MΕΓΑ πρόβλημα με Kodak C875

nnones

New member
25 March 2007
2
Καλησπέρα και καλώς ήρθα στο forum σας...

Είμαι εδώ και μια εβδομάδα κάτοχος της Kodak EasyShare C875. Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους ψηφιακή, αλλά με αρκετά καλές επιδόσεις, για ένα νέοπα σαν κι εμένα στο χώρο της φωτογραφίας, σύμφωνα με αρκετά reviews που διάβασα σε διάφορα sites.
Το πρόβλημα μου όμως είναι πως η μηχανή φαίνεται να 'διψάει' για μπαταρίες. Και όταν λέω 'διψάει' εννοώ πως ένα ζευγάρι αλκαλικές super-duper ΑΑ κρατάνε:

1) Για να τραβήξω καμια 10ρια (max) φωτογραφίες ή
2) Για να τραβήξω ένα βιντεάκι των 3 λεπτών

Μετά, πάπαλα.

Είπα λοιπόν πριν την πετάξω από τον 4ο όροφο, να απευθυνθώ στους ειδικούς.

Είναι φυσιολογικό αυτό? (Δε νομίζω..)
Να την πάω πίσω στο e-shop από όπου και την αγόρασα?
Μήπως ένα ζευγάρι επαναφορτιζόμενες θα κρατούσαν περισσότερο (και πόσο?)

Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.

Οι επαναφορτιζόμενες (τουλάχιστον αυτές των 2300-2500 mAh) κρατούν τουλάχιστον 2-3 φορές παραπάνω από τις αλκαλικές. Εξάλλου οι μικρές κόμπακτ που παίρνουν μόνο 2 ΑΑ (ενώ οι παλαιότερες έπαιρναν 4) δεν φημίζονται γενικώς για την αυτονομία τους. Αλλά πάλι, μία τετράδα NiMH θα πρέπει να σου βγάζει τουλάχιστον 150 φωτογραφίες. Εάν βέβαια κάθε φωτογραφία που βγάζεις την κοιτάς μετά κανένα λεπτό, η αυτονομία μειώνεται δραματικώς.

Νομίζω οτι ακομα και οι καλυτερες αλκαλικές διαρκούν πολυ-πολυ λιγοτερο απο τις επαναφορτιζομενες ΝιΜh (2500mA) και γενικώς δεν προτεινονται για χρηση σε ψηφιακη μηχανη.

Είχα παλιότερα 2 μοντέλα και οι kodak (6200 & 7530) δεν είναι και οι οικονοιμικότερες σε χρήση μπαταρίας...
4 NiMh επαναφορτιζόμενες γύρω στα 2500 mAh, 2 στην μηχανή και 2 στην τσέπη, συνήθως αρκούν για γενική χρήση.
Στην αρχή μέχρι να δούμε πώς δουλεύει η μηχανή συνήθως ξοδεύουμε αρκετά πιο γρήγορα τις μπαταρίες οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος σοβαρής ανησυχίας.

Σε Canon 710is οι αλκαλικές - DURACELL - κρατάνε για περίπου 200 photo (~30% με flash) με σβηστή οθόνη. Επαναφορτιζόμενες για ένα περίεργο λόγο πολύ λιγότερο - μάλλον γιαλαντζί πήρα....

Τ.

Σε Canon 710is οι αλκαλικές - DURACELL - κρατάνε για περίπου 200 photo (~30% με flash) με σβηστή οθόνη.

Οι 200 φωτο σε σχέση με τις 10 που βγάζει η δικιά μου είναι μια πολύύύύύύύύ μεγάλη διαφορά. Και όπως και να το κάνουμε δε γίνεται να βγάζεις σην αγορά ένα μοντέλο που θέλει 2 αλκαλικές για να βγάλει ΜΟΛΙΣ 10 φωτογραφίες.
Anyway, το πιθανότερο είναι να έχει πρόβλημα η :violent-smiley-030: @##$μηχανή, οπότε με βλέπω να την πηγαίνω πίσω.
Απλά ήθελα να δω αν και κατά πόσο αξίζει να πάω να αγοράσω επαναφορτιζόμενες...Φαντάσου δηλαδή με αυτές να τραβάει 5 και να θέλουν φόρτιση..Ε, δε θα τη γλιτώσουν την ελεύθερη πτώση όλα μαζί.
Άσε που δεν ξέρω και το κόστος τους μαζί με φορτιστή..

