-C dslr παίρνουμε σχεδόν όση ευκρίνεια έχουν να μας δώσουν τουλάχιστον οι "κοινοί" φακοί.

Για φτηνότερα, Pentax K10D, αλλά προσοχή, το out of the camera jpeg της είναι το χειρότερο συγκριτικά, πρέπει να τραβάς σε raw όπου η μηχανή διαπρέπει.
Στα 1100 ευρώ (έστω, Κατερέλος), μόνο σώμα, η ολοκαίνουργια Canon 40D, με επιπλέον 70 ευρώ rebate από την Canon (όταν τα πάρεις). Νομίζω η κορυφαία μηχανή γύρω στο χιλιάρικο και σίγουρα η καλύτερη από άποψη αντιμετώπισης θορύβου (καλά δεν μιλάμε πλέον για χαώδη διαφορά από τις λοιπές, απλώς για ορατή διαφορά) και δυναμικού εύρους (14bit μετατροπέας).

1060 ευρώ (παίρνω για μέτρο απλώς τιμές Κατερέλου) η Pentax K10D πακέτο με τον πολύ καλό 16-45 (όχι δηλαδή τον κοινό του "κιτ"). Με ενσωματωμένη σταθεροποίηση.
και 1390 ευρώ, μείον 100 ευρώ συνολικό rebate, η 40D με τον καλό εάν εξαιρέσει κανείς παραμορφώσεις στο ευρυγώνιο και χρωματικές εκτροπές 17-85is.
Από νίκον μου αρέσουν φαίνεται μόνο οι φακοί της...

Αν τραβάς τοπία και όχι κάτι άλλο (πχ. κινούμενα θέματα) τότε μπορείς να δεις σε μεταχειρισμένες και τις SONY R1 που έχουν μεγάλο αισθητήρα (όσο και οι slr) και πολύ καλό φακό (πραγματικά καλό φακό). Όμως για κινούμενα θέματα ΔΕΝ...

Από εκεί και πέρα οι SLR είναι μονόδρομος. Πές μας καλύτερα ποια εστιακά μήκη χρησιμοποιείς κυρίως και μετά θα σου πούμε εμείς πόσο θα στοιχίσουν οι καλοί φακοί ώστε να υπολογίσεις και το χιλιάρικο για το σώμα.

Άν σκέφτεσαι τα 1000 ευρώ και 100 ευρώ για το φακό του κιτ, τότε ΔΕΝ... κάνεις τίποτε. :Banane0:

Όντως έτσι είναι, γι' αυτό παραπάνω είπα για προτάσεις σε κιτ με καλούς φακούς οι οποίοι δεν θα είναι μόνο για αρχή αλλά θα μείνουν. Υπόψιν ο 16-45 της Pentax δίνει κάλυψη περίπου 24-70. Καθόλου μα καθόλου άσχημα για κιτ των 1060 ευρώ....

επισης nikon d40x 10mp 655 eur με τον 18-55mm πανω.
Με αλλα 275 ευρω παιρνεις και τον nikon 55-200 mm VR.

κατω απο χιλιαρικο με 2 αρκετα καλους φακους και πολυ καλη συμπεριφορα στα ψηλα iso.

συγγνώμη, αλλά αυτοί είναι φακοί επιπέδου κιτ. Double kit, για την ακρίβεια, το οποίο προσφέρουν όλες μα όλες οι εταιρίες. Για πέρα από το επίπεδο αυτό λέγαμε...

σύγκρινα την ευκρίνια μεταξύ δυο όμοιων φωτογραφιών σε χαμηλά iso, της
canon G9 (12 megapixels-compact) και της Canon 40D και η G9 έχει κατά πολυ καλύτερη ευκρίνεια.... αλλά μόλις ανεβάζεις τα iso χαλάει πολύ

Re: Απάντηση: με ''εκαψε'' η fuji F31

σύγκρινα την ευκρίνια μεταξύ δυο όμοιων φωτογραφιών σε χαμηλά iso, της
canon G9 (12 megapixels-compact) και της Canon 40D και η G9 έχει κατά πολυ καλύτερη ευκρίνεια.... αλλά μόλις ανεβάζεις τα iso χαλάει πολύ

Πώς και πού τις σύγκρινες; Και με ποιό φακό πάνω στην 40d? Και οι φωτο όπως βγήκαν από τη μηχανή ή με postproscessing?

Ρωτώ, διότι θεωρώ ότι η 40D είναι μηχανή που δίνει εξαιρετικές δυνατότητες για επεξεργασία των φωτο, ενώ για την G9 και τη G7 δεν μπορώ να πω το ίδιο. Και μάλιστα δοκίμασα φωτος από τις g της CANON κι απογοητεύτηκα.

