Μεγάλες εκτυπώσεις

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
... αλήθεια κάνετε;;

Φαντάζομαι ότι όλοι τυπώνουμε κάποιες φωτογραφίες στα 10Χ15, 13Χ18 άντε και 20Χ30 εκ. στο σπιτικό εκτυπωτή. Όμως οι μηχανές μας είναι ικανές για πραγματικά πολύ μεγάλες εκτυπώσεις.

Μέχρι τώρα τύπωνα από κόμπακτ μέχρι 20Χ30 εκ σε πολύ καλή ποιότητα. Εννοώ να τη βλέπω σχεδόν άψογη στο μισό μέτρο ή και πιο κοντά.

Εκτυπώσεις από τη NIKON D200 (10 μεγα) έκανα μέχρι 30Χ 50 εκ. και πάλι άψογες αν τις δεις στο μισό μέτρο. Μιλώ πάντα για λήψεις στο χέρι, όχι σε στούτιο με τρίποδο.

Σήμερα πήρα 2 λήψεις πάλι στο χέρι με φλας και -0,3 σε 50Χ70 εκ. Αυτή τη φορά από τη D700 με τον 80-200. Πορτρέτα. Έμεινα άφωνος, και φώναξα τον Τάσο να τις δει για να τις κρίνει κι εκείνος, μήπως τις έβλεπα αλλιώς επειδή ήταν δικές μου λήψεις. Ο Τάσος όμως πιστεύει ότι τα αρχεία αυτά θα μπορούσαν να φθάσουν και το 70Χ100 εκ. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη φωτογραφία από μια 12άρα ρεφλέξ, αλλά σίγουρα μεγαλύτερη εκτύπωση μπορώ να πάρω.

Πάντως μια πολύ μεγάλη εκτύπωση είναι πολύ εντυπωσιακή.

Αλήθεια εσείς τυπώνετε;;

Όσο ήμουν στη Αθήνα τύπωνα τις μεγεθύνσεις σε επαγγελματικά εργαστήρια (Σχήμα, Τύπωμα, Photolab).Tα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώ έναν HP DJ-130 για εκτυπώσεις έως Α1 ή 60cm χ όσο θές (μέτρα) με την χρήση paper roll feeder μιας και μιλάμε για εξάχρωμο εκτυπωτή δοκιμίων.
Εκπληκτική ποιότητα, δεν το συζητώ. Προφωνώς με τη χρήση κάποιων αλγορίθμων resizing της εταιρείας η ποιότητα των μεγεθύνσεων απο μηχανές 6mp (όπως πχ η D70) είναι εντυπωσιακή.

Last edited:
Όντως οι εκτυπώσεις ήταν άριστες, και όχι εξεταζόμενες από τη συνήθη για 50x70 απόσταση (όπου τους θέλεις τους 80 πόντους για να έχεις ολόκληρη την εκτύπωση στο οπτικό σου πεδίο), αλλά και από κοντά, από τους 20-30 πόντους! Για σύγκριση, είναι σαν να εξετάζουμε από τέτοια απόσταση την εικόνα τηλεόρασης 37 ιντσών περίπου.

Ο Βλάσης μου είπε πως οι λήψεις έγιναν με τον AF-S 80-200 στο 5.6, D700, φλας και ταχύτητα μόλις 1/60, αρκετά χαμηλή για να πάρουμε την πλήρη ευκρίνεια που μπορεί να δώσει το σύνολο σώματος/φακού.

Εμένα μου χρεώνουν σε πολύ καλό εργαστήριο 9 ευρώ το 30Χ50 (χωρίς περιθώριο) και 15 ευρώ το 50Χ70 με περιθώρια αρκετά μεγάλα σε καλό χοντρό ματ φωτογραφικό χαρτί. Παραλαβή σε κύλινδρο.

Όχι άσχημα...

Ηλία, αν δει η γυναίκα σου ή εσύ τον πιτσιρικά σε μεγάλη διάσταση.... κάτι θα κάνει κλικ.

Βλάσση αν θές δώσε info για το εργαστήριο γιατί ενδιαφέρομαι να τυπώσω κάποιες για δώρο. Δέχονται μόνο ψηφιακό αρχείο η και φίλμ κατευθείαν?