γύρω στα 15 μία απλή τετράδα (άνω των 2000mAh) με έναν απλό φορτιστή πηγαίνουν νομίζω. Η μεγαλύτερη χωρητικότητα είναι νομίζω 2500mAh, αλλά κοστίζουν σίγουρα παραπάνω από αυτό. Το μειονέκτημα των επαναφορτιζόμενων NiMH είναι ότι χάνουν γρήγορα τη φόρτισή τους. Δηλαδή εάν τις αφήσεις κανένα μήνα δεν θα έχουν ούτε τη μισή ενέργεια. Κατά τα άλλα είναι καταλληλότερες για χρήση σε ψηφιακή μηχανή, γιατί έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στις ξαφνικές μεγάλες απαιτήσεις ρεύματος που έχει ο αισθητήρας, το φλας κλπ

H 875 δεν είναι κακή μηχανή, κάθε άλλο. Δες και στο παρακάτω τέστ ότι η διάρκεια των μπαταριών της είναι στον μέσο όρο της κατηγορίας.

http://www.dcresource.com/reviews/kodak/c875-review/

Ένα καλό σετ επαναφορτιζόμενες προφανώς θα το χρειαστείς με οποιαδήποτε μηχανή κι αν επιλέξεις. Και οι ΑΑ είναι κατά την γνώμη μου καλύτερη επιλογή από τις ειδικές μπαταρίες που χρησιμοποιούν κάποιοι κατασκευαστές, γιατί όταν χρειαστούν αντικατάσταση είναι συνήθως ασύμφορο, ειδικά στην μικρή κατηγορία...

Σε Canon 710is οι αλκαλικές - DURACELL - κρατάνε για περίπου 200 photo (~30% με flash) με σβηστή οθόνη. Επαναφορτιζόμενες για ένα περίεργο λόγο πολύ λιγότερο - μάλλον γιαλαντζί πήρα....

Τ.

Με τις επαναφορτιζόμενες γίνεται ψιλοχαμός πράγματι...
Πολλές ανώνυμες κυκλοφορούν και πολλοί φορτιστές αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας. Ειδικά οι ταχυφορτιστές είναι ακόμη πιο περίεργη ιστορία.

Για μέγιστη φόρτιση προτιμώ να ακολουθώ τις προδιαγραφές του κατασκευαστή των μπαταριών, που συνήθως είναι γραμμένες πάνω στις μπαταρίες. Όπως: "Standard charge - 14 hrs at 120 mA", για μια μπαταρία 1200 mAh.

Οι καλοί φορτιστές γράφουν με τι ρεύμα φορτίζουν, αλλά πολύ συχνά χρειάζεται ένας υπολογισμός για να δούμε πώς θα φορτίσουμε σωστά κάποιες παρόμοιες μπαταρίες, συνυπολογίζοντας και τις απώλειες φυσικά όπως φαίνεται και παραπάνω...

Οι ταχυφορτιστές χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερο ρεύμα φόρτισης και καταπονούν θερμικά τις μπαταρίες με τρόπο που περιορίζει πολύ την διάρκεια ζωής τους.

Δυστυχώς δεν έχω βρει βολικό τρόπο να μετράω πόσο καλά έχει φορτιστεί μια μπαταρία ή πόση διάρκεια ζωής έχει. Φαίνεται κυρίως στην χρήση...

Μια απλή ιδέα για μπαταρίες που δείχνουν να μην φορτίστηκαν καλά είναι φορτίστε τες 2 φορές να φανεί αν υπάρχει βελτίωση.