Ειμαι κάτοχος δύο compact μηχανών της Fuji E900 και F31.
Το θέμα είναι ότι έχω συνηθίσει με τις άριστα φωτογραφίες σε υψηλά ISO (σε επίπεδο χαμηλού θορύβου) και πλέον δεν μπορώ να αγοράσω άλλη compact μηχανή. Μου φαίνονται χάλη μαύρο σε θόρυβο.
Έλα ντε που θέλω περισσότερα megapixels γιατί κροπαρω πολύ τις φωτογραφίες....
Μονόδρομος τελικά μια dslr... αλλά ποιά?
θέλω πάνω από 10 μεγκαπιξελς χωρις να ειναι soft οι φωτογραφίες και ειδικά
καλα υψηλά ISO.... (βγάζω φωτογραφίες μωρά χωρίς φλας)
ποιά μου προτείνετε κοντα στο 1000αρικο

ευχαριστω

Θα σου πρότεινα 40d με canon 28/2.8 ή sigma 30/1.4, canon 50/1.8, 85/1.8, έτσι ώστε να μπορείς να δουλέψεις άνετα τη νύχτα. Αλλά το καλύτερο είναι τρίποδο....

πολύ καλύτερη ευκρίνεια?
Πώς αυτό? Τράβηξες και με τις δύο?
Σύμφωνα με τα τεστ του Dpreview, κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει.
Η "απόλυτη" ευκρίνεια της G9 φτάνει τις 1950 lw/ph, ενώ της 40D φτάνει τις 2200+
Χώρια που το iso100 G9 αντιστοιχεί από άποψη θορύβου στο iso 1000 της 40D. Περίπου 3 1/3 στοπ διαφορά... πέρα από το χάσμα σε δυναμικό εύρος.
Απλά δεν υπάρχει σύγκριση.

ειδού άπιστες θωμάδες..... κοιτάξτε την διαφορά στην λεπτομέρεια πάνω στον Ιησού και την παναγία

Last edited:
οι κροπαρισμενες....
μαντέψτε ποιας μηχανής είναι η κάθε μία....

Attachments

• u canon eos_40d.jpg
    u canon eos_40d.jpg
    98.9 KB · Views: 25
  • u Canon G9.jpg
    u Canon G9.jpg
    121.3 KB · Views: 23
Καταρχάς η αριστερή έχει λάθος φωτομέτρηση, έχει κάψει λεπτομέρειες.
Επιπλέον, είναι φανερό ότι δεν έχουν ληφθεί την ίδια χρονική στιγμή (σκιές).
Και το φως είναι πολύ σημαντικότερος παράγων από τη μηχανή και τον φακό της.

Τελοσπάντων, από ό,τι κατάλαβα το θέμα είναι μηχανή (και φακός ασφαλώς) το δυνατόν κατάλληλα για φωτογραφία available light, ιδίως παιδιών στο χώρο του σπιτιού.
Από αυτή την άποψη μία πρόταση από τις Canon/Nikon/Pentax με δύο σταθερούς γρήγορους φακούς (σίγουρα έναν 50άρη 1.4 για πορτραίτο) θα έκανε τη δουλειά.

η ίδια διαφορά στην ευκρίνεια υπάρχει και στις άλλες φωτογραφίες του dcresource.com

δεν τα πολυεμπιστεύομαι τα τεστ του συγκεκριμένου. Ταιριάζουν μάλλον σε κόμπακτ. Για παράδειγμα υποβάλλει τις dslr σε τεστ μάκρο! Έχει νόημα?
Προτίμησε καλύτερα το dpreview.

Τελοσπάντων, για το θέμα μας, πάρε μια ιδέα για το θόρυβο της 40D σε συνθήκες όπως αυτές που θα ήθελες να την υποβάλεις:
η παρακάτω είναι resize από crop (περίπου τα 2/3 της φωτογραφίας) λήψης στα 1600iso με την 350D. Ο φακός είναι ένας 50άρης 1.4 τέρμα ανοικτός.

Attachments

• Nikkor-SC-50.jpg
    Nikkor-SC-50.jpg
    120.3 KB · Views: 137
Λοιπόν η παραπάνω σύγκριση G9-40D ομολογώ με παραξένεψε, κι έτσι το έψαξα λιγάκι παραπάνω το θέμα.
Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες του συγκεκριμένου reviewer τραβήχθηκαν με έναν 17-85is, ο οποίος ...δεν μπορώ να καταλάβω τι στην ευχή είχε. Δεν δείχνει καθόλου οξύς, τουλάχιστον σε σχέση με δείγματα που έχω δει από τον συγκεκριμένο φακό (υπάρχουν στο photozone.de για παράδειγμα).
Όμως οι τελευταίες 4 του τεστ είναι με τον 50/1.4 της Canon, για ρίξε μια ματιά και σε αυτές...

Επίσης, κοίταξε χάλι μαύρο της G9 ακόμη και με iso200... πολύς χρωματικός θόρυβος, απαράδεκτο.