Ο σπιτικός εκτυπωτής μας τυπώνει και μεγαλύτερες φωτογραφίες (τμηματικά φυσικά) με την βοήθεια σχετικών προγραμμάτων.

Έχω χρησιμοποιήσει τα παρακάτω με καλά αποτελέσματα:
Poster Printery - http://www.cadkas.com/downengprint1.php
ProPoster - www.ronyasoft.com/products/proposter

Οι ενώσεις ανάμεσα στα χαρτιά δεν φαίνονται εύκολα από λογική απόσταση.
Βολεύεουν και για διαστάσεις φωτογραφιών που δεν υποστηρίζονται από τις τυποποιημένες των φωτογραφείων, π.χ. πανοραμικές.

Για μια καλη εκτυπωση οταν πας πανω απο τα ορια της μηχανης σου εκει χρειαζεσαι αψογη τεχνικη με πολυ καλο φακο καιαριστη τεχνικη στο να δωσεις την καταληλη οξυτητα για εκτυπωση .

Παραπανω απο17 ιντσες πλατος για δικη μου χρηση στο σπιτι δεν κανω αλλα ειναι πολυ εξοδο μιας που οταν εχεις δικο σου εκτυπωτη αντε λες να ξανακανω και αλλη και ολο το σκαλιζεις χεχεχε .
Μετα θελει καλο καδρο θελει καλο χαρτι και γυαλι να μην διχνει αντανακλασεις ετσι σου βγενει ο κουκος αηδονι το συνολο .

Απο μεγαλη εκτυπωση εκανα ενα τοπιο γυρω στα 3 μετρα με 20 φωτογραφιες μαζι που ενωσα και τα αποτελεσματα ειτανε εξωπραγματικα ξυραφι με την D3 και ενα zeiss φακο .

εγω μερικες τις δινω στο LIDL FOTO και εκτυπωνω εως και 50χ 70 η 60 χ 90 .....

ομολλογω οτι ειναι αλλη φαση να βλεπεις τις φωτος σου τοσο μεγαλες !!!!!!

δεν πιστευεις οτι ειναι δικιες σου !

Εγώ απο την πένταξ των 6ΜΡ (3008 χ 2008) για να εκτυπώσω σε τέτοιο μέγεθος 30χ50 και 50χ70 τί θα πρέπει να κάνω με το αρχείο?

Έχουμε δύο περιπτώσεις. Μία με φωτογραφία η οποία είναι στην τελική της μορφή αμέσως μετά την μετατροπή του raw και μία που πρώτα έχω επεξεργαστεί στο Photoshop. Είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξω?

Εγώ απο την πένταξ των 6ΜΡ (3008 χ 2008) για να εκτυπώσω σε τέτοιο μέγεθος 30χ50 και 50χ70 τί θα πρέπει να κάνω με το αρχείο?

Έχουμε δύο περιπτώσεις. Μία με φωτογραφία η οποία είναι στην τελική της μορφή αμέσως μετά την μετατροπή του raw και μία που πρώτα έχω επεξεργαστεί στο Photoshop. Είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξω?

Εξαρτάται τι θέμα έχεις όλα είναι σχετικά , αν έχεις κάτι με πολύ πληροφορία όπως δέντρα δύσκολα να πάρεις καλά αποτελέσματα με τόσα MP.

Αν πάλι έχεις κάτι flat εκεί αλλάζει το θέμα όλα είναι ανάλογα . Παραπάνω από 20 X 30 και εκείνο με άριστο φακό και τεχνική δεν θα πήγαινα στην θέση σου .

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι η οξύτητα και θα σου συνιστούσα να αγοράσεις κανένα βιβλίο του Bruce Fraser , επίσης θα σου πρότεινα για μεγάλες διαστάσεις να ενώσεις 4-5 φωτογραφίες μαζί .

επίσης θα σου πρότεινα για μεγάλες διαστάσεις να ενώσεις 4-5 φωτογραφίες μαζί .