Εχω μια KODAK DCS220 από το μακρινό 1999 (1 megapixel). Την έχει για μια παιχνίδι πλέον ο μικρός (6 ετών). Τρώει τις αλκαλικές κατευθείαν, τις στραγγίζει κανονικά. Ανέκαθεν το έκανε αυτό. Αντίθετα τώρα που της έβαλα μια 4άδα GP1800 έχει ικανοποιητική αυτονομία. Με μια τετράδα UNOMAT 2500 ο μικρός τράβαγε όλη τη μέρα και πάνω από 40 με φλας (μας στράβωσε κανονικά), αλλά οι μπαταρίες δεν άδειασαν.

Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις επαναφορτιζόμενες (είναι και πιο φιλικές με το περιβάλλον).

Καλησπέρα και καλώς ήρθα στο forum σας...

Είμαι εδώ και μια εβδομάδα κάτοχος της Kodak EasyShare C875. Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους ψηφιακή, αλλά με αρκετά καλές επιδόσεις, για ένα νέοπα σαν κι εμένα στο χώρο της φωτογραφίας, σύμφωνα με αρκετά reviews που διάβασα σε διάφορα sites.
Το πρόβλημα μου όμως είναι πως η μηχανή φαίνεται να 'διψάει' για μπαταρίες. Και όταν λέω 'διψάει' εννοώ πως ένα ζευγάρι αλκαλικές super-duper ΑΑ κρατάνε:

1) Για να τραβήξω καμια 10ρια (max) φωτογραφίες ή
2) Για να τραβήξω ένα βιντεάκι των 3 λεπτών

Μετά, πάπαλα.

Είπα λοιπόν πριν την πετάξω από τον 4ο όροφο, να απευθυνθώ στους ειδικούς.

Είναι φυσιολογικό αυτό? (Δε νομίζω..)
Να την πάω πίσω στο e-shop από όπου και την αγόρασα?
Μήπως ένα ζευγάρι επαναφορτιζόμενες θα κρατούσαν περισσότερο (και πόσο?)

Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.

10 μόλις φωτογραφίες; Δεν το βλέπω φυσιολογικό αυτό.
Μάλλον πρέπει να έχει πρόβλημα....
Με το δεδομένο ότι οι αλκαλικές έχουν 1.5V ενώ οι επαναφορτιζόμενες 1.2V δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θα κάνεις δουλειά με τις επαναφορτιζόμενες...

Μέτρησες με ένα πολύμετρο τις αλκαλικές που έβγαλες από την μηχανή;
Είναι πράγματι άδειες, ή λανθασμένα τις θεωρεί άδειες η μηχανή και σβύνει;
Αν δεν έχεις πολύμετρο δοκίμασε να τις βάλεις σε κάποια άλλη συσκευή, π.χ. ραδιοφωνάκι, discman να δεις δουλεύει; (Οχι σε τηλεκοντρόλ γιατί εκεί θα δουλεύουν ούτως ή άλλως, τα τηλεκοντρόλς τραβάνε ελάχιστα milliameres και λειτουργούν και με μπαταρίες που έχουν πέσει κάτω και από το 1V)

Αντίστοιχο πρόβλημα είχα και εγώ με μια CANON A300 και το πρόβλημα λύθηκε με την αγορά επαναφορτιζόμενων μπαταριών 2500mA και με ένα φορτιστή αρκετά καλό ( κάνει εκφόρτωση των μπαταριών πριν αρχίσει να τις φορτίζει)

Αντίστοιχο πρόβλημα είχα και εγώ με μια CANON A300 και το πρόβλημα λύθηκε με την αγορά επαναφορτιζόμενων μπαταριών 2500mA και με ένα φορτιστή αρκετά καλό ( κάνει εκφόρτωση των μπαταριών πριν αρχίσει να τις φορτίζει)

H εκφόρτιση των μπαταριών πριν την φόρτιση χρειάζεται μόνο σε παλαιότερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τύπου NiCad (νικελίου - καδμίου) για να αποφεύγονται φαινόμενα μνήμης της μπαταρίας.
Οι νεώτερες τύπου NiMH δεν έχουν πια πρόβλημα από ποιό ποσοστό εκφόρτισης θα επαναφορτιστούν, αλλά θέλουν και άλλου τύπου φορτιστές. Πολλοί φορτιστές υποστηρίζουν και τους δύο τύπους, συνήθως με σχετικό διακόπτη.
Άλλοι φορτιστές έχουν μικροελεγκτή που καταλαβαίνει τι μπαταρία συνδέουμε και αυτορυθμίζεται ανάλογα.

εγω με την ΦΟΥΤΖΙ 9600 εχω παΡΕΙ 2 ζευγαρια απο 4 ΝΙ ΜΗ και μετα απο 12 ωρες φορτισματος βγαζουν μεχρι να γεμισει η 1 Γιγα καρτα μου ...... περιπου 220 φωτος ....

ειναι 2900 mA και αγορασμενες 4,6 ευρα +5 μεταφορικα . απο το ΕΒΑΥ ....

Απάντηση: Re: MΕΓΑ πρόβλημα με Kodak C875

H εκφόρτιση των μπαταριών πριν την φόρτιση χρειάζεται μόνο σε παλαιότερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες τύπου NiCad (νικελίου - καδμίου) για να αποφεύγονται φαινόμενα μνήμης της μπαταρίας.
Οι νεώτερες τύπου NiMH δεν έχουν πια πρόβλημα από ποιό ποσοστό εκφόρτισης θα επαναφορτιστούν, αλλά θέλουν και άλλου τύπου φορτιστές. Πολλοί φορτιστές υποστηρίζουν και τους δύο τύπους, συνήθως με σχετικό διακόπτη.
Άλλοι φορτιστές έχουν μικροελεγκτή που καταλαβαίνει τι μπαταρία συνδέουμε και αυτορυθμίζεται ανάλογα.

Φαινόμενο μνήμης υπάρχει σε ΟΛΕΣ τις μπαταρίες. Ηταν πιο έντονο στις παλαιότερες NiCd, είναι λίγότερο έντονο στις καινούργιες NiMH αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ.

Η Fuji E900 που έχω εγώ λειτουργεί με 2 μπαταρίες ΑΑ είτε αλκαλικές είτε επαναφορτιζόμενες. Στη συσκευσία μαζί έδινε 2 μπαταρίες NiMH 2500 mAh μαζί με φορτιστή. Μέσα στα menus της μηχανής έχει ειδική επιλογή για να αποφορτίζει τις ματαρίες. Λέει μέσα το manual όταν χρησιμοποιείτε NiMH μπαταρίες και σταματήσει πλέον η μηχανή να βγάζει φωτογραφίες γιατί τελείωσαν, να ενεργοποιήσετε την επιλογή του menu που τις εκφωρτίζει τελείως και μετά να τις βάλετε για φόρτιση. Συστήνει μάλιστα την πλήρη εκφόρτιση πριν την φόρτιση των μπαταριών και όταν η μηχανή έχει καιρό να χρησιμοποιηθεί. Και μιλάει για ΟΛΕΣ τις μπαταρίες ΑΑ NiMH που μπορεί να χρησιμοποιήσετε και όχι μόνο για τις συγκεκριμένες που δίνει μαζί.

Re: Απάντηση: Re: MΕΓΑ πρόβλημα με Kodak C875

Φαινόμενο μνήμης υπάρχει σε ΟΛΕΣ τις μπαταρίες. Ηταν πιο έντονο στις παλαιότερες NiCd, είναι λίγότερο έντονο στις καινούργιες NiMH αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ.

Κρίμα, πάνω που χάρηκα ότι ξεμπλέξαμε με αυτά τα φαινόμενα...

Υπάρχει, αλλά στα 2 χρόνια -τουλάχιστο- που θα κάνει για να πέσει η απόδοση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, σκοτιστήκαμε, δίνουμε 6-7 ευρώ και παίρνουμε άλλη τετράδα.