Πράγματι, ο ευκολότερος τρόπος να πολλαπλασιάσεις την ανάλυση της μηχανής είναι ενώνοντας περισσότερες φωτογραφίες. Φτάνεις εύκολα σε τέτοιες αναλύσεις που δεν υπάρχουν ακόμα ούτε στις ακριβότερες μηχανές.

Με μόλις τέσσερις λήψεις συνήθως περνάς τα 20 megapixel (ανάλογα την αλληλοεπικάλυψη) με 6 λήψεις περνάς τα 30, κι όρεξη να έχεις από εκεί και πέρα να φτάσεις όπου θέλεις!

Υπάρχουν και διάφορα ειδικά προγράμματα και plugins για το photoshop που ανεβάζουν την ανάλυση με τρόπο που δεν ενοχλεί πολύ το μάτι, αλλά δεν μπορούν φυσικά να προσθέσουν πληροφορία και λεπτομέρεια.

Για τις απαιτούμενες αναλύσεις υπολόγισε τα dpi της εκτύπωσης, το μέγεθος του χαρτιού και την ανάλυση της φωτογραφίας σου, για να δείς πότε φτάνουν και πότε όχι. Οι περισσότεροι εκτυπωτές μας δουλεύουν κοντά στα 300 πραγματικά dpi (και με έξυπνες τεχνικές τα κάνουν να φαίνονται σαν πολύ περισσότερα). 300 είναι ήδη πολλά για μικρά αρχεία σε Α4. Οι περισσότερες απ' τις LCD οθόνες μας είναι στα 96 dpi, σαν μέτρο σύγκρισης.

Last edited:

Μετά το raw, σώσιμο σε tiff. Ανοίγεις το αρχείο από το irfanview. Κάνεις Upsize με το φίλτρο Lanszos. Ξεκινάς με συντηρητικά νούμερα. Από 3400 και ανεβαίνεις... Θα πρότεινα το πολύ 25%, δηλ. μέχρι 4000Χ2900. Το σώζεις. Πας στο Ps για τα περαιτέρω. Χρωματική ισορροπία, κάδρο (κροπ, γύρισμα), και στο τέλος κάνεις ένα unsharp mask. Ξεκινάς από πολύ συντηρητικά νούμερα και συνεχίζεις με πιο άγριες ρυθμίσεις, μέχρι να δεις τα όρια της φωτογραφίας. Στο τέλος σώζεις σε .jpg 12.

Δίνεις το αρχείο για εκτύπωση και ζητάς να τυπωθεί όπως είναι

Θα πρότεινα να πάρεις δυο εκτυπώσεις. Μια στα 30Χ50 εκ. και μια στα 25Χ40 εκ. Φυσικά θα πρέπει να ξέρεις ότι στο πορτρέτο σε μεγάλες εκτυπώσεις το κάδρο 4/3 ή το τετράγωνο είναι πιο αποδεκτό από το 3/2.

Υπόψη ότι το φίλτρο bicubic για upsize του PS δεν δίνει συγκρίσιμο αποτέλεσμα.

Last edited:
Εάν η D700 των 12mp τυπώνει ανετότατα σε 50x70 (προφανώς και παραπάνω) τότε είναι ασφαλές να θεωρήσει κανείς ότι η Κ100D των 6mp θα δώσει καλές εκτυπώσεις 50x30.

20x30 έπαινα από την κόμπακτ των 3mp (οκ, κάτι μικρότερο λόγω κάδρου 4/3).
Φαντάζομαι και όσοι είχαν την D100 ή την D70 (6mp μηχανές) δεν θα έμεναν σε εκτυπώσεις μεγέθους Α4. Στα 200dpi (που φτάνουν και για κοντινή εξέταση εάν μιλάμε για εκτύπωση από εργαστήριο) ένα αρχείο 6mp δίνει όπως είναι (δίχως interpolation) εκτύπωση 40x25. Ε με λίγο πείραγμα εάν το αρχείο είναι καλό, φτάνουμε εύκολα και στα 50χ30.

Last edited:
Θελω να εκτυπωσω και εγω μια μεγαλη, σε μεγεθος αφισας περιπου.
Επειδη δεν εχω κανενα printer σπιτι, υπαρχει καπιο συγκεκριμενο μαγαζι στην Αθηνα που να ασχολείται με αυτα?