Το κουφό πάντως που συμβαίνει με την δικιά μου την Olympus C40 είναι το εξής:
Εχω μία 4άδα μπαταρίες NiCd χωρητικότητας 1000 mAh
και μία άλλη 4άδα μπαταρίες NiMH χωρητικότητας 1850 mAh ολες μάρκας Sanyo από τον Γερμανό.
Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι η 4άδα των NiMH πρέπει να βγάζει πολύ περισσότερες φωτογραφίες από τις NiCd λόγω χωρητικότητας.
Αμ δε... Οι NiCd τραβάνε τις διπλές σχεδόν φωτογραφίες στην μηχανή μου!!!
Πάλι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τις έχω καταστρέψει τις NiMH γι αυτό βγάζουν λιγότερες φωτογραφίες.
Λογικό ακούγεται αυτό... Ελα όμως που όταν τις βάζω σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή (discman, στα αυτοκινητάκια του μικρού, στο παιδικό computer του μικρού κλπ.) οι NiMH κράτάνε πάνω από τον διπλό χρόνο σε σχέση με τις NiCd....

Re: Απάντηση: MΕΓΑ πρόβλημα με Kodak C875

Το κουφό πάντως που συμβαίνει με την δικιά μου την Olympus C40 είναι το εξής:
Εχω μία 4άδα μπαταρίες NiCd χωρητικότητας 1000 mAh
και μία άλλη 4άδα μπαταρίες NiMH χωρητικότητας 1850 mAh ολες μάρκας Sanyo από τον Γερμανό.
Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι η 4άδα των NiMH πρέπει να βγάζει πολύ περισσότερες φωτογραφίες από τις NiCd λόγω χωρητικότητας.
Αμ δε... Οι NiCd τραβάνε τις διπλές σχεδόν φωτογραφίες στην μηχανή μου!!!
Πάλι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τις έχω καταστρέψει τις NiMH γι αυτό βγάζουν λιγότερες φωτογραφίες.
Λογικό ακούγεται αυτό... Ελα όμως που όταν τις βάζω σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή (discman, στα αυτοκινητάκια του μικρού, στο παιδικό computer του μικρού κλπ.) οι NiMH κράτάνε πάνω από τον διπλό χρόνο σε σχέση με τις NiCd....

Έχω παρατηρήσει κι εγώ κάποια παρόμοια φαινόμενα με μπαταρίες. Ο τρόπος που υπολογίζουν οι κατασκευαστές τα mAh είναι μάλλον διαφορετικός απ' τις χρήσεις μας... ;)
Άλλες συσκευές ζητάνε περισσότερη ισχύ κι άλλες όχι, οπότε εδώ έχουμε μια διαφορά στον τρόπο που μπορεί να αποδίδεται βέλτιστα η ισχύς από κάθε μπαταρία.
Έχοντας δει φωτογραφικές μηχανές να γράφουν ότι δεν συνιστούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, ή άλλες ότι δεν συνιστούν αλκαλικές, δείχνει ότι η διαφορά τάσης τους από 1,2 σε 1,5 Volt είναι σημαντικότερη απ' ότι νομίζουμε. Και προφανώς και η ικανότητα της μπαταρίας να διατηρεί σταθερή τάση μέχρι και την εκφόρτισή της, κάνει άλλη διαφορά στην κάθε συσκευή...

Θυμάμαι ακόμα αρκετά χρόνια πριν την έκπληξη όταν ένα walkman κατάφερνε με ίδιες μπαταρίες να παίζει πολύ περισσότερες κασέτες αλλά και να λειτουργεί σωστά με πολύ πεσμένες μπαταρίες. "Εγχειρίζοντάς το" διαπίστωσα ότι η κύρια δουλειά γινόταν από ένα κυκλωματάκι που διαχειριζόταν έξυπνα την τάση των μπαταριών δίνοντας διαρκώς σταθερή τάση στο υπόλοιπο κύκλωμα. Κάποιοι κατασκευαστές τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από άλλους σε αυτό τον τομέα...

Για την Kodak του αρχικού μηνύματος, όπως και για τα μοντέλα που είχα εγώ, προφανώς δεν ξοδεύτηκε αρκετό χρήμα στον τομέα της εξοικονόμησης μπαταρίας, έχοντας προφανώς σαν πρωταρχικό στόχο το χαμηλότερο δυνατό κόστος...